Zastanawiam się, co posadzić po jednej i drugiej stronie schodów za kulkami buszpanowymi. Na razie wymyśliła tylko cisy na pniu, co o tym myślicie?
Po prawej stronie werandy rośnie róża przed nią jest mało miejsca.
Na foty nie zdążyłam... u mnie naokoło sadu posadziłam liliowce.. każdy inny.... tulipany i krokusy. Zamiast ozdabiać sad wolałam włożyć kasę na zrobieni frontu, czy innych miejsc bardziej reprezentacyjnych...
To fotki mojego sadku.... drzewa posadzone bezładnie... ładna trawka załatwia wszytko, a do wiśni dobieram się z drabiną z każdego punktu Ale ja jestem praktyczna baba.
Pienne krzewy owocowe są w liliowcach...
Obejrzysz daj znać to usunę foty by ci nie zaśmiecać wątku. Ale mam czas 24 godziny!!
Beatko zakochałam się w tym widoczku rewelacja czy mogłabym troszkę odgapić, mam taki mały domek ogrodniczy stary ze strym drewnianym okienkiem nie miałam na niego pomysłu a tu prosZę znalazłam. Przejrzałam wszystkie strony głównie zdjęcia i jestem w szoku jak można zrobić coś takiego w tak krótkim czasie (pełny podziw). Przy okazji pytanko te ostróżki to są wieloletnie czy roczne ? Przymierzam się do jednorocznych w tym roku i nie wiem jaki dają efekt. Beatko nie zastanawiałaś się nad pomalowaniem mostku też na niebiesko byłaby bajka Pozdrawiam serdecznie
Hej, może moja rabata trochę Ci pomoże. Słońce świeci na nią od 8-9tej do 12tej (wczesnym rankiem słońce zasłania dom sąsiada i tuje rosnące naprzeciwko rabaty, później słońce zachodzi za dom).
Nie jest tak źle i rośliny radzą sobie.U mnie 3 rodzaje horensji,trawy: miskant zebrinus, miskant variegatus, z porzodu to śmiałek darniowy (to ten przebarwiony latem na żółto, żurawki; a brzegu rabaty nawet lawenda sobie radzi.
tu w środku lata
a to rabata rok wcześniej, tuż po obsadzeniu. Rośliny małe więc łatwiej będzie Ci zidentyfikować.
PS. Tych ostatnich "Ań" w ogóle nie czytałam. Zakończyłam na Rilli ze Złotego Brzegu - niby o córce i jakoś mniej mi się podobało. Myślałam że więcej już nie ma, no a potem wyrosłam.
Tzn. wracać lubię do Ani z Zielonego Wzgórza.
Garden Puzle są dla mnie idiotyczne.... a innych programów nie znam.. roślin nie ma i nie da się włożyć proporcjonalnie, albo ja nie umiem...
Dało się włożyć 3 rośliny na krzyż bez wypełnienia.. pory roku też pokazuje beznadziejnie.. z traw znalazłam tylko trzcinnika, i ten do cienia może być
Ogłaszam rozpoczęcie sezonu ogrodowego AD 2015. A może powinnam to "oddzwaniać"?
Zakwitł dzisiaj najwcześniejszy oczar i nie chodzi tu o nieśmiałe pękanie pączków, tylko o spektakularne rozwiniecie żółtych wstążeczek. Pięknie pachną.
Od kilku dni mamy słońce, a w cieniu jest...15 stopni.
To wydarzenie nie jest nadzwyczajne, bo - sprawdziłam - rok temu oczar zakwitł już 5 stycznia, ale tak pięknie się wówczas nie rozwinął.
Moje śnieżyce jeszcze nie zakwitły chyba tylko dlatego, że są w głębokim cieniu przez cały dzień. Nie byłam z nich zadowolona, ale w tym roku zauważyłam, że zaczęły się rozrastać i jest ich nieco więcej. Ogrodnik cierpliwy musi być...
Kochane mój ogródek jest raczej mały, może na fotkach tego nie widać. Faktycznie jest wściekle kolorowy. Udało mi się zrobic tylko rabatę cienistą pod jesionami w biało, żółti zielonej tonacji reszta to miszmasz. No jeszcze jedna hortensjowa zgapiona od Anitki różowo- biała. Od frontu co widać na fotkach powstaje rabata elegancka z kamyczkami zimozielona i też kolorowa. Reszta to już chyba się nie zmieni, bo wrzosowisko i skalniak są rozrośnięte i szkoda ruszac, zresztą od wiosny tam wesoło. Jeszcze muszę zrobić porządek pod domem od południowej strony i poprawić dwie mini różanki.
Oczywiście,ze popikuję....jedna trawka to potem duża kępa.w ubiegłym roku siałam stipę w podobnym terminie.Było dobrze.Wysiałam werbenę,ale jeszcze nic nie widać...to wielka kapryśnica,wschodzi wtedy kiedy chce...
Jak słoneczko masz do 11, to rabata niezbyt nasłoneczniona, większość traw kocha słońce. W niskich jest sporo znoszących cień, dla mnie nr 1 to Ice Dance, w dodatku zimozielona. Z wysokimi jest gorzej, trzeba poczytać która się nada, Danusia polecała miskanta Veriegatusa, potwierdzam, u mnie w cienistym miejscu rośnie dobrze i nie narzeka na brak słoneczka. Ale to są białe paski i do żółtych tuj nie bardzo pasuje. Czy tu muszą być koniecznie żółte tuje???? Do żółtych tuj zebrinus by był.. ale czy nie za pstrokato? Znalazłam artykuł o trawach do półcienia tu artykuł Są tu trawy których nie znam, ale widzę, ze się pojawiają w ogrodach i robią wrażenie Poszukaj jaka by była dobra... od tego trzeba zacząć. Pod okno trawy maja być niewysokie.. okna zacienione, wiec niech trawy nie odbierają resztek światła w pomieszczeniu.
Jak dajesz Sunkist, to dlaczego inne mają być obok.. daj jednakowe. Po drugie tuja Sunkist jest na słoneczne stanowisko, w cieniu zrobi ci się zielona (wszystkie żółte odmiany tuj wymagają słonecznego stanowiska!!!). Nie lepiej posadzić coś co będzie mniej wymagające?? kolumnowe odmiany cisa????? A jak nie , to już szmaragdy, dają się formować i rosną w ładne stożki. Są dość tanie i możesz kupić od razu większe egzemplarze.
Może tak..ale się nie śmiać.. bo ja ani wyobraźni do wizualizacji na papierze nie mam..ja umiem ustawić doniczki w realu.. i tylko taka metodę stosuję..
3 szmaragdy, mogą być rożnej wysokości. Zasłonią ścianę budynku..
Rzędem z tyłu pomiędzy trawy... pod duże okno miskant Veriegatus będzie chyba za wysoki.. trzeba poszukać jakiś zmianników.. i dać rzędem dużo..
Hortensje ogrodowe podsadzić łanem (dużó) Ice Dance. Jak krzewy zimą i wiosna będą łyse to one będą grały pierwsze skrzypce.. a trawa rośnie nawet w zupełnym cieniu, jak w sezonie zarosną trawę horti to nie ma problemu.
Po prawej bym dała RH cuninghamms... np dwa, a jak się zmieszczą to i trzy..
Z brzegu mogą być hosty a pomiedzy nimi duuuużo krokusów. Wolne przestrzenie bym zapełniła zawilcami, tawułkami (to byliny i jak tujki czy krzewy będą sie rozrastać to je po prostu wyprą z rabaty). Można dać brunerrę, bergenie, czy jednoroczne bergenie, ciemierniki, skalnica, przylaszczki, zawilce japońskie, miodunki, z dużych bylin to świecznice, akcenty kolorowe na czerwiec to naparstnice. Wybór jest duży. No i żurawki, żuraweczki, tiarelle.
Na końcu kulka to może być bukszpan.
I Ice Danc z Wojsławic.. boski widok..