Rosnie wysoka, gesta i pieknie kwitnie na jesieni, mam zdjecie z mojego ogrodu (jesien). Odnosnie Twojego zdjecia, pod sciana to lilaki meyera palibin (pomyslalam, ze lubisz bez krzewy, ktore przepieknie pachna, te kepki to owies wieczniezielony ale moze byc inna trawka taka jaka lubisz, ja dalam owies wieczniezielony bo u mnie sie super prezentuje caly rok, jest bardziej delikatny niz kostrzewy, ktore wybitnie mi sie kojarza z rabatami w poblizu wrzosowisk, kosodrzewin, skalniakowo zwirowych, no ale to tylko moje zdanie. To zolte to do wyboru moze byc powtorzona albo tawula albo berberys albo trzmielina, trzmielina jest zimozielona wiec z owsem fajnie wspolgra zima. Druga rabata to dobrze sie dopatrzylas, to sa zurawki, te limonkowe swietnie nadaja sie do cienia. Ja mam u siebie lime marmalade, ale sa tez inne odmiany, electric lime, citronella, sliczna jest ale nigdzie nie moglam jej upolowac, poszukam w tym roku.
fotka rozplenicy, a pod nia malutkie jeszcze tawuly goldmundy, zdjecie robione pozna jesienia.
znalazlam jeszcze inne fotki z jesieni: rozplenica:
oraz morning light i zebrinus. Jakies takie rachityczne w porownaniu z rozpleniaca )
Czemu zawsze musi być jakieś ale?
Jeśli mówisz, że w ten sposób wydłużę rabatę to może przesunąć bardziej na środek drzewa (czyli więcej miejsca wolnego tzn z trawami po bokach)
A jakie trawy inne byś polecała?
Hosty bardziej ze świerkami by się nadały?
Zdjęcie super
Ewo wyraźnie spodnia częśc blaszki lisciowej jest wygryziona przez jakies szkodniki , na ostatnim zdjeciu wyglada jakby sie to stało jeszcze w stadium paka. Niektóre robale lubią składac w pąkach jaja i potem gąsienice wygryzają miekką tkankę z liścia . Co jakis czas opryskaj rh środkiem owadobójczym szczególnie po kwitnieniu i oberwaniu przekwitniętych kwiatostanów, może zniszczysz częsc gąsienic i owadów. Te liscie juz nie zmienia wyglądu ale jeśli wyrosną nowe to je zasłonią a te na razie roślinie są potrzebne do odżywiania wiec niech na niej pozostaną.Liście są tez trochę zólte więc nie zapomnij o nawozeniu dolistnym i doglebowym.
Za życzenia serdecznie dziekuję.
Boski ten szpaler mniam , nie mogę się doczekać kiedy u mnie coś zakwitnie . Chyba zdecyduję się na te większe hortki . Efekt wow będzie wcześniej.
Dzięki za inspirki świetne. Bardzo mi się podoba z rozplenicą ale nie wiem jaka odmianę wybrać aby była z tych średnich i żeby mi wszystkiego nie "zawaliła". Znalazłam coś takiego: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1525-kolorowy-ogrod-na-piasku?page=104
Zauroczyło mnie to zdjęcie.
To podobno rozplenica "hameln" - miałaś z nią do czynienia?
Bogdziu, wszystkiego naj! Zdrówka najlepiej i dobrego humoru
Piszę z telefonu i nie mam dla Ciebie pięknego zdjęcia róży albo azalii, ale ponieważ wiem jak kochasz koty...
Renia, nie mam na razie dostępu do kompa więc z tej rabaty o której pisałam mogę ci wkleić tylko takie zdjęcie
Dalej były jeszcze inne trawy na które mam chęć ale na razie nie wiem co tam było... Pewnie jakieś trzęślice. Na tym zdjęciu ich prawie nie widać...
Jeśli chodzi o twój plan to fajnie że zostałaś przy brzozach ale... Ten kawałek jest długi. Rozmieszczenie roślin w ten sposób jeszcze go optycznie wyciągnie. Mam nadzieję że masz to na uwadze i na żywca takie działanie pasuje. Ja bym się nie trzymała sztywno reguły że wyższe to na tył a niskie z przodu. Można to łanami, falami rozmieścić. Ale zrobisz jak zechcesz bo brzozy nadają się do wszystkiego Jak stoją jak pod linijkę to wyglądają dobrze i jak są porozrzucane pośród kwiatów też wyglądają bajecznie
Ja bym na twoim miejscu więcej traw poszukała a nie tylko te miskanty i miskanty No i jeszcze nie byłabym sobą jakbym nie wtrąciła: hosty moim zdaniem nie będą tu pasować, one raczej to takich kątków o charakterze leśnym się nadają. To moje osobiste zdanie i nie chcę nikogo urazić
Miłego wieczoru.