Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:36, 06 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Baran

Tym razem się nie sprawdziła . Obstawiałam byka
Kubusiowo 21:35, 06 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja zamawiam pierwsza, tylko niesłodki, dla Witka

No świetnie tylko na kiedy w sensie? A jak się skompromituje? A poza tym z czym ten tort? No przecież nie zrobię Witkowi tortu z kwiatami hahaha

BUZIAK za głosik
Kubusiowo 21:35, 06 paź 2012

Do góry
Kliknęłam i wskoczyłaś na 3 stronkę

http://www.facebook.com/DekoracjaCiast/app_419824064741449#
Kubusiowo 21:31, 06 paź 2012

Do góry
Ja zamawiam pierwsza, tylko niesłodki, dla Witka
Ania i róże i cała reszta :) 21:29, 06 paź 2012

Do góry
Tak usuń, ale dołóż ich gdzie indziej. Będzie angielski ogród.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:29, 06 paź 2012

Do góry
Ostatni sweter zrobiłam w 2000 roku.

Szycie po tacie, druty i haftowanie po mamie, szydełko po babci. Ogrody sama z siebie Olśniło mnie pewnego dnia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:27, 06 paź 2012

Do góry
Baran
Ania i róże i cała reszta :) 21:27, 06 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A może uładzić kształty, będzie lepiej, a już na pewno bez "ośmiornicy"

Na środku zegar słoneczny, albo rabatka otoczona parterem bukszpanowym stożek z obwódką, jakiś detal.

Danusiu, podoba mi się to .
Ale w ten sposób muszę usunąc rośliny z jeża?
Czy je zostawic i znowu zmienic kształt rabaty?

Spróbuję zrobic jutro zdjecie z góry może komórką, wówczas obejmę całośc tego mojego przedniego ogródka.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:24, 06 paź 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Po tacie mam talent do szycia. Lalkom owszem, ale od 14 roku życia szyłam sobie i mamie wszystko, nawet płaszcze, umiem robić na drutach, żakardy, ażury, warkocze, po prostu wszystko co najtrudniejsze nawet z 3 kolorów naraz, umiem haftować. To się przydało w czasach kiedy nic nie było.

Ale też znam się na sprawach budowlanych, budowałam pierwszy dom mając 19 lat.

Chyba sobie żartujesz?! Umiesz robić na drutach??????????? Kochana! To ja do Ciebie na naukę przychodzę! Chciałam zrobić taką wielką narzutę na łóżko z warkoczem........

Gocha natchnęłaś mnie! Ja co prawda nie umiem robić na drutach, ale moja mama jak dla mnie robi to po mistrzowsku. A ja potrzebuję narzuty

Danusiu fantastyczne zakupy. A mogę zapytać spod jakiego znaku zodiaku jesteś Danusiu? Mam swoją teorię na temat tak wszechstronnie uzdolnionych osób i ciekawa jestem czy i w Twoim przypadku się sprawdzi.
Ania i róże i cała reszta :) 21:21, 06 paź 2012

Do góry
A może uładzić kształty, będzie lepiej, a już na pewno bez "ośmiornicy"

Na środku zegar słoneczny, albo rabatka otoczona parterem bukszpanowym stożek z obwódką, jakiś detal.

Ogród w Jaszczowie 21:14, 06 paź 2012

Do góry
Jeszcze taki

Ania i róże i cała reszta :) 20:55, 06 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Narysuj rzut tego, bo zupełnie nie pamiętam jak to przebiegało.
Jak te rabatki mają się do siebie?

Tu może lepiej będzie widac, to wersja z rabatą kanciastą jeszcze

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:50, 06 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Po tacie mam talent do szycia. Lalkom owszem, ale od 14 roku życia szyłam sobie i mamie wszystko, nawet płaszcze, umiem robić na drutach, żakardy, ażury, warkocze, po prostu wszystko co najtrudniejsze nawet z 3 kolorów naraz, umiem haftować. To się przydało w czasach kiedy nic nie było.

Ale też znam się na sprawach budowlanych, budowałam pierwszy dom mając 19 lat.

Chyba sobie żartujesz?! Umiesz robić na drutach??????????? Kochana! To ja do Ciebie na naukę przychodzę! Chciałam zrobić taką wielką narzutę na łóżko z warkoczem........
Ania i róże i cała reszta :) 20:44, 06 paź 2012

Do góry
Narysuj rzut tego, bo zupełnie nie pamiętam jak to przebiegało.
Jak te rabatki mają się do siebie?

Ania i róże i cała reszta :) 20:42, 06 paź 2012

Do góry
Róże na rabacie mają 3 odcienie różu i do tego wysmakowane dodatki w tej samej tonacji, to nie wprowadza chaosu

Ania i róże i cała reszta :) 20:40, 06 paź 2012

Do góry

Ania i róże i cała reszta :) 20:37, 06 paź 2012

Do góry
A może całkowicie zmień przebieg rabat na linie proste? Rośliny wyłaniają się zza bukszpanowej obwódki?

Ania i róże i cała reszta :) 20:32, 06 paź 2012

Do góry
W ogrodach angielskich nie ma tuj, są cięte żywopłoty cisowe, grabowe, topiary, róże w towarzystwie, lawenda, przywrotniki, kocimiętki. Kule przede wszystkim albo spirale.

Ania i róże i cała reszta :) 20:26, 06 paź 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)

Porzebuję dwóch podpowiedzi
-czy zmienic kształ i na jaki?
-co dosadzic do rosnących tam róż i tej trzmieliny na pniu, bo tego nie chciałabym ruszyc.

to dalsza częśc ogródka, rabatka okrągła jest na dole z lewej strony

Moja podpowiedź jest taka:

Kształtu półkolistego tej rabaty z trzmieliną nie zmieniaj, zostaw trzmielinę, do niej dosadź trzy-cztery róże kremowe i trzy-cztery róże np. bardzo ciemny róż. Między nie tylko jeden gatunek towarzyszący.

Jeśli się da, okol ją bukszpanem. Tego u Ciebie brakuje.

Na rabacie jest zbyt dużo gatunków i tylko trzmielina ozdabia, reszta nie. już zaczyna "zaśmiecać")

Rabata na cztery rogi, całkowicie kłoci się z resztą, bo nie powtarza łagodnych linii rabaty przy płocie, tylko jest taka "najeżona". Albo ją całkiem zlikwiduj, albo podobnie połącz z domem, albo połącz z tamtą rabatą, tylko brzuszek zrób mniejszy. Nie wiem co jest pod brązową balustradą, czy wnęka, czy ściana?

Aniu, nie zapominaj, że masz ogród kolekcjonerski i moje doradzanie będzie ograniczać Tobie ilość gatunków lub odmian róż. Ale albo kolekcjonowanie albo ogród z kompozycjami. Co prawda można to pogodzić, ale bardzo trudno. Jednak nawet w ogrodach angielskich gatunki róż są mocno ograniczone do kilku. Nie ma co się napinać na posiadanie np. 500 odmian bo ogród niestety za mały jest.

Musisz więc wybrać, albo kolekcjonujesz róże i inne rośliny, albo robisz ogród w stylu angielskim.
On rządzi się nieco innymi prawami.

Nie da się pogodzić wszystkiego, bo musiałabyś wykopywać i pozbywać się roślin kosztem zastąpienia ich np. obwódkami z bukszpanu, który w ogrodach angielskich z różami jest nieodłączną gwiazdą.

To takie moje uwagi "na żywca", mam nadzieję, że się przydadzą. No i studiuj galerie zdjęciowe pod tagiem https://www.ogrodowisko.pl/tag/ogrody-angielskie
Jak coś znajdziesz co Ci się szczególnie podoba, to podaj mi link do tego zdjęcia lub galerii. To tyle na razie mogę fachowo doradzić. Nie żeby złośliwie...nie, prosiłaś żeby napisać rady w kierunku stylu angielskiego.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:08, 06 paź 2012

Do góry
vita napisał(a)

Danusiu, jak starzeją się przedmioty z polerowanego metalu?
Pewnie nie korodują i lśnią ciągle?

One lśnią, tylko mają jedną wadę, jak popada to dostają plamek od wody.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies