Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Gazony jak obsadzić?

Gazony jak obsadzić?

aga82 16:48, 30 kwi 2014

Myślałam, żeby gazony były do wysokości 40 cm. Lepiej wyglądałby murek oporowy, ale nie mam aż tyle miejsca A może jakieś iglaki karłowate zdałyby tam egzamin i dałyby radę tam się zadomowić. Zastanawiam się, czy nie zmarzną w zimę

Możecie podpowiedzieć jakieś ciekawe zestawienie na rząd iglaków w gazonach na 320 cm długi i 40 cm wysoki wzdłuż kostki, która prowadzi z furtki do drzwi? (strona południowo zachodnia)

Będę wdzięczna za wszelkie pomysły!

aga82 16:48, 30 kwi 2014

I jeszcze jedno, czy Thuja orientalis Aurea Nana zadomowiłaby się w gazonie? Gdyby tak posadzić 3 takie naprzemiennie z bliżej nieokrelonym czymś??

AlicyaLK 16:48, 30 kwi 2014

Aaa no to choć tyle masz łatwiej Ja to będę musiała mury stawiać w ogrodzie
anbu 18:48, 15 kwi 2015

Witam wszystkich serdecznie.

Jeżeli źle umieściłam wątek, to z góry przepraszam.
Mam takie oto gazony, które podtrzymują skarpę na tarasie.

Jest ich 14. Są zabetonowane, ale mamy zamiar je przewiercić i wysypać dno żwirkiem. Taras jest od strony północnej, latem jest tam dużo słońca. Chciałam w nich posadzić rośliny wieloletnie. Po długiej lekturze wybrałam: Sosnę kosodrzewinę „Ophir”, Sosnę kosodrzewinę „Humpy”, Sosnę kosodrzewinę „Mops”, trawki - kostrzewy i turzyce. Doczytałam jednak, że te roślinki mogą nie przezimować w takich gazonach. Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie? Ja dopiero zaczynam z ogrodem i się po prostu nie znam.

Czy rzeczywiście lepiej w tych „pustakach” sadzić co roku jakieś roślinki jednoroczne?
A jeżeli tak to jakie? Jestem jeszcze na etapie "chcę mieć wszytko" .
Po przejrzeniu wątku od ana_art spodobały mi się Macierzanki „Alba”. Jednak nie wiem z czym je posadzić, aby się ładnie komponowały.

Proszę o pomoc.
anbu 19:01, 16 kwi 2015

Naprawdę nikt nie podpowie?

Chociaż podpowiedzcie czy Waszym zdaniem roślinki wieloletnie mają szansę w takich pustakach przetrwać. Czy jednak sobie odpuścić, bo nic z tego nie będzie
iwka 13:00, 29 maj 2015

Ania spytaj Any, ona też ma gazony. tu natrafiłam na nie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=1375
może coś podpowie
anbu 14:08, 29 maj 2015

DziękujĘ Iwono, moje już obsadzone. Macierzanka Alba i górna półka Gazaniami
Gardenarium 09:24, 21 kwi 2016

bea napisał(a)
Witam
Mam problem z tarasem.

Jak widać na załączonym zdjęciu taras jest wykonany z gazonów i jest on na dość dużym wzniesieniu. Chciałabym odsłonić się od sąsiadów roślinami, ewentualnie pergolą.
Bardzo podobają mi się trawy, lawenda, wrzosy, iglaki ale jakoś nie umiem tego ładnie dobrać i zawsze popełniam ten sam błąd

wsadzam wszystko chaotycznie bez planu Taras ma wymiary 3m na 8 m.

bardzo proszę o pomoc

Instagram Ogrodowiska
Mirka 09:24, 21 kwi 2016

Ja w tych gazonach widzę tylko rosliny skalne inne rosliny tam beda miały za sucho .
dajana 09:56, 21 kwi 2016

Rośliny które ci się tak podobają pięknie by rosły na skarpie z ziemi, ale w gazonach nie mają szans. Mogłabyś zrobić trzy poziomy takiej skarpy ,każdy poziom podmurowany choćby bloczkami betonowymi Posadzone tam rośliny zasłoniłby beton. Na górze przy tarasie piękną osłoną mogłaby być pergola z pnączami .Z gazonami niewiele możesz zrobić ,szkoda bo miejsce na cudne rośliny idealne tylko te gazony ograniczają wszystko .A może je rozbierz? wiem, tyle pracy i koszt, ale czego nie zrobimy dla piękna ogrodu.