Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 08:46, 14 sty 2015

Do góry
Tak, po wczorajszym dniu to już nie wiem jaka jest teraz pora roku.

13 stycznia 2015 - zapisuje w kalendarzu
słońce, ciepło bez wiatru +12 C, fotki pokażą co się wykluwa a ja się złamałam i wygrabiłam przed domem maleńki trawniczek i pozbierałam brzozowe gałęzie bo po tych wiatrach są wszędzie.
Zachciało mi się też sprawdzić co sie dzieje w doniczkach przechowywanych i bulwach - jest dobrze.
Chciało by się sprzątać rabatę bylinową bo narcyzy już się pokazują ale jednak założenia się trzymam - w styczniu nie !

słoneczko, rozchodniki się trzymają dobrze

krokusy i co dziwne te sadzone jesienią - zwykle mam tak że co posadzę to wschodzi póxniej niż to co zimuje już kilka sezonów - będą chyba krokusy botaniczne których miałam nie kupować i się pomyliłam

ciemiernik przy tych temp za kilka dni się wyprostuje

powodzi się, jedzenie się marnuje

Skąpana w słońcu 08:37, 14 sty 2015

Do góry
Skąpana w słońcu 08:29, 14 sty 2015

Do góry
Na rabacie seledynowo-różowo-fioletowej rosna takie roślinki

Co się stało kwiatom ... 08:03, 14 sty 2015

Do góry
Mirella napisał(a)
Coś z mojej galerii osobliwości
poleciałam w kulki...(kropelki) tudzież inne....a to wszystko z powodu...ale to może innym razem....
pozdrawiam wszystkich.

obiektyw makro? imponujące ujęcia
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 07:40, 14 sty 2015

Do góry
mira napisał(a)

a owszem ich klimat jest jedyny, czekam już na sok z brzozy i piję w tym roku jak nigdy, za to po tych wiatrach dzisiaj nazbierałam taczkę patyków - w słońcu bez grama wiatru i przy +10 to naprawdę oceiplenie - takiej ilości śniegu u mnie nie było

Mira, pisząc o ilości miałaś na myśli tzn.....brak śniegu...taaak tej zimy prawie nie odczuwamy i niech tak zostanie. Ciekawa jestem jak pozyskujesz ten sok brzozowy?

Mając chwilę czasu, poszłam w Twoje ślady porządkując moja galerię ze zdjęciami i mam rabatę z cyprysikiem nutkajskim Jubilee, prawie do wątku na 4 pory roku, ale nie są robione z jednej pozycji

Wiosna

Lato

Jesień

Nie jestem pewna czy mój Jubilee, to on właśnie, bo nie wygląda, na wąską kolumnę?....nie mam porównania
Ogródek Iwony 07:23, 14 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
To, co w spisie na razie mam, tak wyglądałoby miesiącami (wg moich obserwacji i Łukasza):

o tabelka
Ogródek Iwony 01:25, 14 sty 2015

Do góry
Do tego dodałabym coś srebrnego, trawy i zimozielonego.
A może dołożyć na tył jeszcze pęcherznicę? Jest czerwona, żółta i bordowa. Jakieś 1-2 krzaczki? Albo berberysy? (nie wiem, z czyjego ogrodu jest ta fotka)
Ogródek Iwony 01:08, 14 sty 2015

Do góry
To, co w spisie na razie mam, tak wyglądałoby miesiącami (wg moich obserwacji i Łukasza):

Ogródek Iwony 00:02, 14 sty 2015

Do góry
Ja miałem jeszcze w zeszłym roku chętkę na podobną kolorystykę, ale jednak wole róże fiolety itd jednak gdybym miał jeszcze miejsce na jedną rabatę to taką bym zrobił
Do rzeczy. Jeżeli chcesz aby to była rabata bylinowa to wcale nie jest powiedziane, że nie ma być dużo gatunków, ale żeby zbyt dużo nie kwitło w jednym terminie.
Czerwone w maju mogą być orliki.
W czerwcu czerwona może być pysznogłówka(czerwona z tego co zauważyłem wcześniej kwitnie) do tego żółta tojeść kropkowana. Pozwole sobie wkleić zdjęcie od Ani z ogrodu z tym połączeń, dla mnie bomba (to białe to nie wiem co)

Można też na czerwiec dosadzić czerwoną tojść... nie wiem jaką, ale jest piękna i również widziałem ją u Ani. Do czerwca można by sporo roślin dorzucić.

W lipcu mogą królować liliowce i lilie w odcieniach czerwieni pomarańczu i żółtego.
Lipiec sierpień to zdecydowanie okres twoich rudbekii, plus czerwone jeżówki np Hot Papaya i pomarańczowe.
Jest sporo możliwości w tej kolorystyce i twoja rabata może być hitem
Daj znać to usunę fotki
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:45, 13 sty 2015

Do góry
Iwonko właśnie nadrabiam wieczorne zaległości na forum bo niedawno wróciłem do domu i inspiracje rabatą już widziałem, pomysły co do roślin mam, ale muszę doczytać reszte, zaraz się zjawie

Składam szybki meldunek pogodowy o pięknej wiośnie tej zimy 13 stopni bezchmurne niebo i wiosna w powietrzu. Od razu miałem dzisiaj dobry humor, nawet pewna rzecz nie zdołała go popsuć
No bym zapomniał, ogród powoli też zaczyna czuć wiosnę
Ogród w budowie - nieustającej 23:38, 13 sty 2015

Do góry
Gabriela napisał(a)
No to dzyń, kochane.

Dzyń, dzyń, na dobranoc, może mi się przyśnią
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 23:24, 13 sty 2015

Do góry
butterfly napisał(a)
Molinia nieDauerstrahl

Uwielbiam je na jesień. Powiedz czy Twoje do tej pory tak sobie sterczą?
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 23:20, 13 sty 2015

Do góry
Tess - A już masz na oku jakąś różyczkę ?

agata19762 - że wiosną nisko to wiadomo,chodziło o cięcie późniejsze

olaw -wszyscy się cały czas dokształcamy wzajemnie

Marzena2007 -dotychczas ciełam normalnie wiosną nisko,a później tylko obcinałam zwiędniety kwiat z jednym liściem,teraz obetnę całą gałazkę. o tak

Bogdziu -poczytać zawsze można, ale nie ma idealnego przepisu postępowania dla wszystkich róż
Moja codzienność - ogród Oli 22:56, 13 sty 2015

Do góry
Albo takioe coś:
magnolia napisał(a)
Wiesz co- sesleria jesienna byłaby lepsza- wyższa, bardziej jeżowata- masz ją?

czosneczkowo:

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:41, 13 sty 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Wczoraj w końcu po chorobie na obchód wyszłam i się wściekłam. Kupę krokusów mam powyłamywanych jakby na złość i rozszarpanych, a na jednej rabacie, gdzie od dwóch lat mam kłopot z nornicami mam od góry dziury jakby ktoś szedł i trzonkiem grubym walił w ziemię dziury robiąc. Ale to nie są takie tam sobie dziury. To są dziury, w których powinny być krokusy! Tylko ostatnia łuska i korzonki są w ziemi a poza tym PUSTKAAAAA!!!!

Tak wyglądają te dziury

U mnie dokładnie tak samo wygląda, zastanawiałam się właśnie co to za dziwne otwory mi się porobiły, ktoś nawet u mnie sugerował, że to od deszczu...

Masz jakiś sprawdzony sposób na nornice? Do tej pory nie miałam z nimi problemu.
Ogród Stefanie - Eastleach House w Cotswold 22:40, 13 sty 2015

Do góry

Jestem zauroczona osobą właścicielki, jej domem ogrodem, roślinami.

i ja też a ten obrazek piękny jest! mam nadzieję na więcej.

Gapię sie i gapię w tą fotkę raz jeszcze cudna
Ogródek Iwony 22:39, 13 sty 2015

Do góry
rozark napisał(a)
Liliowce lubią wodę, żeby powtórzyć kwitnienie muszą ją mieć. A masz ich kilka to może pokusisz się o małe źródełko? Z domu można by pociągnąć wodę (blisko). Byłoby klimatycznie i z tarasu widok na kąpiące się ptaki cudny.
Czerwone dalie mam, też igiełkowe, są tak do łydek, zrobię przegląd wiosenny i powinnam mieć co ci wysłać. Ale konkret to będzie tak ok. 1 maja.
Zapowiada się bardzo ciekawie.

Ale to miłe Reniu, że chcesz mi wysłać czerwone dalie
Coś ci pokażę:
To żródełko zrobione w tym roku, niestety, zanim było dokończone, liliowce przekwitły.

Tutaj zrobię projekt Danusiowy, obecnie rabata jest niedokończona:

Dodam tu trochę inspiracji trawkowych od Marzenki.
No tak, tylko to są plany, ciekawe, ile finansowo uda mi się zrobić.
Będąc na ogrodowisku, pomoc przychodzi niespodziewanie. Ale realizacja idzie troszkę wolniej i w nieprzewidywalny sposób.

Ogród niby nowoczesny ale... 22:34, 13 sty 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)
No i jeszcze dla Malkul...zażyczyla sobie letnie zdjęcie....więc proszę
ale mi tęskno do tych widoków i dlatego wrzuce dwie fotki

Madziu, szybko wątku nie nadrobię, ale z chęcią będę zdjęcia wyszukiwać . Na razie parę wypatrzyłam - wygląda wszystko świetnie czy zimą czy latem - jestem pod wrażeniem! Pozdrawiam ciepło.
Ogrodowe przygody 22:31, 13 sty 2015

Do góry
Działka prawie w Borach Tucholskich 22:29, 13 sty 2015

Do góry
Kasia

Ania jak znajdę to napiszę u Ciebie

Znalazłem ładniejsze zdjęcie Acrocony

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies