Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja codzienność - ogród Oli 06:54, 02 maj 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
teraz proszę trzymać kciuki za przyjęcie

w przyszłym tygodniu powinna być już sesleria i w końcu przestanie być tu pusto..

Witaj Olu, zajrzałam do Ciebie zaintrygowana tym co napisałaś u Marzenki, a mianowicie, że nie możesz oglądać jej ogrodu, bo potem Twój Ci się nie podoba. I pierwsze zdjęcie Twego ogrodu, jakie zobaczyłam, to to na górze!!! Masz pięknie, widać, że wszystko zaplanowane, ja rozumiem, że na etapie dalszych prac jest ogród, ale to co już osiągnęłaś jest piękne, na prawdę zachwyciłam się takim minimalizmem i ,,czystością" ogrodu. Pięknie!!!!! Boże, to co będzie, jak skończysz???
Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 04:00, 02 maj 2015

Do góry
Megi, jak bym raczej posadziła tylko przy ognisku i może z jedną sztukę powtórzyła w rabacie po prawej stronie, w tym jęzorze. Myślę, ze jakieś 3-4 metry od krawędzi ogniska byłoby bezpiecznie już.

A możeby w jęzorze zrobić wcięcie, żeby go troszkę rozbić? Wiem, że ogólnie chcesz z tej strony więcej, bo dalej droga, ale to mogłoby być wcięcie w formie takiego przyciętego koła, wysypane kamieniem, z ławeczką, które nawiązywałoby do koła z ogniskiem i było podobnego rozmiaru, albo o trochę mniejszym promieniu.

Ta rabata z lewej to rzeczywiście bardzo pofalowana jest. Może poszerzycie i przerobicie kamyczkową krawędź na taką niby suchą rzekę? wysypana z kamieni? "Płynęłaby" sobie przez rabatę, obsadzona co jakiś czas kępami dużych rozchodników,jakąś trawą sucholubną dookołą ogrodu i na przykład kończyła się w tym wciętym kole z ławeczką? A wtedy krawędź od strony ogrodu można uformować bardziej płynnie, obsadzić niskimi bylinami, jak bodziszki, a całą rabatę poszerzyć, a na wysokości ogniska dać kilka kamiennych płyt, żeby można było przejść wygodne do ogniska i lasku?

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 02:12, 02 maj 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
I jak moja stipa ma rosnąć? Ulubione miejsce kota ostatnio - w końcu południowe okno- sądząc o stopniu wypłaszczenia siewek

Karolinko.
Jak wyganiasz kota z trawnika to później się nie dziw że szuka czegoś zielonego także dla siebie, a i trawki Ci nie zmarzną bo mają zapewnione ciepełko. Na tym właśnie polega równowaga w przyrodzie.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 00:48, 02 maj 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

Moim zdaniem te tulipki wymiatają!!! Są wyjątkowo fotogeniczne na każdej fotce wyglądają jakby były wklejone super!
Działka wkoło Lubczyka :) 00:38, 02 maj 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
To kto chętny do pomocy projektowania tej poleszczynowej rabaty?
Może rzut nie ten teges, ale zaraz podam wymiary!

Cały ten wypielony kawałek rabaty na długość ma 6m, a od tujek 1,5m, ta wisienka z lewej by została, ona rośnie 80cm od początku rabaty i 110cm od tui.
Do przesadzenia mam tam horti pinky winky, kaline, pęcherznice bordo,rozplenicę, bergenię, wierzba robi wypad, do przesadzenia i można tam użyć migdałka, a oprócz tego można tam wykorzystać to co mam w rozmnażalniku:
Tawuła nn, 3szt , zielone liście różowe kwiaty, u mamy krzaczek ma jakieś 50-60cm wysokości.

Trzmielina

W słońcu jest bardziej żółta i rośnie tak

Mam 2 takie doniczki tego.

Hejka, dopiero wróciłam ze spotkania rodzinnego i tak na szybko piszę
- nie pakuj na tą rabatę tego wszystkiego co tam masz
- komponuj rabatę spójnie z innymi rabatami w pobliżu żeby było jakieś powiązanie
- odległości między tujkami trzeba wyrównać
- pod tą wisienkę co jest po lewej - dałabym ze 2 kulki bukszpanowe, albo 3, a po lewej stronie wisienki chyba rozplenicę (ile ich masz? i jaka odmiana? bo jak przynajmniej połowę ilości co pinky, to bym rozplenice dała przed hortkami posadzone na wysokości prześwitu między horti)
- nie wiem ile masz tych pinky w. ale zrób z nich szpaler i sadz przynajmniej co 1 metr (nie wiem jak szeroka będzie, ale na pewno będzie, jak rośnie szeroko docelowo to przynajmniej co 1,5 m) - dodałabym pomiędzy miskanty, chyba że przed będą rozplenice
- nie sadz tam pęcherznicy ani migdałka
- bergenie najlepiej gdzieś na przodzie - ale też nie wiem ile sztuk masz? czy przynajmniej 3?
- kalina jest piękna, ale też nie na tą rabatę
- z tawuł możesz też robić kulki może posadzić w rzędzie mniej więcej tam gdzie teraz wierzba ale bardziej w stronę troszkę widocznego świerka
- z trzmieliny można zrobić niski żywopłocik na froncie ale nie po całościnp. idziemy od lewej - przy założeniu że pod wisienką będą kulki to zaczynamy żywopłocik w pewnej odległości od kulki, po czym żywopłocik kończy rządek bergenii (a może żurawek?), a potem 3 tawułki wykulkowane...

To takie przemyślenia na szybko.... a już późno a może posadzisz wszystkie niskie na froncie w formie prostokątów czy kwadratów? ....

Widziałam, że masz tam jakieś takie jasne trawki... Nie wiem co to, ale jeśli to to co myślę i rozłazi się rozłogami, to posadź na ulicy walczę od roku z taką trawką, którą kiedyś na swoje nieszczęście przyciągnęłam do ogrodu, drę ją, kopię, a ona wciąż niezmordowanie gdzieś odbija....

No to idę spać
Buziaki

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 00:20, 02 maj 2015

Do góry
Kamajla napisał(a)
Ana, przy stożkach masz miejsce na begonie, ale teraz tam gęsto od tulipanów - pozbędziesz się ich wszystkich jak zaczną przekwitać, żeby posadzić begonie?
to jest rabata która jest wizytówką, usunę wszystkie tulipany..... wiem brzmi strasznie, ale po eksperymentach z pełnym tulipanami wiem, że są one 'jednoroczne' zobacz to jest rabata
4.2014

i
4.2015

tak wyglądają tulipany pełne w drugim roku, liście i ułamek w pąkach (naliczyłam 8 sztuk)
Mój mały zakątek :D 00:16, 02 maj 2015

Do góry
Myślę, że rabatka w miarę dobrze zapełniona. A wy byście coś zmienili czy jest ok?

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:08, 02 maj 2015

Do góry
Robertop napisał(a)
Małgoś, zdjęcie z dzisiejszego spotkania:

więcej u mnie

Jaka zadowolona ...musiało być fajnie ... piękne masz stokrotki w donicy
Pozdrawiam
Mój mały zakątek :D 00:07, 02 maj 2015

Do góry
dosadziłem trzy trzmielinki i 2 Rh , co o tym myślicie?

Mój mały zakątek :D 23:59, 01 maj 2015

Do góry
Witajcie, dzisiaj wam pokażę, co zrobiłem w ostatnich dniach

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:55, 01 maj 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

Anetko.
My chyba pomyliliśmy zawody.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:50, 01 maj 2015

Do góry

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:47, 01 maj 2015

Do góry

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:39, 01 maj 2015

Do góry

Działka wkoło Lubczyka :) 23:35, 01 maj 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
a tą na ile cm od płota muszę oczyścić, żeby było dobrze, bo buksiki muszę wkopać, na umbry czekać do końca lata, ale resztę bym sobie pomału dosadzała

Co tu doradzać? Bosko jest!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:27, 01 maj 2015

Do góry

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:18, 01 maj 2015

Do góry

Lecę w kulki... 23:17, 01 maj 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Aniu, to samo pomyślałam, francuski ogród jak się patrzy! Ty uśmiechnięta od ucha do ucha, ale M. już nie, cha, cha. Jego mina i myśli chodzące po głowie ... i co z tym teraz zrobić dalej?

Szczerze... jak zobaczyłam te buxusy to wymiękłam,gdyby nie M to bym je chyba zwróciła, ale zwrotów nie przyjmują...
Muszę eMa pochwalić, spisał się na medal, one były bardzo ciężkie,
to jego zasługa, ale on ma chyba większego bzika na punkcie Marqeyssac niż ja

Uśmiechu na twarzy może nie widać...ale w środku się cieszy...hihihi
Moje ukochane miejsce na ziemi 23:17, 01 maj 2015

Do góry
inag napisał(a)

Ja w biedronie też szukałam ale się spóźniłam Wszystko prawie było już wymiecione a to co zostało to tylko jakieś resztki były...

Ilonka ja mam je u siebie drugi sezon

dla porównania fotki z ubiegłego roku i obecne z 16 kwietnia 2014 i

28 kwiecień 2015

Moje ukochane miejsce na ziemi 23:08, 01 maj 2015

Do góry
Pamajo napisał(a)

Witaj Aga!
Kolejny piękny ogród. Zaznaczam do przeczytania. Na razie przeleciałam pismo obrazkowe.

Mam pytanie odnośnie floksów. Twoje mają pąk na pąku a moje takie rachityczne jakieś. Pisałaś, że je przycinasz po kwitnieniu. Mogłabyś bardziej szczegółowo na temat tego przycinania. Pojedynczo każdą gałązkę czy przelecieć nożycami jak kosiarką?

Pozdrawiam!

o jak miło

fachowcem nie jestem ale z moich obserwacji mam następujące wnioski ...
floksy bardzo lubię bo...ładnie zadarniają, a do tego ładnie kwitną,
najlepiej od południowej strony, od północnej później startują ...
w ubiegłym roku po przekwitnięciu nożyczkami przycięłam je z góry,
zrobiły się gęstsze i pięknie kwitną, te nie przycinane są takie niezbyt,
zaopiekuję się nimi po przekwitnięciu

w tym tygodniu dużo przesadziłam w nowe miejsce

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies