Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Rajski ogród Ani 19:34, 22 maj 2011

Do góry
Aniu Monte... jak nazywają się te kwiatuszki mam je od kilku lat i nie wiem jak się nazywają

Przekwitający jarząb

kalina na tle burzowego nieba

Mój kawałek raju 17:50, 22 maj 2011

Do góry
zaczyna kwitnąć kokornak, jego niepozorne kwiatki nazywam saksofony)
kalina, bardzo lubię jak jest w tej kolorystyce, zanim się zrobi biała

zaczynają kwitnąć orliki
W ogródku Niage 22:50, 20 maj 2011

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Ja, swoje bordowe żurawki ze słońca w półcień przenioslam, bo liście zrobiły się brzydkie, po prostu wyblakły. Te z zielonymi liśćmi mogą rosnąć w słońcu bez przeszkód
Gieniu, podziwiam estetykę rabat i zdrowotność roślin!

Póki co na nowej rabatce żurawek nie posadziłam, rosną tam od wczoraj aksamitki o bardzo dużych, niemal białych kwiatach. Jesienią podzielę własne żurawki i potem je tam posadzę Zrobię jutro jej fotkę.

Niecierpki rosną w cieniu na ławeczce z pnia pod garażem.

na zbliżeniu

kalina w pełni kwitnienia

konwalie

A teraz zaczął padać upragniony deszcz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:41, 20 maj 2011

Do góry
Piaskowiec górski

Irys miniaturka

Kalina angielska

Rajski ogród Ani 18:18, 20 maj 2011

Do góry
Kwitnąca kalina

śniedki

i zawilce

margerytki

i kilka irysów

Ogródek Hanusi po zimie 17:15, 20 maj 2011

Do góry
Posadziłam Ellu,Ale jeszcze na efekt trzeba czekać.Emeryturka samotnej kobiety nie na wiele starcza.Hoduję więc własne sadzonki.I już posadziłam "orzeczkę krwistą ,5 krzewuszek ,Różę pnącą żółtą, kilka forsycji.No i uzupełniłam jednorocznymi,żeby pusto nie było:Floksy,aksamitki,cynie, A przede wszystkim dalie w kolorze czerwonym. Sadzonki się przyjęły, jak będzie za rzadko to w przyszłym roku znowu jednorocznymi dosztukuję.I żywopłot się odbuduje,tyle że w innej formie.

A dziś przesadziłam jedną kępę funkii.Siedziała pod tują,i już jej widać nie było.I z jednej wyszło mi 4.Poszły pod kalinę.Niezłe mam tam teraz zestawienie:funkia z białym wzorem,kalina-buldeneż, białe zawilce.Jeszcze plączą się lilie,i liliowiec,ale teraz bez kwiecia.
Mały eden Ewy 15:36, 17 maj 2011

Do góry
Zawilce

Kalina

Bez
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:43, 14 maj 2011

Do góry
Kalina angielska

Lobelia

Aksamitki nie całkiem żółte

Zakupy dla BJ i Kasi do koszyczka

Kwitnące krzewy liściaste, zrzucające liście (bez zimozielonych!) 22:14, 13 maj 2011

Do góry
Joku napisał(a)
Tynko, przepiękna kalina. Niech zdrowo rośnie. Gdzie ją posadziłaś? Tam gdzie rosła katalpa?

Joku, Ty sie znasz, więc az mi sie gęba sama śmiała....dzięki....katalpa rośnie i ma się dobrze, puszcza z pnia świeże pędy a ta kalina w poblizu altany

powiem, że nie mogłam się jej oprzeć....było w planie kupienie innego, ale wzięłam to cudo ze sobą do domu....ma w przyszłości utworzyć parasol
Kwitnące krzewy liściaste, zrzucające liście (bez zimozielonych!) 22:09, 13 maj 2011

Do góry
Tynko, przepiękna kalina. Niech zdrowo rośnie. Gdzie ją posadziłaś? Tam gdzie rosła katalpa?
Kwitnące krzewy liściaste, zrzucające liście (bez zimozielonych!) 12:13, 13 maj 2011

Do góry
moja (od niedawna) kalina Viburnum plicatum "Mariesii" w formie piennej

Ogród zmyślony 12:24, 11 maj 2011

Do góry
Po długim przeglądaniu Waszych pięknych ogrodów, tudzież po przyglądaniu się ciężkim zmaganiom Forumowiczów w walce o piękny ogród, witam się i ja na forum.
Opowiem troszkę o swoim ugorze i o tym co ja z nim próbuję zrobić.
Mam dość sporą działkę, położoną na terenach łąkowych. Tu nie ma dużych drzew dających cień i stanowiących azyl dla zwierzyny i ludzi. tu jest trochę taka polska pustynia. Działka jest skąpa w glebę, za to mam wielkie bogactwo gliny w pokładzie. Ale to nic.
Długo marzyłam o ogrodzie, ale warunki są niezbyt ciekawe, więc stwierdziłam, ze nie będę się boksować i zrobię nasadzenia odpowiednie do tego, co jest się w stanie utrzymać na moim polu.
Ponoć kiedyś na mojej działce był stary sad i pole ziemniaczane-coś się jednak dało tu utrzymać. Wody gruntowe są wysoko, ale w końcu skoro śliwy i jabłonie rosły, to może drzewa i krzewy z płytszym systemem korzeniowym też dadzą radę. Muszą...
Gleba jest piaszczysto gliniasta, chętnie wyrasta tu chrzan(od nawet z piekła wylizie), szczaw(czyli chyba lekko kwaśna).Perz- wyznacznik zbitości gleby-też mam go pod dostatkiem.
Nawodnienia natenczas nie ma,działka bardzo słoneczna, a ziemia przesycha szybko, tak więc jako uzupelnienie "szkieletu"ogrodu, czyli wysokiej nasady z drzew postanowiłam zastosować rosliny, które dobrze tolerują brak wilgoci: lawenda, ostróżka, rumian, czosnek, macierzanka, szałwia, kocimiętka, irysy kłączowe. Będzie biało niebiesko, Gdzieniegdzie będą się wychylały ciemne prawie czarne wyraziste kwiaty, albo rózowe kępy ostróżki. Będzie dużo bieli i traw ozdobnych. Nadają cudownej miękkości ogrodowi. Taką przetestowaną rośliną dającą piękne efekty w drugim rzędzie jest popularna i chyba niedoceniana biała gipsówka, która od wczesnego lata tworzy chmurki kwiatów. Do tego taniocha. Będzie pachniało ziołami.
Uwielbiam jałowce kolumnowe blue arrow.Przypominają mi śródziemnomorskie cyprysiki wyrastające hen do nieba(szkoda, ze u nas nie mozna ich hodować). Lubię cisy(za mroczną głębię zieleni) i świerki serbskie(za ten błękit).

W drugiej części działki, gdzie stoi szkielet starej siedemdziesięcioletniej jabłonki będą rosły rośliny bardziej wymagające.Tam jest mniej słońca, tak więc oprócz magnolii susan rosnącej na honorowym miejscu będą zielonkawe hortensje ogrodowe, rośnie kalina, hosty, żurawki, trzmielina, mikro kulki bukszpanowe, białe zawilce zestawione z delikatną tiarellą, pojawi się kawałek cisu w ekranie, dla kontrastu z cudownie naprostowaną przez Danusię koronkową tsugą.
Oprócz tego na działce znajduje się wymuszona technicznymi rozwiązaniami skarpa, wyrastająca pokracznie tuż na wjeździe na teren. Nie lubię jej, ale znowuż trzeba ten koszmarek jakoś przekuć na atut i zagospodarować. Rosną tam bezobsługowe rośliny skalniakowe: macierzanka, floksy szydlaste, armeria, dąbrówka w dwóch odmianach, rumiany, czyściec wełnisty, skalnice i żagwin.
Teraz napiszę jeszcze o planowanej formie ogrodu. Lubię proste wyraziste, geometryczne formy i linie poprzetykane delikatnymi "meandrami" dla złagodzenia, lubię prostotę i powtarzalność elementów. Lubię kule roślinne: bukszpanowe, berberysowe..
Lubię mocne barwy zestawione z delikatną bielą. Lubię niebieski.
Kocham kontrasty form i kolorów(ale generalnie wsród bylin)
Takie są moje marzenia, a co z tego uda się uzyskać to zobaczymy.Czas pokaże. Trzeba dużo czasu, zwłaszcza, zeby stworzyć tło dla tych wszystkich roślin..kurtynę zieleni.
To tyle w kwestii objaśnień moich pragnień i chciejstw. Teraz czas się zabrać do cięzkiej pracy, bo o ogrodnictwie marne mam pojecie
Pokażę jeszcze na początek kilka zdjęć, głownie bylin, które zdają u mnie egzamin
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie
Magda
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:50, 06 maj 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Taka wielka kalina by mi się przydała. A potem hortensja limelight i już w ogóle byłoby świetnie
Dziękuję

Ta kalina jest ogromna! masz tyle miejsca w ogrodzie
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:33, 06 maj 2011

Do góry
Taka wielka kalina by mi się przydała. A potem hortensja limelight i już w ogóle byłoby świetnie
Dziękuję
Rajski ogród Ani 15:27, 06 maj 2011

Do góry
Pięknotki, kalina najbardziej mnie zachwyciła
Rajski ogród Ani 15:26, 06 maj 2011

Do góry
Dziękuję wszystkim za gratulacje, miłe słowa cieszę się ogromnie za to wyróżnienie
w podziękowaniu przesyłam Wam moje białe kwiatki ale zeszłoroczne

kalina

zawilce

Ismena

lilia

jaśmin
Zakątek Olgi 22:15, 05 maj 2011

Do góry
Czy ta kalina pachnie? To nie jest moim zdaniem sztywnolistna tylko koreańska. Ale może się mylę?
Zakątek Olgi 17:43, 05 maj 2011

Do góry
Taaak, a ja myślałam,że wypasiona, bo zakwitła ładnie w tym roku. To chyba kalina sztywnolistna (tak coś kojarzę,ale nie wiem czy nawet taka jest)kupiłam ją w Castoramie 3 lata temu. To mówicie,że bidulka??? a to się zmartwiłam
Zakątek Olgi 11:04, 05 maj 2011

Do góry
Ta kalina,,,taka delikatna...
Zakątek Olgi 09:35, 05 maj 2011

Do góry
Też tak myślę Aniu ,są zabawne

złotlin taki wesoło żółciutki

wiciokrzew

i kalina
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies