A teraz nie świąteczne widoki, ale nie chciałam się smucić... no holender jeden.. powinni sprzedawać w workach jutowych a nie w donicach... W tym wszystkim dobrze, że tylko 3 sztuki kupiłam. Może jakimś cudem się przyjmą, ale jeśli tak to i 100 lat minie zanim zaczną rosnąć.
Sami zobaczcie:
Prawda, że smutny widok? żeby chociaż napisali że to 5min przed sprzedażą kopane były... ehhhh
z małych sadzonek zrobiłam swoją pierwszą kulkę cisową. No przynajmniej korzenie miały ok! Nie to co te holenderskie oszczędne wersje!
Kilka dekoracji światecznych... luby się dziwił ile królików nam się namnożyło z naszej dwójki sprzed 2 lat... no ale to przecież króliki więc się mnożą na potęgę
A tulipany potrzebują kilku ciepłych dni i będize cudnie... exotic emperor już szykują się do startu.
Moja Marzanna w tym roku miała darowane i coś mi się wydaje, że nie tylko u mnie i u Ciebie
A to zachodnia ściana domu, szmaragdy posadzone pięknego marcowego dnia, kiedy termometr pokazał 14 stopni i po cichu marzyłam o świętach w kwitnących azaliach...
Zastanawiam się co przed nimi dać aby zarosło i nie trzeba było plewić ; berberysy, krzewuszki?
Jeśli chodzi o róże - to tak jak pisał Przemek mają mega skrócone korzenie, pąki żyją więc chyba będzie dobrze. Z doniczek wyszły do połowy w sensie z połową torfu z doniczki, a połowa doniczki została z torfem- w ogóle taki po prostu tani torf- nawet nie ziemia ogrodowa. Lepiej było kupić za 5,99 zł. ze zwiniętym korzeniem w foli. No ale kto wiedział, a zależało mi też na Edence. Dodałam sporo kompostu do dołków i porządnej ziemi z gliną i piaskiem więc myślę, że się przyjmą.
A potem odpoczywałam w takich oto klimatach :
Ciekawa jestem jak twoja analityka się sprawdzi, jak ty to sobie obliczasz Kasiu
Ja zawsze mogę polegać na Pissardii, nigdy mnie nie zawodzi, tylko , że ja się zawsze spóźniam z obliczeniami, tym razem się pilnuję, wiśnia śliwowa jeszcze w pąkach
Słoneczka nie było. W domu ciemno, więc żeby zrobić zdjęcie paprotce musiałam wyjść z nią na chwilę na dwór. Kompozycje z hiacyntami ze słoja wyjęłam i włożyłam do niego właśnie ją:
Rewelacyjny ten zestaw ćwiczeń! Od razu lepiej się czuje jak coś mnie łupie w plecach i jeśliby ktoś chciał mi powiedzieć że na siłownię nie chodzę zbyt często
Ale cudnie Marzenko to wygląda!
Uwielbiam takie szaleństwo
Zawsze się śmieję, że minimalizm jest łatwy, a zestawienie wielu rzeczy/ozdób/roślin tak, żeby było pięknie i bez zgrzytów estetycznych - to dopiero jest sztuka!
Tak jak u Ciebie, Danusi czy w dekoracjach Gesslerowej
Uleczko bardzo Ci dziękuję za pamięć, dla Ciebie fotki z asperkowej rabaty, asperki przezimowały, posadziłam wśród asperek krokusy, tak jak mi podpowiadałaś....asperki kochają cień, a krokusy tam dopiero zaczynają kwitnąć
Na pierwszym planie, górą Magnolia Royal Crown, poniżej asperki przezimowały
Cieszę się, że mogę się z Tobą Bogdziu podzielić wrażeniami z tych pięknych i ważnych miejsc świętych w sprzyjającym czasie. Buziaki.
Prawa część obrazu znajdującego się tuż za Kamieniem Namaszczenia.
Zdjęcie ciała z krzyża, obmycie i namaszczenie,
Z lewej strony widać ciało zawinięte w płótno i zaniesione do grobu, do groty zamożnego Józefa z Arymatei - patrz Ew.Mat.27.57
W pogrzebie nie biorą udziału kobiety ze względu na lamenty i oddawanie czci, która należna jest tylko Bogu. Ciało zawinięte w płótno jest niesione przez 4 mężczyzn i składane w grobie, ziemi lub grocie, bez opisywania, w myśl zasady, że człowiek powstał z prochu i weń się ma obrócić, bez oddawania czci. Dlatego ukryte jest miejsce pochówku Mojżesza, a nawet obecnie chowanych ważnych osób pochodzenia żydowskiego.
XIV Stacja - Wejścia do Grobu Pańskiego i porządku pilnuje dyżurujący duchowny.