Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nadzieja na piękny ogród 17:10, 14 sty 2015

Do góry
Moja wiosna od męża
Moja bajka 16:56, 14 sty 2015

Do góry
Biegusiem po ogrodzie
Brzoza - Betula 16:43, 14 sty 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Ewo masz rację, barbarzyństwem jest ciąć tak piękne drzewa, ale jeszcze większym sadzić tak wysokie drzewa blisko domu. Niestety czasami takie perełki dostajemy w spadku. Ja mam taki szpaler krzywych brzóz wzdłuż działki (są już sąsiada). W tamtą zimę jak "dostały śniegu" jedna wylądowała na budynku gospodarczym- na szczęście bo mogła na domu. Wymusiłam wycięcie chociaż tych gorszych. Gdy wchodzą w grę względy bezpieczeństwa sentymentów nie ma.

Pszczelarnia napisał(a)

Chętnie zobaczymy zdjęcia.

Kurczę, nigdy specjalnie nie robiłam im zdjęć, bo to już sąsiada. Jutro mogę zrobić tych co zostały. Mam tylko dwie z czasu remontu. Już po wycięciu tych najgorszych.

Tak dla jasności- ja nie mam absolutnie nic do brzóz. To piękne, majestatyczne drzewa, choć śmieciuchy. Sama kupiłam kilkanaście sztuk w tamtym roku i będę sadzić, ale nie bezpośrednio przy domu.
Kochanowy ogród 16:24, 14 sty 2015

Do góry
Witam cię Danusiu to b miło że przychodzisz z pomocą narysowałam taras i zaznaczyłam okna, duże okno ma 2,50m drugie jest 1 skrzydłowe obydwa wychodzą na str zachodnią

Mały ogród Kasi 16:16, 14 sty 2015

Do góry
Kochani,
Coś czuję po kościach że na wiosnę będziemy zmieniać kształt rabat- są za wąskie, zbyt fikuśnie powyginane i w ogóle mnie denerwują.Oczywiście jest to robota od końca, bo części roślin już nie da się przesadzić (drzewa np.). Musi także zostać kształt podjazdu i raczej rabata z przodu domu, ta z hakuro.
Narysowałam kilka koncepcji, w tym jedna z liniami prostymi, choć ich nie lubię. Co sądzicie? nasadzeń, tych które mam na razie nie rysowałam dokładnie(oprócz drzew), nie planowałam też nowych na tą chwile. Na razie chciałabym, opanować kształt rabat. Potem przejdę do nasadzeń.Plan jest chyba dość czytelny- z przodu podjazd z kostki brukowej, z tyłu taras też z kostki docelowo, wokół ścieżka z kostki. Chciałabym na bocznej najdłuższej ścianie dodać także mały placyk z kostki + ławka- tam zwykle się wygrzewamy na słońcu, to miejsce słoneczne i dość mało wietrzne. Zdjęcia całej działki są na początku wątku.
Piszcie- będę wdzięczna za Wasze sugestie
1.

2.

3.

4.
Kochanowy ogród 16:13, 14 sty 2015

Do góry
Poprawiłam inaczej

Kochanowy ogród 15:53, 14 sty 2015

Do góry
Joasiu, wrzucaj płaski obraz czyli skan a nie zdjęcie z ukosa, tak się nie planuje ogrodu. Ale postarałąm się pomóc tak na szybko. Narysowałaś jakieś okna, ale czy przez nie się wychodzi? czy nie.

W cieniu - zacieniona 15:32, 14 sty 2015

Do góry
Dzisiaj w Trójmieście świeciło słoneczko...a na Zacienionej deszcz...

Z kwitnących są tylko ciemierniki...
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:29, 14 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Raport z ogrodu.. mam focha na żurawki...wszystkie wygadają beznadziejnie.. szukam zamienników.. i to nie opuchlaki... jesienią zaczęły marnieć, testwow wygrzebałąm kilka..

Za żurawką mam bodziszka... liście fajne do tej pory, jesienią się wybarwia, pięknie kwitnie... tu na pewno zastąpi żurawki... słabe foty, ale jest piękny tylko nazwy nie znam Może ktoś rozpozna co to jest za odmiana.

a to zurawki nie wyglądają tak normalnie w zimie ?
a bodziszka to Ania Monte rozpozna napewno
W cieniu - zacieniona 15:29, 14 sty 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
Bogusiu zdrowia, szczęścia i pięknego ogrodu życzę w tym roku buziole
Aniu...pięknie dziękuję.
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:24, 14 sty 2015

Do góry
beata_m napisał(a)

Ania Ty to masz pędzący wątek Ile razy nie zerkałam do Twojego ogrodu to własnie mi się taki wydawał ... a mankamenty pewnie tylko Tobie dostrzegalne i bardzo potrzebne bo co by robić z nadejściem nowego sezonu
p.s. pogoda szaleje w zeszłym tyg -12 a dziś 10 na plusie!!!

Moja zima styczniowa.. i uciekam..

Zamarznięta kałuża

Rozmarznięta przerębel, bo chodzi napowietrzanie i ozdobne kwiatostany babki, żal było wyciąć

Ozdobne owoce róży błotnej

Pałki też mi było żal wyciąć..

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:21, 14 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Aneczko moja kochana, u Ciebie wszystko rosnie jakby było GMO !!! Nawet ciemeirniki wielkie , wypasione, aż w oczy kłują

Zanim Ci zadałam pytanie przeczytałam artykuly Danusi o ciemiernikach (są dwa), blogi i wszelkie art w necie. Potem dopiero pytam W tych artykulach jest wszystko dokladnie napisane, kiedy i czy w ogóle przesadzać, jak i co obcinać, jakie warunki glebowe , cień, woda, etc. Ale wiem, ze wiele osob pyta bo tak latwiej, szybciej i Tyś kopalnia wiedzy bylinowa!
Tak przygotowana teoretycznie poczynilam zakupy pelnych ciemiernikow bo nigra czyli z czarnymi kłączami mam juz duzo, a jeszcze 4 szt zakupione w Lidlu przed Bozym Nardzoeniem stoja sobie w ogrodzie zimowym i kwitna na calego

Ja chyba poczekam ciepliwie nawet ze dwa lata na te pelne ciemierniki, bo boskie SOM
Trzymam dawke kompostu dla moich nowych nabytkow, bo o dziwo moje ciemierniki daja rade w nogach magnoli, w lekko kwasnej glebie.... Ale latem maja lekki cien i mokro.

Melduję, że moje wszystkie ciemiernik kupowane w zeszłym roku (pełne i inne) żyją, mają nowe pąki Jedynie u korsykańskiego pomarzły liście i pąki kwiatowe.. pospieszył się biedak.. ale może coś nowego wypuści.

Zimę widać tylko na telewizyjnej.. i w oczku. Reszta jak wczesna wiosna.. w połowie stycznia!!
Telewizyjna (jest na północy i mało słońca)

Niektóre wrzosy jak jesienią..

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:15, 14 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

niezmordowana Bestia

Niezmordowany... jako, że szczoteczki elektryczne polecają od 3 roku życia...zakupiłam wielką pakę dużych kloców..... teraz już się zabiję na nich.. i będzie co sprzątać..... sobie na biedę kupiłam..
Fajne foty pokazałaś... bardzo mi sie podobały.. wszystkich zapraszam do Twego ogrodu na przegląd rabat.. szczęki sztuczne koniecznie wcześniej wyjąć..

Raport z ogrodu.. mam focha na żurawki...wszystkie wygadają beznadziejnie.. szukam zamienników.. i to nie opuchlaki... jesienią zaczęły marnieć, testwow wygrzebałąm kilka..

Za żurawką mam bodziszka... liście fajne do tej pory, jesienią się wybarwia, pięknie kwitnie... tu na pewno zastąpi żurawki... słabe foty, ale jest piękny tylko nazwy nie znam Może ktoś rozpozna co to jest za odmiana.
Kwiaty

Jesień

Kochanowy ogród 15:07, 14 sty 2015

Do góry
Naniosłam scieżkę i podjazd do garażu i tak się zastanawiam cz oby owa ścieżka nie jest zbytnio długa bo w lini prostej od furtki do drzwi wejściowych mam ponad 10 m a z drugiej str. bardzo bym chciała żeby była kręta a nie prosta szeroki pas po prawej to wjazd do garażu i co z tym środkiem?

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:04, 14 sty 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Anek autko nie chciało wychamować i tyle Nic na drodze nie było więc się dobrze skończyło.Sprawozdań nie ma bo i niewiele się dzieje
U Pszczółki zakwitł przebiśnieg u Bogdzi rannik. Luki planuje rabatkę z różami. Niektórzy nasionka kupują
inni już plany zakupowe na wiosnę czynią. Irenka i Iza i kilka innych osób przepadło znowu
Buziaczki

U mnie cebulowe zachowują się normalnie.. żadnych anomalii.... ale rozgrzebałam spod liści ciemierniki i Nigerki już całe w pąkach kwiatowych.. zagrzebałam ponownie... niech śpi.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:03, 14 sty 2015

Do góry
Piotr_ napisał(a)
Paczka poszła jutro powinna dojść

Czuwanie rozpoczęłam, daj znać, kiedy twoja dojdzie

Letnia kompozycja z jukami latem w 2013 roku

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:02, 14 sty 2015

Do góry
anitan napisał(a)
wzdłuż tarasu, pod tujami planuję pas hortensji (szerokość około 1m.) zakończone jakimiś większymi funkjami po obu stronach

tam na tym wolnym pasku?
Nie bedzie przejscia po trawie, ale w sumie racja- jak tak wąsko, to komunikację warto wkleić w taras

wkelejm kształty ze sciezką.
Myślę że tam jest wąsko, warto na rogu domu dac jednak wąskie formy. Popatrz na plan.Inaczej bedzie wyłazic na ścieżkę, i mocno opierać się o ścienę domu. odsuniecie znowu spowoduje że ciasno się zrobi
Scieżkę przy ganku połaczyłam z opaską- ściezka na tym kawałku spełni rolę opaski
Wzdłuz domu jest opaska, rabata, sciezka

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:02, 14 sty 2015

Do góry
Madziarzeszow napisał(a)
pogoda iście wiosenna , gdyby tylko tego wietrzyska nie było
pozdrawiam i uściski dla solenizanta

Wiatru już nie ma.. ale i słońca też... ta część ogrodu to już jak wiosną, początek marca jak nic

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:00, 14 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Maluszek fajny. Niech rośnie zdrowo.

Aniu, pisałaś u mnie - cytuję:

Aniu, nie do końca rozumiem. Mam coś poprawić? Masz jakieś sugestie?
Masz tyle mądrych rad, że gotowa jestem posłuchać też

Głównie podziwiałam odwagę do rewolucyjnych zmian.. nie analizowałam za bardzo doboru roślin.. oglądałam czy faktycznie murek krzywy... pierwsze wrażenie że będzie bardziej przestronnie i estetycznie, chociaż kwitnących krzewów było mi żal.. to chyba była kolkwicja.. Byliny to coś takiego, że nawet jak się źle skomponuje, to zawsze można łopatą poprawić Wiec doktoratu z tego nie robiłam. Już rośnie wiec co się mam wtrącać Ale do nowego już się wtrąciłam..zresztą będąc zaproszona do tego
Dziś zrobiłam dla ciebie foto kuklika.. jak wygląda o tej porze.

I bylinówkę, że nie musi nawet zimą wyglądać beznadziejnie.. szału nie ma, ale pusta a nie jest.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:00, 14 sty 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

rzeczywisci bardzo urokliwe drzewko
i jaki jzu duzy..po ilu latach osiąga taką wielkość ?

Po 15 latach osiagnał ten rozmiar, ale znaczenie ma też stanowisko, umnie rośnie nad wodą, klony lubią wilgotność w powietrzu.

Jesienią tez zdobi ogród, pięknie się przebarwia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies