Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 21:35, 07 lut 2015

Do góry
Kuklik napisał(a)
W ubiegłym sezonie zrobiłam wyjątkowo mało zdjęć ogrodu.

Zakochałam się w jarmużu... w nasturcji nie.

No popatrz to mamy odwrotnie, w tym roku mam zamiar wysiewać duże ilości nasturcji. Małam rok nagietek, potem były astry igiełkowe i aksamitki, a w tym roku przyszła pora na nasturcje. Mam już 3 odmiany niskich.
A nasiona jarmużu też kupiłam . Czy możesz napisać kiedy go wysiewałaś ?

Pozdrawiam cieplutko Jasia
Hirutkowy raj:)) 21:35, 07 lut 2015

Do góry
Krysia już prawie wszystko pokazała. Dodam tylko że były dwie nowe osoby Monika -Jankosia i Robert który juz nowy nie jest ale pierwszy raz się z nami spotkał.To był prawdziwie wiosenny cudny dzień mimo ze pogoda swiadczyła całkiem o czymś innym. Było fantastycznie . Dziękuję wszystkim a głównie Gospodarzom i Mariolce która duzo sobie trudu zadała by wszyskie pomoce naukowe przygotowac a później cierpliwie nas uczyc. A teraz zdjecia.

Hirutkowy raj:)) 21:24, 07 lut 2015

Do góry
Ozdoby wyszly cudne

Hirutkowy raj:)) 21:13, 07 lut 2015

Do góry

Znowu na wsi 21:09, 07 lut 2015

Do góry
Joku napisał(a)

Widzę Jolu że kupiłyśmy taki sam clematis , mój muszę przesadzić bo bardziej pachnie u sąsiada niż u mnie .
Będę śledzić u Ciebie Cl. x aromatica, jestem ciekawa jak przetrwa zimę. Jeżeli dobrze to chętnie zaproszę go do ogrodu.
Pozdrawiam cieplutko Jasia
Ogród zapachów u Jasi 20:53, 07 lut 2015

Do góry
mira napisał(a)
Jasiu tu jest Franz Kafka tylko że ja nie znam opinii na temat tego adresu

ttps://www.bilscy.info/dalie
pozdrawiam

Zdania są podzielone , ja mam pozytywne doświadczenia - kupowałam u nich piwonie, karpy były dorodne, odmianowo zgodne natomiast Łucja ma zupełnie odmienne uczucia po kontaktach z nimi.
Też oglądam oferty z daliami, znalazłam moją wymażoną dalię w czeskim katalogu, może się skuszę .
2014r.

2014r.

2013r.
Hirutkowy raj:)) 20:47, 07 lut 2015

Do góry

Hirutkowy raj:)) 20:42, 07 lut 2015

Do góry
Spotkanie było super!!! Mariola "Paniprzyroda" jest niesamowitą nauczycielka,szkoda że takiej nie miałam w szkole łódzka grupa jest The best dzieki dziewczyny i chłopak Robert,jutro zapraszam na : sniadanie,obiad,podwieczorek wiecie dlaczego

Ogród w Puszczykowie 20:41, 07 lut 2015

Do góry
Monic napisał(a)
Ale fajny domek! U mnie jakoś mało ptaszków w tym roku, nie wiem dlaczego. Bażanty przychodzą codziennie na ogrodową stołówkę, pojawiają się sikoreczki, a innego ptactwa mało. A wróbelków w ogóle nie widuję Czy u Was podobnie?

Monika, u nas najwięcej sikorek i wróbelków. Jak tylko pojawią się sójki albo sroki to maluchy zaraz uciekają.

A to co spadnie też się nie zmarnuje

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 20:34, 07 lut 2015

Do góry
AgnieszkaW napisała:

Geosmina - muszę zapamiętać tę nazwę. Ciekawe, czy któryś ze współczesnych ogrodników/rolników wie, jak pachnie ziemia (a co dopiero jak smakuje. Ja wiem"). Od wiosny azofoska out z mojego ogrodu, tylko dolomit, kompost, ewentualnie troszkę granulowanego obornika pod róże i warzywa. Będzie dobrze? Pozdrawiam Waldku

Agnieszko.
Nie do końca tak. Rośliny które budowały do tej pory swoje struktury na bazie sztucznych nawozów, nie mogą raptem przejść tylko na nawożenie organiczne. To jest często wynikiem niepowodzeń i powrotu do chemii. Przez okres przynajmniej dwóch lat trzeba stopniowo ograniczać nawożenie mineralne zastępując je coraz to większymi dawkami nawozów organicznych. Natomiast biopreparaty zawierające pożyteczne bakterie i grzyby, powinny zagościć w ogrodzie w pierwszym roku przynajmniej sześć razy w trakcie całego sezonu wegetacyjnego roślin.

Agnieszka_B napisała:
Mój dom i ogród powstał na terenie, który przez kilkadziesiąt lat był polem uprawnym . Z tego co mi wiadomo pan uprawiający ta ziemię wkładał dużo serca w to co robił. Kiedy umarł rodzina podzieliła grunt na cztery działki budowlane i sprzedała je . Do dzisiaj wdowa po nim opowiada mi historie dot. ekologicznego podejścia jej męża. Niewątpliwie zapach mojej ziemi zawdzięczam temu człowiekowi. No i mamie, która kieruje się dewizą : gnojówki , gnojówki i jeszcze raz kompost .
Biorąc pod uwagę to co piszesz, to zupełnie niepotrzebnie lałam nawozy. Szkoda kasy. A pokrzyw, mniszka i skrzypu dookoła pełno i całkowicie bezpłatnie .

Może Agnieszko przy tej okazji nawiążę do odbioru wizualnego ogrodu. W tej chwili można tak zagospodarować ogród, że nikt z osób niewtajemniczonych nawet się nie domyśli, iż w ogrodzie są produkowane gnojówki zwierzęce, a gleba zasilana jest własnym kompostem. Ja mam dwustu litrowe beczki schowane pod ziemią, a dwa kompostowniki okrywa piękna japońska winorośl.

Vitis coignetiae.

Poza tym w sklepach są do nabycia schludne plastikowe pojemniki które na pewno nie będą szpecić ogrodu. Widziałem kompostowniki nadające ogrodowi jeszcze dodatkowego uroku. Były to duże koszyki splecione z wikliny.
Danusia swoim pięknym ogrodem przyciągnęła masę osób chcących wzorować się na Jej pomysłach. Inspiracja w tym przypadku jest jak najbardziej na miejscu. Dziwi jednak fakt, że mało kto Ją pyta o tajemnice która jest skryta w tym ogrodzie. Ja ten skarb widziałem, trzymałem w dłoniach a nawet delektowałem się jego zapachem. Rośliny owszem są tam piękne i zdrowe, ale czy ich urok zawarty jest w nazwach.
Wątpię.
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 20:31, 07 lut 2015

Do góry
No to zdjęcie / nie za bardzo udane/ obrazu
Ranczo Edy 20:26, 07 lut 2015

Do góry
Jeszcze

Ogród zapachów u Jasi 20:24, 07 lut 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Poziomko, czy Ty masz cyklameny w gruncie? Jak się sprawują?

Miałam cyklameny, rosły razem z konwanikiem. Jedna z zim spowodowała że cyklameny i konwalnik zniknęły z ogrodu.
Cyklameny są prawie bezobsługowe, u mnie rozrastały się wolno.
2008r.

Trzymaj się mocno Jasia
Ranczo Edy 20:24, 07 lut 2015

Do góry
Biały

Ogród zapachów u Jasi 19:50, 07 lut 2015

Do góry
Kuklik napisał(a)
Jasiu, nie wiem jak to możliwe że dopiero teraz trafiłam do Twojego boskiego ogrodu, ale nawet się z tego cieszę, bo teraz od dwóch godzin mam ogromną przyjemność podziwiać miejsce które tworzysz

Kuliku miły ja u Ciebie często bywam , tylko jestem cichutkim gościem, ale się poprawię .
Nie będę Cię katować żółtym kolorem bo czytałam że nie lubisz ... od dwóch lat akcetuję żółty kolor nawet pomaraczowy zaczął mi się podobać, jestem ciekawa kiedy stanę się fanką czerwonego ?

Pozdrawiam Jasia
Co się stało kwiatom ... 19:41, 07 lut 2015

Do góry
Kasia, tajemniczo zabrzmiało, myślę że dasz radę....no kto jak kto, ale Ty dasz radę , a może będziesz przelotem przez Kraków....zapraszam.
Agnieszka, lubię ich zapach w ogrodzie, w domu nie koniecznie, kilka kolorów jeszcze gości u mnie, miałam ładne okazy tylko nornice lub inne futra zjadły, teraz Lilie mam posadzone w dużych donicach i nic im nie grozi.
Zbyszek, dziękuję, powiesiłam budkę lęgową i już kręcą się koło niej lokatorzy,
a na czereśni miałam prawdziwy ptasi koncert,
kilkanaście dzwońców, mazurków i sikorek,
super widok.
Wojtek, czosnki też sadziłam jesienią( kilka sztuk ) zobaczymy czy coś zakwitnie

Ogród zapachów u Jasi 19:21, 07 lut 2015

Do góry
Gabriela napisał(a)

Tych ostatnich "Ań" w ogóle nie czytałam. Zakończyłam na Rilli ze Złotego Brzegu - niby o córce i jakoś mniej mi się podobało. Myślałam że więcej już nie ma, no a potem wyrosłam.
Tzn. wracać lubię do Ani z Zielonego Wzgórza.

W ostatnich "Aniach" Ani jest bardzo mało

Już tęsknię za ogrodem, chociaż na wiosnę bedę musiała nadrobić zaległości z ubiegłego roku .

Dzisiaj wyszukuję zdęcia z żółtym i pomarańczowy kolorem.

Pozdrawiam Jasia
Ogród cioci czyli ciociogród :) 19:13, 07 lut 2015

Do góry
eda napisał(a)
Śliczności Gonia Uwielbiam takie foty....szukałam sopelków ale nima Cmokam

Nie robiłam fotek soplom bo mnie zima wkurza
Nasz przydomowy ogródek 19:11, 07 lut 2015

Do góry
Kasiu z Zielonej Góry zaglądaj często. Nie znamy z Hanią dnia ani godziny kiedy znowu się coś wykluje.

Kasiu z Bawarii ha ha najbardziej pewnie nam chodzi o te robale. Z pieskiem chodzę ścieżkami wśród domów i ślisko jest. W polach drogi zawiane śniegiem i trzeba czekać aż zrobi się plusowa temperatura.

Haniu byli i są artyści co z chrypką pięknie śpiewają. A dobrze zacząć to też duża sztuka.

Śliwowica czy też podlejszy trunek
dobrze robią nie tylko na frasunek.
Dwa kielonki omaszczą również gardełko
i śpiew piękny- niczym po masełku.

Dawno temu prawie przed wiekami
grało się i śpiewało z kumplami.
Ale studenty puste kieszenie miały
piły piwsko i ogórkiem zakąszały.

Ogród zapachów u Jasi 18:59, 07 lut 2015

Do góry
mira napisał(a)

Jasia jest jeszcze Dagmara z Jasła i ma sklep firmowy ale nie widziałam takich tam w ofercie, jak tylko nadarzy się okazja to się tam wybiorę do tego sklepu na polowanie,
ja też bym taki koszyczek chciała to trzeba sprawdzić czy nie mają sklpeu przyfabrycznego może ktoś z Częstochowy będzie wiedział.

pozdrawiam

Gdybyś upolowała jakieś zwierzątka z Dagmara to pokaż proszę. Niestety nie widuję u nas na stoiskach z ozdobami ich produktów.

Pozdrawiam Jasia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies