Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:38, 19 lis 2014

Do góry
eda napisał(a)
odpozdrawiam Aniu

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:35, 19 lis 2014

Do góry
coś bardzo aktualnego tyle że nie z mojego ogródka - prosto z Afryki Południowej

Kiedyś będzie tu ogród 21:31, 19 lis 2014

Do góry
anka_ napisał(a)
Rysować myszką to ja nie bardzo umiem, a skaner odmówił mi posłuszeństwa, ale może coś tam widać.

Pierwsza półka (1,5m) miałaby ok 80cm w najszerszym miejscu.
Druga (0,5m ) o szerokości ok 40cm w najwęższym miejscu. Ta wysypana byłaby kamieniami.

A możesz podać przybliżone wymiary, powierzchnię stawiku? Inna alternatywa
Jak nie użyjesz foli to brzegi musisz dobrze umocnić, kamień dobre rozwiązanie, faszyna nie jest trwała, musi wytrzymać do trzech lat, aż rośliny gęsto porosną półki i zwiążą korzeniami, kłączami grunt. Nie jest też estetyczna, ale do naturalistycznych założeń pasuje. Można też użyć pali dębowych, akacjowych (robinia akacjowa) układa się poziomo, albo wbija pionowo, wierzbowe i olchowe są mało trwałe, ponadto wierzba lubi wypuszczać. Tak się robi faszynę https://www.ogrodowisko.pl/watek/2541-krowy-staw-i-my?page=28#post_1
Wszystkie półki muszą być umocnione i te głębsze i te płytsze, bo posypie się wszystko (zobacz na zdjęciu, to miejsce też miało piękne półki, teraz jest moją zmorą, wszystko do przeróbki).

Poszukam zdjęć z umocnień brzegów na naturalnych stawach, może coś znajdę jak nie wyrzuciłem.

Pomyśl tez o EPDM
Pozdrawiam

Połowa działki - czyli mam powoli dość 21:20, 19 lis 2014

Do góry
zawitka napisał(a)

Nie wiedziałam ze ta szałwia taka wytrzymała jeszcze stoi

Zawitko, ta szałwia jest chyba zimozielona, tzn. Przetrwa zimę i wiosną znowu będzie piękna - widziałam u mojej sąsiadki
Wiejski ogródeczek po mojemu :) 21:17, 19 lis 2014

Do góry
Ogrodeczek napisał(a)

Bardzo piękny uśmiech ale poproszę o szerszy
dla Ciebie na miły, pogodny i radosny dzień..

Uśmiecham się szeroko a tu nie ma nikogo mam nadzieje że wszystko gra tylko czasu brak macham łapką serdecznie i buziole zostawiam

Widoczki śliczne i foty extra
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:17, 19 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Zielona - Wieloszka to pedantka pierwszej wody...... Wszytko musi być na Tip top..... szałwia jest zjawiskowa jak kwitnie, a potem straszy. Drugie kwitnienie jest już kiepskie i bylina wygląda już też nie tak okazale.

Ostrogowiec - Wieloszka.. dla Ciebie odpada. Będziesz na nią mieć nerwa jak stąd do Pekinu. Fajny w taką mieszaną rabatę angielską, ale nie do uporządkowanej rabaty. Nawet mnie on wnerwił i go wykopałam i miałam wyciepać.. Potem sie zlitowałam i upchnęłam na rabacie ... ale los jest chyba przesądzony.
Pod koniec maja chyba wygląda najlepiej, potem cały czas kwitnie, ale jest taka miotła rozłazi sie na boki, że wszytko wkoło wygłuszy. I rozsiewa się jak prawdziwy chwast. Bo w Anglii jest to chwast. Pokrój i rozsiewanie się spowoduje, że dostaniesz nerwa na niego. Wystarczy Ci rozsiewająca sie werbena. Werbenę można przyciąć i nie będzie sie tak siała, a ostrogowiec kwitnie nieregularnie i nawet nie ma jak to przyciąć..
Jedyne foto..bo potem to fot nawet nie robię, bo jest brzydkie i rozlazłe.
Na fotce Zielonej wygląda pięknie, ale to sztucznie tworzone rabaty do pokazówki i na jeden moment... z Twoim areałem musisz mieć coś łatwego w obsłudze. Jak ciąć to na raz, a nie bawić sie w uszczykiwanie by to miało jakiś pokrój....

Znalazłąm taką kamasję, ciemną.. fajna, ale piszą, że niska Są dwie kamasje, Leichtina i Kusika.... i jedna i druga jest wysoka. Może pomyłka w opisie. http://sklep.cebulekwiatowe.pl/product-pol-1422-Kamasja-Camassia-Quamash-Blue-Melody-5-szt-.html

Proszę mnie od pedantek nie wyzywać Charakteru zmienić nie umiem i tyle
Aniu, jak dobrze, że czuwasz i na wszyyystkich bylinach się znasz! Ile uniknęłam nieudanych prób dzięki temu - nie zliczę, musiałabym dużo stronek w tej dyskusji cofać Nerw jak stąd do Pekinu spodobał mi się najbardziej - skąd mnie tak dobrze znasz?
Już wczoraj znalazłam tą mocniej niebieską kamasję, ale jest niska właśnie. Będzie zwykła.
Czy 1zł za sztukę, to podejrzanie niska cena? W beneksie jest po 2zł w promocji.
Postawić trawkę nad i... 20:53, 19 lis 2014

Do góry
...róż jeszcze nie zabezpieczyłam , liczę na łaskawość pogodową...skoczek zniknął albo raczej udał się na jesienną hibernacje...nie pryskalam go niczym tak jak radzilyscie, w takich niskich temperaturach i tak nie mają skuteczności...
...czasu na forum za dużo nie mam, dzisiaj odwiedzę kilka wątków ale jak nadrobić tysiące postów? Nie ma szans...

Buziaki...

Postawić trawkę nad i... 20:47, 19 lis 2014

Do góry
...macham również...zostawiam kffiatuchy

Do raju daleko - u Ewy 20:44, 19 lis 2014

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Zacytowałem te dzieła sztuki bo nie mogę się napatrzeć Ile lat rwało formowanie takich okazów ?
Ogródek Iwony 20:42, 19 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tutaj powinien być zamaskowany ten dom, gdyby dało się wsadzić buka kolumnowego Byłoby o wiele ładniej i proporcjonalnie

Buk był w moich rozważaniach, aby pojawił się w ogrodzie.
Czerwone kulki, to chyba kontynuacja czerwonych berberysów, tym razem kulek.
Zielone kulki, to mogłyby być bukszpany. Tło na płot? Jakieś pomysły? Winobluszcz jest piękny jesienią, ale trzeba go ziemią pilnować, bo lubi się panoszyć. Coś innego na ekran? Wtedy hortensje poszłyby w drugi środkowy szpaler przed berberys.
Jakieś podpowiedzi dziewczyny i chłopaki?
Połowa działki - czyli mam powoli dość 20:41, 19 lis 2014

Do góry
zawitka napisał(a)
Ta róza to Louis Odier

O takich widoków mi potrzeba, cudo i od razu radośniej
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:41, 19 lis 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Marzenko, bilety do parku zakupione, wydrukowane. Ciekawe po jakim kursie mi zejdzie z karty... Fajnie będzie!
Plan jest następujący:
Przylatujemy, podpisujemy umowę wynajmu auta, jedziemy nim do mieszkania, padamy na twarz Wyspani wstajemy w środku tamtejszej nocy (zmiana czasu) i od razu jedziemy zwiedzać największą i najdalej położoną atrakcję - Chichen Itza. 200km w jedną stronę. Otwarte od 8mej rano, zamierzam być pierwszym zwiedzającym hihi - to nasza 15ta więc raczej zdążymy spokojnie Zwiedzamy, wracamy przez kolonialne miasto Valladolid, gdzie zwiedzamy i jemy obiadokolację (na nasze warunki czasowe).

W Cancun może jeszcze się rozejrzymy i wracamy do domu, znowu padając na twarz hihi. Kolejne 2 dni plażujemy przyzwyczajając się do różnicy czasu i kolejnego, 4go już dnia mamy cały dzień w Xcaret kupiony. Potem zostaje niecałe 1,5 tygodnia na Tulum, Coba, Playa del Carmen i Cancun oraz drugi dzień gratis parku Xcaret (do wykorzystania do 7 dni po pierwszej wizycie). Fajnie będzie! Teraz czekam tylko na przewodnik i mapę, dokształcać się będę znowu końcem stycznia, bo pewnie dużo zapomnę

Czarnogóra podobno bardzo się rozwinęła i już jest mniej autentycznie niż kilkanaście lat temu. Ale trzeba zobaczyć W takim razie miejscowość z ładną plażą sobie znajdę. Ale to plan za dwa lata, bo w te wakacje zaplanowałam już Gruzję...

Wszystko swietnie zaplanowane! Chichen Itza obowiazkowa' bo przeciez to piramidy. Myslalam, że tam od temepratury i wilgotnosci wyzione ducha

Ale powiem Ci w tajemnicy, ze z Meksyku najlepiej wspominam xcaret. Zacznijcie od splywu pontonami to bajkowe, błekitne miejsce z kolrowymi papugami wszelkimi zwierzakami.

A z Tulum muszisz nam wyslac taka fotkę . Z krzywą palemką

Wieczorem wypij za mnie mojito

Początki w Kruklandii 20:41, 19 lis 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Dzisiaj jeszcze gorzej...

A może być jeszcze gorzej ? Mam nadzieję że nie Ocieplenie zapowiadają a zimy podobno ma nie być

Brr .... już zapomniałem jak wygląda śnieg
Życie w wiejskim ogrodzie 20:37, 19 lis 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
A lawenda to gdzie jest posadzona? Pomiędzy różami??? Czy za różami, przed hortkami????
Widać kwiotki tylko sterczące

Bonica piękna!

Na tej rabacie są 3 rzędy nasadzeń Hortensje, róże a pośrodku lawenda Nie wiem czy w przyszłym sezonie przebije się przez ten gąszcz bo wszystko będzie większe ?

Ogródek Iwony 20:31, 19 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Tutaj powinien być zamaskowany ten dom, gdyby dało się wsadzić buka kolumnowego Byłoby o wiele ładniej i proporcjonalnie

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:24, 19 lis 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Agnieszko - staram się ogarnąć wątek od początku, ale ostatnia dyskusja była tak pouczająca, że wciągnęłam ją na bezdechu Witam się więc wirtualnie, bo realnie miałyśmy okazję poznać się w Wojsławicach

Domyślam się, że klamka zapadła, ale przecież wiedzy nigdy dość...
Dlatego do listy bylin obficie kwitnących, wartych posadzenia w wyrazistej grupie, chcę dorzucić jeszcze jedną:

ostrogowiec

biały lub różowy /w nazwie czerwony, ale ma piękny nieoczywisty kolor różu, coś jak Leo Konstancji, malinowy....?/
Kiedy nie kwitnie, ma ładne srebrzyste liście.

Fotka dla Ciebie z jednym i drugim kolorem:

Hej Marta! Zanim zdążyłam zachwycić się kolejną bylinką, już mi Mała Mi zawczasu z głowy wybiła
Klamka zapadła - bo sama widzisz, lista mogłaby się nie kończyć, trzeba się na coś zdecydować i czegoś trzymać kurczowo, bo inaczej... no zwariować można od nadmiaru bylinowego szczęścia
A najgorsze, że na tej liście nie ma tego idealnego ideału - więc... wrzucaj następne, jak coś ciekawego wpadnie Ci w oko, najwyżej Mała Mi znów się z propozycją rozprawi
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:22, 19 lis 2014

Do góry
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:21, 19 lis 2014

Do góry
Klimaty świąteczne, ogrody w Szwecji 20:20, 19 lis 2014

Do góry
A co powiecie na klasyka - ogród bylinowy Pieta Oudolfa?
Przygotowany na zamówienie dzielnicy Skarholmen- to jest przedmieście Sztokholmu.

Widziałam go w wersji jesiennej, po przymrozkach, ale mimo tego można podziwiać doskonałe zestawienie roślin, które ciągle są atrakcyjne.

Większość roślin jest u nas też dostępna, więc można się inspirować...

Ja jestem zachwycona!
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:18, 19 lis 2014

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies