Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:16, 07 kwi 2015

Do góry
Dla innych robota głupiego dla nas dążenie do perfekcji
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 22:16, 07 kwi 2015

Do góry
bo ja Wam jeszcze nigdy nie pokazałam tego miejsca, gdzie chciałam dać cisy.

Thuje zostają (i to nie szmaragdy tylko columnea czy coś w tym stylu).

Na wprost jadalni mam podjazd do garażu sąsiadki i właśnie na długości siatki (5 m) chciałam posadzić cisy. Potem jest panelowe ogordzenie sąsiadki, na tle którego też nie wiem co posadzić. Odległość narożnika domu od granicy to zaledwie 4 metry. Gdy nie miałam firanek sąsiedzi kłaniali nam się podczas gdzy my w tym czasie celebrowaliśmy rodzinne śniadanie.

Patrzcie szybko, bo będę usuwać pierwsze zdjęcie.
Ps. czy wiecie jak zrobić na zdjęciach taką jakby mgłę, żeby nie było widac szczegółów sąsiedztwa?

A i tak w ogóle większość roślin, które widzicie to prezenty od znajomych.
Z braku pomysłu wsadzone byle gdzie, na środku, kilka rośnie pod panelowym ogrodzeniem bez ładu i składu.
Jutro cyknę zdjęcie z jadalni.

W kamiennym kręgu od początku 22:14, 07 kwi 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Fajny ten Twój tulipanowy bzik W tym roku będę szukać botanicznych w większych ilościach. Jakie byś poleciła, poza Tarda, bo te znam

Dosyć fajne są Greiga i Kaufmanna, mnie najbardziej jednak zdumiewa tulipan Violacea Black Base.....taki jakby dziki. pąk kwiatowy najpierw wygina się do dołu i dopiero jak się cały wybarwi, to podnosi głowę do góry
tak wyglądał w ubiegłym roku....w tym wychodzi marny jede.....nornice zrobiły swoje

Pod Laskiem 22:14, 07 kwi 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Wrzucam inspiracje kolorystyczne (zdj. pochodzą z Ogrodowiska)

[img

Te kolorki mi się podobają bardzo
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:12, 07 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Miało być dzisiaj zrobione przedpłocie....
I gdy już połozyliśmy na chwasty agro i niemal cały zwirek M rozwiózł, pojawiała sie ekipa z informacją , zę za tydzień będą podłączac od połowy przepdpłocia wodę do nowych domów... bo mamy nowsze ujecie i się do nas wepną.... Wiec ściagneliśmy szmatę i żwirek... i znów brzydko i czekamy.... A przy furtce górka żwirku.. a miało być juz czysto i ładnie... wot żyjemy na placu budowy... Moze i dobrze bo kostrzewy krzywo posadzone, będzie okazja wyrównać

Na dodatek prawdopodobnie beda musieli ywkopać graby aby ich koparką nie uszkodziac... o kostrzewach nie wspomnę ale one jak chwast i nic im nie bedzie... a ja miałam paliki wreszcie grabom wyciągnąc....
a graby na przedpłociu startują...

Graby ach te graby...cudne
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:11, 07 kwi 2015

Do góry
justajusta napisał(a)
Anetko zamierzam posadzić trzy dorenbosy w rogu działki, podpowiedz mi proszę, jak je rozmieścić żeby dawały trochę cienia. Myślałam o odstępie pomiędzy nimi około 2 metry.
Znalazłam zdjęcie u Ciebie, w jakiej odległości od siebie sadziłaś swoje, czy dużo trzeba je odsunąć od tujek? Przepraszam ze u Ciebie pytam.
Ps. Większość patyków puściło liście

Miło jest podglądać mistrzów i korzystać z ich cennych rad...
piękny ogród
Kwitnące skarpy 22:08, 07 kwi 2015

Do góry
Witam wszystkich odwiedzających po świętach mój ogród
Może mi ktoś z odwiedzających móje włościa pomoże jest skarpa na której miały być posadzone derenie lecz pomysł się zmienił teraz zastanawiam się nad trawami. Więc jakie trawy tam posadzić to jest około 3 na 2 metry, fajnie by było mieć rabatę ze zwiewnymi trawami gdzie będą podkreślały urodę leszczyny tureckiej.
Czekam na jakieś propozycje. Pozdrawiam
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:02, 07 kwi 2015

Do góry
Rozpoczęłam dziś rewolucję na kolejnej rabacie

Niby nic takiego, jak ktoś z boku się na to patrzył ( czytaj sąsiedzi) to pomyśleli robota głupiego Hortensje przesadziłam 10 cm do tyłu a buksy 5 cm do przodu...ale najważniejsze, że wszystko w równych rzędach Może nie aż tak równych bo z poziomicą nie biegałam ale sznurek rozciągnęłam

Wykopałam cebulowe i Ice Dance.

Póżniej rabatę opuściły Gracilimusy, hortki przesunęłam na środek rabaty a buksy zostały troszkę naprostowane

Pod Laskiem 21:59, 07 kwi 2015

Do góry
ta rabata z różami jest zaznaczona przed krzaczorami na czerwono. brzozę odznaczyłam na biało

Ciężkie pięknego początki... 21:59, 07 kwi 2015

Do góry
Dzięki Aga za porady.

Czytam to już chyba piąty raz... W sumie brzmi to nieźle, ale jakoś tak się zafiksowałam na tym skalniaku, że nie potrafie sobie wyobrazić jak by to inaczej mogło wyglądać.

Resztę ogrodu faktycznie planuje urządzić w ogrodowiskowym stylu, ale z przodem domu nie moge sobie inaczej poradzić - kompletnie brak mi innej wizji.

To samo dotyczy drugiej strony schodów, tej z gazonami.

A jeszcze też od frontu mam taki skrawek - na razie rosnie tu tylko cyprysik kolumnowy.

Wypadałoby, żeby to wszystko było w jednym stylu. Oj, dużo jeszcze myślenia przede mną
Hortensjada 21:56, 07 kwi 2015

Do góry
bozga napisał(a)

Zdradzisz tajemnicę co to za horcia na pierwszym planie przy modrzewiu.
Hortensjada 21:48, 07 kwi 2015

Do góry
A na koniec oczywiście kolejna Anabelka i lecę podziwiać inne ogródki
Pozdrawiam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:47, 07 kwi 2015

Do góry
justajusta napisał(a)
Anetko zamierzam posadzić trzy dorenbosy w rogu działki, podpowiedz mi proszę, jak je rozmieścić żeby dawały trochę cienia. Myślałam o odstępie pomiędzy nimi około 2 metry.
Znalazłam zdjęcie u Ciebie, w jakiej odległości od siebie sadziłaś swoje, czy dużo trzeba je odsunąć od tujek? Przepraszam ze u Ciebie pytam.

u mnie mniej więcej mają 2 metrowe odstępy, ta przy thujach ma nawet mniej ale nijak się z thujami 'nie gryzie'
oby korzenie puściły
Pod Laskiem 21:44, 07 kwi 2015

Do góry

Tutaj wlać czerwony:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:43, 07 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Z frezjami podwójnymi

Piękny wazon i dekoracje

P.S Frezje pachną? ostatnio mam wrażenie, że kiedyś pachniały mocniej, nie wiem, może to nostalgia? A, może czymś je konserwują w kwiaciarniach?
Hortensjada 21:42, 07 kwi 2015

Do góry
teraz kolej na odpowiedź dla Iwonki
Berberys Admiration, koniecznie w pełnym słońcu- jest wtedy krwiście czerowny i bardzo dobrze widać żółte obrzeża na listkach, nawet lekko zasłonięta gałązka zmienia kolor na zielony

Przy okazji pokazała się Wisteria, którą puściłam na balkon więc pokażę jej kwiaty, bardzo ładnie pachnie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:42, 07 kwi 2015

Do góry

Rododendronowy ogród II. 21:42, 07 kwi 2015

Do góry
weronika77 napisał(a)
Ładne zdjęcia zrobiłaś 2.IV. Zima w pełni. U nas też padało, ale ja dojrzewałam po wycieczce i mało widziałam.
Dziękuję za pochwały i chwalone zostawiam z buziakami, aż się ociepli u nas.

Wiedziałas kiedy uciec z Polski. Ta pogoda streujaca była bo przecież już troszke ciepełka sie pokazało a tu nagle znów zima. Wybraliście świetnie termin by nie zobaczyc tego zimna .Relacja wyjątkowa , zastanawiam sie jak Ty to wszystko zapamiętałas? Buziaki.
Pod Laskiem 21:42, 07 kwi 2015

Do góry
Wrzucam inspiracje kolorystyczne (zdj. pochodzą z Ogrodowiska)

Tutaj chcę pokazać, że trzeba oddzielać żwir (chodniki) od trawy. Może być teownik metalowy, deski aciągnięte na czarno jak kolor bazaltu, czerwone cegłówki (muszą być murowane).
U BusyBee w ogródku... 21:41, 07 kwi 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
A co to za cyprysik ?
Pokazesz zdjecia ?

Zdjęcie jest z zeszłego roku. Widać na nim tego potfffora Dziś został porządnie odchudzony- spadały półmetrowe gałązki Fotek nie ma, bo kończyliśmy po zmroku. Zresztą, jest tak wysmyczony, że nie wiem czy go pokazywać

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies