Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogrodowy pamiętnik 22:42, 21 kwi 2023

Do góry
Spóźniłam się w tym sezonie i ślimaki mi zaczeły zżerać szałwie, jeżówki i ostróżki.

Wysypałam Pelzakol żeby być eko ale nie wiem czy on jest tak skuteczny jak niebieskie granulki. Używałyście go?
Ogród bez reguł 22:41, 21 kwi 2023

Do góry
Podobnie jak obserwowanie szachownicy kostkowatej. Nieodmiennie mnie zachwyca

Ogród bez reguł 22:38, 21 kwi 2023

Do góry
Oczekiwanie na świdośliwy jest dla mnie takie ekscytujące

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:37, 21 kwi 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Nie łapię zakrętu
Ale wpadam się pochwalić, że zdobyłam 3 różyczki: Munstead Wood, Esprit d’Amour i Abigail Adams.

a listonosz przyniósł ekstra lekturę

Postępy szklarniowe żadne. Biedne pomidory już przesadzam do coraz większych donic, żeby jakoś dociągnęły…
Jak na złość bezdeszczowych dni u nas jak na lekarstwo, a ro sytuację utrudnia. Różnica poziomów to aż 40 cm w najniższym i najwyższym miejscu.

U mnie zaczyna się tulipanowo

Salmon van Eijk

Exotic Emperor

Mieszanka Biedronkowa

W donicach też już tuż tuż

Jak przeczytasz pożyczysz??? Ja mogę w zamian pożyczyć inne książki ogrodowe

Ale Się zatulipkowałaś
Ogród bez reguł 22:36, 21 kwi 2023

Do góry
Kwitną czereśnie i śliwy.

Ogród bez reguł 22:32, 21 kwi 2023

Do góry
Ogród bez reguł 22:30, 21 kwi 2023

Do góry
Ogród bez reguł 22:29, 21 kwi 2023

Do góry
Ogród bez reguł 22:28, 21 kwi 2023

Do góry
Zaczęło się szaleństwo magnoliowe . Dzisiaj było słonecznie i ciepło, momentami ponad 20C. Jeszcze jutro tak ma być, potem znów ochłodzenie. Przymrozków na horyzoncie nie widać.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:21, 21 kwi 2023

Do góry
Czereśnie kwitną. Muszę się tylko z robalami umówić, żę mi się nie pokazują nawet!

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:20, 21 kwi 2023

Do góry
Pojechałam zbierać szparagi, a tu taka miła niespodzianka - przygotowanie pod strukturę CLT idzie pełną parą. Struktura ma przyjechać we wtorek i we wtorek mają zacząć składanie klocków lego do 2 tyg powinno im zająć zrobienie całego domu, z dachem, ale bez dachówki.

Szparagi zebrałam. Przez te chłodne noce i dnie, a może deszcze, stwierdzam że szparagi straciły na smaku jeśli porównam je do ubiegłego roku gdzie wiosna była cieplejsza i szybciej rosły. Nawet mają taki fioletowawy kolor.
no ale 330gr zebrałam.
W ub roku, parę dni wcześniej a były i większe, całe zielone i na pewno smaczniejsze. Czyli jest różnica temperatur.

na zdj widać różnicę w wielkości bobu, paru ziarenek, które wykiełkowały w domu i jak miały parę cm to już były na dworze, vs sadzonych do gruntu. Te sadzone w domu są może o 1 tydzien starsze. Bób jest łatwiejszy niż pomidory, bo pobyt w domu jest krótki . i znosi lekkie przymrozki.

Mój ogrodowy pamiętnik 22:14, 21 kwi 2023

Do góry
No i śliwy jak co roku.
Ulubiony i najpiękniejszy ich moment.

Mój ogrodowy pamiętnik 22:10, 21 kwi 2023

Do góry
Klon Katsura to już wielki mi urósł.
Po raz pierwszy od kiedy go mam zaczyna kwitnąć. Pozostałe klony nigdy mi nie kwitły.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:06, 21 kwi 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
A ja nie potrafię zdecydować, który element podoba mi się najbardziej. Czy schodki, czy ścieżki (falowane bardzo lubię), czy może magnolia na zakręcie .

Też zauważyłam, że hortki ruszyły, bukietowe i annabellki (te ostatnie jeszcze nie wszystkie).

Wszystko się rusza. Aż chciało się dzisiaj ryć w ogrodzie. Bzyczało, śpiewało, grzało i nie padało!

Mój ogrodowy pamiętnik 22:05, 21 kwi 2023

Do góry
Tak u mnie kwitnie w tym roku Genie . Także ja magnolii więcej nie będę mieć na bank. Dwie wystarczą. Białej udało się zakwitnąć.

Ogród hortensjowo różanecznikowy 22:03, 21 kwi 2023

Do góry
W ogródku Martki 22:00, 21 kwi 2023

Do góry
Poza tym w ogrodzie wszystko zasuwa i nie nadążam z podziwami oraz pieleniem.
Gdzie nie spojrzeć, tam niespodzianki. Tu kompozycja tulipanów, które już rok temu miały być Dolls Minuet. Nadal nie są. Zgrywają się wraz z rzeżuchą, rzecz jasna, że dedykacja dla Mgduski

Narcyz Moonlight Sensation to faktycznie sensation, rozszalał się, tyle kwiecia? Jestem pod wrażeniem.

Pierwszy raz mam to cudo w ogrodzie i jestem bardzo ciekawa, jak wygląda na żywo.

Weekend ciepły i słoneczny, mam nadzieję, że wszystkie poryjemy sobie do woli

W ogródku Martki 21:59, 21 kwi 2023

Do góry
Dołożyłam brukarzom zadanie wyłożenia ścieżki przy tarasie - okazała się ona konieczna, gdy przy tarasie powstała rabata z judaszowcami i nie można było sobie swobodnie przejść po trawniku jak za dawnych czasów, a chodzenie po stopniu schodka jest niekomfortowe… i w ten sposób kostka zamknęła z dwóch stron taras, placyk lekko poszerzył się, jest spójnie. Różnica pomiędzy nową kostką i jej czystym wypełnieniem, a starą, zatrze się za czas jakiś.

Jesienią było tak:

Do góry
Trochę bliżej sytuacja wygląda tak:

Pozostało jeszcze zasypanie kostki na ścieżce w szklarni i fragmencie za szklarnią.

Zrobiło się jakoś za elegancko, to stan przejściowy, za moment nie będzie tak "sterylnie". I to będzie ok.

Do góry
Dziewczyny, dziękuję! To dla mnie szalenie ważne, że na forum potrafimy wspólnie cieszyć się, choć wspólnie biadolić ponoć łatwiej
Oprawa szklarni w pewnym momencie dojrzała w moich myślach jako konieczność. W myśl zasady, jeśli konieczne - po co zwlekać - zgłosiłam sprawdzonym brukarzom potrzebę. Pomiary i wycena odbyły się. Odpowiedź była na tak, ale wiadomo, obłożeni pracą i odezwą się, gdy będzie luz. Długie milczenie skłoniło mnie do telefonu przypominającego o moim istnieniu i miało to miejsce w ten wtorek. Odpowiedź: na razie mamy dużą robotę, może coś w maju, proszę czekać. Po czym dzień później, w środę o 17 dostaję telefon „Co by Pani powiedziała, gdybyśmy byli jutro o 7?” Przesadzałam rośliny przy latarce Jak rzekli, tak zrobili, a dziś - w piątek - po powrocie z pracy nie zastałam już brukarzy, za to wszystko ogarnięte, posprzątane i efekt jak należy. Brukarska niewidzialna ręka
Tu wczoraj rano:

Tu dziś:

Aby rozwiać wątpliwości, czy oby nie wzięłam się sama za tę pracę, wstawiam materiał dowodowy Taczki były trzy Przy okazji zwróćmy uwagę na kwiatki w tle Jolu Nie pomijamy wyczekanych kwiatków absolutnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies