Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Le Jardin Plume 20:22, 26 lut 2015

Do góry
Danuś, dojedziemy tam kiedyś razem, może którąś jesienią?
Stwórz go jak najszybciej żeby nie trzeba było przemierzać tysięcy kilometrów w celu ponapawania się takim pięknem.

Kolejny, zupełnie inny, to ogród wiosenny.

Ja niestety byłam tam lipcu ale wyobrażam sobie to szaleństwo ciemiernikowe we wszystkich możliwych kolorach.

Pod metalowymi łukami przechodzimy dalej, do części ogrodu gdzie królują cięte bukszpanowe kule. Przestrzeń miedzy nimi wypełniają bodziszki, jarzmianki i wilczomlecze. Wczesna wiosną królują tu ciemierniki, które ja kwitnące widziałam tylko na zdjęciu w książce.

Ogród na górce w zakolu wiślanym 20:22, 26 lut 2015

Do góry
A wiecie dziewczyny, ja to już niezłego hopla mam, w nocy dzisiaj śniły mi się piękne kępy ostróżek.

Cudny sen .

Coraz cieplej, pojeździłam dzisiaj .
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:21, 26 lut 2015

Do góry
Joasiu, jak wygląda teraz twoja stipa?
Moja ma ok. 5 cm i jest podwójna. Chyba jeszcze trzeba poczekać z 2 tygodnie z podziałem. Jak myślisz?
Potem fotkę usunę:

Ranczo Edy 20:19, 26 lut 2015

Do góry
Dla Ciebie moja wiosna u mnie.

Rododendronowy ogród II. 20:15, 26 lut 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
A umnie dziś odkryłam tulipanowe cebulki całkiem gołe, bez ziemi. I miejsce wyleżane jak by tam 10 kotów się tarzało.
Za to ranniki dają czadu! Dla Ciebie Bożenko, bo mało ich masz jeszcze.
U mnie też trochę przerzedziło się, bo dzieliłam się z wieloma.

Haniu dzięki . Wesoło się od razu zrobiło. Wiem ze sporo rozdałas i dzieki temu inni też mają radośc w tym i ja. Dziś Karolinie udało się kupic w internecie i trochę dla mnie bedzie wiec sie wzbogacę co mnie niezmiernie cieszy.Buziaki.
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 20:15, 26 lut 2015

Do góry
anitan napisał(a)

zgodnie z sugestią i pomocą Magnolii poczęłam przygotowania do przygotowań rabaty przedogródka
dziś się skusiłam i kupiłam bukszpany, na razie zadołowane w zacisznym miejscu. WYglądają zdrowo (listki, korzenie), mam nadzieję, że się przyjmą.

Mam jeszcze jedno pytanie. Kiedy kupowałaś te bukszpany?
Rododendronowy ogród II. 20:12, 26 lut 2015

Do góry
A umnie dziś odkryłam tulipanowe cebulki całkiem gołe, bez ziemi. I miejsce wyleżane jak by tam 10 kotów się tarzało.
Za to ranniki dają czadu! Dla Ciebie Bożenko, bo mało ich masz jeszcze.
U mnie też trochę przerzedziło się, bo dzieliłam się z wieloma.

Początki bywają baaardzo trudne 20:10, 26 lut 2015

Do góry
pod koniec marca planuję wyprawę do szkółki drzew i krzewów ozdobnych (u mnie w okolicy nie ma takiej, więc będzie wyprawa ok. 100 km od domu), dlatego chciałabym przygotować się możliwie najlepiej, żeby wiedzieć co kopić i ile). Czy jest coś w rodzaju niezbędnika roślinnego ogrodnika?
i jeszcze jedno małe pytanie: wzdłuż mojej działki mam zostawioną taką rabatkę szerokości 0,5 m - przy siatce odgradzającej sąsiadów. Co ma szansę tam urosnąć. Na początek wsadziłam jakieś podarowane irysy, wiciokrzew i winogrona. Jest więc totalny misz-masz, a "miało być tak pięknie" . Poradźcie co tam urośnie...

między winoroślą posadziłam wiosenne zwiastuny: szafirki, żonkile, narcyze...

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:08, 26 lut 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Znałazłam...coś na deszczową chandrę...Nicola, ale masz już gęściutką stipę
Pycha

Stipka pięknie się prezentuje mam nadzieję, że dotrwa i ładnie będzie potem się prezentować w ogródku.

w ramach rozchmurzeń pokażę krokusiki, które kupiłam w ub tygodniu i prawie przegapiłam ich kwitnienie!
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 20:04, 26 lut 2015

Do góry
Ala106 napisał(a)
Czytam o tych listków obrywaniu, czytam o pryskaniu.... ale czym?
Jakoś nie załapałam tego "środkacośtamcośtam" i nawet skopiowałam do pana google, żeby mi nazwę tajemniczego oprysku wyszukał .
Taka zaaferowana byłam .

Zakrztusilam sie herbata Jak sie za chwile nie odezwie, to znaczy ze zrobilam to na amen
Le Jardin Plume 19:58, 26 lut 2015

Do góry

I przejście, bardziej już formalne do kolejnej części ogrodu

Pod Laskiem 19:57, 26 lut 2015

Do góry
a taką fajną inspirację znalazłam okazało się że przegorzan pospolity rośnie mi koło jeziora ale bardziej podoba mi się mikołajek płaskolistny zamiast żółtego coś białego na moją rabatkę z różami ?

W ogródku Ani 19:56, 26 lut 2015

Do góry
annawu napisał(a)
Chciało by się już kolorków ale na razie trochę zielonego, czarnego....

Czy to cyklameny? Długo je masz? Nie wymarzaja????
Ogródek Ewy 19:51, 26 lut 2015

Do góry
Nallar napisał(a)

U mnie też dzisiaj sianie nasionek.

No Ewunia, z taką fachową pomocą na pewno wszystkie roślinki będą wymiatać
Ogród Alicji w ciągłych przeróbkach 19:50, 26 lut 2015

Do góry
A może lepiej z modrzewiem pendula lub zamiast modrzewi brzozę szczepioną purpurea?
iej
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:50, 26 lut 2015

Do góry
grembosia napisał(a)
Ależ piękne te mateczki.
Nie straszcie już tymi minusowymi, ja już tyle pocięłam. Okryć nie musiałam ściągać, bo w tym roku niczego nie okrywałam. Ale u mnie jednak trochę cieplej... na razie. Zobaczymy, co będzie, to będzie, ale będzie dobrze.

Będzie dobrze Marleno U Ciebie zimy łagodniejszei wiosna wcześniej zawitała.
U mnie i Kasi to różne anomalie pogodowe się trafiają, mamy już parę przykrych doświadczeń.
Komendówka 19:44, 26 lut 2015

Do góry
Uff. Chyba mogę odwołać alarm zdrowotny. Od przyszłego tygodnia będę miała więcej czasu na buszowanie u Was (cichaczem zaglądam, ale nie piszę, bo same czarne myśli miałam w głowie i nawet próbowałam pisać, tylko same ponuractwa mi wychodziły - nie wysyłałam, kasowałam cichutko). Jestem pełna nadziei i oczekiwania na wiosnę.
Mój cudownie upstrzony dekielkami tudzież kominkami (ooo, czyżby tylko jeden kominek, miałam wrażenie, że ich tam jest dużo więcej, co z ulga hi hi) przedogródek, będzie czekał na pomysły do przyszłego roku.

Zdałam sobie sprawę, że tyle prac budowlanych tam ma być wykonanych, że zrobię jak Scarlett O'Hara i pomyślę o tym "jutro". W tym roku pójdą w ruch nawozy zielone. Nie będę się zamęczać, że poniszczą posadzone rośliny, a i przyszłym mieszkańcom roślinnym zapewnię lepsze życie, bo w lepszej ziemi.
To kolejny wpływ Ogrodowiska.
Czy ja już dziękowałam za wszystkie mądrości ogrodowe i ogromną życzliwość Wam Wszystkim?
DZIĘKUJĘ
Przetacznik kłosowy (Veronica spicata) 19:43, 26 lut 2015
Do góry
Borbetka napisał(a)
Posadziłam przetacznika pomiędzy małe kulki bukszpanowe i kompletnie je zasłonił i spacyfikował. Jak go zestawiacie? Chyba przerobię tę rabatę. Wydaje mi się, że najładniej będzie wyglądał sam, jako biała duża plama, bo mam białego akurat. Trochę się wygina do słońca na półcienistej rabacie, ale daje radę. Kule bukszpanowe za to rosną za wolno tam i nie wiem, co mam zrobić. Kwitnie cały czas, ale nie mam doświadczenia jak będzie wyglądał po przymrozku. Pewnie słabo i utnę go, bo mnie to będzie denerwowało . Jakie macie zdania? Sam czy pomiędzy czymś innym?

Polecam jakieś niskie ten osiąga do 40 cm

Nie biały ale też ładnie się komponuje z zielenią
Le Jardin Plume 19:39, 26 lut 2015

Do góry
Gwiazdy tej pierwszej rabaty to głównie rutewki, przetacznikowce, krwiściągi w różnych odmianach i kolorach a z traw przede wszystkim trzcinniki.

Ogródek Iwony 19:39, 26 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Cudo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies