Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:34, 26 lis 2014

Do góry
Gdzie mi tam do waszych ogrodów , podlądam i mam zimowe wieczory w sam raz do przemyśleń
Ostatnie rózyczki

Moja codzienność - ogród Oli 22:33, 26 lis 2014

Do góry
czerwiec - to głównie dosadzanie, akcja ''kora''

i akcja ''świerk''

Moja codzienność - ogród Oli 22:33, 26 lis 2014

Do góry
6-13 maj

koniec maja - czas na drugą część

Moja codzienność - ogród Oli 22:32, 26 lis 2014

Do góry
8 kwiecień - po uprzednim wykarczowaniu starych jałowców (foty gdzieś przepadły..) sadzimy serby

28 kwiecień - powstaje warzywnik

i biegamy z żyłką

Moja codzienność - ogród Oli 22:31, 26 lis 2014

Do góry
Kolejna seteczka zbiegła się z zakończeniem sezonu więc pora podsumować i powspominać co też Ola narozrabiała

18 styczeń 2014r.
śniegu brak, mrozu brak ale na wykopki za wcześnie, czekamy cierpliwie

21 marzec - działamy

sześć dni później - płot pozostał już tylko wspomnieniem

Mirkowy ogród (początki) 22:24, 26 lis 2014

Do góry
Mirkowy ogród (początki) 22:20, 26 lis 2014

Do góry
kitek81 napisał(a)
ciekawa kompozycja! będzie ślicznie i jaka duma, że to ze swojej hodowli jak ja Cię podziwiam, że to wszystko Ci się udaje, ale masz talent, do pozazdroszczenia!
jakbyś miała jakieś nadwyżki to chętnie je przygarnę chociaż Ty masz taką dużą działkę, że pewnie i tak Ci jeszcze zabraknie!
pozdrawiam i dawaj więcej fotek uwielbiam patrzeć na Twoje ukorzenione roślinki
muszę swoje w ten weekend zadołować, bo na razie mam okrety, ale dobrze by było zadołować!
Kasiu w weekend będę robiła sadzonki z pęcherznicy żółtej i bordowej z wajgeli różowej i czerwonej oraz z tawuły Golden Princess coś ci pasuje to napisz zrobię i dla ciebie Ten krzaczek pęcherznicy żółtej ma 2 lata.Wiosną mocno przytnę dla lepszego zagęszczenia dołem.A bym zapomniała się pochwalić że ukorzeniłam 7 gałązek rozchodnika w wodzie ze ściętych jeszcze kwitnących gałązekA to moja wiosenna produkcja pęcherznicy i tawuła
Pszczelarnia 22:17, 26 lis 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Obejrzałam Twój pamiętnik z przyjemnością.
Jednak to zdjęcie powyżej przykuło moją uwagę, bo ta rabata to jest rabata z klasą.
Kolorowy ogród na piasku 22:10, 26 lis 2014

Do góry
viva napisał(a)

Miło mi, że Ci się podoba ta rabata, to moja ulubiona i mam zamiar jeszcze dużo troski w nią włożyć
W plecach są świerki (niestety kłujące), potem pas pęcherznicy Luteus, bordowe to perukowiec Royal Purple, jest lilak i na wiosnę będzie dosadzony bordowy judaszowiec. Rabata jak widać jest głównie wypełniona trawami z dodatkiem bylin.

A przy oakzji jak już tu jesteśmy to jeszcze powiem, że poprawiam proporcje tej rabaty. Teraz została wyznaczona linia, przesadzona część tawuł i zdjęta darń. Na wiosnę wszystko wykopię, ulepszymy glebę i na nowo posadzę. Dojdą jeszcze nowe byliny.

Teraz w rogu widoczne są jeszcze miskanty, hortensje i berberysy.

Wg.mnie było pięknie wystarczająco, ale wierzę na słowo, że może być lepiej.
U siebie myślałam nie tylko o brzozach, ale i krzewach, szczególnie o świdośliwie, dereniach z kolorową korą, ale nie tych potworach, tylko odmianowych.
Chociaż trawy mi się tak podobają, to z brzozami ich nie posadzę, bo za mokro.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 22:08, 26 lis 2014

Do góry
mam takiego bukszpanika w ogrodzie, średnio chętnie wzięłam go od mamy w lecie. Ale teraz jak na niego patrze to ... to wzięłabym takich jeszcze setkę (jest troszku brązowawy z wierzchu ale środkiem soczysta zieleń)

miłego wieczoru
Kolorowy ogród na piasku 22:08, 26 lis 2014

Do góry
roma2 napisał(a)
Zwariuję, zwariuję, zwariuję. Najpierw oblazłam całą (za przeproszeniem) Małą Mi, teraz ogród u Ciebie! Cudo.

Witaj Romo Dziękuję

Ogród u stóp klasztoru 22:02, 26 lis 2014

Do góry
wspomnienia różane ciąg dalszy ...

dzisiaj GOLDELSE

Kwiatowy ogródek Monteverde 22:02, 26 lis 2014

Do góry
viva napisał(a)
Aniu, kupiłam pierwszy raz w tym roku kamasje, już od dawna o nich marzyłam. Kupiłam dwie odmiany niebieskie i białą Semiplena. Ta biała to pewnie inna niż Twoja. Masz fajną kwitnącą dwa razy

Ona właściwie nie przestawała od czerwca kwitnąć ja może jeszcze jakiś inny kolor dokupię ale u mnie z miejscem krucho
Dwa ogrody 21:58, 26 lis 2014

Do góry
Vivo, myślę, że z roku na rok będzie coraz więcej owoców, przepisem służę w każdej chwili
Aniu, ja do Ciebie też po cichutku zaglądam, mam nadzieję, że już lepiej się czujesz

dzisiejsza
Ogród, gospodarstwo i winnica w Wyken Hall (Suffolk - Anglia) 21:56, 26 lis 2014

Do góry

Ogród, gospodarstwo i winnica w Wyken Hall (Suffolk - Anglia) 21:49, 26 lis 2014

Do góry
Wokół domu:

Kolorowy ogród na piasku 21:46, 26 lis 2014

Do góry
viva napisał(a)

Gabrysiu, miejsce pod brzozami będę jeszcze pokazywała w ramach wspomnieniowych, bo inspiracji swoich masz zapewne moc Druga strona jest troszkę inaczej zaospodarowana (może pamiętasz)

Miło mi, że Ci się podoba ta rabata, to moja ulubiona i mam zamiar jeszcze dużo troski w nią włożyć
W plecach są świerki (niestety kłujące), potem pas pęcherznicy Luteus, bordowe to perukowiec Royal Purple, jest lilak i na wiosnę będzie dosadzony bordowy judaszowiec. Rabata jak widać jest głównie wypełniona trawami z dodatkiem bylin.

A przy oakzji jak już tu jesteśmy to jeszcze powiem, że poprawiam proporcje tej rabaty. Teraz została wyznaczona linia, przesadzona część tawuł i zdjęta darń. Na wiosnę wszystko wykopię, ulepszymy glebę i na nowo posadzę. Dojdą jeszcze nowe byliny.

W trakcie jesiennych prac. Zdjęcie trochę zaburza proporcje, bo robione na zbliżeniu.
Teraz w rogu widoczne są jeszcze miskanty, hortensje i berberysy.

Jestem bardzo ciekawa tej rabaty na wiosnę buziolki
Kondziowy ogrod cz II 21:42, 26 lis 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Słowo się rzekło, kobyłka u płotu. A może kura....?

Nie żebym namawiała od razu...

hi hi h hi super
O....! 21:34, 26 lis 2014

Do góry
Popatrz na rabatę po prawej stronie:

A teraz na szczegóły, to jest z początku sierpnia.

Są tu pastelowe floksy, ostróżki, róże i niebieskie agapanty, a pomiędzy nimi przetaczniki i przetacznikowce, wysokie dzwonki, penstemony i szałwie, białe zawilce, nisko jakieś typowe wypełniacze pierwszego planu - może te mniejsze przywrotniki i one dadzą dwa razy do roku tę seledynową żółć, szara rogownica, kocimiętka byłaby dobra, bodziszki, ale może nie wszystko na raz. Ostrogowce mogą się spokojnie wsiać. Lawenda nie - to nie ten klimat.
Zioła - oprócz kocimiętki może oregano jako wypełniacz, bo melissa zbyt ekspansywna.
Agapantów nie posadzisz, bo nie rozrosną się tak spektakularnie - więc żeby kwitło coś w drugiej połowie lata, może pastelowe (białe i różowe) niewysokie dalie? We wszystkich angielskich ogrodach one właśnie 'robią rabaty w sierpniu, a u nas się ich unika. Albo właśnie nie jasne, tylko pomponowe bordowe? Róże można odpuścić, chociaż mają tę zaletę, że kwitną bardzo długo, więc jakaś Mary Rose albo Cottage by się zmieściły - 2, 3 sztuki.
Żeby był piękny niebieski to na wiosnę irysy syberyjskie, łubiny, potem ostróżki niebieskie i przetaczniki, a jeszcze potem wysokie szałwie - różne, także takie niebieskie jednoroczne.

W maju kwitną tam fioletowe czosnki i wygląda to tak:

Mam nadzieję, że się przyda do przemyśleń.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:21, 26 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dzięki Danusiu za rady, teraz tylko czekam na wiosnę by móc zacząć działać
Te fioletowe kółka to żurawki a te żółte to trzmielina czy też żurawki?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies