Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 12:42, 14 kwi 2015

Do góry
Kasia73 napisał(a)
Aga a jak ogród przybywa murka? Czy pogoda Cię wystraszyła ( mnie troszkę przystopowała )

Murek to zadanie eMa....więc na razie nie ma . Obecnie zrywam pozostałości darni po wykopkach kanalizacyjnych. Będę siała nową trawkę. Mus rośliny przesadzić o jakieś 15 cm . Do końca tygodnia chyba się wyrobię. Na razie wygląda to tak...obraz nędzy i rozpaczy

Ogród na glinie 12:37, 14 kwi 2015

Do góry
Malgosik napisał(ai z góry
[img
https://lh6.googleusercontent.com/-PRt2jlmHJPI/VSznUVixjFI/AAAAAAAAF6s/VOrf3a15J9M/w820-h615-no/IMG_9018.JPG[/img]

przesunięcia nie są problemem, bo gleba miękka, przekopana
berberysy zostają jak jest

i jest super! jedynie bym jeszcze jakąś kulkę małą dała przed tym dużym drzewkiem [wiśnia?] bo jakoś tak ono stanowi granicę kulkowiska . Taka pycia kulka po lewej stronei drzewa - stojac przodem do drzewa
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:35, 14 kwi 2015

Do góry
grembosia napisał(a)
Irenko, u Ciebie inny klimat, chyba te murki robią też dobrą robotę, nie umniejszam również Twojego udziału. Masz niesamowitą rękę i wyczucie do roślin.
Pięknie i tak swojsko...

Grembosiu dziękujęmoże ten mur nie taki zły, choc czekam jak zarośnie go szpaler rodków
tera czekam z wielką ciekawością na tulipany wielokwiatowe, przywiozła mi Agnieszka z Holandii, takie sobie wybrałam jeszcze
tulipan botaniczny Little Beauty
tulipan botaniczny Bakeri Lilac Wonder
tulipan bukietowy Cherry Bouquet

bukietowy Renown Unique

tu widać bukietowe, paki są, ciakawa jestem, jak się sprawdzą

Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 12:33, 14 kwi 2015

Do góry

Kraaniu, Twój grujecznik ZACHWYCA!!! Jutro wybieram się na poszukiwania w pobliskich szkółkach Grujecznik jest na mojej wishlist
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 12:29, 14 kwi 2015

Do góry
Jesienią nie byłam do końca zadowolona z krzaczka Pastelli, bo jakiś taki drobny, słabiutki dostałam w porównaniu z innymi różami. Ściełam ją nisko, choć mi się serce ściskało, ale widzę, że wypuściła mnóstwo gałązek od samej podstawy, więc było warto...
Ogród na glinie 12:27, 14 kwi 2015

Do góry
tutaj tego pierwszego przesunęłam bliżej trawnika, by nie był prawie w rządku z berberysami
a kolejną parę (nie liczę małego wypierdka) rozsunęłam, na boki, by była między nimi większa odległość

Ogród na glinie 12:23, 14 kwi 2015

Do góry
o tego z lewej najbardziej mi chpodziło

Ogród na glinie 12:16, 14 kwi 2015

Do góry

i z góry

przesunięcia nie są problemem, bo gleba miękka, przekopana
berberysy zostają jak jest
Ogród na glinie 12:14, 14 kwi 2015

Do góry

tutaj najbliższą kulkę na brzeg rabaty przesunąć?

Ogród na glinie 12:13, 14 kwi 2015

Do góry
tak więc nie ma już doniczek i szmatek, ale za to zwały ziemi
niektóre dołki jeszcze będę pogłębiać, bo są zbyt płytkie i kulki są za mocno wyniesione

tutaj prawie w linię się układają kulki, nijak nie mogłem ułożyć inaczej, bo albo za blisko dużej kulki, albo zbyt blisko berberysa
W kamiennym kręgu od początku 12:05, 14 kwi 2015

Do góry
Zobaczcie co się dzieje w moim ogrodzie

idę pilnować, żeby w ferworze walki nie przekultywatorowano mi rabaty.....acha....chyba rozpiszę konkurs na projekt ogrodu
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:02, 14 kwi 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Oglądam, oglądam i wzdycham; ech!

Dzięki Basiu
Basiu, czy to siewki maku? siałam i nie do końca rozpoznaję, co to? jak sfocę, to o jeszcze jedną roślinę zapytam, bo tez nie wiem co to
Początki amatora z M2 11:57, 14 kwi 2015

Do góry
Jeszcze raz na witam wasz wszystkich. Moja przygoda z ogrodem, domem oraz Ogrodowiskiem dopiero się rozpoczyna. Jak pisałem w powitalnym wątku mam na imię Krzysiek i mieszkam w Rzeszowie. Całe życie spędzone w M2 to i z ogrodnictwem człowiek nie miał doczynienia. Od Grudnia ubiegłego roku wraz z rodzicami wprowadziliśmy się do nowego domku. Na działce nie było nic poza trawą i chwastami, także zaczynam od podstaw tworzenie naszego ogródka.
Przez ostatnie kilka tygodni tylko przeglądałem forum i zachwycałem sie waszymi ogrodami, ba nawet sporo waszych rabat oraz aranżacji mmnie tak urzekło, że pozwoliłem sobie je zaznaczyć i czerpać z nich pełnymi garściami.
Jakiś tam wstępny plan na urządzenie ogrodu już sie w głowie tli, jednak musze brać pod uwagę zdanie rodziców oraz mojej przyszłej małżonki. Dlatego wszyskiego w ogrodzie będzie po troche, ale to już na podstawie fotek opiszę.

Przedogródek: Jak widzicie pierwsze nasadzenia już są.
Opaska z Bukszpanów zakończona zawijasem na około rózy, z czasem chce ją zagęścic i stworzyć z niej żywopłocik. Wzdłuż ogrodzenia świerczki miniaturki, przy siatce chyba 4 Cypryśniki dalej thuje szmaragdy. Na środku Świerk, który ma być "choinką". Badyl na pierwszym planie to najprawdopodobniej Platan. Na około "badyla" wsadziłem troszkę berberysów.
Idziemy dalej, lewa strona działeczki:

Następny badyl to hibiskus (prezent od mojej Lubej), na rabatce żwirkowej posadzona kosodrzewinka, którą chce prawodzić jako bonsai. U stóp tarasu posadzone 4 rododendrony, szczyt tarasu obsadony lawendą, mniej wiecej w połowie wysokości paseczek z trzemiliny.
A teraz pozostała część działki:
Zdjęcie z tarasu:

I prawa strona:

Jak widzicie "wieje" tu pustką. Tak w skrócie to co będzie zrobione na pewno. Lewa tylna część, tam gdzie stoją taczki to będzie warzywnik i sad. Wymyśliłem sobie oddzielenie tego od części frontowej ogrodu żywopłotem z berberysu oraz derenia białego, tam gdzie powbijane są paliki. Prawa strona tam gdzie sterta trawy będzie kompostownik, przed nim altana z grillem. A w miejscu gdzie niebieska plandeka bedzie stał garaż letni wraz z drewutnią.
Na koniec strona prawa domu:

Żywopłocik z thuj. Chciałbym poprowadzić go do końca jumb. Z tym, że nie wiem czy nie bedzie im za wąsko pomiedzy ogrodzeniem a płytami.
Co by tu więcej napisać? Jestem otwarty na waszą kytykę i pomysły co do zoorganizowania tego terenu.
Na koniec mam pytanie, bo strasznie wieje u mnie i zastaniawiam się czym obsadzić tył co by troszkę osłonić sie od wiatru i w przyszłości mieć troszkę cienia, bo dopiero połowa kwietnia a momentami straszna patelnia się już robi.
Pozdrawiam.
Małymi kroczkami do celu... 11:55, 14 kwi 2015

Do góry
zdanie również zmieniłam i wszystkie rośliny zostają, uporządkowałam je trochę

Trzmielinę obsadziłam żurawkami, sosnę na pniu również.

zostaje dodać coś jeszcze z przodu, dosypać kory i będzie gotowa

z pozdrowieniami

Małe czerwone pajączki - przędziorek chmielowiec 11:53, 14 kwi 2015

Do góry
Cześć,
od co najmniej 5 lat walczę co wiosnę z małymi czerwonymi robaczkami, które okupują przestrzeń wokół okna, włażą na ściany, sufit, podłogę... Bardzo szybko się przemieszczają, jak są młode to przyjmują kolor jasno czerwonych, dojrzałe "osobniki" ciemnieją. Udało mi się to dziadostwo wreszcie zobaczyć w powiększeniu 10x, wygląda obrzydliwie. Znalazłam w necie zdjęcie roztocza, które wygląda praktycznie identycznie jak to, które chodzi u mnie po ścianach.
Dodam, że robaczki pojawiają się od strony południowo-wschodniej najwcześniej i z biegiem czasu, jak robi się coraz cieplej to na południowych ścianach również wyłażą. Próbowałam wszystkiego, pryskałam je raidem, gorącą parą, odkurzałam, myłam... Wczoraj całą ścianę od zewnątrz mocno wypłukałam karcherem pod ciśnieniem, robaków po ścianach spływały setki tysięcy, aż woda robiła się pomarańczowa jak ginęły. Jak się je rozgniata, to zostawiają obrzydliwe, czerwono-pomarańczowe plamki. Proszę o pomoc i poradę, czym je zwalczyć, są bardzo uciążliwe, szczególnie w tym roku - to okropna jak rozłażą się po biurku, łóżku i rozmazują się zostawiając na wszystkich kartkach, pościeli i ścianach czerwone plamy i smugi. Ratunku. :<

Żywopłotki cisowe. 11:53, 14 kwi 2015

Do góry
Anabell napisał(a)
Był dubelek. wstawiłam cis Brzeg i mam zacząć formować na kształt płaskiej misy. Ktoś pisał że one gołe są od ziemi, dlatego boję się nadać mu kształt kuli. Ma średnicę ok 0, 50 m.

To Elegantisma troszeczkę większy. też do fryzjera pójdzie.

Nie bój się i formuj, ja z mojego jestem zadowolona zawsze można kształt zmienić
Małymi kroczkami do celu... 11:49, 14 kwi 2015

Do góry
ale tu cisza Chociaż pogoda średnio dopisuje, udało mi się nareszcie zmienić kształt rabaty

teraz jest taki:

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:48, 14 kwi 2015

Do góry
Anabell napisał(a)
Oglądałam Twoją wiosnę oczy się śmieją do kwitnących i pękających pączków.

Irenko - pewnie i ja pójdę posiać onętki prosto do ziemi, miałam tylko zasiać maczek kalifornijski i portulakę do ziemi.

a czytam o przesadzaniu rzodkiewki, przesadzałaś już kiedy? bo wiem że sieje się bez naruszania, nie będzie jeden korzonek, tylko pęk korzeni, a słabo zawiążą główki.

Haniu, mimo wiatru i dość niskiej temperatury, wszystko powoli, z naciskiem na powoli idzie, może to lepiej, ale z drugiej strony brak mi już tego ciepła.
Siej do ziemi, wyjdą portulakę tez już posiałam do skrzyń koło domu, bo w nich sucho i radzą sobie
pierwszy raz będzie rzodkiewka, nie mam doświadczenia, muszę też podpytać dziewczyn, co regularnie ją sieją
czekam na te narcyzy Sir Winston Churchill, jakoś później wylazły,

za to nowy trzcinnik - krótkowłosy, idzie szybciutko
Ogród wśród pól i wiatrów 11:47, 14 kwi 2015

Do góry

Jakbym widziała widok z własnego okna ) Co tam u Ciebie Jolu? ja powoli zabieram się za odwiedzanie szkółek byłam dzisiaj w SS w szkółce, bo chciałam kupić coś na pniu na rabatę, ale ceny z kosmosu kupiłam za to różanecznik 'Roseum Elegans', bo był taniutki i się tak zastanawiam, gdzie go wsadzić, jak on ponoć lubi cień,a u mnie "patelnia" cały dzień pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:39, 14 kwi 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Irenko kwieciste te rabatki
Ślicznie,kolorowo i pewnie pachnie w ogrodzie

W sobotę, jak tak ciepło było, to zapach rzeczywiście mocny, a teraz zimno i wieje
ta kępa rok temu, to same liście, w tym pąki, siedzą pod bukiem

tu nie pamiętam odmiany, ale to z takich żelaznych, co rok piękne

tu też pod wisterią wyłażą i od razu hosty
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies