Jak zdejmiesz ten grunt, wymieszaj glebę z piaskiem i dopiero nasyp ziemię i też wymieszaj, aby warstwy "się przegryzły". Dziur szt 20 to aż za dużo moim zdaniem.
W dziury żwir gruby (kamyczki). U góry przykryj włókniną otwór.
Może źle się wyraziłam. Ale ja nawożę dopiero jak trawnik rośnie, bo mi szkoda tego czasu, co nawóz rozpuści się i wsiąknie, odpłynie, a nasiona jeszcze nie wzeszły. Lubię widzieć jak zmienia się kolor trawnika wraz z zasianiem nawozu.
Teraz idzie jesień i nawożenie praktycznie odpada. Nawozimy trawnik już istniejący nawozem jesiennym.
Zwalczanie opryskiem preparatem Dursban 480 EC w dawce 50 ml na 100 m², opryskujemy i mieszamy z glebą.
Ktoś pytał o nicienie:
Do niszczenia pędraków służy preparat Nemasys G zawierający nicienie owadolubne z gatunku Heterorhabditis megidis, które można zastosować metodą opryskiwania gleby lub podlewania w dawce 1 mln nicieni na 1 m2.
Jesienne sadzenie - mam trochę uraz - najwięcej strat mamy przy sadzeniu właśnie jesiennym. Każdy termin jest dobry, ale najważniejsza w tym jest wielkość bryły korzeniowej, czyli jakość kopania. Bryły muszą być w balotach z juty i dość spore.
Sadzić w ziemię odkwaszoną (nie kwaśną) na małym wzniesieniu, nie przysypywać bryły za głeboko, musi być na pozomie gruntu, albo lekko wyżej no i wyściółkowaćx przed zimą.
Preferuję sadzenie kopanych - jednak wiosną. Pewniejsze. Wszystko zależy jaka zima będzie.
Sadzimy zależy co chcesz uzyskać - co 1,20 -1,50 m jeśli szpaler i w dowolnej odległości jeśli grupa drzew.
Jesienne sadzenie - mam trochę uraz - najwięcej strat mamy przy sadzeniu właśnie jesiennym. Każdy termin jest dobry, ale najważniejsza w tym jest wielkość bryły korzeniowej, czyli jakość kopania. Bryły muszą być w balotach z juty i dość spore.
sadzić w ziemię odkwaszoną (nie kwaśną) na małym wzniesieniu, nie przysypywać bryły za głeboko, musi być na pozomie gruntu, albo lekko wyżej no i wyściółkowaćx przed zimą.
Preferuję sadzenie kopanych - jednak wiosną. Pewniejsze. Wszystko zależy jaka zima będzie.
Sadzimy zależy co chcesz uzyskać - co 1,20 -1,50 m jeśli szpaler i w dowolnej odległości jeśli grupa drzew.