Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pszczelarnia 10:55, 16 gru 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Te pierniki miały znajdować się na podkładzie bukowym - ale nie wyglądało to dobrze. Na razie przymiarki do derenia - weny na wianek brak. Może dojdzie koronka bawełniana?

Ale wzorem ogrodowiskowym powiesiłam serca na magnolii w tarasie - poruszane wiatrem wydają dźwięczny dźwięk.

Uniwersalny spinacz; raz wiszą rękawiczki, raz zawiadomienie z poczty, czasami jakiś obrazek:

I ponownie serca, tym razem szklane miodowe:

Ładne dekoracje, nie jest źle jak piszesz, czasami mniej znaczy lepiej a do pierniczków dodalabym trochę zielonego i biało złotą wstązkę świateczną kiedy Ty masz na to wszystko czas, kopanie, pielenie, ozdoby...pozdrówka
Ogród w budowie - nieustającej 10:51, 16 gru 2014

Do góry
Ewa, stawiam dolary przeciwko orzechom, że ptaki zdziobią katarzynki jeszcze szybciej niż jabłka. Więc wianek z tymi pierniczkami tylko do środka.
Gwiazdki anyżkowe pewnie zostawią, chociaż kto je tam wie.
W tym roku ptaszyska idą na łatwiznę. Zeżarły mi wszystkie owocki ognika, na całym krzaku i nie mam nawet jednej małej kiści do ozdoby.
"Ukrytym ognikożercom mówimy stanowcze NIE". A jest ciepło i wbród innego pożywienia. Caly taras miały i jeszcze mają w winogronach. Ognik znikał jak były śniegi i duży mróz, w tym roku takich zjawisk pogodowych nie odnotowano.
Wspomnienie ognika:

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:27, 16 gru 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Słonko wyszło, ale w ogródku niestety szaro-buro będzie już do wiosny:/ ech...

Carex The Beatles

Oooo Twoje carexy jeszcze coś zielonego mają...moje już całkowicie zrudziały
Pszczelarnia 10:15, 16 gru 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Kombinuję z cisami w odmianie Aurea Decora. Czy mogą być plecami, parawanem dla hortensji Annabelle? Czy żółte cisy mogą być plecami dla jakiś krzewów?

Pokażę co mnie nurtuje od dawna. Ten zakątek: oczywiście pień gruszy do usunięcia lada moment, rachityczna pergola do wyoutowania gdzieś, siatka do częściowego przesłonięcia.
Myślę tak: od lewej trawy wyższe (miskanty), pas cisów złotych, potem pas parzydła.
Przed nimi krzewy: pas/plama azalii pontyjskiej, pas złotlina, pas h. Annabelle. Rabata zakończona dębem czerwonym, który jest podsadzony ilexem crenata 'Golden Gem'.
Po łuku w rogu stoi ławka półokrągła "nerkowiec".
Przymiarki ze szpadlem:

Ta część jest maltretowana już po raz 4. Nie chciałam się zasłaniać ale uświadomiłam sobie, że jednak z reguły coś się sadzi przy siatkach - u Małej Mi w ogóle nie widać żadnych siatek i ogrodzeń i to mi dało do myślenia.

Ewa, moja wyobraźnia do wielkiej ilości pasów, nawet po wyspaniu się, nie ogarnia tej wizji.. pasy, plamy.. pogubiłam się.. nie mam pojęcia gdzie i co chcesz dać.. nie mam pojęcia skąd dokąd to ma być. Po prostu nic nie rozumiem
Cis żółty jes trudny do skomponowania.. ale myślę, że Anabelka jak najbardziej do niego pasuje. Azlia pontyjska też. Złotolinu nie znam, wiem jak wygląda, ale tylko z obrazków.
Czy parzydło nie będzie konkurować z hortensja??? Kwitną tak samo (kolor i czas) i jedno i drugie jest dominującą gwiazdą rabaty? To samo może dotyczyć azali i złotolinu.
Ja mam anabelkę posadzoną z pęcherznicą Luteus... z żółtym fajnie gra. Dorzuciłam pomarańcze ..bo było troszkę za mdło... ale ja kokosia
Ogródek Iwony 10:12, 16 gru 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
I jeszcze bombki zrobiłam na choinkę. Białe. Miała być próba z kaszy, już miałam wszystko przygotowane i zaczęłam owijać kulkę wstążką. Spodobało mi się i oto efekt - inny, niż początkowe założenie Kupiłam też świeczki małe. Spodobał mi się Łukasza ostatni prostokątny stroik, jutro M ma dowieźć mi sklejkę, może coś wymodzę jeszcze

Jakie śliczne...cierpliwa jesteś...
Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 09:57, 16 gru 2014

Do góry
Z racji tego, że zaraz po świętach wyjeżdżam, choinkę ubrałem sobie wczoraj

Lawendowy zawrót głowy 09:31, 16 gru 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Cudne...
I ten szary lampion...cudny.
No ładnie...
W sumie to mnie zatkało i nic więcej nie napiszę...
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 09:25, 16 gru 2014

Do góry
07_Rene napisał(a)
Zniknęłaś w tym samym czasie, co ja przełamałam się i zaczęłam "udzielać" na forum. Bardzo się cieszę, że znowu jesteś, bo Twój ogród jest jednym z pierwszysch, które mnie zaczarowały, chętnie obejrzę wspomnienia Mam nadzieję, że nornice odpuściły i nie masz wielu strat. Pozdrawiam. Będę zaglądać A kalosze i perły - cóż... wygoda i elegancja

To bardzo miłe, że podoba Ci się to co tworzę w ogrodzie. Wobec tego zapraszam
A nornice... no cóż walka trwa, głównie przez ultradźwięki, staram się je zmęczyć.
To walka na śmierć i życie, tak wyglądała późną wiosną ratowana po odgryzieniu korzeni dość cenna Rhino Hide. Na szczęście przeżyła, ale jest teraz maleńka, jak sadzonka, a mam ją trzy lata.

Makowo na Kociewiu 09:18, 16 gru 2014

Do góry
wianek z 2013 roku
Moja bajka 08:57, 16 gru 2014

Do góry
nasze bombki już na choince

baranek z modeliny

i jeszcze taki wianuszek
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:46, 16 gru 2014

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:45, 16 gru 2014

Do góry
U mnie też nie widać ogrodzęn. Jak robię ogród też staram się jak są możliwości finansowe najpierw załatwić sprawę brzydkich widoków, nawet kosztem tych ozdobnych nasadzeń. Wzrok, który siłą rzeczy biegnie bo widzi coś musi zostać zatrzymany na czymś ładnym

Aurea Decora jest za mały tzn. nie tak rośnie żeby to uzyskać. raczej sześcian niski prędzej z tego otrzymasz. Raczej wykorzystaj go gdzie indziej albo na poprzeczny ekran.

Moim zdaniem nie sadź parzydła, to bylina co prawda wysoka, ale nie na ten cel, nie na "żywopłot" to już prędzej hortensje, ale ja bym optowała za żywopłotem litym czyli po całości.

Angielski ogród - chciałabym... 07:57, 16 gru 2014

Do góry
Nastał czas marazmu ogrodowego. Z za szyby jedynie można podziwiać twórczość "Pana Mroza". Śniegu w centralnej Polsce co prawda nie uświadczysz , ale inne widoki również potrafią zachwycić.
Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 06:58, 16 gru 2014

Do góry
Ozdoby z ogrodu
Dębowe liście, orzechy

Orzechy, kardamon, anyż, cynamon

Róże i róże

Dereń, tuja, szyszki

Świerk, grejpfrut
Kiedyś będzie tu ogród 01:54, 16 gru 2014

Do góry
Kochani potrzebuję rady. Mam takie 'coś', co kiedyś mam nadzieję będzie rabatą. (zdjęcie nie do końca aktualne, ale innego nie posiadam)

Z lewej oczko wodne z kaskadą, z prawej świerk pospolity (ten nie do końca mi tu pasuje, ale jest za duży na przesadzanie). Pośrodku świerk serbski. Po bokach serba planuje dwa drzewa liściaste. Co by było lepsze= jarzęby szwedzkie czy jabłonie ozdobne (np Ola i Golden Hornet). A może jeszcze coś innego? Chciałabym coś z owocami.
I na co wymienić ten nieszczęsny żywopłot z ałyczy- na graba, czy ciętą ścianę z tui?
Kiedyś będzie tu ogród 01:33, 16 gru 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
To możę pakt o nieagresji z kotem zawiążesz????

Aniu ja naprawdę próbowałam, ale z tą bestią się nie da.
Życie w wiejskim ogrodzie 01:28, 16 gru 2014

Do góry
Zaczynamy się martwić.
Ogród przydomowy - Hosty 00:29, 16 gru 2014

Do góry

Kolorowy ogród na piasku 00:15, 16 gru 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Vivo, fotki nowe oglądam i pozdrawiam wieczornie

Agnieszko

Pogoda wiosenna i tylko lekko zmarznięty staw przypomina o tym, że chyba zbliża się zima.

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:11, 16 gru 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
A ja sanki pod choinkę kupiłam....... muszę teraz chyba dokupić kółka

Nie, nie kupuj kółek....po woli staje sie tradycja że snieg i sanki bedziemy mieć w uzyciu najpewniej na Wielkanoc.....
Dla przypomnienia mój ogród w poniedziałek wielkanocny w 2013 roku (a dla tych co zpomnieli ....tak własnie wygląda śnieg )

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies