Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 01:19, 12 lut 2023

Do góry
Szymka napisał(a)
Asia co to jest rabata lamelkowa ?

To jest rabata przy lamelkach, które mam zamontowane na wiacie od jej d..y strony jednocześnie jest też wąska jak lamelka

Miała to być rabata biała z fioletowymi akcentami, ale otrzymane białe irysy okazały się delikatnie mówiąc maślane

Biała piwonia nn ewidentnie też poszła w tę stronę co irysy

Magary Dramaty z Rabaty 00:27, 12 lut 2023

Do góry
I głodomory się załapały na forum

Jeżeli tyle ich jest "pod" karmnikiem, nie chcę nawet myśleć jaką ilość wyżywiamy
Nie żałuję im absolutnie - zastępują mi telewizor
Magary Dramaty z Rabaty 00:23, 12 lut 2023

Do góry

Magary Dramaty z Rabaty 00:22, 12 lut 2023

Do góry
Wyjeżdżałam w czwartek - śniegu była jeszcze mnóstwo. Rabaty przy domu dodatkowo zasypane tym co z dachu spadło... Byłoby miło gdyby stopniał do czasu mojego powrotu
"Moich" żurawi, które przyuważyłam uprzednio, nie widziałam już po raz drugi. Może się przyczaiły jak zobaczyły tyle śniegu???

7 lutego w mojej okolicy było tak (zupełnie nie wiem czemu ale zdjęcia mi się wgrać wcześniej nie chciały):

Pachnący różami, malowany bylinami 21:12, 11 lut 2023

Do góry
Mgduska napisał(a)
Ja też miałam Burgundy, ale marniała mi z roku na rok i nawet nie wiem, czy jest jeszcze, dlatego używam czasu przeszłego. To jest śliczna róża, ale u mnie nigdy nie była taka, jak na zdjęciach Też chętnie posadziłabym ją jeszcze raz, ale zupełnie nie mam pomysłu, co zrobić, żeby dobrze rosła i nie chorowała. Z tego, co tu piszemy, wynika, że to kapryśna odmiana.

Bardzo mi się podoba ta róża, głównie te ciemne pręciki.
Wspomnienie z mojego ogrodu.

Ja zaryzykuję. Teraz żałuję, że się jej pozbyłam.
Grzebiuszka ziemna 20:58, 11 lut 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Gdzieś od półtora roku piekę chleby na zakwasie pszenno-żytnie. Uwielbiam i ten chleb (kupiony od czasu do czasu jest zupełnie inny w smaku, konsystencji!) i zapach pieczonego chleba w całym domu, to chyba jakiś atawizm po przodkach, kojarzący się z ciepłem ogniska domowego. Ma chrupiącą skórkę. Teraz się wycwaniłam i piekę od razu 4 bo zawsze ktoś wywęszy, ze upiekłam ;P i musi zostać obdarowany.
Bardzo dobrze przechowuje się zamrożony, po wyjęciu z zamrażarki jest po prostu świeży

Podzielisz się przepisem? Zakwas 1:1 czy może ten suchy co niektórzy robią?
Pachnący różami, malowany bylinami 20:49, 11 lut 2023

Do góry
Szymka napisał(a)

U mnie ona choruje już pod koniec sezonu kiedy praktycznie nie ma kwiatów. Ale powiem Ci ,że tak mi sie podoba,że przymknęłabym na to oko nawet gdyby chorowała caly sezon. W ubiegłym sezonie nie używałam żadnej chemii na różach.
Też myślalam o tych drożdżach ale znając siebie opryskam raz i zapomnę, a do tego trzeba systematyczności

Kasiu, z systematycznością u mnie też bywa na bakier. Burgundy początkowo u mnie mniej chorowała, ale ja ją ze trzy razy przesadzałam i to ją chyba mocno osłabiło.
Mam drugą chorowitkę ( też kilka razy przesadzaną). To jest Chantal Merieux. Och, ona ma takie piękne kwiaty, jeszcze dam jej szansę.

Sałatka pokrzywowa 20:17, 11 lut 2023

Do góry
Magda, przeglądam Twój wątek, rok 2022, głównie zdjęcia. Chciałam zobaczyć jakie masz róże
Czy koło Twojej działki płynie rzeka ?

Śliczne masz ciemierniki. Dorodne masz cesarskie korony, a u mnie nie kwitną i się wyradzają. Wiosnę miałaś bardzo kolorową i urozmaiconą. Mam zawilca wiosennego i nie bardo wiedziałam gdzie posadzić. Faktycznie on dobrze wygląda przy oczku wodnym. Od czerwcowych widoków nie mogę oderwać wzroku. Piękna jest ta biała, duża róża Stanwell Perpetual. ależ mi się podobają te maki w burgundowym kolorze, cudo Chętnie przytuliłabym kilka nasionek. Róża Alchymist bardzo mi się podoba, ale boję się jej rozmiarów. Jak u Ciebie ze zdrowotnością róż wielkokwiatowych ? O masz różę Mme Isaac Pereire. Co możesz o niej powiedzieć? Ach te Twoje maczki i kosmosy, zwłaszcza ten biały. Też bym chętnie przytuliła nasiona tego białego kosmosu.
Podsumowując: Magda masz cudny ogród, taki lekki, bogaty w różnorodne rośliny i moja ulubiona kolorystyka. W tym roku będę częstszym gościem.
Ogród prawie wymarzony … 20:09, 11 lut 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Justa, cudnie to wszystko wygląda i oko cieszy, a Ty chyba blisko mnie i u Ciebie tak?

U mnie pogoda zdecydowanie depresyjna, mokro, zimno, wietrznie, błoto, szaro, buro i ponuro. Wyczerpałam opis

Po 15 zabrałam się za robotę

Grzebiuszka ziemna 20:07, 11 lut 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Z serii opowieści ptaśkowych:

Dudek, rzadki ptak w Polsce, widziałam go trzy razy w życiu, z tego dwa w Borach Tucholskich. Poniższe zdjęcia zrobiłam a otulinie J. Drużno, po prostu wdzięcznie sobie skakał po płytach drogowych i wyszukiwał jakieś smakołyki, .....

Mi tez się raz w zyciu udało spotkać dudka na terenie mojego ogrodu działkowego pod Lublinem.
Byłam taka zaskoczona, że nie zdążyłam telefonu na czas wyjąć, pstryknęłam już w locie. Twoje zdjącia jak z katalogu
Ogród prawie wymarzony … 19:51, 11 lut 2023

Do góry
Mirka Asia mały przegląd hortek

Tu silver dollar

Tu od prawej od dołu zdjecia
Pinky Winky
Silver Dollar

lekko zarózowione Wim's red
I ta z ogromnym kwiatem-nie znaju

Tu magical Sweet Summer
te z jesieni rok 2021

Tu Magical Mont Blanc jesienna fota również 2021

Tu rabata grabowa-najpiekniej wybarwiona jesieną

na pierwszym planie Vanila naprzemiennie z Limkami-a na focie z wrzesnia dodatkowo Magical Vesuvio-ta ma przepiekne wybarwienie i candlelight

A tu pierwsza to Silver Dollar następna Limka

Tu cała brzozowa a w niej
Wim's Red, Silver dollar. nieznane-juz dwie . Confetti, Candlelight, Pinky Winky, Sundae Fraise,

Tu na pierwszym planie Candlelight i kawałek wrześniowej rabaty brzozowej

Tu po prawej w rogu Confetti

Grzebiuszka ziemna 19:42, 11 lut 2023

Do góry
Dudek podziękuj dziewczynom za zachwyt! No!
antracyt napisał(a)
Dudki gniazdują na "moich" łąkach w starych dębach. Bardzo je lubię

Zuza a w jakich Ty okolicach szczęściaro mieszkasz?
Rojodziejowa napisał(a)
Bożenka, napisz mi, jak murujesz z cegieł, to jakie fugi robisz szerokie?

Koleżanko Zielonoręka - jak leci ja sama robię wszystko wolno, ale dokładnie, nikt mnie nie ściga kładę zaprawę na leżącą cegłę i na nią następną. Mija chwila i zbieram nadmiar i od razu nożykiem wyrównuję fugę. Po jakimś czasie gąbeczką do zmywania szuram
A teraz nie na temat, chociaż kształt do cegły podobny
Gdzieś od półtora roku piekę chleby na zakwasie pszenno-żytnie. Uwielbiam i ten chleb (kupiony od czasu do czasu jest zupełnie inny w smaku, konsystencji!) i zapach pieczonego chleba w całym domu, to chyba jakiś atawizm po przodkach, kojarzący się z ciepłem ogniska domowego. Ma chrupiącą skórkę. Teraz się wycwaniłam i piekę od razu 4 bo zawsze ktoś wywęszy, ze upiekłam ;P i musi zostać obdarowany.
Bardzo dobrze przechowuje się zamrożony, po wyjęciu z zamrażarki jest po prostu świeży

Moje ustronie 18:59, 11 lut 2023

Do góry
Basiu witam Cie serdecznie. 0statnio bardzo rzadko zaglądam do 0grodowiska nie wiem dlaczego. Dzis posiedziałam dłużej pogladałam ogrody innych, sa piekne. Moj ogrod od smierci męża stracił na urodzie. Młodzi niestety nie maja czasu go dopieszczać a mi brakuje sił.

widok z okna z sypialni.
Zajmuje sie wnukami to znaczy wnusia juz jest na tyle duże że jest samodzielna ale Kajtuś pierwszoklasista potrzebuje odprowadzenia do szkoły,bo jeszcze sam nie może chodzić.Ma lekcje na 11.55 i szkoda mi go aby siedział w małej świetlicy od 7.00 a potem po lekcjach do 16.00.
Pozdrawiam wszystkich zagladajacych do mojego ogrodu
Ania na Żuławach 16:31, 11 lut 2023

Do góry
Dziś już nie wytrzymałam i poszalałam z sekatorem W końcu jest temperatura na plusie, chociaż śnieg jeszcze nie do końca stopniał i na rabatach bardzo mokro.
Hortensje bukietowe, hakuro i tawułka japońska przycięte.
Czas już był, bo hortkom nabrzmiały pąki liściowe i cebulowe pod śniegiem sobie pięknie ruszyły.
Sztobry hortensjowe wsadzone, ciekawe czy coś się ukorzeni
Jedna hortka NN, taka, która nie do końca mi się podoba sama postanowiła się rozmnożyć. Gałązka przysypana ziemią ma piękne korzonki. Zostawiłam, może mi się odmieni i ją polubię skoro tak bardzo chce być w moim ogrodzie
Moje sztobry

I hakuro
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:15, 11 lut 2023

Do góry
DariaB napisał(a)
Dziewczyny podpowiecie mi czy dobrze zaznaczyłam gałązki do wycięcia na Jabłonce ozdobnej Ola? Nigdy jej jeszcze nie cięłam.

Kurcze ale się zdjęcia zmniejszają, nie wiem czy cokolwiek widać
W tej drugiej cały ten pęd co odgina się w lewo próbowałabym chyba pociągnąć jako przewodnik.

Możesz w tym sezonie zatroszczyć się o ukształtowanie korony kosztem pewnych niedogodności estetycznych. Możesz wypoziomować gałązki wieszając na nich butelki wypełnione piaskiem. Łatwiej będzie potem formować drzewko.
A co do cięcia, to najpierw mocno skróć gałązki rosnące do środka, krzyżujące się. Potem postaraj się cięciem nadać jabłonce stożkowaty kształt. Ta jabłonka taka drobniutka, że trudno zaznaczyć cięcie.

Wilczy ogród 09:01, 11 lut 2023

Do góry
Wilczy ogród 08:59, 11 lut 2023

Do góry
Mam też kilka wczorajszych fotek -pocykałam ,żeby sobie ustawić szklarnię wirtualnie
chcę zamówić szklarenkę ,ale jeszcze nie mam wybranej miejscówki -więc to trochę potrwa

Wilczy ogród 08:56, 11 lut 2023

Do góry
Wilczy ogród 08:54, 11 lut 2023

Do góry
Na dzień dobry trochę fotek zimowych zostawiam na pamiątkę
jestem tu na forum prawie codziennie ,ale jakoś brak mi weny do pisania -strasznie długo zajmuje mi to wybudzanie pozimowe
Miłego dnia

Ogród do odnowy 20:36, 10 lut 2023

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Zachwycił mnie ten widok, jak z obrazka ❤️

Co to za rude drzewko w środku zdjęcia?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies