Moje turzyce prawie wszystkie tak po zimie wyglądają. Jak czytam, że fachowcy każą im wyskubywać suche liście, to zgrzytam zębami Czy Ty też upierdutasz je (o jak ja lubię to słowo ) przy ziemi?
A co robisz brzozie, że ma aż tak snieżnobiały pień? Obskubujesz korę? Ja próbowałam w zeszłym roku, ale przy cienkich pniach 5szt. zeszło mi cały dzień
Kamasje nie wyłażą (stan z soboty), więc dziś idę z latarką poszukać, bo po ciemku wrócę.
Iryski - zachwycające!
Tak na szybko - trochę bym poprostowała ale wiesz, ja lubię bardziej minimalistycznie i nowocześnie, nie wiem, czy Tobie to pasuje.
Kiepsko widać, jakoś się zmniejszył ten plan.
Doczytałam o ławeczce - możesz ustawić pod tym dużym drzewem w narożniku, jeśli będzie drzewo
Zrobiłam Ci też miejsce na drzewko przy wejściu i powiększyłam trochę rabaty przy domu.
Ufff... nie umiem rysować, ani odręcznie ani na kompie, wyobraźnia przestrzenna to jakieś obce pojęcie. Zmuszasz mnie do pracy i do intensywnego myślenia
Jak zwykle spóźniona ale spełnienie wszystkich marzeń życzę
i dziękuję za chwilę z Tobą Kasieńko na Gardenii ...musowo trzeba na jakąś dłuższą sie umówić
czy tam gdzie chcesz mieć stół planujesz jakoś wyrównać teren? zbudować taras? bo leżaki mogą być spoko pod kątem, ale stół to już cięższa sprawa.
A czemu chcesz taras tak blisko domu? mając taką działkę ja bym go niżej zrobiła i trochę bardziej w bok. Tak mniej więcej na wysokości tej drewnianej budki [kibello u sąsiada]? W lato jak się Wam dom nagrzeje to będziecie mieć ukrop. Ehhh chciałabym mieć taką działkę i te widoki!
w koło takiego kąciku wypoczynkowego możesz posadzić brzozę, która będzie nawiązywala do brzóz które chcesz dać obok podjazdu.
Jeśli chcesz pomoc z forum to może warto podać wymiary działki, odległości i takie urządzenia typu oczyszczalnia ścieków Nawet jeśli pracę rozłożysz w czasie to lepiej narysować 10 wersji i wybrać jedną niż potem przesadzać
A co do tych rur wystających, to zawsze można je ukryć np za ekranem z cisa.
Słoneczka piękne som ja mam zółte ale te wielkokwiatowe później kwitną u mnie zaczynają jakieś bladawce biało fioletowe ale niewydarzone na razie są
Czytam, że dajecie nawozy cebulowym ...ja jeszcze trochę poczekam najczęściej daję nawóz dopiero w trakcie kwitnienia i po
Na razie biegamy przez trawnik, ja ścieżki tam jakoś w ogóle nie widzę.
Jeśli chodzi o rabatę z pissardi, to nie wiem czemu jest taka wąska - taka mi tam akurat pasowała. Szkic nie sięga do końca działki. Po lewo jest jeszcze ok. 4m zostawione na dodatkowy wjazd, na zdjęciu z pissardi to widać:
Zamysł mój był taki żeby to był taki wąski pas oddzielający trawnik od tego dodatkowego wjazdu. W międzyczasie okazało się, że z tego wjazdu będziemy korzystać okazjonalnie, więc zostanie trawnik, ale nasadzenia muszę dostosować tak, żeby w razie czego można było przejechać. Ta rabata z pissardi ma 1m szerokości. Świerka mogę przesadzić tylko nie wiem jeszcze gdzie.
My też lubimy obserwować ptaki nawet zawiesiliśmy dwie budki i obserwowaliśmy je.
Ptaszki nasze jednak okazały się bardzo nieśmiałe a jednego zjadł inny i w efekcie w czyszczeniu budek mieliśmy taki widok