Witam - moje rododendrony ( dwa z sześciu roślinek ) mocno mnie zaniepokoily , od jesieni brązowieją im liście jak na zdjęciach poniżej . Czemu ? Co im jest ? Co mogę dla nich zrobić aby je uleczyć ?
P.S. Poszukuje sadzonki milina amerykańskiego , który kwitnie na żółto - ma ktoś z Państwa ?
Aniu a to nie jest lepnica? na zdjęciu silene orientalis
bylina, ma bardzo ciekawy kolor kwiatów, taki ni to róż ni to fiolet
jak sobie zerkniesz to zdjęcie usunę
u mnie we wrześniu zanikłą, ciekawi mnie czy odbije w tym roku
wysiewa się z nasion, kwitnie na następny rok, czyli twoja sadzonka powinn kwitnąć już w tym roku
kupić można teraz, zrobić kompozycję donicową i jak warunki pozwolą to wsadzić w ziemię. Albo koło wiosny, jak przekwitną to wsadzić. Nie widziałam ich w sprzedaży oprócz okresu grudzień-luty.....
Drzwi wewnętrzne to Porta, a dokładniej to chyba DRE, kolor chyba orzech IV czy jakoś tak. Dość ciemne są ale kupując drugi raz bym takie same kupiła (model i kolor). Mama moja odgapiła je od nas One są takie bardziej kanciaste, wieeeele firm ma podobne modele, często takie lekko pozaokrąglane. a tu kanciki są proste
Z lampami gorzej bo zupełnie nie pamiętam czy one miały jakąś firmę. Chodzi Ci o kinkiety czy może wiszące z sufitu? Oba modele kupowane w Polsce w bardzo rozsądnych cenach Nadal mi się podobają No chyba że chodzi Ci o kinkiety które mam na parterze [z białym kloszem....]
Kawę odgapiłam od Ewki, zaczełam stosować jakoś pod koniec jesieni więc też efektów nie widziałam. Stwierdzam, że nie zaszkodzi, a jeśli ma mi spulchnić ziemię i spowodować że rośliny będą ładniej rosły - to czemu nie próbować! W to lato zobaczę, choć pewnie ciężko będzie stwierdzić co jest zwykłym rozwojem roślin, a co pięknością związaną z podrzucaniem kawy.
Ale akcję biurową doceniam Ja zbieram w jeden kubek przez parę dni i potem wyrzucam pod różne rośliny. Ot tam gdzie mi się uwidzi, za Ewką daję sporo pod hortensje.
No takie mają być - głupie w dotyku - takie szorstkie - prawda? No ale przed sianiem ja je troche pocierałam między palcami, o siebie tak żeby same ziarenka wypadły. Boję się że ta trawa zacznie mi gnić. Ale żeby Cię zmobilizować to zobacz jakie duże moje stipki już sa! Zdjęcie z dziś:
Pozdrawiam i zaraz biegnę do Ciebie zobaczyć co i jak A nóż wiosna już u Ciebie jest!
Cześć Gosiu, ooo spojrzę na net, a nóż znajdę te festiwale Tak, belgowie jeśli się ich dobrze pozna to naprawdę mili ludzie, ale podobnie jak my, dość zamknięci.... na pierwszy rzut oka
Odmachuje
To Ty już stipę do ziemi posadziłaś? Na zewnątrz?
Ja żałuję że jesienią wyrwałam z ogródka trochę siewek. Bałam się że zimy nie przetrwają, ale niestety padły a takich z 10-15 pięknych siewek już miałam. No nic- chciałam dobrze.
Przesiedzialam kilka ostatnich dni nad wątkiem "projektowanie ogrodów", podglądaniu Waszych ogrodów. Poprawiłam kształat rabat i planuję trochę poprzesadzać, powysadzać i podosadzać. Będę wdzięczna za każdą opinię na temat moich wypocin.
Tak jest obecnie:
Na Dolnym Ślasku jest wiele pięknych rododendronów. Anita pokazała z Karpacza a ja mam zdjecie ze Świeradowa Zdroju , choc nie jest ostre co w tym przypadku jest zabiegiem celowym to pokażę bo wielkośc jest imponująca.