Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowe przygody 20:59, 23 lis 2014

Do góry
Działka po Babci 20:57, 23 lis 2014

Do góry

Będąc u klienta wypatrzyłem u niego kilka starych kamieńkowych garnków po bardzo atrakcyjnej cenie szkoda słów.

A tak to wygląda po nasadzeniach. Podłożem w moim ogrodzie to będzie żwirek i kora.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:55, 23 lis 2014

Do góry
Piotr_ napisał(a)
Przeglądam i przeglądam i napatrzeć się nie mogę cudne aranżacje ogrodowe i wszystko takie zadbane podziwiam

Twoje słowa, mnie leczą, w tym roku postawiłam na obrzeża i kanciki, wreszcie rabaty zaczynają się ujawniać ....ale mgłach bylinówka o tej porze roku nie straszy

proso nadrabia
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:55, 23 lis 2014

Do góry
ten też jest ciekawy........................ biały to już klasyka
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:50, 23 lis 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
O tak iglaczki teraz to jest toTroszkę ich masz

Siostra, iglaczki pięknie wypełniają ogród...jak pustka za bardzo się rzuca w oczy

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:47, 23 lis 2014

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Agatko Twój ogród niezmiennie zachwyca, we mgle, w słońcu i po deszczu.

Słońce ostatnio do nas nie dociera, tylko deszcz i temperatura w pobliżu zera i mgły, ogród u mnie jeszcze jesienny na fotach

Działka prawie w Borach Tucholskich 20:46, 23 lis 2014

Do góry
Mirella właśnie tak to się kojarzy albo postrzępiony barokowy

Piotr mam jeszcze 4-5 które nie kwitły zobaczymy co to za ptice

ten w dwóch odcieniach

Ogród prawie romantyczny 20:42, 23 lis 2014

Do góry
Napia napisał(a)
Coś się dzieje z jednym rh, w porównaniu do pozostałych liście ma jaśniejsze, wpadające w żółty odcień. Zastanawiam się, czy to normalne.

Liście rzeczywiście są za jasne ale juz teraz nic z tym nie zrobisz. Wiosna trzeba bedzie opryskac , odżywic i dac nawóz doglebowy. Uwagi wymagają tegoroczne pędy i pąki. Nie wykształciły się normalnie. Widac ze brakowało wody podczas ich wykształcania .Listki obok nich też nie są normalnej wielkości. Takie źle wykształcone liście i pąki są często na bardzo krótkich łodyżkach i najlepiej wczesna wiosna je wyłamac bo i tak pozytku z nich nie bedzie , nie zakwitna i nawet nie wypuszcza lisci., wtedy z uśpionych pąków wyrosna nowe pędy. Jesli chodzi o torf i kore którymi podsypalas to ja wiem że tak radza w wielu książkach ale ja tego nie robię . Wiem ze podsypane rh choruja , dostaja mniej wody i nawozu bo zabiera je ta sciólka. Może trudno Ci będzie posłuchac mojej rady ale ja bym to wszystko zdjęła i wyrzuciła. Rh muszą byc sadzone na tym samym poziomie na jakim rosly w doniczce , nie znoszą głębszego sadzenia , choruja i często usychaja.Dużo lepiej znosza posadzenie wyżej od podłoża.Torf zz korą możesz zachowac do posadzenia nowych rh. Poniewaz na roślinach widac niedożywienie to muszę Cię spytac czy były posadzone do kwaśnej ziemi tzn do ziemi zmieszanej z kwasnym torfem . I drugie pytanie -kiedy je sadziłas?W tym roku czy wcześniej ? Dawałas przy sadzeniu nawóz??Jaki???
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:42, 23 lis 2014

Do góry
kasiek napisał(a)

A myślałam że za okienka robiłaś - ja tak pstrykałam jak byłam chora - wystawiałam aparat , dawałam na maxa zoom i pstryk
A Ty masz tyle okien w domku to jest jak robic niemal z kazdego miejsca
Buziole zostawiam, piękne te szczepione drzewka u Ciebie, niesamowicie zdobą ogród o tej porze.
Zdrowiej Kociaczku
...próbuję

Okienka do mycia, a nie do focenia, ja wolę żywą naturę w obiektywie pokazywać i mieć ją w zasięgu wzroku i dotyku

Teraz iglaczki są niezastąpione

Ogród z łezką II 20:40, 23 lis 2014

Do góry
Kasiu przyszłam się przywitać w nowym wątku,pięknie zaczęłaś
Piszesz że dużo roślin dostałaś,ale ty też dzieliłaś się szczerze,
w środku lata przywiozłam od ciebie wielką azalie
Ogrodowe przygody 20:36, 23 lis 2014

Do góry
Kobea od sąsiadki
mnie się w tym roku nie za bardzo udała (ładnie wyrosła,ale jak poszła do ziemi to przystopowała).
Różaneczniki kupiłam jak zwykle po taniości i dwa sezony je doprowadzałam do dobrego stanu (odżywki dolistne i pod krzaczek) odgarnęłam troszkę kamyczki i podsypałam delikatnie korą
ładnie kwitły zawsze, tylko liście muszę o nie bardziej dbać niż o pąki
mam 3 sztuki

Miskant - Miscanthus 20:34, 23 lis 2014

Do góry
A to mój miskant podobno energetyczny, czyli jak dobrze doczytałam olbrzymi, ma biały rdzeń w środku liścia.
Ten po prawej stronie 2 rok na tym miejscu. Ten po lewej to to sam z tego samego okresu, tylko jest pod okapem i słabiej rośnie. W zeszłym roku spod okapu jak przerabiałam ogród to łopatą nie dałam rady, a że miałam mieć kopareczkę w tym dniu, to ona dała radę, ale po około 5 latach łopata nie miała szans. Pewnie siekiera poszłaby w ruch.

W tym roku nawet zakwitł, ale tylko ten przy ogrodzeniu. dziwne, bo poprzednio miałam go pod okapem ok. 5 lat i nigdy nie kwitł. A tak wygląda jak zaschnie na jesieni, nie wycinam go nigdy na zimę:

I mam całą zimę do zastanowienia się, czy zapuścić miskanta do drugiego ogrodu na wsi. Nie zauważyłam, aby się sam roznosił, ale karpy robi naprawdę zbite, i to co opisujecie o tych korzeniach, że na 2 m w głąb. No biję się z myślami, czy póki się na dobre nie zagnieździł nie zlikwodować części. Co sądzicie, ładny przecież.
A miało być tak pięknie.... 20:25, 23 lis 2014

Do góry
Rench napisał(a)

Cieszę się że moja rabata może być dla kogoś inspiracją
Odętkę białą mam pierwszy sezon w zestawieniu z różami na innej rabacie,mnie zachwyca.
Jest niższa od ostróżki,jeśli się zmieści na Twojej rabacie to dlaczego nie
Marcinki kwitną jesienią,zastąpią wszystkie wcześniej kwitnące bylinówki.
Sama mam plan,jeśli moja lawenda zrobi się brzydka,zastąpić ją marcinkami,ale niebieskimi.
Róże Vanillki tez mam ,są prześliczne, jest tak samo żółtawa we wczesnym pąku jak Chopiny, kwitną do samej zimy.
Moje Vanille

Tak więc róże będą komponowane i z marcinkami i z odętką. Dodam też liatrę. Mam też w złym miejscu posadzoną 1! lawendę białą, która na wiosnę zmieni swoje miejsce. Będę eksperymentować z bylinami na tej rabacie.
Jak zobaczyłam Twoje Vanillki (są przepiękne i jednak - na szczęście - nie tak żółte jak na zdjęciach firmowych) to stwierdzam, że baaardzo będą pasować do Chopinów. Teraz żałuję, ze nie kupiłam kilku sztuk więcej... Ale to nic. Będę miała większą przyjemność wybierania spośród innych odmian.
W międzyczasie dostrzegłam, że założyłaś inny wątek raczej tematyczny -o różach. Masz też dużą wiedzę o odmianach. Czy mogłabyś podpowiedzieć jakie jeszcze róże mogę dodać do kompozycji aby pozostać w tej tonacji: Chopin + Vanilla?
Dziękuję za wskazówki i za zdjęcia róż. Pozdrawiam.
Lawendowy zawrót głowy 20:23, 23 lis 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Jolu, pełen wypas Cudeńka pokazujesz Chyba czeka mnie wyprawa do ogrodniczego, bo u mnie jeszcze jesień w donicach
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:19, 23 lis 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Ja jak najbardziej, to moje ulubione drzewo, to prawda, ma swoich naturalnych wrogów, ale ja o niego dbam i rośnie mi pięknie, ja nie umiałabym przejść koło takiego drzewa obojętnie

o tej porze roku potrafię się nim zachwycać...chociaż całkiem łysy

wiosną i latem jest najładniejszy

Może wiosną i latem najładniejszy, ale jesienią w deszczu niepowtarzalny i zjawiskowy. Bardzo piękny i zdjęcia cudne.
Mam nadzieję, że ze zdrówkiem już lepiej Słoneczko przesyłam z pozdrowieniami
Działka po Babci 20:18, 23 lis 2014

Do góry

A to górna część działki nowe nasadzenia przy skalniaku
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:15, 23 lis 2014

Do góry
Kasia pewnie że powolutku ale najgorsze jest to że małe sadzonki długo zbierają się do kwitnienia

pokłosie dzisiejszej Mai (o lilakach )

na początek

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 20:15, 23 lis 2014

Do góry
Co do maków to nie ja o swoje nie dbam za specjalnie
foty będą zaraz tylko odszukam

Teraz w poczekiwaniu na foty daje bzy
Działka po Babci 20:13, 23 lis 2014

Do góry
Canada12 napisał(a)

a o to efekt obudowy wanny, roślinki posadzone, czekamy na efekt za rok mam nadzieje że bedzie ładnie

Kapitalny sposób na wykorzystanie starej wanny. Będzie w niej pewnie oczko wodne z roślinkami, tak: Pozdrawiam.
Ogród z łezką II 20:13, 23 lis 2014

Do góry
dubelek
skorzystam z tej okazji i przypomnę Ci Twoje hortensje
dziękuję za cudowny prezent

marzec i sierpień 2014 u mnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies