Bogdziu, no nie wiedziałam że są takie wczesne rodki, z wyglądu to raczej azalia,
uczę się ciągle czegoś na ogrodowisku
A myszka piękna, ciekawe co powiesz jak się rozmnoży i na zimę zawita z potomstwem Twoim w domu Sprawdziłam w wikipedii że to myszka leśna, bo ma duże uszy, a polna ma małe
a teraz wracamy na ziemię. Mam taką oto rabatkę do obsadzenia. I chciałabym tutaj lawendę- lawenda jest także tam dalej pod oknem przy wykuszu , podobne nasadzenie można by także zrobić w rabatce dalszej, okalającej taras.
I proszę bardzo o pomoc w podjęciu decyzji mam już swojego faworyta, ale pliss, wy tez się wypowiedzcie
mini rabatka lawendowa- w najszerszym miejscu 120 cm. Tak wygląda
z 13 szt. posadzonych w tym roku nie ma nowych przyrostów 2 szt i to te z doniczek, w tym obie okrywowe White Cover , poczekam jeszcze trochę i jak nie odbiją będę składać reklamację
zakwitły pierwszy narcyzy (z tych nie wczesnych), reszta pewnie dołączy w niedługo
Podoba mi się ten grab przy tarasie - bardzo! Będziesz go jakoś formować?
Horti w donicach pięknie wyglądają, ale u mnie zawsze są przypalone przez słońce. Masz na to jakiś patent, bo widzę, ze stoją na środku tarasu?
Poczytałam ambitny plan życiowo-ogrodowy, ostatni punkt będzie najtrudniejszy do zrealizowania - będzie Ci szkoda własnego potomstwa
Ja już wiem, że z mojego planu przynajmniej połowa się nie uda...
Gosia, nie chcę studzić Twojego zapału, bo nowy sprzęcik jest super fajny - mam zresztą podobny. I dlatego wiem, że do cięcia bukszpanów się niestety nie nadaje - kaleczy listki i po jakimś czasie one obsychają i rośliny wyglądają, były chore...
Trochę się pobawiłam zdjęciami. W punkcie zbiegu czerwonych linii można by utworzyć mały placyk/rabatkę z dużą glinianą wazą na przykład. Staram się aby wszystkie moje donice były konsekwentnie z nieszkliwionej ceramiki.Bardzo lubię takie stylizacje nadgryzione zębem czasu.
Tia.. ale to wszystko, to jest melodia przyszłości. Na razie proszę państwa, tutaj właśnie się kopie piłę, więc wszystkie a'la greckie wazy długo by nie pożyły
Zależało mi na efekcie zielonej wstęgi trawnika, która widoczna jest na zdjęciu poniżej
Jak widać na drugim zdjęciu- Titschmarch powiedziałby że zawaliłam "focal point". U mnie w miejscu, do którego podąża wzrok jest...usypisko gruzu sąsiada
Rabaty przy ścieżce wybrukowanej na razie zostawimy bez obrzeży murowanych, tak aby można je było w przyszłości powiększyć.
No i po latach stało się- w końcu zamieszczam plan docelowy ( na razie docelowy- nie wykluczam zmian w przyszłości
W zasadzie mamy już wszystkie rabaty- oprócz małej okalającej taras. No i nie ma samego tarasu- chciałam taras murowany z kostki, podobnie jak ścieżki, z donicą wewnętrzną od strony rabatki okalającej. Czy uda zrealizować się taras w tym roku- nie wiem. Na razie z większych "budów" jest robione ogrodzenie od strony drogi.
Rady potrzebuję. Kupiłam wczoraj kilka cisów i teraz nie wiem czy nie za mało. Mają się mieścić między brzozą po lewej i furtką po prawej (ok. 6 m), ale czy wsadzić je tak, żeby się stykały brzuszkami czy luźniej?
Dubelek
Z tej okazji pokażę rabatę, która idzie teraz do przeróbki.
Rosną tam już graby "Fastigiata" posadzone rok temu, a tuż przed nimi rozplenice. Słabo to z daleka widać, bo graby dopiero pomału otwierają listki. Jałowce, które są przed nimi dostały eksmisję i są systematycznie przesadzane. Z racji ich wielkości, trochę to potrwa...
Na nowej rabacie będą przed grabami kostki z bukszpanu i coś pomiędzy kostkami, ale co - wciąż dumam... czy jednorodnie, czy kilka gatunków bylin i traw.