Jasne że cieszy nawet bardzo
ktoś w komentarzach na profilu działkowca na FB napisał:
"Ogrod jest cudowny. Jeden z moich ulubionych na Ogrodowisku. Proszę jednak dodać, że jest projektu Gardenarium
A ja choć miejsca nie zajęłam, to popłakałam się gdy otrzymałam dyplom za udział i książkę o trawach. Dla mnie to i tak było ogromne wyróżnienie!"
Dla mnie również to mega wyróżnienie bo jeszcze w 2011 nie miałam ani pojęcia o roślinach ani ogrodu. O wygranej dowiedziałam się z GAZETY!!!! aż usiadłam z wrażenia na podłodze,serce mi kołatało jak młotem, potem skakałam z radości i obdzwoniłam tych którzy są w różnych sytuacjach ze mną... z radosną nowiną!
lub
'ja tam wolę ogrody które są od zera do końca pomysłem, wykończeniem i pielęgnacją właściciela ogrodu, to nie sztuka zlecic komuś projekt ogrodu...."
pomyślałam że jasne że nie sztuka, sztuką jest zrobić tak by wszyscy mówili że jest wykonany i pielęgnowany przez profesjonaliste, a robi to amator
ktoś również zauważył , że obecny wygląd ogrodu różni się od projektu i to też prawda...
np patrząc na tę fotę to tylko mariken z bukszpanami przy tarasie są zgodne z projektem, cała reszta jest inna...
a tutaj zgodna z projektem jest śliwa wiśniowa i świerk za hortkami
A TAK NA MARGINESIE MAM DO SPRZEDANIA MEBLE, KTÓRE WYGRAŁAM
Dziękuję
A jak to wychodzi cenowo, orientujesz się może?
Najbardziej podoba mi się to:
... ale jak znam życie pewnie to co mi się najbardziej podoba jest nieziemsko drogie
Bardzo dziekuję za ciepełko ale ja drapłam te tulipanki. Kompozycja z trawami cudniasta, ja z traw cienka jestem to proszę o nazwę. Jak wytrzymujesz zasychanie liści, czy to jednoroczne tulipany : ?
Ja poganiam wiosnę bo w ogrodzie nie będzie mnie od 23 marca do 15 kwitenia - wyobrażasz to sobie ? a dzis dla odmiany slonce
Witajcie latem UB roku dostałam hortensje z likwidowanie go ogrodu duża ale wykonana zupełnie bez ziemi dojechał do mnie w strasznym stanie i posadził am ja bez wielkich nadziei na jej przeżycie. Podzieliła bryle Korzeniowski na 2 części posadził am w kompozycje i kwaśnym podłożu przysięgam to co było kompletnie zwiedzić te i zostały suche patyki i teraz o dziwo wypuszcza z ziemi 2 pędy pytanie co mam zrobić z tymi suchym i ki kulami? ????
Witam. Czy mógłby mi ktoś doradzić? Mam taki o to problem. Pompa wody znajduje się w rzece i chciałbym doprowadzić wodę na działkę o wymiarach 25x90 m. oraz tą całą działkę nawodnić. Na tej działce będą znajdowały się warzywa. Jakie węże kupić i zraszacze aby w miare nie było to drogie? Posiadam dokładnie taką pompę. http://olx.pl/oferta/wynajem-pompka-zanurzeniowa-sterwins-xks-755pw-CID619-ID72vrt.html
Ale żeniby te podeschnięte patyczaki trzymać w garażu do jesieni i dopiero jesienią wsadzić do ziemi? czy może zrobić nowe sadzonki jesienią?
W przerwie obiadowej znów odwiedziłam ogrodniczy. Były nawet ładne kulki bukszpanowe na patyku, tyle że ten patyk porośnięty mchem był! i się zastanawiam czy taki patyk z mchem powinnam sobie odpuścic?
Byly też ligustrum jonandrum, ale muszę doczytać czy one na gliniastych bagnach też rosną. Doczytałam i odpowiedz brzmi - nie przetrwają.... "Preferuje gleby dość żyzne, przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne, choć może też rosnąć na wszelkich innych typach gleb, z wyjątkiem nieprzepuszczalnych, zimnych gleb gliniastych."
Nawet nie sądziłam, że tyle jest odmian fairy! Marzenka ty masz po prostu Fairy, ale czy widziałaś na żywo białe? Taki biały rozjaśniacz bardziej by mi się komponował niż róż. Ale jest i crystal i white. Ehhh który wybrać?!
Ewcia pokażę Ci jedną trawkę u mnie. Nazwy nie pamiętam. Jest ładna, ale dość ekspansywna i zamierzam się jej pozbyć. Mogłabym Ci trochę wysłać (bo cała jest wielka). Wrzucę zdjęcie i daj znać czy chcesz.
Ewciu chodzi o tę biało-zieloną z prawej strony.
Ewcia jeśli pozwolisz to pokażę Ci coś. Tu ML tuż po posadzeniu (2 sadzonki obok siebie). To był kwiecień lub maj. Na chwaściory nie patrz. Wtedy ta rabatka nie była jeszcze wykończona . Potem wysypałam korę i chwaściory znacznie odpuściły.
A to zdjęcie z lipca lub z początku sierpnia .
Ewunia rameczki specjalnie dla Ciebie
Czarna, plastikowa ramka za całe 3zł
a zdjęcia tych ramek są już "po", bo zdjęć "przed" nie zrobiłam. W każdym razie obie są plastikowe. Ta duża była biała, a ta z lawendą była w kolorze brązowym, taka pseudo drewniana.
Jeszcze nie tnę u siebie, mają być niezłe mrozy minus 5.
Ale jak już będziesz ciąć masz dwa wyjścia, albo zrównać wszystko wg poziomu (zielona linia) albo ciachać przewodniki (czerwone kreski) tak z wyczuciem, żeby pokrak nie narobić).
Witam się ze wszystkimi tytułem filmu którego chyba nawet nigdy nie oglądałam, ale jakoś tak mi się kojarzy z moim ogrodem i to nie tylko w sensie dosłownym, ale i metaforycznym. Związane są z nim moje wzloty i upadki, chwile radości i zwątpienia. Uczy mnie pokory i cierpliwości, ale i dostarcza satysfakcji.
Ogódek jest młody, założony dopiero w 2014 r. na podstawie projektu Danusi. Jednak w trakcie realizacji kilka rzeczy poszło nie tak jak powinno, kilku roślin jeszcze nie udało mi kupić (ach te cisy), no i ciągle jeszcze nie umiem robić dobrych zdjęć- ale postaram się nauczyć.
Na przywitanie kilka fotek z ub. roku, bo na razie ogród wygląda buro