Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród na Opak 22:50, 25 sty 2015

Do góry
Zejście z tarasu jest tutaj, zrobione dopiero jesienią. Jak widać różnica terenu wymusiła kształt rabaty aby zachować swobodną komunikację.

Lek na całe zło czyli mój ogród 22:49, 25 sty 2015

Do góry
aldonaz napisał(a)

Będzie ciąg dalszy. Miło, że wpadłaś.

Jaka piękna hosta... prawdziwy zielony miód na moje serce Za oknem jakieś 8 cm białego puchu otuliło ogród... jeszcze daleko do takich widoków
Bajkowy ogród Weroniki 22:44, 25 sty 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
NAjlepsze zyczenia noworoczne i również dla M z okazji wspomnianej rocznicy.Kajtuś musiał świętowac tak ważną uroczystośc, nie pomysleliście o tym wiec on Wasz błąd naprawił, tak to jest z pieskami , kochaja swoich państwa i nie obrazaja się nawet za zamknięcie w domu.Mądry piesek, ze śliczny to wiadomo.

Dziękujemy, Bogdziu.
Witam w 2015r. w zimowy, szary dzień, z najlepszymi życzeniami dla Ciebie i Twojego M.
Kombinowałam przez chwilę jakby dołączyć na spotkanie "dekupażowe", a tu z domu trudno wyjechać.

Slady Kajtka.

Ciekawe, jak tu będzie wyglądać wiosną...

Z okna.

"Od podwórka".
Kosolkowa Pasja 22:34, 25 sty 2015

Do góry
Dużo mu do doskonałości, ale taki ogólny układ, zarys działki.. Do dalszych analiz. Dom jest położony bardziej wszerz niż wzdłuż. Część z tego co wyrysowane już jest. Nasadzenia dookoła - brzozy od zewnątrz, modrzewie i świerki (ciemna obwódka z kółkami), rabata w prawym dolnym rogu, domek gospodarczy u góry po prawej, warzywnik i sad, rabata przy warzywniku w lewym górnym rogu i rabata w lewym dolnym, przy podjeździe. No i rabaty przy domu. Tzn są wytyczone, do wykończenia. Najmniej brakuje rabacie przy podjeździe. Tylko kosmetyka.

Przed domkiem gosp. jasnorózowe kółka z fioletowa otoczką to elmshorn, niebieskie poniżej to jakiś punkt wodny (?) pod nim brzozy (rabata a`la Ana ) i niżej jeszcze bez koncepcji. Rabata na dole po prawej to rózanko-bylinówka. Po lewej u góry to tawuły, krzewuszki, derenie, iglaki i vanilki plus trawy. Rabata po lewej stronie domku - bez koncepcji. Zielone paski przy tarasie to pergole z rózami. Brązowy prostokąt po lewej to pergola z winogronami - przejscie do sadu. Pod nią mała rabata bez koncepcji, tak jak ta przylegająca do podjazdu. W sadzie niebieskie kółko to basen, który zazwyczaj tam stawiamy dzieciom. W sumie bez sensu ze go narysowałam Wejście i wjazd - drzewa szczepione plus trawy plus coś kwitnącego plus bukszpany (lub coś zamiennie) kółko na dole to magnolia plus rabata z trawami i cebulowymi. Wzdłuż drogi (dół rysunku- jasnozielone krzyżyki) żywopłot - bez koncepcji. Dwa zielone kółka na trawie to drzewka - bez koncepcji.

Nie nadaję się do takich rysunków Nic z niego nie zrozumiecie
Ogród na Opak 22:24, 25 sty 2015

Do góry
Jeżeli tak, to może skarpę i poprowadzić w taki sposób:

a jeszcze lepiej:

Tam gdzie masz niższą skarpę, obok sosen to schodki w górę; ze skarpy wysokiej schodki w dół.
Problem stanowi rabata wzdłuż domu, o takim nieokreślonym kształcie. To ona powoduje, że nie wiadomo jak prowadzić linie niskiej skarpy, nasadzeń między narysowanymi schodkami (czy równolegle wzdłuż domu czy krawędzi obramowania rabaty.
Lek na całe zło czyli mój ogród 22:23, 25 sty 2015

Do góry
Kuklik napisał(a)
Obejrzałam co było do obejrzenia będzie ciąg dalszy retrospekcji? Chętnie zobaczę Buziaki zimowe wysyłam

Będzie ciąg dalszy. Miło, że wpadłaś.

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:23, 25 sty 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
i mój ukochany bukowy las

Czy to nasz ulubiony las? Trzeba było szepnąć słówko, byłam tam dzisiaj z psem na spacerze
Mój ogród 22:21, 25 sty 2015

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Kochani byłam na działce w sobotę, do pracy było niewiele, jedynie trawę wygrabiliśmy no i na spacer poszłam. Źle nie wyglądało, rośliny u mnie nie wychodzą, tylko w jednym miejscu wczesne czerwone tulipany. Teraz chcę jechać 21 lutego, jak nie będzie mrozu wezmę się za obcinanie krzewów. Winogrona zaczęłam obcinać teraz późną jesienią, przynajmniej na wiosnę trochę mniej pracy. U nas dzisiaj spadł mokry śnieg, plucha ale chociaż wiatru nie ma. Mam nadzieję że wiosna wynagrodzi nam tą brzydką zimę. Ponieważ nie mam aktualnych fotek z ogrodu zeszłoroczne wiosenne kwiatki wstawiam.
Szafirki, niekłopotliwe a śliczne.

szachownica kostkowa nie rozsiewa się mocno ale co roku jest jej trochę więcej.

Malutkie narcyzki.

Piegowate fiołki.

Zawilce wielkokwiatowe, tu już jest właściwie zawilcowy łan,

Kwiaty kaliny piękne chociaż nie pachną. Żeby ten krzew jeszcze mszyca nie kochała

Drobniutkie bratki, rozsiewają się ale kwitną już wiosną, a potem jesienią aż do zimy.

A na koniec zima z zeszłego roku. Tu śniegu też nie ma, ale staw zamarznięty.

ale śliczne foty zazdraszczam Mój aparacik nie zawsze ładnie zrobi Twoje mmmmm i ten krajobrazik miodzio Bożenko kolorek ciemiernika wstaw co kupiłaś
Lek na całe zło czyli mój ogród 22:19, 25 sty 2015

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Aldono, wszyscy już mają dosyć zimy i oglądają wiosnę na fotkach. Zima w tym roku wyjątkowo nudna. A u ciebie pooglądałam piękne angielskie ogrody. Tulipany cudne.

Zima nudna, deszcz w styczniu, ale już niedługo do kolorów.

Działka prawie w Borach Tucholskich 22:19, 25 sty 2015

Do góry
Edyta zapraszam i ostrzegam zdjęć dużo można się zanudzić

Jola zgadza się perełki bo prawdziwe perły były zbyt drogie lub niedostępne ale jak podrosną to będzie na czym oko zawiesić

była i taka perełka ale odeszła 'Oculus draconis'
Życie w wiejskim ogrodzie 22:17, 25 sty 2015

Do góry
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:11, 25 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Kochana Szefowo, to wszystko przez Ciebie Zaśpiewam "ona temu winna, ona temu winna"
To dzieki Tobie poznałam to wspaniałe miejsce. Na forum trafiłam dzieki "bukszpanowemu" , czytałam z wypiekami na twarzy Twój wątek, poznawałam kolejne nowe osoby.

I chciałam podkreślic, ze burgundom tez jesteś winna najpierw bordowe żurawki na rabacie kuchennej, ot tak mimochodem rzucone przez Ciebie slowo nadalo koloru rabatom, potem ujrzałm u Ciebie roże Munstead Wood i juz mam 3 MW i kilkanaście innych burgundowych pokochałam u Ciebie tuliopany Queen of Night i przepadlam wiosną ... A z powodu Twojej ubieglorocznej wizyty u mnie mam 8 purpurowych bukow
Zatem te purpury i swietne samopoczucie dzieki Tobie.

Bez Ogrodowiska nie spotkalabym moich przyjacioł, bo tak traktuje Małą Mi, z którą jestem od początku Kocham Mała, widziałyśmy się tylko 4 razy a mi się wydaje jakbysmy sie znaly od przedszkola. Nie wyobrazam sobie tego forum bez Ciebie, Pszczołki, Sebka, Any Art, Irenki, Izy, Bogdzi Ani Monte, Zbysia. To juz prawie weterani , ktorzy Tworzą klimat tego forum. Po pewnym czasie pojawiłu się tak wiele "nowych" cudownych osób : Ola, Aga Jurajska, Ciocia, Łukasz, Malkul,Magda70, Ewa z Katowic, Jagoda, Kindzia. Każda osoba inna, ogrody odmienne, osobowosci za kazdym razem ciekawe.
I powstaje nowa historia tworzona przez "świezynki" Kaskię z Zg, Kataiax, Ewkakonewka, Iwonka Lwk, Siakowa i za chwile wyłania sie kolejne grono pasjonatów, ktorych ogrodu, pomysly, poczucie humoru
Wybaczcie że kogolwiek pomijam, ale jest nas już tyle na forum, ze nawet nie sposob wymienić tych osob, ktore odwiedzam

Nie ukrywam, ze bardzo tesknie za stała obecnościa Noemi, Wieloszki, Gabisi, Enya, Zety, Kwiatkaholandii. Dziewczyny pojawiają się i znikają

Dziekuje wszystkim za tak miłe powitanie mnie w nowym wątku i zapraszam w sezonie 2015 na purpure, w szczegolnosci roze

I co tu dużo mówić?, pozostaje się brać do roboty Dziewczyny
Co się stało kwiatom ... 22:09, 25 sty 2015

Do góry
Przemko, pomyliłam się w obliczeniach... od półtora roku
....bo jest czas marzeń......czas realizacji marzeń ....w końcu spełnienie marzeń........i delektowanie się marzeniami.......tylko czas jest dobrym doradcą....trochę to trwało...ale dzięki temu mam dojrzały ogród.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:08, 25 sty 2015

Do góry
Dziękuję za gratulacje, to ja z różowym

Mam kolejny róż tym razem w łazience, wyłamałam się z bieli, zdecydowanie łazience lepiej z różowym storczykiem

Ogródek Ewy 22:06, 25 sty 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Ewa, zostawiam gratulacje na 200 stron i mały kwiatek dla Ciebie mam nadzieję, że będzie pasował do Twojego ogródka
Śliczna rabata się szykuje, nie dziwię się, że chciałabyś już zacząć Wszyscy czekamy już na wiosnę

Aguś dziękuję. Będzie pasował? Pasuje i to bardzo.
Naparstnice nie łatwo spotkać w dzisiejszych ogrodach, a przecież są tak ładne.
Wiosna zapowiada się pracowita, zobaczymy czy wystarczy siły i czasu.
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 22:01, 25 sty 2015

Do góry
Mariusz napisał(a)
Bananowce w gruncie to już ogladałem, opatulone i owinięte kablami grzewczymi (nie wiem czy fachowo je nazywam), ciekawe co na to licznik O gunnerze masz u mnie.

No bananowca teraz w grunt sadze zobaczymy, ok pędzę do cb
zostawiam kilka foto jeszcze
co do gunery to wyglądała marnie bo była mała sadzona 7.maja a w wrześniu była ładna

Pierwsze wykopałem dół metr na petr i metr gł.na dno poszła folia płasko rozłożona podziurkowana na to z 10cm kamień tłuczony, i dopiero ziemia czarna z worka mieszana z obornikiem i piaskiem aż do góry, w tym została posadzona gunera do tego nawóz osmocote, dobrze podlewałem prawie codziennie w tym miejscu gdzie ona jest to jest wilgoć bo inne rośliny za bardzo tam nie rosną, jedynie sitowie irysy hortensje bo reszta wymaka to podmokłe miejsce i ona rośnie tak wyżej trochę. w lecie dostała jeszcze nawozu obornik granulowany dobrą dawkę i liście był cudne jak na 1 sezon dla mnie....
PS: mogę się pocieszyć że jedna sadzonka znalazła się w piwnicy dziś ją znalazłem nawet nie wiedziałem że miałem donicy sadzonkę i żyje jak narazie
Jej foto z rozwoju

A i bananowiec foto z jesieni co w grunt idzie w tym sezonie

Mój wymarzony ogród 22:00, 25 sty 2015

Do góry
a to z dzisiejszego dnia

Bluszcz pospolity - Hedera helix 21:47, 25 sty 2015

Do góry
inag napisał(a)
Witam. Mam zamiar pasadzić bluszcz przy drewnianej scianie altany, tak by całkowicie ją zakrył. Drewno jest zaimpregnowane, zupełnie gładziutkie. Czy bluszcz da sobie sam rade by się po takim miejscu piąć? Czy trzeba go w tym jakoś wspomóc? Z gory dziękuję za odpowiedź

To właśnie to miejsce:

Mam zamiar zrobić drewutnię z taką dachówką z papy i chciałam po tymże dachu puścić hederę, czy da radę się przyczepić do niego, spadek dachu byłby mniejszy, ale nie wiem, czy rozwiązałoby to sprawę.Co o tym myślicie?
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:45, 25 sty 2015

Do góry
Enya73 napisał(a)

Zobaczcie jaki piękny rysunek w kształcie płatków kwiatu zima zostawiła na moim stawie

Anita przyznaj się, jak to zrobiłaś? Pięknie.
Jak to uporządkować? 21:42, 25 sty 2015

Do góry
Aniu Alu dziękuję wam. Faktycznie mam sporo żurawek, ale pojedyncze egzemplarze i jest kolorowo. Ja cały czas kupuję, ale teraz inaczej, bo hortensje i trawki Tak przeciętnie to jak się zabieram za ogarnięcie ogrodu to schodzi mi z tym ze 2 tygodnie. Teraz to już chyba będzie krócej, bo wcześniej nawoziłam ziemię z pola ze świeżymi nasionami chwastów. Szczególnie wiosną dobrze się pieli, teraz się trochę pozmieniało i myślę, że szybciej ogarnę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies