Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 15:01, 13 sty 2015

Do góry
Viola napisał(a)

Reniu, a gdzie masz siatkę tzn ogrodzenie w stosunku do tego rysunku, bo chyba się zgubiłam. I jeszcze jedno pytanie bo może nie doczytałam, będziesz ciąć lilaki, na drzewka wyprowadzać? Bo jeśli tak to faktycznie te derenie byłyby ok. Myślałam, że zostawiasz lilaki takie krzaczaste.

Violu, Lilaki już są drzewami i to sporymi tak. ok. 5,5m. Muszę wyciąć odrosty, pigwowce ... jakoś to chcę uporządkować bo to front.
A jak mi zostanie czasu to lilaki trochę przytnę, żeby dawały mniejszy cień.
Ogród przydomowy - Hosty 14:48, 13 sty 2015

Do góry
U mnie dziś piękne słońce i 10 stopni, właśnie skończyłem sądzić jodłę balsamiczną która służyła jako choinka.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 14:46, 13 sty 2015

Do góry
rozark napisał(a)
Pomierzone, narysowane i wystawiam do opinii. Co o tym sądzicie?

Mnie się to podoba. Lilaki na wielopniowe okazy i będzie pasować. Kolorystycznie bardzo mi się podoba. A te hosty to super pomysł na brzeg (ten pomysł ściągam)

EDIT: absolutna telepatia. Byłam.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:42, 13 sty 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Jakie plany na 2015...
- dokończyć 2 rabaty zaczęte jesienią
- oczywiście zmienić linie jednej rabaty, żeby czasem nie zapomnieć jak się kostke układa
- najważniejsze to wczesną wiosną rozłożyć linie kroplującą na większości rabat bo zbyt dużo czasu zajmuje podlewanie, automatyka może kiedyś zawita, na pewno nie w najbliższych 2 latach
- zmiany w przedogródku
- budowa wędzarni... ehh tego nawet nie komentuje, ale niestety nie ja rządze
- najważniejsza sprawa na ten rok: nowa i największa rabata w całym ogrodzie na samym końcu działki. Najważniejszym jej elementem będą drzewa (nie mam pojęcia jakie), które chyba wiadomo co mają zasłonić
Rabata będzie w kształcie litery L ( taki falisty jęzor ) 8x6 metrów. Oczywiście cały bałagan zniknie, łącznie z siatką zarośniętą trawą

- sporo kosmetycznych zmian na kilku rabatach.
- będzie też wielka rozróba spowodowana podłączeniem do budowanej kanalizacji
- jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem będe zakładał ogród wg mojego projektu u siostry.
Oczywiście projekt nie gotowy i nadal nie jestem niczego pewien
(wersja mało aktualna)

Chociaż jest miejsce z ławeczką przy altanie, którego jestem pewien na 100% i chciałbym je stworzyć już w tym roku najpierw jednak, brukowanie, nawożenie ziemi, równanie, nawadnianie, elewacja i jak posadzę jakieś rośliny to będzie sukces

Projekt imponujący. Poczytałam o kształtowaniu topiarów. I o tym, że brzozy nie. Podziwiam, podziwiam... .
Co się stało kwiatom ... 14:40, 13 sty 2015

Do góry
Kasia,Zbyszek, u mnie tyle słońca w całym mieście...... piękny słoneczny dzień....

Nasze storczyki 14:40, 13 sty 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
W tym roku ten okaz ma 50 kwiatków. Może tego nie widać na zdjęciu, bo z tyłu są gałązki zasłonięte przez te z przodu.

niesamowicie duzo kwiatow
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:29, 13 sty 2015

Do góry
malkul napisał(a)
oto i Pan Kotek

a to taki sam ja Kleo Karoliny
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:20, 13 sty 2015

Do góry
molionie

W Gąszczu u Tess 14:09, 13 sty 2015

Do góry
Ewo, myślę, że z niego kulki też będą tylko nigdy duże jak z baccaty, te 50cm mogą osiągnąć kiedyś. Znalazłam fotkę z Hilli na pierwszym planie, Repandens z tyłu, przed przycięciem wiosennym tamtego roku, widać jak rosną gałązki.

Pokrój kopulasty też mi się podoba, tak zamierzam przekształcić niektóre kulki z bukszpana w ogrodzie.

Tess, ja mam przy werbenie miskanta ML, co będzie przed Twoją kombinacją?
Co się stało kwiatom ... 13:53, 13 sty 2015

Do góry
Coś z mojej galerii osobliwości
poleciałam w kulki...(kropelki) tudzież inne....a to wszystko z powodu...ale to może innym razem....
pozdrawiam wszystkich.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:49, 13 sty 2015

Do góry
oto i Pan Kotek
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:48, 13 sty 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Anito, narysuj od ręki układ komunikacyjny, dom, ogrodzenie, strony świata, bez wizualizacji. Zaznacz fragment, o który chodzi i podaj wymiary. Tak będzie łatwiej. Ta propozycja jednej ze szkółek to jakieś nieporozumienie na froncie. Nie sugeruj się tym.

wschód jest od góry planu
kwadraty to planowany taras, altana, drewutnia i kompostownik, zielone okręgi to jodła, katalpa i sosna.
Linie zielone to planowane rabaty, szare ciągi komunikacyjne. Szar kółko to planowane palenisko
Hippeastrum - Amarylis 13:46, 13 sty 2015

Do góry
czy ktos moze rozpozna odmiane ?
wyroslo cos innego niz mialo byc
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:45, 13 sty 2015

Do góry

Ja bym usunęła stożka, tutaj w ogóle nie pasuje, a dała coś większego na ten róg z rynną.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:43, 13 sty 2015

Do góry
malkul napisał(a)
Mam
Dziś wygląda tak

jakie to trawki ?

pokaz kotka
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:41, 13 sty 2015

Do góry
Mam
Dziś wygląda tak

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:31, 13 sty 2015

Do góry
martika napisał(a)
I moje drugie pytanie. Niestety do rabaty juz istniejącej. Wzdłuż sciany, na ktorej mam okno z salonu i sypialni. Sasiad wybudowal wielki dom najblizej jak mogl ogrodzenia i widze z okien jego scianę ( bez okien). Jeszcze z salonu pol biedy, ale na górze tez mamy okna i tam juz sciana.
Pomyslalam, ze oze jakies drzewa tu wsadzę , albo cos przesadze, myslalm o brzozach pozytecznych, musza byc na tyle wysokie aby je widziała z okien na górze.? Wkleja fote tego miejsca. Prosze o jakies myslli i pomysły:

jeżeli sąsiad nie ma okien a Ty widzisz mur, to na tle tego muru brzozy dadzą lekką przesłonę, że ściana nie będzie dominować. A nie są szerokie, więc będzie dobrze.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:29, 13 sty 2015

Do góry
martika napisał(a)
To ja tez mam pytanie w zwiazku z planami na nowy sezon.

1. Mam juz rabate koło tarasu, a za nia wzdluz domu i tarasu opaska z kostki. Postanowiłam ją usunąć i wzdłuż sciany i tarasu posadzić Horti Limki.
Czy to dobry pomysł? Fota:
Czyli wzdłuz tarasu i sciany z oknem. A tu z przodu przed rynna jakos to wykonczyc np. kostką z bukszpanu i w niej cos?

ja bym zostawiła trwałe wykończenie, tak jak masz. A rynnę załoniła jakimś wąskim wysokim czymś. Teraz jest odkryta ale może ona jest zakryta przez 2 stożki? Tylko zdjecie robione nie jest z punktu patrzenia na tę rabatę?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:27, 13 sty 2015

Do góry
anitan napisał(a)
właśnie chyba się jednak zdecyduję na kontynuację brabantów, cięte będą na 2m zywopłot. W miejscu bramy albo zrobię uskok albo od strony skrzydła będzie mocniej przycięty.
A przed brabantami przesadzę śliwowiśnię.
a co proponujesz na front wejścia?
To, co jest (lawenda, berberysy płożące a pod nimi żurawki) to propozycja jednej ze szkółek. Rośliny posadzone z ich sugestią ale jakoś mi to nie pasuje...

Anito, narysuj od ręki układ komunikacyjny, dom, ogrodzenie, strony świata, bez wizualizacji. Zaznacz fragment, o który chodzi i podaj wymiary. Tak będzie łatwiej. Ta propozycja jednej ze szkółek to jakieś nieporozumienie na froncie. Nie sugeruj się tym.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 13:18, 13 sty 2015

Do góry
Witam,

Czy ktoś może mi powiedzieć co dolega moim bukszpanom?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies