Martuś dziękuję, już dawno sie z tym nosiłam ale po ostatnim przycinaniu szlag mnie trafił bo to za niczym wyglądało.
Stipy obcięłam tylko delikatnie końcówki ale one Martuś tylko udają, ze jeszcze żyją tylko w kilku zauważyłam zielone niteczki. Na rabacie są turzyce FC w w większości też są przycięte.
Mam dla Ciebie cebule - zrobiłam wykopki i wygląda na to tak, cebule się ukorzeniły a później ale nie wypuściły stożka albo jak wypusciły to stożki odpadają i gniją, listki sa maleńkie zdeformowane i wychodzą z ziemi
masakra jakaś i to tylko odmiany kupowane w Janinie
Małe wspomnienie z wyprawy do "Skansenu Wsi Pogórzańskiej" w Szymbarku - kto będzie w pobliżu polecam zajrzeć - bardzo ciekawie Pani Przewodnik opowiadała z pasją
te domy się zwiedza i słucha ciekawych opowieści
zachowały sie stare drzewa owocowe - jabłonie prawdziwe malinówki i krążele
teraz widzę , że trochę krzywo hmmmm jutro poprawię ....
aaaa i gracillimuska podzieliłam rękami syna
Tak to się przedstawia na dzień dzisiejszy ... Pomysłów na dalsze prace na razie brak ...
Kiedyś ktoś mi zaproponował w donicy brzozę . Nie sądziłam , że się przekonam . Ciekawa jestem ile w tej donicy posiedzi
Postanowiliśmy zasypać nasz bardzo nędzny trawnik ( dwa gatunki traw obok siebie o różnej barwie, założony na humusie i piasku) czarnoziemem- uczyniliśmy to jesienią. Warstwa jest niejednorodna od 5 do 10 cm grubości. Wówczas nie używaliśmy glebozgryzarki przed zasypaniem. Czy teraz wiosną zalecane byłoby użycie glebozgryzarki - są miejsca, gdzie ta " stara' trawa zaczyna wyrastać. Czy po przegrabieniu ziemi i oczyszczeniu m.in. z kamieni bez glebozgryzarki wysiewać nowa trawę?
Proszę o pomoc, w miarę możliwości, w rozwiązaniu mojego problemu.
Załączam kilka zdjęć.
Danusiu wybacz, że wklejam Twoje zdjęcia, ale chciałem zapytać czy oba drzewka to odmiana 'Nigra'? Na jakiej wysokości są szczepione (czy je się w ogóle szczepi czy po prostu wyprowadza i pień dalej będzie "rósł")? Znalazłem ładne egzemplarze Pa 100cm i zastanawiam się czy to nie za mało, wolałbym jednak żeby pieniek miał te 120-130cm... Wnioskuję po zdjęciach, że te w Twoich projektach właśnie tyle mają?