Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bajkowy ogród Weroniki

Bajkowy ogród Weroniki

weronika77 22:02, 12 mar 2015

barbara_krajewska napisał(a)
Weroniko, uwierzysz, że dzisiaj dojrzałam 'kiełek' jednej z Twoich piwonii? A tak w ogóle, to ziemia już trochę podniesiona i martwię sie, czy nie za wczesnie startuje?

Nie pamiętam odmiany białej. Przypomnij, proszę

Basiu, u mnie tez widać kiełki piwonii. Nic im nie będzie. Gdyby było bardzo zimno to może przykryć warstwą ziemi albo gałązką świerku.

Peonia FESTIVA MAXIMA.

Peonia SARA BERNHARD

Sredni róż Dr ALEX FLEMING

Ciemno różowa....KARL ROSENFIELD

Wczesna czerwona RUBRA PLENA.

Peonia BOWL of BEAUTY
Nallar 22:58, 12 mar 2015

Pochwalę tylko peonie i uciekam.Piękne, moja mama je uwielbiała.
Dużo słonka życzę.
weronika77 15:54, 04 kwi 2015

Nallar napisał(a)
Pochwalę tylko peonie i uciekam.Piękne, moja mama je uwielbiała.
Dużo słonka życzę.

Ja przywiozłam właśnie dużo słonka z Egiptu, pustyni na Płw. Synaj kwitnącej przepięknie tam, gdzie zastosowano podlewanie kroplujące, wynalazek izraelski.
Z tymi widokami zostawiam życzenia najlepsze dla całego Ogrodowiska, tym bardziej że w Polsce zimno i prawie zimowo.

weronika77 16:10, 04 kwi 2015

Słoneczko i chłodzący wiaterek, błękitne niebo, ciepła woda i mnóstwo kwiatów. Sharm El Sheikh.
Jeszcze niedawno nie wierzyłam, że uda mi się tu przyjechać. Zachorowałam tydzień przed wyjazdem, antybiotyki, komplikacje, pogotowie. M pocieszał mnie, że za granicą odżyję, a ja jeszcze na lotnisku myślałam by wracać do domu. Ale wszystko dobre, co się dobrze kończy. Dobrze, że się odważyłam, dzisiaj mogę powiedzieć.

weronika77 16:31, 04 kwi 2015

Początek wiosny i święta Wielkanocne dla wielu to pisanki. Ja pokażę
strusie jaja wyłożone mozaiką z naturalnych skalnych kamieni. Wykonane przez artystów na Górze Nebo, na wzór kamiennej posadzki mozaikowej z tamtejszej świątyni.

Stoły i fotele z mozaiką z masy perłowej.

Milka 16:37, 04 kwi 2015

Ale wam fajnie, super widoki i cudne jaja, wesołego swietowania
weronika77 16:51, 04 kwi 2015

Jeszcze mozaiki z Góry Nebo w Jordanii. Są też mozaiki ze szlachetnych kamieni, na biżuterii.

Góra Nebo to miejsce z którego Mojżesz po raz pierwszy i ostatni zobaczył Ziemię Obiecaną i Dolinę Jordanu, po wyprowadzeniu Izraelitów z Egiptu.

Swiątynia i jej mozaikowa kamienna posadzka, poddana teraz renowacji.Nie jest zimno, ale w tym miejscu mocno wieje.
Biblia, Stary Testament, Księga Powt. Prawa 32.Rozdz.48-52.
weronika77 17:41, 04 kwi 2015

Milka napisał(a)
Ale wam fajnie, super widoki i cudne jaja, wesołego swietowania

Irenko kochana, myślałam o Tobie przemierzając trasę naszej wycieczki po Ziemi Swiętej, autokarem 1800km w 8 dni.
Modliłam się o zdrówko swoje i BLISKICH, do których Ciebie też zaliczam.

Przybliżam trasę naszej wycieczki z km i zaznaczonymi noclegami "n".

Z Egiptu przez Izrael do Jordanii przekroczyliśmy 3 granice w 1 dzień.
Na Płw. Synaj byliśmy blisko Góry Mojżesza, gdzie otrzymał kamienne tablice z 10 przykazaniami (ze względu na bezpieczeństwo wycieczki na tę górę wstrzymane).
Widzieliśmy jednak miejsca pustynne, górzyste, które przemierzali Izraelici wracający z niewoli egipskiej do Ziemi Swiętej.
Do Egiptu uciekała też Rodzina Swięta w czasach gdy Herod dowiedział się o narodzeniu Jezusa i kazał wymordować niemowlęta płci męskiej.

Widoki zatoki Morza Czerwonego, przepiękne kolory błękitów i turkusów tylko przybliżam swoimi nieudolnymi fotkami.
weronika77 19:01, 04 kwi 2015

Chętni mogli skorzystać z dodatkowej wycieczki samochodami terenowymi w głąb pustyni Wadi Rum za dodatkową opłatą 40 dol.
My zwiedziliśmy spacerkiem jej początek. Jest prąd, jest woda, są biedne zabudowania, ludzie, wielbłądy, kozy.

Poniżej widać na szczycie biały punkcik z grobowcem Aarona, brata Mojżesza, w drodze do odkrytego ok. 60 lat temu miasta wykutego w skałach, Petry.

weronika77 19:34, 04 kwi 2015

PETRA w Jordani - pałace, świątynie, skarbce, grobowce w trudno dostępnej dolinie górskiej, opuszczone w VI w. n.e. wskutek trzęsienia ziemi. Długo znane tylko tajemniczym Beduinom.

Spacer w upale malowniczym wąwozem (ok.5km)

U podnóża świątyń pełno kramików z pamiątkami, znacznie tutaj tańszymi niż w miastach. Zatrzymałam się by coś kupić, tymczasem moja "kasa, woda, paszport i poczucie bezpieczeństwa" w postaci M oddaliły się ekspresowo.
Nie znalazłam, więc doczłapałam sama z wyschniętym gardłem i ledwie bijącym sercem, na miejsce zbiórki. Byłam pierwsza przed M i dowiedziałam się, że wrócił mnie szukać. Przemili ludzie z Kielc zawiadomili mojego M, żeby wracał. Mój M był w lepszej sytuacji bo mając wodę i kasę nie musiał trudzić się pieszo, propozycji przejażdżki wielbłądem, dorożką, osiołkiem, konikiem do wyboru. Przyrzekłam sobie, że odtąd kasę, telefon, wodę i paszport dźwigam sama.
Na ostatnim zdjęciu na pierwszym planie widać bar, który prowadzi ŻONA BEDUINA, autorka książki o tym tytule.