Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wilcza Góra 13:51, 04 mar 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
Wilczyco niestety i u mnie pogoda się popsuła
w takim razie pozostaje nam "pogoda ducha" i takiej Ci życzę !!!

z pomocą "biegnie" też pastelowy tuli-Panek...

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:48, 04 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Reszcie macham .. i uciekam..
A to carex Everest... zachwyt na Gardenii.. u mnie to bez zachwytu

Moje turzyce prawie wszystkie tak po zimie wyglądają. Jak czytam, że fachowcy każą im wyskubywać suche liście, to zgrzytam zębami Czy Ty też upierdutasz je (o jak ja lubię to słowo ) przy ziemi?
A co robisz brzozie, że ma aż tak snieżnobiały pień? Obskubujesz korę? Ja próbowałam w zeszłym roku, ale przy cienkich pniach 5szt. zeszło mi cały dzień
Kamasje nie wyłażą (stan z soboty), więc dziś idę z latarką poszukać, bo po ciemku wrócę.
Iryski - zachwycające!
Dogonić marzenia... 13:31, 04 mar 2015

Do góry
Tak na szybko - trochę bym poprostowała ale wiesz, ja lubię bardziej minimalistycznie i nowocześnie, nie wiem, czy Tobie to pasuje.

Kiepsko widać, jakoś się zmniejszył ten plan.
Doczytałam o ławeczce - możesz ustawić pod tym dużym drzewem w narożniku, jeśli będzie drzewo
Zrobiłam Ci też miejsce na drzewko przy wejściu i powiększyłam trochę rabaty przy domu.
Początki w Kruklandii 13:09, 04 mar 2015

Do góry
takie znalazłam na dysku
Dogonić marzenia... 13:07, 04 mar 2015

Do góry
Ufff... nie umiem rysować, ani odręcznie ani na kompie, wyobraźnia przestrzenna to jakieś obce pojęcie. Zmuszasz mnie do pracy i do intensywnego myślenia
Mój ogród pod górkę... 13:06, 04 mar 2015

Do góry
Jak zwykle spóźniona ale spełnienie wszystkich marzeń życzę
i dziękuję za chwilę z Tobą Kasieńko na Gardenii ...musowo trzeba na jakąś dłuższą sie umówić

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:58, 04 mar 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
Małgoiu własnie o to chodzi ze wiele osób liczy na to zimoieloność, a potem przychodzi rozczarowanie. Ja już się do tego przyzwyczaiłam to nasz trzeci sezon. Póki co żadnej żurawki nie dzieliłam więc nie potrafie Ci odpowiedzieć.
a tak na marginesie to np w styczniu 2014 żurawki wyglądały też i tak (prawda że ozdobnie), czyli wszystko zależy od zimy niby ta łagodna ale...

Czy żurawki z liśćmi czy bez liści i tak jest cudnie

U mnie rano też było biało, a teraz piękne słoneczko.

pozdrawiam
Ogród wśród pól i wiatrów 12:51, 04 mar 2015

Do góry
jolka napisał(a)

Agi, nie pamiętam nazwy jałowca. Wzięłam w Parku M, taki jaki najbardziej mi się podobał. I szczerze mówiąc - wzięłam tylko dlatego, że nie miałam lepszego pomysłu ... Jakoś nie jestem przekonana co do jałowców.

Co do trawnika, tak będę robiła na tej części w miarę wypłaszczonej przed domem, ale muszę tam wcześniej wyrównać. A przy samym chodniku chcę zrobić rabatę z różami i bukszpanem, długa prawie 15 metrów, szeroka ok. 1,80. To jest południowy stok, róże powinny rosnąć (chyba, że coś mi innego do głowy przyjdzie). No i miejsce na plażowanie Przy bramie wjazdowej - brzozy, huśtawka, żwir. A oto pierwsza wizja ARTYSTYCZNA! WOW!! śmiech na sali

Od czegoś trzeba zacząć

czy tam gdzie chcesz mieć stół planujesz jakoś wyrównać teren? zbudować taras? bo leżaki mogą być spoko pod kątem, ale stół to już cięższa sprawa.

A czemu chcesz taras tak blisko domu? mając taką działkę ja bym go niżej zrobiła i trochę bardziej w bok. Tak mniej więcej na wysokości tej drewnianej budki [kibello u sąsiada]? W lato jak się Wam dom nagrzeje to będziecie mieć ukrop. Ehhh chciałabym mieć taką działkę i te widoki!
w koło takiego kąciku wypoczynkowego możesz posadzić brzozę, która będzie nawiązywala do brzóz które chcesz dać obok podjazdu.
Jeśli chcesz pomoc z forum to może warto podać wymiary działki, odległości i takie urządzenia typu oczyszczalnia ścieków Nawet jeśli pracę rozłożysz w czasie to lepiej narysować 10 wersji i wybrać jedną niż potem przesadzać

A co do tych rur wystających, to zawsze można je ukryć np za ekranem z cisa.
Ranczo Edy 12:40, 04 mar 2015

Do góry
fisiowanie ...

W kamiennym kręgu od początku 12:34, 04 mar 2015

Do góry
GorAna napisał(a)
Dzisiaj zimno i wietrznie, w dodatku siąpi deszcz....marzec to marzec ma swoje prawa
Wczesne krokusy dobrze się mają

Słoneczka piękne som ja mam zółte ale te wielkokwiatowe później kwitną u mnie zaczynają jakieś bladawce biało fioletowe ale niewydarzone na razie są
Czytam, że dajecie nawozy cebulowym ...ja jeszcze trochę poczekam najczęściej daję nawóz dopiero w trakcie kwitnienia i po
Pasja posiadania ogródka 12:33, 04 mar 2015

Do góry
agnieszka_podpora napisał(a)

Wedziłam wędziłam i aż uwędziłam jeszcze krakowską zaparzam i chlebek piekę ,a tak przy okazji wędzenia pograbiłam dziś .Pozostałości po zimie sie nazbierało .CHętnych zapraszam na spróbunek...

o rany - dobrze, że mój mąż tego nie widzi - aż ślinka leci
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:30, 04 mar 2015

Do góry
czyżby jednak wiosna

Dogonić marzenia... 12:26, 04 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
No, poprawiłaś się
Pierwsze, co mi przychodzi na myśl: świerk do przesadzenia ze środka trawnika, zagospodarowanie tego lewego dolnego narożnika, i... dlaczego rabata z Pissardii jest taka wąska i oderwana od reszty? Za nią też musi zostać miejsce dla psa?
A potrzebujesz w ogóle ścieżkę z frontu na taras, czy przechodzicie przez trawnik?

Na razie biegamy przez trawnik, ja ścieżki tam jakoś w ogóle nie widzę.
Jeśli chodzi o rabatę z pissardi, to nie wiem czemu jest taka wąska - taka mi tam akurat pasowała. Szkic nie sięga do końca działki. Po lewo jest jeszcze ok. 4m zostawione na dodatkowy wjazd, na zdjęciu z pissardi to widać:

Zamysł mój był taki żeby to był taki wąski pas oddzielający trawnik od tego dodatkowego wjazdu. W międzyczasie okazało się, że z tego wjazdu będziemy korzystać okazjonalnie, więc zostanie trawnik, ale nasadzenia muszę dostosować tak, żeby w razie czego można było przejechać. Ta rabata z pissardi ma 1m szerokości. Świerka mogę przesadzić tylko nie wiem jeszcze gdzie.
Ogród U-dany 12:23, 04 mar 2015

Do góry
Dziękuję Karolu, że zaglądasz! Czytałam Twój wątek i jestem pełna podziwu. Chciałabym, żeby mój syn w przyszłości też miał pasje

A z nowości, to właśnie kurier przyniósł ekobordy i kotwy A zaraz przyjedzie nóż do darni

Początki w Kruklandii 12:18, 04 mar 2015

Do góry

Jakaś skaza na kliszy....hehehehe
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 12:10, 04 mar 2015

Do góry
My też lubimy obserwować ptaki nawet zawiesiliśmy dwie budki i obserwowaliśmy je.
Ptaszki nasze jednak okazały się bardzo nieśmiałe a jednego zjadł inny i w efekcie w czyszczeniu budek mieliśmy taki widok
Początki w Kruklandii 12:10, 04 mar 2015

Do góry
Latarenki na taras

W zimę będę zabierać do kuchni

Mazury moja miłość - zakładamy ogród 12:03, 04 mar 2015

Do góry
W oczekiwaniu na wiosnę robię małe przygotowania
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:01, 04 mar 2015

Do góry
Najbardziej kolorowe miejsce w tej chwili w ogrodzie. Kancik zryty przez jakiegoś ryjka, więc mam linię falistą na przodzie wrzosowiska

Krokusy botaniczne w różnych kolorach. Pomimo, że słońce jest na zmianę z chmurami, nie otwierają się od kilku dni. Jest zimny wiatr.

Ciemierniki zaczynają otwierać pąki.

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 11:20, 04 mar 2015

Do góry
KasiaWB napisał(a)
I wreszcie zamierzam uporządkować rabatę z hortensjami koło Nigry

tzn. ujednolicę gatunki czyli będzie tak jak miało być od początku - same hortensje Limelight. Już parę razy pisałam, że niektóre Limki, mimo 3 etykiet na krzaku okazały się nie być Limkami ... Te inne to Grandiflora, które pójdą sobie gdzie indziej

Kasiu, cytuję rabatkę hortensjową, bo piękna Bardzo podobają mi się te różne odcienie hortensji. Pooglądam zanim ją ujednolicisz

Dobrze, że zima wróciła teraz, może to już ostatni raz tej wiosny
U mnie też biało.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies