Vivo ja myślę, że to jest bergenia sercolistna- bergenia cordifolia, czy ona kwitnie na różowo?
a Dumbo ma chyba najładniejsze kwiaty, no i liście inne niż wszystkie pokryte są z jednej i drugiej strony włoskami i zanikają na zimę, trzeba okrywać http://www.perennials.com/plants/bergenia-ciliata-dumbo.html
Na dobranoc dzisiejsze fotki z ogrodu.
Rano śnieg, po pracy słoneczko. Mimo wszystko jest zimno. Teraz -1.
Moje kapustki (sedum):
I ulubiona w tej chili rabatka z krokusami:
Agnieszko, ja nie posadziłabym tych róż obok siebie. One są z bardzo róznych tonacji. Czasem sadzę takie przeciwności ale Rhapsody ma specyficzny kolor, że ją posadziłabym tylko przy chłodniejszych kolorach.
Pokażę Ci je obok siebie i sama oceń. Może Tobie spodoba się.
Myślę, że tak:
lecimy od lewej- szpaler hortensji ogrodowych (vanille freis lub limes); 4 szt. miskanta, masz wcześniej podane odmiany inne niż zielone; przed nim żółta żurawka, lub żółta trzmielinka, ale zastanów się, czy nie pociągnąć tych różowych/ czerwonych kulek- to berberys bagatalle lub admiration; hortensja; te fioletowe kulki jeszcze nie wiem co, pomyślę, najniższa partia to jakieś niskie byliny. Ja stawiam na bordowe drzewo, będzie pasowało do hortensji i do tych berberysów, np. nigra szczepiona na pniu. Gotowe
Bogdziu, dziękuję za piękne widoki !!! Bardzo.
Na tym drugim zdjęciu kolory oszałamiające i ślicznie wyglądają w tym zestawieniu. Co to są za rododendrony? Mogę poprosić o ich nazwanie?
Pozdrawiam cieplutko