Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 21:10, 12 kwi 2014

Do góry
pawel_snopek - To co wygląda jak trawa to w biało-zielone liście to niskie i gęste to jest irys ( Irys mieczolistny ‘Variegata’ )
a to zielona kępa za irysem to jest Rozplenica japońska

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:45, 11 kwi 2014

Do góry
Głównie kupowałam u Finki, część w necie, właśnie przyszłą paczka z rozplenicami Vertigo, kupiłam 8 sztuk, one nie zimują, ale są warte grzechu, teraz myślę, gdzie posadzić, inaczej rozplenica słoniowata

a skoro o trawkach, to zakwitły carex Ice Dance i inna odmiana, nie pamiętam, mimo dzielenia, ucinania brzydkich czubów, no pierwszy raz kwitną, tego się nie spodziewałam....bo było ostre dzielenie, ale odbudują się, a potem już te ponad 20 zrobi wrażenie
czub u jednych w brązie, a u innych biały

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 19:40, 10 kwi 2014

Do góry
Też myślę, że to lilie, rozplenica jest za leniwa żeby już teraz się pokazywać ,nawet w cieplejszym klimacie u Izy
Ogród Eli 14:43, 10 kwi 2014

Do góry
podeszczowe fotki z okna

najstarszy i pierwszy mój skalniak,nie czadowy ale bardzo go lubię oprócz tego co tam teraz widać rosną jeszcze 4 róże ,rozplenica i konwalie
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 11:35, 10 kwi 2014

Do góry
To i ja sie do pierwszego rzędu pcham, Mandżen, Sebciu posuńcie sie troche, ja obok was siadm i na spektakl angelique z niezapomijnakami czekam...juz niedługo..........juz za momencik........
Fotki widziałam, bliźnięta angelique'owe też. Moja rozplenica w podobnym stanie jak twoja, zwdnych bocznych odnóg nie ma, więc to co jest za nia i przed nia to pewnie cos innego być musi.
Buziaki zostawiam !
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 10:48, 10 kwi 2014

Do góry
To coś mi na lilie wygląda...ale skąd sie rozlazłą tak daleko od rozplenicy... zapytaj Alinki co tam miała posadzone przy rozplenicy... Bo to suche to rozplenica na pewno jest..
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:27, 09 kwi 2014

Do góry
Rozplenica się... rozpleniła Ja tam na trafkach siem nie znam ale ona wygląda tak jakby miała jakieś podziemne konszachty z całkiem inną "rozplenicą" i zrobił się "mix" Ewentualnie można by rzec iż "podrzucone nie tuczy" Ciekawe co z tego Ci wyrośnie... masz już Izuś najpiękniejszą kostrzewę na forum to teraz będzie jeszcze najbardziej oryginalna rozplenica
A propos kostrzewy - kiedyś o nią u Ciebie pytałam i zgodnie z Twoim "przepisem" też z nią nic nie robiłam - tylko... najpierw wyczesałam - co było do bani bo łysa prawie została potem pokroiłam nożem, potem ogoliłam całkiem, potem 7 sadzonek (z dwóch) wsadziłam zupełnie gdzie indziej I teraz czekam aż będzie druga najpiękniejsza Ale rośnie więc jesteśmy na dobrej drodze Dobrej nocy Konstancjo Izabelo
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:19, 09 kwi 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
pociągnę temat traw ...

rozplenica ... zaczęło w sierpniu zeszłego roku ... pozwolę sobie wkleić dokumentację zdjęciową zdarzenia Agniechy ... ...

no i właściwie to nie fiem skąd ... ale ta rozplenica ... chyba ... w kilku kupkach doczekała się debiutu u mnie tej wiosny ... ktoś mi ją podrzucił i tego bendem się trzymać ... ale ... mam problemik ... jest kupka, która wybija młodymi źdźbłami trafiając w granice mojego rozumienia zjawiska trawek ...

i jest taka, która je przerasta i to dosłownie ...

otóż zaznaczone odszczepieńce pochodzą chyba od tego snopka w środku bo skąd ? ... no czy ta cała rozplenica tak rośnie ? ... zapytam choć nie sądzę aby nawet w miejscu tak innym od reszty świata jak ogrodowisko ogrodniczki tak upierdliwie wpatrywały się w poczynania trawek ...
ja się wpatruje bo to moje pierwsze rozplenice ... i drugie bo ważniejsze ... kcem je przesadzić ... i ten rozstrzelony a zarazem postrzelony sposób rozrostu mi nie na rękę bo nie fiem jak toto przesadzić i kiedy ???

A jesteś pewna że to rozplenicę ktoś Ci podrzucił? Bo jak dla mnie toto się za bardzo rozłazi..
Nie widzę za dobrze na zdjęciach co to to jest... ale te zielone liście na trawę nie wyglądają...
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:16, 09 kwi 2014

Do góry
pociągnę temat traw ...

rozplenica ... zaczęło w sierpniu zeszłego roku ... pozwolę sobie wkleić dokumentację zdjęciową zdarzenia Agniechy ... ...

agniecha973 napisał(a)
Tu mam więcej "twarzy" biorących udział w tym czynie

Niektórzy udawali, że nie wiedzą o co chodzi (popatrzcie pod nogi)

A tu dziewczyny myślały, ze ich nie widać

no i właściwie to nie fiem skąd ... ale ta rozplenica ... chyba ... w kilku kupkach doczekała się debiutu u mnie tej wiosny ... ktoś mi ją podrzucił i tego bendem się trzymać ... ale ... mam problemik ... jest kupka, która wybija młodymi źdźbłami trafiając w granice mojego rozumienia zjawiska trawek ...

i jest taka, która je przerasta i to dosłownie ...

otóż zaznaczone odszczepieńce pochodzą chyba od tego snopka w środku bo skąd ? ... no czy ta cała rozplenica tak rośnie ? ... zapytam choć nie sądzę aby nawet w miejscu tak innym od reszty świata jak ogrodowisko ogrodniczki tak upierdliwie wpatrywały się w poczynania trawek ...
ja się wpatruje bo to moje pierwsze rozplenice ... i drugie bo ważniejsze ... kcem je przesadzić ... i ten rozstrzelony a zarazem postrzelony sposób rozrostu mi nie na rękę bo nie fiem jak toto przesadzić i kiedy ???

Miniaturowy ogródek 11:23, 08 kwi 2014

Do góry
Margolko, przed ścianą są miskanty Morning Light, a pomiędzy nimi rozplenica, której kompletnie nie było widać, zaraz zmieni miejsce.
A ten pasiasty to nie Zebrinus, za duży by był do mnie, tylko Gold Bar.
Początki w Kruklandii 12:25, 07 kwi 2014

Do góry
Bogda napisał(a)
Juziek, a co Ty tyż nie domagasz?tylko ja psychicznie, a Cię w kręgosłup poszło?oj oj...trza się trzymać...ja powoli wracam do żywychbrzoza, rozplenica i rozchodnik miodziorób tak!a krzesełko tam dla Bogdy umieścisz?jak przyjadę na kawku?

Ja i psychicznie i fizycznie... jakaś niemoc mnie dopadła totalna. Najchętniej to bym leżała w łóżku cały dzień
Młoda w końcu poszła do przedszkola, a ja taka nijaka jestem...

Dla Bogdy to i ławka z poduchami będzie przy kółku brzozowym!!!
Początki w Kruklandii 12:16, 07 kwi 2014

Do góry
Juziek, a co Ty tyż nie domagasz?tylko ja psychicznie, a Cię w kręgosłup poszło?oj oj...trza się trzymać...ja powoli wracam do żywychbrzoza, rozplenica i rozchodnik miodziorób tak!a krzesełko tam dla Bogdy umieścisz?jak przyjadę na kawku?
Ogród do kwadratu 20:52, 05 kwi 2014

Do góry
Szklarnia odchwaszczona...Wyszły z niej trzy kopiaste wiadra chwastów i wiadro kamieni. Pozostaje podrównanie ziemi i mogę siać nasionka świeżyznę Miło jest w taki zimny i wietrzny dzień schować się w szklarni... było przyjemnie i cieplutko

Aga - popatrz - tu moja jedna biedna, sucha lawenda, która rośnie na wygwizdowie... ale już widać, że odbija

a tu już zielone... na południowej rabacie... niezła różnica, co?

Jagoo kiedyś wrzucałam foty serbów, chyba jesienią... na razie nie zrobię ich zdjęć, bo mam tam rozkopy ...tworzę rabatę, dosadzam graby... i takie tam

Dzisiejsze fotki:
Czosnki zaszalały... z każdej jednej cebulki sadzonej ubiegłego roku mam już dwie... i z każdej idzie pąk... jak nie przyjdzie kataklizm pogodowy... to rzeczywiście będzie festiwal

tu widać malutki, spiczaste pączki

ML i rozplenica... też na cieplutkiej, południowej rabacie

Lilak Mayera cały w pąkach... nigdy jeszcze ich tyle nie miał.

buksikowa ławeczka
Rozchodnik okazały - Sedum spectabile 14:20, 05 kwi 2014

Do góry
Witam.
Zakochałam się na zabój w duecie: rozchodnik okazały - rozplenica. Postanowiłam zrobić rabatę z tych włąśnie roślin u siebie. Wybrałam już rozchodnik dark red + biały do tego (może alba), nie mam pojęcia tylko jaki gatunek rozplenicy będzie najlepszy??? Wiem, że jest ich conajmniej kilkanaście... Mogę liczyć na jakąś podpowiedź??? Będę wdzięczna...
Moja "przyziemna" :) pasja 11:12, 05 kwi 2014

Do góry
Turzyca Silver Sceprte

Morning Light (zaplątany nieproszony gość został już wyrwany z korzeniami )

Rozplenica

Gracek

Na takim etapie są moje trawy.

Wczoraj kończyłam czyszczenie turzyc.... moje plany na rabatę z jej dużym łanem zostały brutalnie zweryfikowane. Nie wiem, czy miałabym siłę, cierpliwość i czas czyści tak dziesiątki kępek .
Pomysł na ogród 19:36, 04 kwi 2014

Do góry
jest imperata Red Baron - tutaj już posadzony :

hakonechloa zielona, stipa tenussima Pony tail
rozplenica Hammel, zwyczajna rozplenica, miskant Rotsilber, miskant Apache

chyba nie poknociłem za bardzo ?
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 16:33, 04 kwi 2014

Do góry
Rozplenica już Ci ruszyła? Szybko coś
Pilny ogród Moni 19:48, 03 kwi 2014

Do góry
MoniaM napisał(a)
T
Teraz coś co mnie najbardziej zastanawia - łezka (tak nazywam to coś po lewej stronie) czym ją wypełnić?
Roślinki w łezce: Skalnica, Kłosówka miękka, Pięciornik krzewiasty ‘Red Robin’, Tawuła japońska 'Genpei' (Shirobana') i Cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea Nana'. Na środku miał być mój wymarzony klon palmowy, ale jak się naczytałam na forum jakie macie problemy z nim to zrezygnowałam i chyba wsadzę tam róże pienną 'Chopin', bo mam jedną i chyba będzie tam pasować, prawda?
Poradźcie mi teraz co z nią zrobić. Czy dać się rozkrzewić skalnicy i kłosówce? czy zostawić takie kępki?
i czym wypełnić resztę? Ja obstawiam, żeby dać się rozrosnąć, a resztę wypełnić żwirkiem

Wg mnie Chopin nie pasuje do tego zestawu, to taka majestatyczna róża, pasuje do niej obwódka z bukszpanu, lekkie byliny podkreślające jej urodę, a nie (wybacz) chwastowaty pięciornik i tawuła. W takim krzaczastym zestawie to raczej jeszcze pasuje kosodrzewina pumilio, a lekkości tej rabatce doda jakaś trawa. U siostry robiłam taką rabatkę z resztek z mojego ogrodu - poszły trzy pięciorniki, jedna tawuła japońska zielona, kosodrzewina, pęcherznica Lady in red, rozplenica japońska i 2 trzcinniki Karl Forester, dół rabaty to na razie 2 jałowce Blue Chip. Zobaczymy, w maju, czy nie wcisnę koło trzcinników jeżówki.
Na Francuskiej 22:10, 02 kwi 2014

Do góry

rozplenica

przerobiona rabatka:

Mój nowy stary ogród 22:24, 01 kwi 2014

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Hej! Cisy zostaw jeszcze, niech ruszą, bo małe są U mnie miskanty też ruszyły.

Filip niech ruszą ciski, czekam, mają pączusie tyciusie.
Zastanawiam się czy rozplenica i hakone przetrwały , bo są suche bardzo. Poza tym wszystko żyje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies