Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kosolkowa Pasja 18:39, 15 kwi 2015

Do góry
Kosolkowa Pasja 18:36, 15 kwi 2015

Do góry
Tulipankowo

Kosolkowa Pasja 18:32, 15 kwi 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
a jak twoje drzewka owocowe ?

Dobrze Puszczają listki i .. morelka:

Zielona odskocznia 18:27, 15 kwi 2015

Do góry
Zaczynają tulipany i chwasty też

Pod Laskiem 18:26, 15 kwi 2015

Do góry
Choinka i tuja potargana do przesadzenia rabata z małą tu ja szmaragd zlikwidowana. Jałowiec przytne i zrobię wokół niego koło z hortensjami i obwodka z bukszpanu myślę ze będzie ok i troszkę będzie bardziej widać dalszą część ogrodu
Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 18:23, 15 kwi 2015

Do góry
Witam, też tak myślałam, że tych falbanek jest za wiele, ale mój m. nie chciał słyszeć, że ma coś znowu poprawiać.Druga strona jest już mniej falbaniasta.

Aktualnie jest tam wsadzony migdałek na pniu, świerk i dwa derenie.
Prawie - jak ogród 18:21, 15 kwi 2015

Do góry
Zachęcona słoneczną pogoda wybrałam się do mojej najbliższej szkółki - sąsiadki będą wiedzieć gdzie
I... rochę, a nawet bardzo trochę się zawiodłam. Z trawek, na których mi zależalo kupiłam tylko Red Barona. Miskantów nie było Będą później, ale nie wiadomo kiedy...
Jest dużo hortensji i takie różności, które nie bardzo mnie już interesują.
Renia pytała o brzozy - nie ma.
Ze szczepionych podobały mi się katalpy szczepione na wysokości chyba 2 - 2,2m. Były jeszcze klony, ale wykupione już. I tyle.
O wiele większy wybór jest w Wieluniu. I mam wrażenie, ze cały asortyment tam idze, a tutaj to tak trochę po macoszemu. Zresztą pani sprzedająca sama to przyznała. Więc jeśli się wybieracie na zakupy, to dziewczynki od razu do miasta - większ szansa, ze coś kupicie

Na pocieszenie zrobiłam kilka fotek...

Sorki za jakość - ale zdjęcia z telefonu...
Czas na zmiany czyli totalna demolka ogrodu 18:14, 15 kwi 2015

Do góry
Czas na zmiany czyli totalna demolka ogrodu 18:13, 15 kwi 2015

Do góry
Czas na zmiany czyli totalna demolka ogrodu 18:12, 15 kwi 2015

Do góry
Czas na zmiany czyli totalna demolka ogrodu 18:10, 15 kwi 2015

Do góry
Wiosennie
To tylko początek...drogi do marzeń 18:09, 15 kwi 2015

Do góry
A to na dowód..

Szmaragdowy Zakątek 18:07, 15 kwi 2015

Do góry
popcorn – u mnie pierisy sobie rosną nie przejmując się niczym…nawet nie przeszkadzam im mój futrzak, który niekiedy w szale zabawy lekko je stratuje. W tamtym roku majowe przymrozki zmroziły im młode listki, ale szybko się zregenerowały i nadal pięknie rosną. Mam nawet chyba gdzieś fotkę…zaraz poszukam…

Tak wyglądał jeden z moich pierisów 7 maja w zeszłym roku. Brzydkie listki, a właściwie całe wierzchołki ciachnęłam sekatorem i po bólu…pieris przeżył i ma się zupełnie dobrze.

Kasik – no Kasiu, ruszyłam wreszcie cztery litery i wzięłam się do roboty…już był najwyższy czas, żeby dokończyć wiosenne porządki. Jeszcze tylko zostało mi przyciąć ogromne bukszpanowe jajo, rozsypać świeżą korę, dokończyć rabatkę hortensjową i powiększyć rabatkę przy ciurkadełku (strasznie rozrosły się iglaki i biedne już się nie mieszczą)… a potem to już będę tylko leżeć i pachnieć…no i oczywiście podziwiać ogród.
A co do masażysty to faktycznie, z tym młodym, umięśnionym o śniadej karnacji może być ciężko (zwłaszcza w moim wieku…hi hi), ale ty masz OK… prywatna masażystka…zazdroszcze, oj zazdroszczę!!!
To tylko początek...drogi do marzeń 18:02, 15 kwi 2015

Do góry
Tęsknię za tym widokiem, ciekawe czy limki dużo urosną w drugim roku, tu wszystko posadzone w zeszłym roku, hosty przeniesione z innego miejsca zapełniły rabaty. Na pocieszenie w turzycach i hortensjach ukrywają się jeszcze łany tulipanów

Ogród Margaret-ki :) 18:01, 15 kwi 2015

Do góry
Margaret_ka napisał(a)

I nasza psina nadzorująca prace przy skrzynkach. Gdy wykładałam siatkę czały czas przy mnie tak siedział.
W tle widać skrzynki wyłożone w środku folią, a na dnie drobną siatką.

Psina mądra . Dobrze pilnowała . Skrzynki nawet puste bardzo mi się podobają .
Kwiaty z ogródka Marty :) 18:00, 15 kwi 2015

Do góry
Zeszłej jesieni zamówiłam na próbę 30 cebulek szafirków, których wcześniej nie widziałam, wyglądają bardzo ciekawie i chyba zainwestuję w nie tej jesieni

Szachownica

Zdjęcie nie oddają jej uroku
Problemy z tujami 18:00, 15 kwi 2015

Do góry
Więc tak:
Iglaki były z gołym systemem korzeniowym,owinięte w torf i folię do transportu. Ich wygląd nie budził moich zastrzeżeń.

- Od razu je namoczyłam i wkopałam.
- Zimią podlałam ze 2 razy kiedy było naprawdę sucho.
- Ziemię mam żyzną (nie wiem czy kwaśną). Na wierzu cienka warstwa gliny, ale w miejscu kopania iglaków wywaliłam glinę i dałam trochę ziemii z kompostu zmieszanej z ziemią ogrodową własną.
- 2 razy spulchniałam widałami wszystko wokół iglaków (zimą jak było sucho, przed podlaniem i na wiosnę), bo mam duzego psa który trochę depcze przy tych iglakach. Może to on jest winien?

W innej części odrgodu mam 2 egzemplarze tej samej tuji i tam pies nie depcze a jedna mimo wszystko też jest pożółknięta a druga piękna i dorodna (najwiekszy egzemplarz).

- nie ściółkowałam przed zimą.
- zasiliłam 1 raz na wiosnę, nawozem rozmieszanym w wodzie.

Jak można im pomóc? Zaraz polecę spólchnić ziemię, bo na zdjeciach widać ze ubita. Co jeszcze mogę zrobić?

Pierwsze zdjecie przedstawia najgorszy egzemplarz - w jego pobliżu najczęściej przebywa pies. Pozostałe póki co mają pojedyncze żółte gałązki, najwięcej na dole, ale i pojedyncze w wyższych partiach. Igiełki się z tego nie sypią, gałązki "sprężyste" jak te zielone, zmieniły tylko kolor. To jest thuja kolumnowa (teoretycznie )

Z góry dziękuję za porady.

Mój ogród pod górkę... 17:49, 15 kwi 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
I trochę wiosny:
Klon Crimson Sentry

Cromson sentry już u Ciebie ma takie liście?!
U mnie ledwo pąki na gałązkach. Fakt, młody jeszcze - sadzony jesienią, ale mógły się już zebrać.
U Ciebie chyba starszy, bo ładnie widać rozkrzewiony
Ogród pewnej ogrodniczki 17:41, 15 kwi 2015

Do góry
Dziewczyny, mam taka trawę. Co to jest i czy powinnam ją ściąć czy też tej odmiany się nie ścina???

Ogród Małej Mi - sezon 2015 17:40, 15 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Kopytnika nie mam i nie miałam. Ma Tess i Kondzio..

Ja werbeny przycinam do zimowania, podlewam bardzo skąpo.. może miały za ciepło/za mokro. Dopiero w lutym pozwalam im rosnąc i odcinam do ukorzenienia. W gruncie zimują tylko te co są na podwyższonych rabatach lub mają sucho i w szklarni, gdzie ich całą zimę nie podlewam, mają tylko tyle co podsączy się woda.. Reszta mi zimą po prostu gnije z mokra.

Miałam ciemiernika przesadzić ale chyba zostawię

Narcyzy się uchowały przed muchą.. nie wszystkie, ale o dziwo te żyją.. może dlatego, że są pod trawą i tam dla muchy trudno wlecieć Teraz trawy skróciłam o ok. 80cm bo kwiatów by nie było widać

Piękne zdjęcia

Misiek jako kaloryferek dla roślin to jest pomysł
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies