W sobotę podejrzeliśmy kto nam kradnie słoninę z drzew. Tu zdjęcia z soboty. Zdjęcia nie są dobre, bo z daleka robione i przybliżane w komputerze. Na dzień dzisiejszy słoniny już nie ma. Przyuważyliśmy go wczoraj i przedwczoraj, a dziś dopiero zauważyliśmy, że słoniny nie ma.
Nie było mu łatwo, bo po ostatnich zniknięciach słoniny zamocowaliśmy lepiej do drzewa. Próbował wyrwać pazurami, ale po kilku próbach zdecydował się zjeść na miejscu. M cieszył się, że może go poobserwować i dopingował swoje mocowanie mówiąc, że nie ma na wynos Ostateczny wynik - wygrana dla myszołowa
Wklejam jeszcze tę małą rabatkę, by w pełni zobrazować jak wygląda front mojego domu.
Tutaj nie pasuje mi ta kosodrzewina, która strasznie się rozkrzewiła i odciąga uwagę od kulek (swoją drogą nawet nie wiem co to za odmiana), za to bardzo chciałam dosadzić ze 3 kulki i ożywić żurawką jasnozieloną).
Halinko, Karolu Jolu, Dzidko, dzięki za odwiedzinki....wiosna zbliża się małymi kroczkami, to może zostawię jej ubiegłoroczne oblicze, żeby przyspieszyła
Odcinek z przyjemnością obejrzę
Ale jakie boskie zdjęcie
Zwróćcie uwagę na tych dwoje od prawej na ziemi i znajdźcie różniące szczegóły... nie ma ich za wiele
Dziękuję bardzo, Danusiu, za podpowiedzi.
Jeśli chodzi o tę rabatę to również uważam, że za wcześnie ją skończyliśmy. Ja pociągnęłabym ją do końca garażu - wypełniłabym tę białą plamę tym samym jałowcem chyba to jet Blue Arrow?
Myślałam żeby tę rabatę poszerzyć - bo tutaj to akurat mam trochę przestrzeni.
Wczoraj wieczorem naniosłam moje pomysły na zdjęcie:
1/ jałowiec Blue Arrow
2/ kilka kulek bukszpanowych: duża, mniejsza i ze 2 małe ok 25cm
3/ rododendron kwitnący na fioletowo (obecny na zdjęciu klon choruje)
4/ żurawki jasnozielone
5/ żurawki bordowe
6/ wrzosy, między innymi fioletowe (rabata od południa)
7/ turzyce
Pewnie pomyślisz, że się uparłam ale ... od momentu gdzie kończy się ta rabata przy garażu planowałam dalej posadzić kilka kulek bukszpanowych jednej wielkości, które zasłaniałyby (patrząc z tarasu) kostkę-podjazd do garażu a na trawniku przed tujami w głębi myślałam o kilku drzewkach typu katalpa. Chyba, że uważasz, że mam zbyt mało trawnika aby tak cudować.
Co to jest to fioletowe przed hortensja mi ?
Cala koncepcja mi się podoba. Fajnie wygląda powtórzenie kulek i tej rabaty frontowej. Ja bym tak zostawiła.
Co do planu, to zaznaczam, że nie jestem specem w zakresie projektowania (w ogóle jestem początkującym ogrodnikiem ale widzi mi się takie coś jak na zdjęciu poniżej. Powstałaby ścieżka