Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:30, 20 kwi 2015

ZielonaAnia75 napisał(a)

Już odpowiadam:
1) rh sadziłam do ziemi kwaśnej, kupowałam w agrocentrum specjalnie do rh, mimo że u mnie w ogrodzie jest kwaśna gleba to chciałam im dogodzić
2) co do sadzenia, to nie pamiętam, jak sadziłam, ale mam zasadę, że sadzę na tym samym poziomie co w doniczce, więc zakładam, że tak posadziłam, ale niestety mam w ogrodzie glinę... i rozumiem, że w związku z tym mogłam posadzić za nisko
3) i tu bym widziała już mój błąd. Nie podlewam systematycznie w lecie, rh rosną pod sosną i zakładam, że ona wypija wodę. Mam nawadnianie w ogrodzie ale ono nie podlewa rh, tylko ewentualnie zrasza ich liście, więc jak rozumiem muszę systematycznie nawadniać, ale bez przelewania ziemi.
4) nawożę Agrecolem do rododendronów i różaneczników, tak jak podaje producent czyli dwa razy w roku wiosną i latem po 50g na krzaczek. Nawiozłam moje rh na początku kwietnia i na razie tyle. A może zmienić nawóz? Tylko na jaki?
5) te brązowe plamy to raczej jakaś choroba, ale jaka??? trudno powiedzieć. Przy czym tych plam nie jest dużo, raczej sporadycznie, co jakiś tam listek, więc je obrywam.
6)moje rh mają trochę słońca, nie są całkowicie zacienione, nawet się obawiałam o nie, gdyż mąż w ubiegłym roku poobcinał dolne gałęzie sosny i sprawił tym, że rh mają dość sporo słońca.
Bogdziu bardzo dziękuję za odpowiedź, tylko Ty możesz mi pomóc w tym temacie. Jak oglądałam Twoją wizytówkę to się zastanawiałam, jak to możliwe żeby rh miały same kwiaty a tak niewiele liści!!! Dlatego postanowiłam popracować nad moimi rh w tym roku żeby w przyszłym cieszyć się bogactwem kwiatów

Aniu powiem tak : nie mam zaufania do ziemii i torfu z dużych marketów, czesto mają podłoża suche z odwirowaną wodą i takie podloże wody nie chlonie a rh nawet usychaja , Zdarzają sie wyjatki ale to tylko wyjątki . Gdybys mogła wkleic zdjecia Twoich rh to moze jeszcze cos bym mogla dodac. Wychodzi na to ze główna przyczyna jest brak wody w okresie zawiazywania pąków ale również może miec zle znaczenie gliniasta ziemia i wtedy powinny rosnąc wyżej. Ideałem w takim przypadku jest zrobienie jakiegos murka który zostanie wypełniony odpowiednim podłozem i wtedy madmiar wody bedzie spływał do ogrodu a woda z czastkami gliny z ogrodu nie dostanie sie do takiej ,,donicy". Nawozu nie zmieniaj Agrekol jest bardzo dobry.Muszę Ci też powiedziec że i u mnie zdarza sie ze rh który był obsypany kwiatem w jednym roku w nastepnym kwitnie gorzej . Roslina też potrzebuje czasem odpocząc.Jeli liście mają plamy ale są zielone to raczej ich nie obrywaj no chyba że bardzo szpeca bo one tymi zielonymi częściami jednak odżywiaja roslinę.To chyba tyle , jesli mozesz wklej zdjecia i pamiętaj o podlewaniu w miesiącach letnich.
Bogdzia 20:30, 20 kwi 2015

Krys napisał(a)
Bożenko w sobotę porozmawiam z Tobą w sprawie koperkowej pozdrówka

Juz sie cieszę na to spotkanie. Buziaki.
malgorzata_s... 22:35, 20 kwi 2015

Bogdziu koperkowa cudna Czytam że spotkanko będzie? Te nasze spotkania są wspaniałe. U Kasi Krzyś opowiadał o swoim hobby i Kindzia zapytała czy my jak rozmawiamy o ogrodzie to też mamy taki rozanielony wzrok. Doszłyśmy do wniosku że oczywiście Miłych rozmów nie tylko o ogrodzie
anabuko1 10:13, 21 kwi 2015

Ale piękna ta koperkowa
Może i ja rozejrzę się za koperkową panią.Bo takiej nie mam
Kindzia 17:04, 21 kwi 2015

Bogdziu dla Ciebie

Anita1978 17:06, 21 kwi 2015

Melduję sie. Chociaż nie wiem kiedy nadrobię....ale postaram się już być na bieżąco....
ZielonaAnia75 19:43, 21 kwi 2015

Bogdziu, tak jak prosiłaś wklejam zdjęcia mojego rh, zauważyłam robiąc zdjęcia, że coś je jeszcze dodatkowo wcina!!! Ten rh po lewej jest od teściowej, a to już poważna sprawa POMÓŻ PLIIIS S -)
Bogdzia 20:00, 21 kwi 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Bogdziu koperkowa cudna Czytam że spotkanko będzie? Te nasze spotkania są wspaniałe. U Kasi Krzyś opowiadał o swoim hobby i Kindzia zapytała czy my jak rozmawiamy o ogrodzie to też mamy taki rozanielony wzrok. Doszłyśmy do wniosku że oczywiście Miłych rozmów nie tylko o ogrodzie

Ja tez tak uwazam ,niecierpliwie czekam na sobote, tylko jeszcze trzeba coś ugotowac i caly dzień w miłym towarzystwie.
Bogdzia 20:14, 21 kwi 2015

ZielonaAnia75 napisał(a)
Bogdziu, tak jak prosiłaś wklejam zdjęcia mojego rh, zauważyłam robiąc zdjęcia, że coś je jeszcze dodatkowo wcina!!! Ten rh po lewej jest od teściowej, a to już poważna sprawa POMÓŻ PLIIIS S -)

Aniu no ewidentnie robale u Ciebie grasują , trzeba rh i ziemie pod nimi opryskac srodkiem owodobójczym , najlepiej moze w tej chwili Calypso, ale przed opryskiem zdejm wszystko co mają na korzeniach czyli kamyczki , kore czy co tam jeszcze jest. Na drugim i trzecim zdjeciu widac podłoze ale jakieś takie martwe jest , suche spiaszczone , wiec podlej i mocno sie zastanawiam czy nie powinnas jednak je wykopac i posadzic do nowego ale to juz raczej nie teraz a pod koniec sierpnia. A teraz zrób mieszanke nawozów i opryskaj liście szczególnie tych obgryzionych i tego z pierwszego zdjęcia bo strasznie blady , oprysk zrób kilka razy co mniej wiecej 5 dni.Wypiel trawę pod tym pierwszym tylko bez użycia narzędzi bo zniszczysz korzonki które są na wierzchu.I koniecznie co kilka dni podlewaj i daj nawóz granulowany do rh. Moim zdaniem poważnie pomyśl o wymianie podloża i nic nie może leżec im na korzeniach , pisze to już drugi raz bo to wazne.Musisz sie za nie konkretnie wziąc bo jedynie wygląd tego z ostatniego zdjecia po lewej stronie jest w miare zadowalajacy. Te pozostale w szybkim tempie bedą coraz gorsze jesli sie za nie nie weźmiesz.Nie wiem co to za kamień ale moze byc z wapienny i wtedy to juz wogóle kaplica bo tego nie przeżyja.Na te robale też oprysk kilkukrotny.
Bogdzia 20:15, 21 kwi 2015

Anita1978 napisał(a)
Melduję sie. Chociaż nie wiem kiedy nadrobię....ale postaram się już być na bieżąco....

Nie nadrabiaj tylko już bądz.