Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 14:12, 17 sty 2015

Do góry
W tej części na środku, pomiędzy jedną a drugą bramką planuję zegar słoneczny na postumencie, wokół koło i coś, ale nie wiem jeszcze co hihihi
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 14:09, 17 sty 2015

Do góry
Zastanawiam się, co posadzić po jednej i drugiej stronie schodów za kulkami buszpanowymi. Na razie wymyśliła tylko cisy na pniu, co o tym myślicie?
Po prawej stronie werandy rośnie róża przed nią jest mało miejsca.
Pod Laskiem 13:50, 17 sty 2015

Do góry
dzisiejsze zakupy

lawenda angustifolia
Pod Laskiem 13:47, 17 sty 2015

Do góry
Taki widoczek mi się marzy z tym domkiem
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2960-historia-ogrodu-z-rowem-ktory-ma-byc-strumykiem?page=148#post_1

Wiejski Ogród Moniki 13:46, 17 sty 2015

Do góry
Monika1202 napisał(a)
Olu spójrz o taki sad mi chodzi :

[moderacja]

Po bokach spójrz ...
Co o tym myślicie ?
Pomóżcie proszę...

Na foty nie zdążyłam... u mnie naokoło sadu posadziłam liliowce.. każdy inny.... tulipany i krokusy. Zamiast ozdabiać sad wolałam włożyć kasę na zrobieni frontu, czy innych miejsc bardziej reprezentacyjnych...
To fotki mojego sadku.... drzewa posadzone bezładnie... ładna trawka załatwia wszytko, a do wiśni dobieram się z drabiną z każdego punktu Ale ja jestem praktyczna baba.

Pienne krzewy owocowe są w liliowcach...

Obejrzysz daj znać to usunę foty by ci nie zaśmiecać wątku. Ale mam czas 24 godziny!!
Ogrodowe skarby 13:43, 17 sty 2015

Do góry
Beatko zakochałam się w tym widoczku rewelacja czy mogłabym troszkę odgapić, mam taki mały domek ogrodniczy stary ze strym drewnianym okienkiem nie miałam na niego pomysłu a tu prosZę znalazłam. Przejrzałam wszystkie strony głównie zdjęcia i jestem w szoku jak można zrobić coś takiego w tak krótkim czasie (pełny podziw). Przy okazji pytanko te ostróżki to są wieloletnie czy roczne ? Przymierzam się do jednorocznych w tym roku i nie wiem jaki dają efekt. Beatko nie zastanawiałaś się nad pomalowaniem mostku też na niebiesko byłaby bajka Pozdrawiam serdecznie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:39, 17 sty 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Myślę nad trawami do grabów. Z tyłu gracilimusów już nie ma, będą ML. Zastanawiam się czy w obwódce bukszpanowej dobrze będzie wyglądał Ice Dance?

Troszkę mam tych Ice Danców i nie wiem czy nie będzie monotonnie? Z drugiej strony obiecałam sobie aby iść w minimalizm i ograniczać gatunki...

Jednego graba mam też na samum początku ogrodu i tutaj również musi być ta sama trawa co w pozostałych.

Piękne te graby...ja bede miała buki Dawyck Gold z miskantami ML.
Mój 4 arowy azyl... 13:34, 17 sty 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Baśka, musiałaś?. Ja się mam odchudzać!!!!
Przepis czytałam już.
Kosolkowa Pasja 13:21, 17 sty 2015

Do góry
Hej, może moja rabata trochę Ci pomoże. Słońce świeci na nią od 8-9tej do 12tej (wczesnym rankiem słońce zasłania dom sąsiada i tuje rosnące naprzeciwko rabaty, później słońce zachodzi za dom).
Nie jest tak źle i rośliny radzą sobie.U mnie 3 rodzaje horensji,trawy: miskant zebrinus, miskant variegatus, z porzodu to śmiałek darniowy (to ten przebarwiony latem na żółto, żurawki; a brzegu rabaty nawet lawenda sobie radzi.

tu w środku lata

a to rabata rok wcześniej, tuż po obsadzeniu. Rośliny małe więc łatwiej będzie Ci zidentyfikować.
Ogród zapachów u Jasi 13:19, 17 sty 2015

Do góry
Poziomka napisał(a)

Wszystkie ozdoby są nowe . Od kilku lat szukam stoiska producenta wiewiórki, koszyczków z kwiatami,... ale niestety bez rezultatu . Ustaliłam że to producent ozdób choinkowych Figaro 1 z Warszawy , ale produkuje je w Częstochowie . Może ktoś wie gdzie można kupić jego ozdoby ?

Jasiu, dzwoń do nich - po prostu.

http://www.figaro1.pl/bombki,choinkowe,figaro1,choinki,stroiki.html

PS. Tych ostatnich "Ań" w ogóle nie czytałam. Zakończyłam na Rilli ze Złotego Brzegu - niby o córce i jakoś mniej mi się podobało. Myślałam że więcej już nie ma, no a potem wyrosłam.
Tzn. wracać lubię do Ani z Zielonego Wzgórza.
Kosolkowa Pasja 13:18, 17 sty 2015

Do góry
Garden Puzle są dla mnie idiotyczne.... a innych programów nie znam.. roślin nie ma i nie da się włożyć proporcjonalnie, albo ja nie umiem...
Dało się włożyć 3 rośliny na krzyż bez wypełnienia.. pory roku też pokazuje beznadziejnie.. z traw znalazłam tylko trzcinnika, i ten do cienia może być

Pod Laskiem 13:17, 17 sty 2015

Do góry
przed

po

czeka mnie następne kucie tynków i zakup rynny ale to dopiero jak się uporam ze skrobaniem mojego domku a jest co skubać
Ogród w budowie - nieustającej 13:09, 17 sty 2015

Do góry
Ogłaszam rozpoczęcie sezonu ogrodowego AD 2015. A może powinnam to "oddzwaniać"?

Zakwitł dzisiaj najwcześniejszy oczar i nie chodzi tu o nieśmiałe pękanie pączków, tylko o spektakularne rozwiniecie żółtych wstążeczek. Pięknie pachną.
Od kilku dni mamy słońce, a w cieniu jest...15 stopni.
To wydarzenie nie jest nadzwyczajne, bo - sprawdziłam - rok temu oczar zakwitł już 5 stycznia, ale tak pięknie się wówczas nie rozwinął.

Moje śnieżyce jeszcze nie zakwitły chyba tylko dlatego, że są w głębokim cieniu przez cały dzień. Nie byłam z nich zadowolona, ale w tym roku zauważyłam, że zaczęły się rozrastać i jest ich nieco więcej. Ogrodnik cierpliwy musi być...

Pod Laskiem 13:07, 17 sty 2015

Do góry
Dzisiaj pada deszcz więc z prac na dworze lipa przedstawiam wczorajsze porządki
przed

po
Jak to uporządkować? 13:07, 17 sty 2015

Do góry
Kochane mój ogródek jest raczej mały, może na fotkach tego nie widać. Faktycznie jest wściekle kolorowy. Udało mi się zrobic tylko rabatę cienistą pod jesionami w biało, żółti zielonej tonacji reszta to miszmasz. No jeszcze jedna hortensjowa zgapiona od Anitki różowo- biała. Od frontu co widać na fotkach powstaje rabata elegancka z kamyczkami zimozielona i też kolorowa. Reszta to już chyba się nie zmieni, bo wrzosowisko i skalniak są rozrośnięte i szkoda ruszac, zresztą od wiosny tam wesoło. Jeszcze muszę zrobić porządek pod domem od południowej strony i poprawić dwie mini różanki.

W cieniu - zacieniona 12:56, 17 sty 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
Ale będzie pikowania nie za wcześnie Bogusiu na te siewy? pozdrówka
Oczywiście,ze popikuję....jedna trawka to potem duża kępa.w ubiegłym roku siałam stipę w podobnym terminie.Było dobrze.Wysiałam werbenę,ale jeszcze nic nie widać...to wielka kapryśnica,wschodzi wtedy kiedy chce...
Do raju daleko - u Ewy 12:50, 17 sty 2015

Do góry
Ewo trochę spóźnione ale z serca gratki na seteczkę- takie pachnące gratki
Mój nowy stary ogród 12:49, 17 sty 2015

Do góry
Kosolkowa Pasja 12:47, 17 sty 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Inna opcja i porównanie z poprzednią:

Miskanty od lewej, sunkist i dwie inne (jakie?), rh (jeden czy dwa jeżeli bylyby to CW?), miskanty, reingold, kuliste coś (co?). Niżej od lewej - cztery hort ogrodowe, białe i różowe - tawułki arendsa, inne (jakie?) nie rzędami tylko grupkami mniejszymi, i obwódka hosty.

PS. Ta rynna to tak tymczasowo...

Jak słoneczko masz do 11, to rabata niezbyt nasłoneczniona, większość traw kocha słońce. W niskich jest sporo znoszących cień, dla mnie nr 1 to Ice Dance, w dodatku zimozielona. Z wysokimi jest gorzej, trzeba poczytać która się nada, Danusia polecała miskanta Veriegatusa, potwierdzam, u mnie w cienistym miejscu rośnie dobrze i nie narzeka na brak słoneczka. Ale to są białe paski i do żółtych tuj nie bardzo pasuje. Czy tu muszą być koniecznie żółte tuje???? Do żółtych tuj zebrinus by był.. ale czy nie za pstrokato? Znalazłam artykuł o trawach do półcienia tu artykuł Są tu trawy których nie znam, ale widzę, ze się pojawiają w ogrodach i robią wrażenie Poszukaj jaka by była dobra... od tego trzeba zacząć. Pod okno trawy maja być niewysokie.. okna zacienione, wiec niech trawy nie odbierają resztek światła w pomieszczeniu.

Jak dajesz Sunkist, to dlaczego inne mają być obok.. daj jednakowe. Po drugie tuja Sunkist jest na słoneczne stanowisko, w cieniu zrobi ci się zielona (wszystkie żółte odmiany tuj wymagają słonecznego stanowiska!!!). Nie lepiej posadzić coś co będzie mniej wymagające?? kolumnowe odmiany cisa????? A jak nie , to już szmaragdy, dają się formować i rosną w ładne stożki. Są dość tanie i możesz kupić od razu większe egzemplarze.
Może tak..ale się nie śmiać.. bo ja ani wyobraźni do wizualizacji na papierze nie mam..ja umiem ustawić doniczki w realu.. i tylko taka metodę stosuję..

3 szmaragdy, mogą być rożnej wysokości. Zasłonią ścianę budynku..
Rzędem z tyłu pomiędzy trawy... pod duże okno miskant Veriegatus będzie chyba za wysoki.. trzeba poszukać jakiś zmianników.. i dać rzędem dużo..
Hortensje ogrodowe podsadzić łanem (dużó) Ice Dance. Jak krzewy zimą i wiosna będą łyse to one będą grały pierwsze skrzypce.. a trawa rośnie nawet w zupełnym cieniu, jak w sezonie zarosną trawę horti to nie ma problemu.
Po prawej bym dała RH cuninghamms... np dwa, a jak się zmieszczą to i trzy..
Z brzegu mogą być hosty a pomiedzy nimi duuuużo krokusów. Wolne przestrzenie bym zapełniła zawilcami, tawułkami (to byliny i jak tujki czy krzewy będą sie rozrastać to je po prostu wyprą z rabaty). Można dać brunerrę, bergenie, czy jednoroczne bergenie, ciemierniki, skalnica, przylaszczki, zawilce japońskie, miodunki, z dużych bylin to świecznice, akcenty kolorowe na czerwiec to naparstnice. Wybór jest duży. No i żurawki, żuraweczki, tiarelle.
Na końcu kulka to może być bukszpan.
I Ice Danc z Wojsławic.. boski widok..

Do raju daleko - u Ewy 12:35, 17 sty 2015

Do góry
Gratki na seteczkę Spełnienia wszystkich planów ogrodowych
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies