Dzieki Marzenko mam zapisanych wiele zdjec z Teojego ogrodu ale jakos poszukiwania słabo mi szły
Nigra jest piekna i ma wiele zalet ale wole mag w formie drzewa....krzewy jakos mi haos wprowadzaja w mojej małej przestrzeni a takie drzewko dodatkowo przesłoni gestwina od ciekawskich oczu
Jeszcze raz dzieki zaoszczedziłas mi wiele czasu oj cudnie u Ciebie
Poniżej przedstawiam zdjęcia ogródka z dzisiejszego dnia. Pierwsze zdjęcie przedstawia miejsce najważniejsze dla mnie, gdyż jest to rabata na wprost okna tarasowego, non stop się na nią patrzy. Chciałam ustawić centralnie na linii wzroku klona. Obecnie jest tak, że sosna jest po lewej a drugi kon po prawej a patrzy się centralnie czyli na puste miejsce pomiędzy nimi.
Tak wygląda moja magnolia Betty vel Susan bez kwiatów .
Nigra kwitnie podobnie tylko ma duzo ciemniejsze kwiaty. Moja jest formowana na drzewko ale zwykle sa to krzewy wielopniowe. Ten gatunek żadko wymaraza bo kwitnie w bezpieczniejszym okresie.
A tak wygląda z kwiatami
Tak wyglada Alexandrina (soulangina), która kwotnie wczesniej i zdarza sie jej stracic wszystkie kwiaty w jedna mrożna noc.
I z kwiatami
Mganolie maja piekne ciemnozielone liscie, ktore wygladaja jak nablyszczane/woskowane. Kupuj tylko wiosna gdy są w centrach ogrodniczych z otwierajacymi pakami. Potem nawozenie specjalnym nawozem do magnoli i efekt murowany. Nigry sa dosyć latwo dostępne. Wcale się nie trzeba obawiać magnoli. Ja posadziłam pierwsza na "trawnik i nic wiecej" i skoro u mnie dała rade w tym okresie tzn, że jest bezobsługowa
Na dzień dobry w niedzielny poranek
W tym roku nie będzie tutaj żółtego koloru. tylko biel, róż, purpura
Biało żółta rabata miała w sobie duuużo świeżości
Tesiu, mam kilka młodych bukszpanów na kulki, to je tam posadzę, do tego żurawki, w plecki hosty. Przylaszczki obejrzałam i się zachwyciłam. Są śliczne. Kwitnie marzec - maj wg opisu: przylaszczka
W szkółkach nie widziałam Jak zobaczę, to będę wiedziała, żeby kupić
Karolu, mam kilka bukszpanów, które będę robić na kulki. Tam się znajdą. Nie dam rady wszystkiego kupić, a człowiek by chciał wszystko od razu Pod jodłę posadzę te małe kuleczki I żurawki między nie. Takie: Na brzeg mam małe trawki: Carex Morrowii „Variegata” tzw.kurze łapki.
Obok trawki widać jeden bukszpan, który chodować będę na kuleczki. One są trzyletnie. Dostałąm kilka od mojej siostry z jej własnego chowu. Będzie dobrze?
W wiąza nie idź - było to pierwsze drzewo w moim mikro i nie miałam skrupułów, żeby go zwyczajnie wywalić. Ta odmiana ma jeszcze pseudonim - wredny Słonce przypala mu liście, rośnie jak drapak a mój jeszcze dodatkowo zachorował (guzy na liściach). Idź w lukasa. Podciosasz gałązki od dołu, tak aby rośliny pod spodem się ładnie prezentowały i będzie git
Tam gdzie bukszpan zrobiłabym właśnie kompozycję z hortensjami. Chyba że one miały być w szpalerze?
Tak jak pisała Juzia - tojeść nie. Wszyscy szaleli na jej punkcie a potem wszyscy na nią narzekali.
Czy oprócz miejsca pod oknem stipa/lawenda jeszcze gdzieś się powtórzy?
Gosiu, zacznij o narysowania linii rabat. Co i gdzie, Falowane lub proste. Rośliny szkieletowe sadź w ilościach nieparzystych. Jeżeli wyeksponowany ma być klon (lewa strona) jako samodzielne drzewo, to trochę go przesuń, żeby nie był umieszczony centralnie. Wokół niego możesz dosadzić kilka wyższych traw a na niższe piętro bukszpan lub niskie kontrastujące trawy.
Nabazgrałam coś, może Ci się przyda. Mam jednak duży problem z prawą stroną z oczkiem wodnym. Chociaż można by tutaj powtórzyć kompozycje z klonem z naprzeciwka Wyszło mi, ze sosna musi emigrować
Jesienią 2013 posadziłam dość dużo cebulowych
nie wykopywałam ich, a często dosadzałam w ich miejsce letnie rośliny jestem ciekawa czy coś z nich będzie
Karolu wiosna wiosna bo zima nie chce przyjść
Olu siej i mam nadzieję, że nasionka wzejdą wiosną po posianiu do gruntu
Mirellko dziękuję za miłe słowa ten mój przypomina mi Twoją miniaturkę.A taki kamień mam zamiast kafelek w kuchni.
Takie okazy wyrosły mi w doniczkach w zeszłym roku, przepraszam zdjęcia nie ostre ale jedyne