Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 11:09, 09 mar 2015

zabaewa napisał(a)
Jak ja Ci tego g... zazdroszczę. Ja dodaję granulowany głównie pod róże. A na co dzień kompost. Ale ja jestem wychowana u babci na wsi to potrafię docenić ten prawdziwy wiejski zapach
Zakupy zrobiłaś szalone. Napatrzeć się nie mogę

Ewa, moja siostra mieszka 100 km ode mnie. Pierwsza jej myśl, abym jej trochę przywiozła tego cudownego nawozu. Zapytałam się, w czyim samochodzie ? Pojęła, że odległość przekreśla taką możliwość
Dobrze, że granulowany jest choć w sprzedaży
Iwk4 11:11, 09 mar 2015

Toszka napisał(a)

Ciemne liście ciemiernika to zazwyczaj robota mrozu bez śniegu. Teraz podlej florowitem, obetnij czarne liście, bo na takich lubią choroby żerować.
Maluchy sadź w głęboko - korzenie są bardzo głębokie i dlatego dołek też głęboko trzeba zaprawić obornikiem i dolomitem dołki.

Toszko, dziękuję za dobre rady. Uwielbiam je
Pomogłaś mi w doborze miejsca.
ana_art 11:15, 09 mar 2015

No Iwonko poszalała Pani. Donice pierwsza klasa, reszta zakupów również. Wybór buszpanów O MATKO!!!!
Najbardziej uśmiałam się, z wideł i obornika, kto by pomyślał, że taki prezent może tak ucieszyć
powiedz co chciałaś odnośnie tych kulek wynajde poza wątkowo, na wątku nie pamiętam stron
Iwk4 11:15, 09 mar 2015

Resztę napiszę wieczorem, teraz lecę do ogrodu. Szkoda, że jest pochmurno
Iwk4 11:25, 09 mar 2015

ana_art napisał(a)
No Iwonko poszalała Pani. Donice pierwsza klasa, reszta zakupów również. Wybór buszpanów O MATKO!!!!
Najbardziej uśmiałam się, z wideł i obornika, kto by pomyślał, że taki prezent może tak ucieszyć
powiedz co chciałaś odnośnie tych kulek wynajde poza wątkowo, na wątku nie pamiętam stron

Ana, nadal mam dylemat z moją rabatą przy szambie. Jest tam betonowa płyta, na której nic nie posadzę, ale zasypałam korą, jak pan wywozi szambo, to się odgarnia. Płyta ma wymiary 70x70 i jest na rabacie. Za nią posadzone są 4 hortensje Vanilia, szerokość rabaty dla nich to 1 metr za szambem, sadzone co 80 cm. Chciałam tam zostawić sedum, ale potrzebuje miejsca, którego tam na szpaler jest za mało, bo wchodzi płyta betonowa. Wymyśliłam, że zrobię tam zielone kulki bukszpanów i jakieś trawki (tylko nie wiem, czy stipa, czy inną trawkę) albo żurawki. Kulki muszę tak ustawić, aby ten pusty kwadrat betonu przykryty kora się nie rzucał w oczy. Chciałam się zainspirować twoimi kulkami
Tak to wygląda:

A tutaj z sedum, ale nie poszło po całości przez ten beton

No i zimą potrzebuję coś zimozielonego, bo rabata przy wejściu.
beata_kulesza 11:32, 09 mar 2015

Iwonko , zaszalałaś z zakupami ale to dobrze czasami i tak trzeba podgląduję Cię czasami i widzę że kupiłaś azofoskę. Nigdy tego nie stosowałam . Na co to sypiesz ? Mam u siebie posadzone dwa rzędy choinek świerkowych a za nimi rząd brzuzek i te choinki coś słabo rosną. Mówią że brzoza wszystko im zabiera i tak się zastanawiam czy mogę te choinki podsypać azofoską ?
ana_art 14:28, 09 mar 2015

w projekcie było inaczej, ale w tej chwili jest tak
gardney 15:33, 09 mar 2015

Iwonko widzę że i Ty już zaczęłaś szaleństwo zakupowe u mnie to samo - plan jest kasa się rozpłynęła. A tu tyle zakupów ogrodowych w planach...
Iwk4 16:01, 09 mar 2015

Ana, dzięki za wizualizację. Jak gęsto sadziłaś żurawki? Ma to jakieś znaczenie? Jest tam też trzmielina, to chyba trzeba ją ciąć nisko?
Pamiętam ten projekt, miało być coś na nodze, ale padło. Aż żal.

Magda. nie da się wszystkiego naraz ani kupić, ani obsadzić - na szczęście
Pozbyłybyśmy się celu
ana_art 16:12, 09 mar 2015

Iwk4 napisał(a)
Ana, dzięki za wizualizację. Jak gęsto sadziłaś żurawki? Ma to jakieś znaczenie? Jest tam też trzmielina, to chyba trzeba ją ciąć nisko?
Pamiętam ten projekt, miało być coś na nodze, ale padło. Aż żal.

Magda. nie da się wszystkiego naraz ani kupić, ani obsadzić - na szczęście
Pozbyłybyśmy się celu

Dokładnie 3 cisy na pniu żurawki sadzone gdzieś co 30cm, na tych piczyszczonych u mnie widać. Żółte to trzmielina przycinana niziutko na taki dywan