Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rododendronowy ogród II. 20:34, 13 mar 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kochana Bożenko.
Życzymy Ci razem z Krzysiem samych radosnych chwil, spełnienia pragnień i moc zdrowia Buziaki gorące

Buziaki dla Ciebie i Krzysia. Dzięki za pamięc.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:34, 13 mar 2015

Do góry
Rosnie wysoka, gesta i pieknie kwitnie na jesieni, mam zdjecie z mojego ogrodu (jesien). Odnosnie Twojego zdjecia, pod sciana to lilaki meyera palibin (pomyslalam, ze lubisz bez krzewy, ktore przepieknie pachna, te kepki to owies wieczniezielony ale moze byc inna trawka taka jaka lubisz, ja dalam owies wieczniezielony bo u mnie sie super prezentuje caly rok, jest bardziej delikatny niz kostrzewy, ktore wybitnie mi sie kojarza z rabatami w poblizu wrzosowisk, kosodrzewin, skalniakowo zwirowych, no ale to tylko moje zdanie. To zolte to do wyboru moze byc powtorzona albo tawula albo berberys albo trzmielina, trzmielina jest zimozielona wiec z owsem fajnie wspolgra zima. Druga rabata to dobrze sie dopatrzylas, to sa zurawki, te limonkowe swietnie nadaja sie do cienia. Ja mam u siebie lime marmalade, ale sa tez inne odmiany, electric lime, citronella, sliczna jest ale nigdzie nie moglam jej upolowac, poszukam w tym roku.
fotka rozplenicy, a pod nia malutkie jeszcze tawuly goldmundy, zdjecie robione pozna jesienia.

znalazlam jeszcze inne fotki z jesieni: rozplenica:

oraz morning light i zebrinus. Jakies takie rachityczne w porownaniu z rozpleniaca )

EwciaK napisał(a)
Lena, a ta rozplenica japońska też rośnie taka wysoka jak Morning light? Powiedz jeszcze co to rośnie to fioletowe pod sciana z bluszczem? Lawenda? Trochę niżej niebieskie kępki to zapewne kostrzewa sina, a pomiędzy nią?
Na obrzeżu "długiej rabaty" żurawka bordowa, a między kulkami (chyba bukszpanowymi) jasno zielona żurawka?
Mam nadzieję, że się nie ośmieszyłam rozpoznawaniem roślin, bo przyznaję, że nie znam ich jeszcze wielu.
Rododendronowy ogród II. 20:32, 13 mar 2015

Do góry
margi napisał(a)
Życzenia najserdeczniejsze składam w dniu Twojego święta

Gosiu piękny rododendron mi podarowałas . zdrowy i kwiaty olbrzymie , chętnie sie dowiem jak sie nazywa.
Rododendronowy ogród II. 20:27, 13 mar 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
Imieniny fajna sprawa,
może będzie dziś zabawa,
niechaj każdy Ci zazdrości,
przychodzących tutaj gości.

Wierszy nigdy nie pisałam, ale dziś natchnienie miałam.

Życzę dużo zdrówka Bożenko.

Ewo no piękny Ci wierszyk wyszedł , natchnienie miałas nie byle jakie. Bardzo dziekuje bo i pięknie i na wesoło, super.Kwiatki też piękne.
Rododendronowy ogród II. 20:27, 13 mar 2015

Do góry
Wszystkiego najlepszego
Rododendronowy ogród II. 20:26, 13 mar 2015

Do góry
rozark napisał(a)

Bogdziu, Przede wszystkim zdrowia życzę! I wszystkiego co tylko ci się zamarzy . Zostawiam kwiatucha oczywiście ze zwierzątkiem .

Reniu dzieki za pamięc.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 20:26, 13 mar 2015

Do góry
Moje prezenty na babskie po tygodniu w doniczce wyglądają tak. Tawułka czerwona szleje. Kolejne roślinki przeznaczone do transportu na rancho

Mój ogród 20:25, 13 mar 2015

Do góry
Wszystkiego najlepszego
Miejsko & sielsko 20:25, 13 mar 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)
nie chcę dramatyzować ale czy moje buki są też chorę????

Oj brzydko to wygląda. Pryskaj teraz koniecznie miedzianem . Myszę poszukać w nie co to może byc...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:24, 13 mar 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Renia, nie mam na razie dostępu do kompa więc z tej rabaty o której pisałam mogę ci wkleić tylko takie zdjęcie

Dalej były jeszcze inne trawy na które mam chęć ale na razie nie wiem co tam było... Pewnie jakieś trzęślice. Na tym zdjęciu ich prawie nie widać...

Jeśli chodzi o twój plan to fajnie że zostałaś przy brzozach ale... Ten kawałek jest długi. Rozmieszczenie roślin w ten sposób jeszcze go optycznie wyciągnie. Mam nadzieję że masz to na uwadze i na żywca takie działanie pasuje. Ja bym się nie trzymała sztywno reguły że wyższe to na tył a niskie z przodu. Można to łanami, falami rozmieścić. Ale zrobisz jak zechcesz bo brzozy nadają się do wszystkiego Jak stoją jak pod linijkę to wyglądają dobrze i jak są porozrzucane pośród kwiatów też wyglądają bajecznie
Ja bym na twoim miejscu więcej traw poszukała a nie tylko te miskanty i miskanty No i jeszcze nie byłabym sobą jakbym nie wtrąciła: hosty moim zdaniem nie będą tu pasować, one raczej to takich kątków o charakterze leśnym się nadają. To moje osobiste zdanie i nie chcę nikogo urazić
Miłego wieczoru.

Czemu zawsze musi być jakieś ale?
Jeśli mówisz, że w ten sposób wydłużę rabatę to może przesunąć bardziej na środek drzewa (czyli więcej miejsca wolnego tzn z trawami po bokach)
A jakie trawy inne byś polecała?
Hosty bardziej ze świerkami by się nadały?
Zdjęcie super
Rododendronowy ogród II. 20:24, 13 mar 2015

Do góry
annawu napisał(a)
Bożenko w dniu Twojego święta przyjmij moc najserdeczniejszych życzeń, żeby następne dni, lata upływały Ci w zdrowiu i radości

Aniu serdeczne dzieki.
Rododendronowy ogród II. 20:22, 13 mar 2015

Do góry
agatanowa napisał(a)
Bogdziu, dzień dobry
Dziękuję za rady i jednocześnie dołączam zdjęcia chorego Old Porta- moze podpowiesz, co z tym zrobic?

edit: Nie ma co: ładne kwiatki zamieściłam Ci w dniu Twojego swięta. Ech, wybacz. Za to ślę najserdeczniejsze życzenia szczęścia i zdrowia i zabarwię je szafirami mini irysków wiosennych. Sto lat!

Ewo wyraźnie spodnia częśc blaszki lisciowej jest wygryziona przez jakies szkodniki , na ostatnim zdjeciu wyglada jakby sie to stało jeszcze w stadium paka. Niektóre robale lubią składac w pąkach jaja i potem gąsienice wygryzają miekką tkankę z liścia . Co jakis czas opryskaj rh środkiem owadobójczym szczególnie po kwitnieniu i oberwaniu przekwitniętych kwiatostanów, może zniszczysz częsc gąsienic i owadów. Te liscie juz nie zmienia wyglądu ale jeśli wyrosną nowe to je zasłonią a te na razie roślinie są potrzebne do odżywiania wiec niech na niej pozostaną.Liście są tez trochę zólte więc nie zapomnij o nawozeniu dolistnym i doglebowym.
Za życzenia serdecznie dziekuję.
Moje ukochane miejsce na ziemi 20:17, 13 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Taka to strefa klimatyczna... u mnie śniegu nie ma od dawna, a u Agaty w lesie jeszcze leży. Teoretycznie mamy taką samą strefę. Ale u Agaty jest dużo gorzej z pogodą. Ale za to ładniej widokowo
Może i chorować suchodrzew..też tego nie wykluczam, ale padł i więcej nie powinno się go sadzić. Bo jak nie grzyb to zima go załatwi

Ania tak czy siak ja już chcę tak

Moja codzienność - ogród Oli 20:15, 13 mar 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

Wiosną zeszłego roku kupowałam Limki na mój 17-metrowy szpaler nie przycinałam ich, były dużo mniejsze od kupowanych rok wcześniej, dość wiotkie ale ładnie kwitły. Teraz przycięłam je po swojemu Zasilałam nawozem do hortensji (nie pamiętam jakim) 2 lub 3 razy.

Zdjęcia z początku lipca widać doskonale różnice od prawej 5 sztuk przesadzone z wcześniejszego roku, od lewej sadzone wiosną 2014

Jak masz rozchodnik pod sosnami możesz pomieszać do z sesleria jesienną lub rozplenicą
https://www.pinterest.com/pin/551550285591179303/
https://www.pinterest.com/pin/551550285590470756/
i jeszcze takie coś
https://www.pinterest.com/pin/551550285589587629/
https://www.pinterest.com/pin/551550285589624624/

Boski ten szpaler mniam , nie mogę się doczekać kiedy u mnie coś zakwitnie . Chyba zdecyduję się na te większe hortki . Efekt wow będzie wcześniej.
Dzięki za inspirki świetne. Bardzo mi się podoba z rozplenicą ale nie wiem jaka odmianę wybrać aby była z tych średnich i żeby mi wszystkiego nie "zawaliła". Znalazłam coś takiego:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1525-kolorowy-ogrod-na-piasku?page=104
Zauroczyło mnie to zdjęcie.
To podobno rozplenica "hameln" - miałaś z nią do czynienia?
Rododendronowy ogród II. 20:13, 13 mar 2015

Do góry
Bogdziu, wszystkiego naj! Zdrówka najlepiej i dobrego humoru
Piszę z telefonu i nie mam dla Ciebie pięknego zdjęcia róży albo azalii, ale ponieważ wiem jak kochasz koty...

Hirutkowy raj:)) 20:08, 13 mar 2015

Do góry
wszystkiego naj
Rododendronowy ogród II. 20:07, 13 mar 2015

Do góry
Kochana Bożenko.
Życzymy Ci razem z Krzysiem samych radosnych chwil, spełnienia pragnień i moc zdrowia Buziaki gorące

Mój ogród 19:59, 13 mar 2015

Do góry
Bożenko wszystkiego najlepszego.

Rododendronowy ogród II. 19:54, 13 mar 2015

Do góry
Życzenia najserdeczniejsze składam w dniu Twojego święta
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:51, 13 mar 2015

Do góry
Renia, nie mam na razie dostępu do kompa więc z tej rabaty o której pisałam mogę ci wkleić tylko takie zdjęcie

Dalej były jeszcze inne trawy na które mam chęć ale na razie nie wiem co tam było... Pewnie jakieś trzęślice. Na tym zdjęciu ich prawie nie widać...

Jeśli chodzi o twój plan to fajnie że zostałaś przy brzozach ale... Ten kawałek jest długi. Rozmieszczenie roślin w ten sposób jeszcze go optycznie wyciągnie. Mam nadzieję że masz to na uwadze i na żywca takie działanie pasuje. Ja bym się nie trzymała sztywno reguły że wyższe to na tył a niskie z przodu. Można to łanami, falami rozmieścić. Ale zrobisz jak zechcesz bo brzozy nadają się do wszystkiego Jak stoją jak pod linijkę to wyglądają dobrze i jak są porozrzucane pośród kwiatów też wyglądają bajecznie
Ja bym na twoim miejscu więcej traw poszukała a nie tylko te miskanty i miskanty No i jeszcze nie byłabym sobą jakbym nie wtrąciła: hosty moim zdaniem nie będą tu pasować, one raczej to takich kątków o charakterze leśnym się nadają. To moje osobiste zdanie i nie chcę nikogo urazić
Miłego wieczoru.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies