Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

margi 17:34, 09 mar 2015

Oczko jest chyba ponad 15 lat,zrobione na foli głębokości ok80-90 cm
Od początku był plan zrobienia kaskady ale jakoś nie było pomysłu.
Borykamy się z problemem od kilku sezonów Twoje wpadło mi w oko może będę mogła się zainspiriwać?Anita jak coś znajdziesz prześlij do mnie,z góry dziękuję
Enya73 20:50, 09 mar 2015

Gosiu, znalazłam takie zdjęcia z ubiegłej wczesnej wiosny.

Jak widzisz brzeg stawu wyłożony jest granitowym otoczakiem różnej frakcji, plus żwirem płukanym kwarcytowym.

Dodatkowo znajdziesz wpuszczone w podłoże bryły serpentynitu, ale nie mają one kontaktu z wodą.

Kaskada jest z łupku serecytowego i szarogłazowego.

Obrzeże z kostki granitowej.

Podłoże stawu jest gliniaste, nie ma tam folii EPDM, jedynie na kaskadzie. Natomiast cały pas wokół stawu ma całkowicie wymienione podłoże i jak widać to rozwiązanie się sprawdziło.
Staw ma naturalne zasilanie w postaci 3 podskórnych źródełek, które odkryliśmy w trakcie przebudowy stawu. Zrobiliśmy też przelew, jak woda opadowa jest zbyt wysoko, zabezpiecza to przed zalaniem ogrodu , chociaż jak byłaby ulewa przez kilka dni z rzędu, to posiłkujemy się dodatkową pompą.

W stawie rośnie rdestnica, która napowietrza staw i nie mamy problemów z glonami. Poza tym przed komarami chronią nas żaby i ryby oraz zaskrońce

Mam nadzieję, że pomogłam choć w niewielkim stopniu.
WilczaGora 20:59, 09 mar 2015

piękna była ta Twoja wczesna wiosna ...a jak jest teraz ? pokażesz ?
WilczaGora 20:59, 09 mar 2015

pewnie wszystko już pięknie posprzątane...aż błyszczy
Enya73 21:05, 09 mar 2015

Ha właśnie pisałam u Ciebie, że sezon rozpoczęłam w miniony weekend, część pracy wykonana, kilkanaście worków bio czeka na wywózkę i końca nie widać. Na razie jest łyso, jak wygoliłam wszystkie obezschnięte badylki
Przerabiamy trawiastą za stawem, bo te ekspansywne trawy rozłogowe to straszna zmora, zaduszają wszystko po kolei.
I posiałam pierwsze pomidorki do wielodoniczek, na wiosnę maleńką część ogrodu w słonecznym miejscu przeznaczymy na mini warzywnik. Może nie będzie pasować do reszty, ale stwierdziliśmy, że w końcu to ma być ogród dla nas, a skoro mamy taką potrzebę posiadania choć skrawka warzywnika, to kto nam zabroni?

Buziaki
gierczusia 22:16, 09 mar 2015

Enya73 napisał(a)
Ha właśnie pisałam u Ciebie, że sezon rozpoczęłam w miniony weekend, część pracy wykonana, kilkanaście worków bio czeka na wywózkę i końca nie widać. Na razie jest łyso, jak wygoliłam wszystkie obezschnięte badylki
Przerabiamy trawiastą za stawem, bo te ekspansywne trawy rozłogowe to straszna zmora, zaduszają wszystko po kolei.
I posiałam pierwsze pomidorki do wielodoniczek, na wiosnę maleńką część ogrodu w słonecznym miejscu przeznaczymy na mini warzywnik. Może nie będzie pasować do reszty, ale stwierdziliśmy, że w końcu to ma być ogród dla nas, a skoro mamy taką potrzebę posiadania choć skrawka warzywnika, to kto nam zabroni?

Buziaki

Nooo ładńie .. O warzywniku tu czytam a mnie podarowałaś taką piękną warzywnikową książkę ?? pożyczę Ci , kcesz ??

Ściskamy mooocno
Enya73 06:41, 10 mar 2015

Warzywnik można mieć też w skali mikro Myślę, że książka Cię też zainspiruje. To pozycja, którą każda ogrodniczka must have
Ja mam swój egzemplarz Buziaki
Borbetka 08:12, 10 mar 2015

Anita, też biłam się z myślami o warzywniku. Że nijak mi nie pasuje itd., ale to jedzenie w sklepach to wielka niewiadoma. Też zakładam warzywnik, chyba z 4 raz i będę miała 2 skrzynie na warzywa w sadzie. Mam nadzieję, że ktoś z rodziny pomoże pielęgnować roślinki do jedzenia.
Jestem ciekawa, gdzie planujesz swój.
margi 10:59, 10 mar 2015

Enya73 napisał(a)
Gosiu, znalazłam takie zdjęcia z ubiegłej wczesnej wiosny.

Jak widzisz brzeg stawu wyłożony jest granitowym otoczakiem różnej frakcji, plus żwirem płukanym kwarcytowym.

Dodatkowo znajdziesz wpuszczone w podłoże bryły serpentynitu, ale nie mają one kontaktu z wodą.

Kaskada jest z łupku serecytowego i szarogłazowego.

Obrzeże z kostki granitowej.

Podłoże stawu jest gliniaste, nie ma tam folii EPDM, jedynie na kaskadzie. Natomiast cały pas wokół stawu ma całkowicie wymienione podłoże i jak widać to rozwiązanie się sprawdziło.
Staw ma naturalne zasilanie w postaci 3 podskórnych źródełek, które odkryliśmy w trakcie przebudowy stawu. Zrobiliśmy też przelew, jak woda opadowa jest zbyt wysoko, zabezpiecza to przed zalaniem ogrodu , chociaż jak byłaby ulewa przez kilka dni z rzędu, to posiłkujemy się dodatkową pompą.

W stawie rośnie rdestnica, która napowietrza staw i nie mamy problemów z glonami. Poza tym przed komarami chronią nas żaby i ryby oraz zaskrońce

Mam nadzieję, że pomogłam choć w niewielkim stopniu.
margi 11:03, 10 mar 2015

Dziękuję Anita,będziemy próbowali reanimacji oczka,co wyjdzie zobaczymy
Masz ślicznie gratuluję