A możesz podać przybliżone wymiary, powierzchnię stawiku? Inna alternatywa
Jak nie użyjesz foli to brzegi musisz dobrze umocnić, kamień dobre rozwiązanie, faszyna nie jest trwała, musi wytrzymać do trzech lat, aż rośliny gęsto porosną półki i zwiążą korzeniami, kłączami grunt. Nie jest też estetyczna, ale do naturalistycznych założeń pasuje. Można też użyć pali dębowych, akacjowych (robinia akacjowa) układa się poziomo, albo wbija pionowo, wierzbowe i olchowe są mało trwałe, ponadto wierzba lubi wypuszczać. Tak się robi faszynę https://www.ogrodowisko.pl/watek/2541-krowy-staw-i-my?page=28#post_1
Wszystkie półki muszą być umocnione i te głębsze i te płytsze, bo posypie się wszystko (zobacz na zdjęciu, to miejsce też miało piękne półki, teraz jest moją zmorą, wszystko do przeróbki).
Poszukam zdjęć z umocnień brzegów na naturalnych stawach, może coś znajdę jak nie wyrzuciłem.
Proszę mnie od pedantek nie wyzywać Charakteru zmienić nie umiem i tyle
Aniu, jak dobrze, że czuwasz i na wszyyystkich bylinach się znasz! Ile uniknęłam nieudanych prób dzięki temu - nie zliczę, musiałabym dużo stronek w tej dyskusji cofać Nerw jak stąd do Pekinu spodobał mi się najbardziej - skąd mnie tak dobrze znasz?
Już wczoraj znalazłam tą mocniej niebieską kamasję, ale jest niska właśnie. Będzie zwykła. Czy 1zł za sztukę, to podejrzanie niska cena? W beneksie jest po 2zł w promocji.
...róż jeszcze nie zabezpieczyłam , liczę na łaskawość pogodową...skoczek zniknął albo raczej udał się na jesienną hibernacje...nie pryskalam go niczym tak jak radzilyscie, w takich niskich temperaturach i tak nie mają skuteczności...
...czasu na forum za dużo nie mam, dzisiaj odwiedzę kilka wątków ale jak nadrobić tysiące postów? Nie ma szans...
Buk był w moich rozważaniach, aby pojawił się w ogrodzie.
Czerwone kulki, to chyba kontynuacja czerwonych berberysów, tym razem kulek.
Zielone kulki, to mogłyby być bukszpany. Tło na płot? Jakieś pomysły? Winobluszcz jest piękny jesienią, ale trzeba go ziemią pilnować, bo lubi się panoszyć. Coś innego na ekran? Wtedy hortensje poszłyby w drugi środkowy szpaler przed berberys.
Jakieś podpowiedzi dziewczyny i chłopaki?
Wszystko swietnie zaplanowane! Chichen Itza obowiazkowa' bo przeciez to piramidy. Myslalam, że tam od temepratury i wilgotnosci wyzione ducha
Ale powiem Ci w tajemnicy, ze z Meksyku najlepiej wspominam xcaret. Zacznijcie od splywu pontonami to bajkowe, błekitne miejsce z kolrowymi papugami wszelkimi zwierzakami.
A z Tulum muszisz nam wyslac taka fotkę . Z krzywą palemką
Na tej rabacie są 3 rzędy nasadzeń Hortensje, róże a pośrodku lawenda Nie wiem czy w przyszłym sezonie przebije się przez ten gąszcz bo wszystko będzie większe ?
Hej Marta! Zanim zdążyłam zachwycić się kolejną bylinką, już mi Mała Mi zawczasu z głowy wybiła
Klamka zapadła - bo sama widzisz, lista mogłaby się nie kończyć, trzeba się na coś zdecydować i czegoś trzymać kurczowo, bo inaczej... no zwariować można od nadmiaru bylinowego szczęścia
A najgorsze, że na tej liście nie ma tego idealnego ideału - więc... wrzucaj następne, jak coś ciekawego wpadnie Ci w oko, najwyżej Mała Mi znów się z propozycją rozprawi
A co powiecie na klasyka - ogród bylinowy Pieta Oudolfa? Przygotowany na zamówienie dzielnicy Skarholmen- to jest przedmieście Sztokholmu.
Widziałam go w wersji jesiennej, po przymrozkach, ale mimo tego można podziwiać doskonałe zestawienie roślin, które ciągle są atrakcyjne.
Większość roślin jest u nas też dostępna, więc można się inspirować...
Ja jestem zachwycona!