Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:04, 15 mar 2015

Do góry
dokładnie tak, drzewo na tle białej ściany moze być pięknie wyeksponowane. U mnie właśnie na tle białej ściany pięknie teraz widać jodły
tak na prędce
Do raju daleko - u Ewy 22:02, 15 mar 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Ech,no co tu duzo mówic - po prostu pięknie
Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 21:56, 15 mar 2015

Do góry
grzeguz napisał(a)
A oto kolejne miejsce - "rabata z trawami i perukowcem", które mojej wymaga interwencji w tym roku.

Pozostaje atrakcyjna (przynajmniej dla mnie) od czerwca/lipca do późnej jesieni kiedy to trawy, żurawki i perukowiec cieszą swoim pięknem. Niestety nie istnieje w okresie wiosennym - jest szara i ponura.

Czy rozsądnym byłoby urozmaicić ją zimo-zielonymi iglakami lub roślinami zakwitającymi wiosną, tylko jakimi?

Rabata latem wygląda naprawdę pięknie! Może dodasz tu parę kulek albo stożków bukszpanowych, lub kosodrzewinę (jś karłową odmianę?). Na pewno coś niewielkiego, a zimozielonego, by latem nie przysłonić tych pięknych traw.

By było weselej wiosną, posadź trochę cebulowych - krokusy, przebiśniegi lub szafirki - zawsze się na nie fajnie patrzy jak wyjdą, bo to oznacza, że prawdziwa wiosna tuż-tuż
Dwa ogrody 21:56, 15 mar 2015

Do góry
Basiu, miałam właśnie biały groszek szerokolistny, rósł dość wysoko, ale do opanowania, korzeni się głęboko i dlatego właśnie nie mogłam utrzymać sadzonek różowego. Mają jednak jedną wadę, rozsiewają się intensywnie, jeśli pozwolimy dojrzeć nasionkom.

Moje trzy różne, młode kaliny w nowym, mam jeszcze białą, która kwitnie w maju

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:55, 15 mar 2015

Do góry
przylaszczki są różowo lila a aparat uparcie pokazuje niebieskie

tak wyglądają w oryginale (stare zdjęcie)
Ogród w cieniu drzew 21:53, 15 mar 2015

Do góry
A co kwitnie w moim ogrodzie?
Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 21:51, 15 mar 2015

Do góry
grzeguz napisał(a)
Nowe zmiany wokół domu.
Długo wyczekiwana kostka brukowa, inwestycja zakończona tuż przed nadejściem zimy.

Szukam inspiracji na zagospodarowanie przedogródka, dodam że jest to strona północna więc muszę właściwie dobrać gatunki roślin żeby chciały tam rosnąć.

Wszelaka pomoc, pomysły i propozycje będą mile widziane .

Witam tym razem w Twoim wątku
Tak podpowiem, że od strony północnej sprawdzą się różaneczniki, jaskrawo-żółte żurawki, bukszpany, niektóre turzyce/trawy... A może tak trzy kulki na pniu z iglaków, albo złotej trzmieliny, podsadzone znowuż turzycami? Albo, jak bardzo lubisz bonsai - to może być dobre miejsce na jakiś "ogród kamieni" właśnie z takim większym egzemplarzem?
Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:45, 15 mar 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
Aniu masz śnieg? pozdrówka

Nie mam śniegu.. jest zimno ale na plus.
Za to miałam Muminka..a czasami dwa Muminki

Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:44, 15 mar 2015

Do góry
wiunia napisał(a)
O rety Aniu ale pędzi ten nowy wątek Pozdrawiam serdecznie!

Na 4 dni moich postów jest 17..ten 18-ty.. na wszystkich 132.. nie do mnie ta pretensja. Ja mogę co najwyżej zamknąć wątek na amen.. Większość wpisów traktuję hurtowo.. aż nieładnie , niegrzecznie.
Cieszę się, ze pomimo mego braku dobrego wychowania (wymuszone brakiem czasu) nadal mam gości.. wyrozumiałych gości.
Wiunia, nie martw się, zanosi się, że jeszcze trochę będzie u mnie z mojej strony cisza. Odpowiadam tylko na pytania.. i cieszę się, że nadal zaglądacie .. ja zaglądam, ale tylko do siebie i z doskoku..
Weekend miałam Muminkowy Pierwszy raz jeździłam z fotelikiem.. Muminek wyrozumiały bo każde zapięcie pasów to 5 minut kombinowania jak to się robi Ale uczymy się poruszania dalej niż dom i ogród

Dla fanów Muminka fotki.. niestety nie mam dużo i nie ma z czego wybierać..
Dwa ogrody 21:44, 15 mar 2015

Do góry
Kindziu, słoneczka dziś i u mnie troszkę było
Robert, miło że zajrzałeś
Gabrysiu, jak swoje nasiona wysiejesz, to mniej rozsad też nie będziesz miała, ja rozłożyłam sobie w czasie pikowanie
jasnoniebieskie irysy to Gordon, fotka była, ale wstawiam dla porównania

ciemniejsze, szafirowe to Harmony, w rzeczywistości jeszcze ciemniejsze, dzis słońce pokazywało się tylko sporadycznie

Katharine Hodkin

przy okazji sprawdziłam, że fioletowe Pauline też mam posadzone, ale jeszcze się nie pokazały, tak po prawdzie, to zapomniałam, gdzie je posadziłam

a to kupowane w ub. roku ciemierniki, wybierałam już po przekwitnieciu i liczyłam na inny kolor niż biały

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:43, 15 mar 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)
Ana poradź bo nikt nie umie powiedzieć albo nikto odpowiedni nie jest na forum
- w tamty roku latem sadziłam lawendę, ona sobie rosła, przez zimę nic z nią nie robiłam, nie przycinałam bo tak mi tu poradzono. Aktualnie na rabacie mam wyschnięte, brązowo-zielone badyle. Nie wiem czy przetrwały zmię, jak to sprawdzić - pytam bo w przyszłym tygodniu mam zamiar robic pożądek na tej rabacie i nie wiem co z tą lawenda zrobić.
I kolejny problem: czy ja teraz przyciąć?? A jeśli tak to o ile??
Bardzo serdecznie prosze o porade.

Moja droga lawenda tak ma, głowa do góry!!!!
po zimie trzeba ją przyciąć, ale według nie jeszcze odrobinę za wcześnie na cięcie, trzeba poczekać. Ścinasz na półokrągło gdzieś tak z 10-12 cm nad ziemią. Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam tutaj fotka z ubiegłego roku z 6.04, niestety nie mam bardziej 'widocznego' zdjęcia
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 21:42, 15 mar 2015

Do góry

a róże to już rosną na całego, miałam je ochotę ciachnąć
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 21:41, 15 mar 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)
a proszę

i czekam na przeprosiny

Ehhh tam... wyszło człowiekowi raz czy dwa i od razu aferę robić
ale żeby nie było że świnia jestem to przepraszam!
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 21:40, 15 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, to wszystko dziś zrobilaś? Ładna instrukcja.
Przy takiej starannosci powinny dobrze rosnąć.

Pamiętam jak sama sadziłam pierwsze róże i jak do mnie przemówiły obrazki. Mam nadzieję, że ktoś skorzysta.

A na koniec dnia obwieszczam, że przedwiośnie ma się ku końcowi, niektóre krokusy przekwitły.
Ogródek Iwony 21:38, 15 mar 2015

Do góry
Na dobranoc kwiatuchy zostawiam. Jutro po pracy idę do ogrodu, oby pogoda na to pozwoliła
Raczkujący ogród Iwony 21:38, 15 mar 2015

Do góry
isia33 napisał(a)
Chodzi mi po głowie jeszcze jeden pomysł. Nadal nie wiem co posadzić w tym miejscu. Czy są szanse, że mogę tu posadzić graby? Rabata ma 50 cm.

Mam na myśli coś takiego.

https://www.pinterest.com/pin/302796774918596067/

https://www.pinterest.com/pin/499125571174269010/

https://www.pinterest.com/pin/341077371750573378/

Ja bym posadziła w tym miejscu cisy ... i czekała aż urosną ... Swoje u siebie posadziłam 30cm od ogrodzenia sąsiada , bo również nie mogłam sobie pozwolić na szaleństwo metrażowe ...
Przy szambie pomiędzy gabionem a siatką sąsiadów również posadziłam cisy a tam mam również 50cm jak i Ty ... Dumaj koleżanko
Beskidzkie marzenie 21:35, 15 mar 2015

Do góry
Jeszcze moja domowa hodowla tulipków
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:34, 15 mar 2015

Do góry
Danucha napisał(a)

A może tak:

Pomiędzy iglakami hortensje, po prawej i po lewej czerwone to te rozchodniki, bordowe niskie to żurawka, zółte niskie to wrzosy, zielone niskie to wrzośce, albo zamiast wrzosów żólta niska trawka, zamiast wrzośców zielona żurawka, niskie bordowe to żurawka.

Też ładnie
Ale hortensje chciałam dalej bardziej po lewo...hm
Gdybym jednak zdecydowała się na hortensje, tak jak piszesz, to chyba wrzosy odpadają ... a ja mam tu tyle słońca i chciałam to wykorzystać...
I znowu dylemat...
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:32, 15 mar 2015

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

haha i tak masz więcej ode mnie ale i taka ilość cieszy bo to zwiastun wiosny, a w słoneczku wyglądają cudnie
szybkiego powrotu do zdrowia

Witaj wiosennie Elunia....na trawniku, trzeba sadzić co roku, tak to jest jak się kosi zaraz po przekwinięciu, zresztą krokusy bardziej piasek lubią od gliny...ale tak jak piszesz zwiastun wiosny jest i cieszy...dzisiaj dostrzegłam przebiśniegi
Życie w wiejskim ogrodzie 21:26, 15 mar 2015

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies