Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Zimozielony ogród przy białym domu 23:06, 08 wrz 2012

Do góry
Joaska napisał(a)

Mój Carex testacea Prairie Fire wygląda identycznie.

Dodaję wyjaśnienie, Tomek rozpoznał ją jako Stipa arundinacea (syn Anomathele lessoniana)
Zimozielony ogród przy białym domu 23:04, 08 wrz 2012

Do góry
Dzięki za rozpoznanie, nie miała etykietki, jeśli nie zimuje to trudno, zawsze kilka trawek można co roku dosadzić, a jej barwa jest niesamowita i warto. Ja dosadzam co roku coś

Zimozielony ogród przy białym domu 22:55, 08 wrz 2012

Do góry
Pwl napisał(a)

Tak właściwie to nie jestem na 100% pewna bo ma takie szerokie żdźbła, moja ma okrągłe prawie w przekroju.

Witam
Realizacja jak zwykle znakomita.
Jeśli chodzi o tą "Carex", to nie jest to Carex, ale raczej Stipa arundinacea (syn Anomathele lessoniana). Z moich doświadczeń wynika, że nie zimuje nawet we Wrocławiu.
pozdrawiam
Tomek
Zimozielony ogród przy białym domu 22:45, 08 wrz 2012

Do góry
wykasia napisał(a)

To zakole z hortensjami jest mistrzowskie!!!

To zakole i pomysł na hortensje wpadł mi "w praniu". Postawiliśmy je tam na chwilkę i pomyślałam sobie: chwileczkę, ależ one tam pasują idealnie, będą zaglądały na taras i do okien
Zimozielony ogród przy białym domu 22:43, 08 wrz 2012

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Danusiu, a jakie będzie oświetlenie w ogrodzie?

Makowce czy też tiramisu z trawnika będzie Niedługo już i zdjęcia z góry też

A oświetlenie to będą reflektorki i lampy w ziemi z szybkami: Już są, ale nie widziałam dokładnie jakie zostały zakupione.
Zimozielony ogród przy białym domu 22:40, 08 wrz 2012

Do góry
wykasia napisał(a)

Bonsai imponujące. Ciekawe ile lat się takie formuje.

Kilkadziesiąt.
Zimozielony ogród przy białym domu 22:39, 08 wrz 2012

Do góry
waska napisał(a)
Oglądanie zdjęć realizacji jest jak rehabilitacja po tygodniu pracy

Zastanawiam się nad pewna rzeczą
Danusiu twój ogród jest idealny, jest "gotowy" czy chciałabyś tworzyć go na nowo mając przed oczami nowe twoje ogrody?

Każdy ogród jest inny, a przy wyborze stylu czy obsadzeń kierowałam się własnymi upodobaniami i kształtem działki. Ciągle go ulepszam, zmieniam, ale wszystkie kompozycje które mi się udały w nowych ogrodach nie znalazłyby zastosowania,. bo mój ogród jest półcienisty więc np. lawenda się nie uda
Spotkanie u Kapiasów - wrzesień 2012 22:27, 08 wrz 2012

Do góry
A mnie wyjątkowo zauroczył niebieski ogródek nadmorski Będą fotki
Paprocie ogrodowe 22:24, 08 wrz 2012

Do góry
Wycina się tylko zwiędłe liście, ale wiosną. Zimą chronią one przed mrozem, a nawet można nakryć gałązkami świerka.

Potem zdejmujemy okrycie i wycinamy zwiędłe liście. Nie przycina się łodyg moim zdaniem.

Tak jest zbudowana paproć.

http://www.bryk.pl/s%C5%82owniki/s%C5%82ownik_biologiczny/86840-paprocie.html
Paprocie ogrodowe 22:16, 08 wrz 2012

Do góry
Ewa zapytała:

Mam bzika na punkcie mojego ogrodu i choć jest to niewielka działka w ROD to nigdy nie mówię o nim jako o działce ,lecz o OGRODZIE! Oczywiście prenumeruję różne pisma i dużo czytam o roślinach, to nie znalazłam informacji o paprociach.

Konkretnie chodzi mi o to czy jak jesienią wycinam zwiędłe liście paproci co roku to zostaje mi coraz większa "taka nóżka" czy jak to nazwać "szyszka"? , czy można ją ściąć nisko przy ziemi , ponieważ niezbyt ładnie sterczą . A poza tym chciałabym, aby moje paprocie zagęściły się.

Dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam serdecznie.Ewa.
Ogród - podmokły, gliniasty teren 22:14, 08 wrz 2012

Do góry
Moja rada jest taka, przekopać, wymieszać rodzimą warstwę z piaskiem, potem nawieźć ziemi polnej spod kartofliska, rabaty podnieść jak na zdjęciu tytułowym w tym artykule.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod

Na granicy trawnika i rabat zakopać rurę drenacyjną z odprowadzeniem do jakiegoś rowu lub studni chłonnej.

Hortensje w tym ogrodzie rosły na podmokłym, choiny kanadyjskie, hosty, krwawnica, wierzby, turzyce.
Cypryśnik błotny.
Ogród - podmokły, gliniasty teren 22:08, 08 wrz 2012

Do góry
Otrzymałam takie pytanie:

Witaj Danusiu!
Mam nie lada problem z terenem gliniastym. Na wiosnę nawiozłem warstwę ziemi i posadziłem trochę tui i dwa świerki. Ziemi nie przekopywałem, bo znajomi mówili, że jak "ruszę" glinę, to cała woda z okolicy będzie spływać do mnie. Sadząc drzewka wykopywałem głębsze dziury i dawałem do nich dobrą ziemię.
Przykryłem pas z tujami czarną agrotkaniną (przed zielskiem). Obecnie ponad połowa tui całkiem zbrązowiała a ziemia wokół nich jest mokra. Być może mają za mokro. teren mam raczej płaski i chyba dlatego woda nie ma ujścia i z wierzchniej warstwy tworzy "galaretę".
Dodatkowo, dwa świerki też zaczynają marnieć.

Proszę poradź, co mam robić.
Czy kopać głębsze dziury (ale czy wtedy nie stworzę większych "naturalnych donic" na wodę?), czy przekopywać nawiezioną ziemię z gliną? Na jaką głębokość? A może wyznaczyć parcele, obłożyć kamieniami i do środka nasypać ziemi. Parcele wówczas będą powyżej terenu woda z niego nie bedzie napływać?

Jeśli możesz, to podpowiedz nam, jakie rośliny i drzewka najlepiej poradzą sobie na naszym terenie.Działka jest przez cały dzień nasłoneczniona.

Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
ermigo
Spotkanie u Kapiasów - wrzesień 2012 21:58, 08 wrz 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Jesteśmy, dojechaliśmy, nawet droga była o godzinkę krótsza.

Pojechaliśmy do ogrodu z Narodową Kolekcją Żurawek, było cudnie Potem 3 godz. jazdy i w domu

Dzięki za ciasteczka przepyszne, karafka spodobała się Wiciowi i jaka markowa Dziękujemy, szykujemy już dereniówkę do niej Pasuje jak ulał

O to super, źe karafka się przyda, bo organizatorki się mocno starały
Dzięki dziewczyny ze Śląska i Zagłębia

Główne podziękowania należą się Anicie
Spotkanie u Kapiasów - wrzesień 2012 21:53, 08 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pojechaliśmy do ogrodu z Narodową Kolekcją Żurawek, było cudnie Potem 3 godz. jazdy i w domu

Dzięki za ciasteczka przepyszne, karafka spodobała się Wiciowi i jaka markowa Dziękujemy, szykujemy już dereniówkę do niej Pasuje jak ulał

O to super, źe karafka się przyda, bo organizatorki się mocno starały
Dzięki dziewczyny ze Śląska i Zagłębia
Spotkanie u Kapiasów - wrzesień 2012 21:46, 08 wrz 2012

Do góry
Nie, zmieniliśmy trasę, daję słowo 3 godziny z Będzina,
Spotkanie u Kapiasów - wrzesień 2012 21:44, 08 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Express jakiś Danusiu??? my na rogatkach Wroclawia byłysmy w 2 godziny
Spotkanie u Kapiasów - wrzesień 2012 21:42, 08 wrz 2012

Do góry

Zimozielony ogród przy białym domu 21:36, 08 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Te derenie to Cornus alba "Ivory Halo" a tuje to odmiana "Aureospicata".

dzieki Danuś
Zimozielony ogród przy białym domu 21:31, 08 wrz 2012

Do góry
Te derenie to Cornus alba "Ivory Halo" a tuje to odmiana "Aureospicata".
Zimozielony ogród przy białym domu 21:11, 08 wrz 2012

Do góry
Ozz napisał(a)

Stwierdziłam, że Grześ pomysłowy jest

cóż za oszczędność czasu i energii
Jakby tak rośliny jeszcze się dało piętrowo wozić

Ozzi jestem pewna że coś wymyślisz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies