Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miejski ogródek przy mieszkaniu na parterze 00:11, 19 kwi 2015

Do góry
Jona, Anabuko - bardzo Wam dziękuję za odwiedziny
Ogródek nie jest mały, w szczególności jak na warszawskie ogródki przy mieszkaniach w bloku, ale niestety dużym utrudnieniem jest mała warstwa ziemi, ze względu na garaż.
Wrzucam jeszcze kilka aktualnych zdjęć:

Tysiąc radości i utrapień 23:46, 18 kwi 2015

Do góry
Aniu, Ewuniu, ruszą paprocie i u Was . Takie porównania nie mają większego sensu, bo cieplejsze miejsce może powodować, że roślinka szybciej się rozwija.

Dla przykładu: większość moich róż ma pojedyncze listki i wygląda tak:

Ale róże rosnące przed ogrodzeniem, od południowej strony, na tle murku wyglądają tak:

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:46, 18 kwi 2015

Do góry
malkul napisał(a)
rzut z góry

se drona kup
Ogródek Ewy 23:44, 18 kwi 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Ewa masz może zdjęcia swoich bergeni ?

To z ubiegłego roku.

To z ostatniej niedzieli. (i chyba jak w piosence się z nią rozstanę)
Kwiatek gnom.

A to cała ona, nie czyszczona po zimie.
Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 23:43, 18 kwi 2015

Do góry
Mam nadzieję, że da się z tego coś wyczytać, proszę o porady, krytykę itd.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:35, 18 kwi 2015

Do góry
Kupiłam sobie rozchodnik Xenox.. o ciemnych liściach.

A kulki i stożki telefonem robione.. ale cudne. Kolega jako miarka wysokości robi To naprawdę wielkie stożki i ogromne kule..

I znajomych magnolie.. u nas prawie w każdym ogrodzie.. są cudne.. a te mnie zachwycały... aż fotkę telefonem cyknęłam. Może ten śnieg je nie upierduta i rozwiną się..
Piękne
Problemy już na wstępie czyli brak konkretnego pomysłu 23:20, 18 kwi 2015

Do góry
Myślałam myślałam i stwierdziłam, że trzeba wprowadzić jednak małe zmiany do projektu

Jak widzicie zamieniłam jeden rozanecznik na drugiego derenia i dorzuciłam jeszcze jednego. Na obrzeżu zdecydowałam sie dać cyprysik groszkowy filifera aurea nana a w środek trawki tylko jeszcze nie do końca wybrane . Może Wy coś podpowiecie?
Miejski ogródek przy mieszkaniu na parterze 23:05, 18 kwi 2015

Do góry
Wiosna 2015

Pierwsza wiosna w naszym miejskim ogródku Śliwy pomału zaczynają kwitnąć, trawa wygląda bardzo słabo po zimie, mam wrażenie, że nie bardzo mamy co kosić, ale bratki i kwiaty cebulowe, które wsadziłam w ziemię na próbę jesienią - cieszą, dlatego dokupiłam irysy, mieczyki, lilie, dalie, sadzonki bylin (liatra, tawułka, sparaxis tricolor), 3 róże pnące i 2 rododendrony - zobaczymy, co mi z tego wyjdzie A taras zdobią od marca bratki i prymulki. Postawiliśmy też płotek na ścianie frontowej i tym samym odgrodziliśmy się od parkingu.

Do raju daleko - u Ewy 23:03, 18 kwi 2015

Do góry
Dziś z chórem śpiewaliśmy na konkursie pieśni wielkanocnej w Sopocie. Prawie cały dzień tam spędziliśmy. Ale zdobyliśmy srebrny dyplom
Szafirki już zakwitły i pięknie pokazały się w donicach

Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:03, 18 kwi 2015

Do góry
Kochani... czytam..... hasło Małej MI jak moje

Wiśnia Kilku nie do pokazania, bo u mnie co pół godziny pada śnieg.. jest zimno, przed chwila słyszałam padający deszcz.. może jest ciut cieplej.. bo wolę deszcz niż śnieg. Temperatury bliskie zera...

Małgosia.. mogę kupić i wysłać .. Tobie i Bogdzi. Fajne miniaturki.

foto z tej strony, bo tylko 2 strony mają tę jabłonkę
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 23:01, 18 kwi 2015

Do góry
marta_d napisał(a)
Witam w wątku poświęconym różanecznikom
w zeszłym sezonie wiosną, zakupiłam 3 rh, zostały posadzone w odpowiednio przygotowane podłoże i na jednym z nich zauważyłam nieco żółknące liście. Czy na podstawie zdjęcia można zdiagnozować co mu dolega? zakupiłam Substral Magiczną Siłę i nie wiem czy mogę go zastosować. Zdjęcie zrobione późną zimą, do tej pory nie wygląda ani lepiej ani gorzej. Bardzo proszę o opinię. Pozdrawiam!

Moim zdaniem nic mu nie dolega groźnego, ale bez widoku na górne liście trochę wróżę . Dolne wyglądają na takie które szykują się do odpadnięcia jak pokażą się młode. Czy to inna odmiana niż te które mają się lepiej? Jeśli tak to bardziej kapryśna, jeśli nie to zmierz ph.
Na moje oko to zmęczony jest po zimie i raczej niedoazotowany. Po siarczanach - amonu, potasu, magnezu - powinny w ciągu miesiąca dojść do siebie, pięknie wybarwić (azot w formie amonowej) a i ph się utrzyma. Wtedy magiczną opryskuj - już możesz. Jak nie kupisz siarczanów, to daj to co masz.
Nie zauważam nadmiarów makro-, po zimie to raczej słabo prawdopodobne. Nadmiar potasu przyblokowałby magnez - niedobory podobne do chlorozy żelazowej, później pojawiają się czerwono-brązowe plamy i liść brązowieje od brzegów; skarleją młode przyrosty.
Sprawdziłabym jeszcze wilgotność, może być przemoczony(liść ma strukturę mniej twardą i traci kolor). Do utrzymania ph stosuj raz na 2-3 lata siarkę pylistą. Powodzenia.
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 22:59, 18 kwi 2015

Do góry
pasjonatkaamatorka napisał(a)

tu cieniolubne będa miały luksusowo
usiadę na tarasie i będę podziwiała paprocie,funkie ,konwalie i przytulie wonne.

Wszystkie te roślinki będą miały jak w pięciogwiazdkowym hotelu . Zanosi się na piękny, cienisty zakątek. Lubię takie klimaty
a czasem nie na temat ... 22:58, 18 kwi 2015

Do góry
i jeszcze zdjęcie z bordem (eko ? ) dla polinki bo wpadła na ten sam pomysł - to znaczy wykorzystania profila aluminiowego zamiast plastikowego ekoborda, włożyliśmy go rok temu na próbę, teraz wygląda identycznie.

Ogródek Iwony 22:55, 18 kwi 2015

Do góry
bacowa napisał(a)
Boże ,żeby mój Grzesiu tak kiedyś ubrał kurtkę i chodził po ogrodzie tam i spowrotem , chyba nigdy się tego nie doczekam.

Bo twój Grzesiu jeździ kosiarką po ogródku. Nie musi chodzić pieszo
A tak na poważnie, to panom się zmieniają upodobania. Jakiś czas temu mojemu Zbyszkowi wiele spraw było obojętnych. Przekonywałam go, aby zasłonić się od strony tarasu (tam też jest droga, tylko na pole dojazdowa), to uważał, ze tak jest dobrze, jak jest. Jak u Was zobaczył wysokie świerki od drogi, to powiedział, ze w waszym ogrodzie nikt by go nie zobaczył, jakby biegał tylko w kąpielówkach
Gotów jest wymienić nasze wszystkie niskie tuje przy płocie na wyższe szmaragdy albo inne tuje. I żeby tego nie zrealizował jeszcze niebawem. Ja juz nie nadążam za jego pomysłami
Chciałam tam posadzić wiśnie Umbraculifera, ale jest tam trochę mało miejsca i kto wie, czy się nie skuszę na szmaragdy prowadzone wysoko, tak na 2, 20 m.
Wcześniej mieliśmy zarośnięty taras do tego stopnia, że nie było widać z niego ogrodu.

We wrześniu posadziliśmy przy tarasie berberysy i gracilimusy.

Między pasjami 22:50, 18 kwi 2015

Do góry
Dzisiaj padał śnieg i deszcz, ale udało mi się zrobić kilka fotek tuż przed zachodem słońca, które na moment wyjrzało zza ciężkich ołowianych chmur.

Zamówiłam nową konstrukcję pod pergolę dla winogrona, a także zdobyłam kilka plastrów z kasztana, który musiał być przycięty i zrobiłam siedzisko które będzie ocienione winoroślą.Muszę jeszcze zdobyć kilka płytek chodnikowych pod te klocki

Ten sam Pan-kuzyn, zrobił karmnik na metalowym słupku, ze względu na okoliczne koty, które być może już nie będą mogły dostać się do ptaszków

U mnie zimnica, zakwitło kilka wczesnych tulipanów, ale pozostałe ani myślą rozchylać swoich pąków

Pozdrawiam wszystkich cieplutko!

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:49, 18 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)

To ujęcie wygląda ślicznie, a i pozostałe całkiem fajne.
Wiem jak to jest, gdy pozostali domownicy nie dzielą ogrodniczej pasji.
Płot może piękny nie jest, ale najgorszy też nie.
Uszy do góry, widziałam, że prognozy zmienione i ma być ciepło już w przyszłym tygodniu.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:49, 18 kwi 2015

Do góry
malkul napisał(a)
czosnki z dziś:

Krzysztofa

Gośka te Twoje Krzyśki w ub roku też były takie duże (zdaje się, ze to był ich pierwszy sezon u Ciebie tak ? )??
Moje nierówne, jedne spore ale nie takie jak te Twoje a drugie jeszcze mniejsze. Być może wsadziłam je ze głęboko ? kurcze
Tysiąc radości i utrapień 22:41, 18 kwi 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Ja też Asiu czekam na tulipanki Mam troche biedri=onkowych nowości

Zaczyna ich kwitnąć coraz więcej . Też mam biedronkowe .

Ogród prawie romantyczny 22:40, 18 kwi 2015

Do góry
Wczoraj i dzisiaj ogród był nasz, a może raczej nas zawłaszczył. Wyznaczyliśmy zarysy wszystkich rabat i część została już przekopana i zagrabiona. W piątek byłam na zakupach i przywiozłam dwie wiśnie amanogawy, trzy bukszpanowe kule i cisy, które będę ciąć w stożek. Rabaty nabierają kształtu i mam nadzieję, że już niedługo zachwycą barwami i kolorami.

Tak wyglądał rabata koło pergoli jeszcze tydzień temu

A tak dzisiaj rano

Ogródek Iwony 22:32, 18 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Zamówiliśmy żwirek i przyjechał szybciej, niż M zdążył samochód przestawić
Wysypaliśmy tu:

I tu, przy wodzie. Na żwirku jest też lawenda (6 sztuk, reszta przed różami )

Przed rabatkami będzie nawieziona ziemia i zasiana trawa. Ale po zakończeniu budowy gospodarczego.

No pięknie wyszło. Wcale się nie dziwię, że eM taki zadowolony.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies