Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

...Niedaleko Krishana... 10:36, 17 lis 2014

Do góry
Witaj!
jestem pierwszy raz i na razie widziałam balkon i początki działki, wrócę póżniej,
widzę że ma już swój raj i to jest cudne
ja mam świerkowy żywopłot
kupowałam maleńkie sadzonki może po 10 gr ale to dawno w nadlesnictwie
był cięty - musze poszukać po zdjęciach jak długo rósł ale z 5 lat to na pewno

fajne też są żywopłoty z choiny kanadyjskiej

a w pobliżu brzóz fajnie wygląda coś z białym - powsadzaj naparstnice białe ale kilka - rozsieją się jak będzie im pasowało

ja w tym roku kupiłam derenia Halo Ivory - ma być niski - testuję ale wygląda że z brzozą jest ok
to tyle uff

a tu mój świerkowy z maja - tylko takie teraz znalazlam

pozdrawiam
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 10:31, 17 lis 2014

Do góry
Mój grujecznik rośnie w dobrej ziemi, podsypałam próchnicę odkwaszoną czyli materię organiczną, ma też nawadnianie

Liście wiosną urokliwie utrzymują kropelki rosy

4 pory roku w ogrodzie 10:29, 17 lis 2014

Do góry
Dodaję wątek do ulubionych.. jak się skończą prace "polowe" będę się tu produkować.
3 lata temu nawet robiłam co kilka dni fotki tych samych miejsc. I wrzucałam na forum, ale kto to znajdzie??? Zresztą te miejsca już diametralnie się zmieniły.
Od przyszłego roku biorę się za taką dokumentację, bo to jest moim planem od dawna. Fajny wątek. Też myślałam o założeniu takiego.
By nie zostawiać pustego wpisu... zostawiam moją najmniejszą rabatkę.. fotki wybrane byle jak.... ale zrozumiałam, że o coś takiego autorce wątku chodziło.

Na rabacie owalnej ok 1,5 x 2,0 m rośnie sosna na pniu (sorki, ale odmiany nie znam), irysy reticulata Harmony, tulipany niskie odm. Peach Blossom i wysokie Pink Diamond oraz krokosmia odm.. Lucufer. Sezonowo w donicy coś tam wrzucam, co w ręce wpadnie.. co rok coś innego.

Wczesna wiosna

Późna wiosna

Początek lata

Lato

Jesień (jeszcze nie ścięte..zdobią)

Zimą tylko sosna... fotki muszę poszukać uzupełnię..
Początki mojego ogródka. 10:24, 17 lis 2014

Do góry
Ogród na glinie 10:15, 17 lis 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

tutaj widać z tyłu, daleko żółto-pomarańczowe drzewo, dalej są te miskanty, trzmielina, liście miłorzębu, sieknięte funkie, wszystko w tych samych odcieniach z wyjątkiem żurawek
jak zamienię żurawki na pomarańczowe to może będzie mdło?
a jednak coś mi nie gra w tej jesiennej szacie

Cudnie to kolorystycznie wyglada Przez takie zdjecia przekinuje sie do zurawek (chociaz bardzo powoli) Zazdraszczam zapozyczonego krajobrazu
Ja bym dodala jeszcze jednego miskanta w strone milorzeba. Tam jakby bylo troche pusto. Ale jak patrze na inne/drugie ujecie tej rabatki to nie wiem czy sie zmiesci.

Ja przekopalam rabatki i zostawilam na ostrej skibie, podobno to dobrze robi dla gliny

Pozdrawiam serdecznie
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:14, 17 lis 2014

Do góry
Ogród ogrodniczki 10:13, 17 lis 2014

Do góry
Wymurowaliśmy murek pod taras.
Do zrobienia jest jeszcze podłoga na tarasie,zamontowanie belek i wszystko to co pod murkiem czyli wjazd.
Zastanawiam się też co zrobić pod tym murkiem.Czy robić jakieś obsadzenia?

Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 10:10, 17 lis 2014

Do góry
Grujecznik nie musi być wielopniowym krzakiem jak ktoś gdzieś wczoraj napisał, wszystko zależy od tego jaki egz. kupisz a także od sposobu prowadzenia, wiele pni można wyprowadzić na jeden pień, albo kupić już wyprowadzony jak mój. Korona jest około 2 metry od ziemi.

Działka wkoło Lubczyka :) 10:09, 17 lis 2014

Do góry
kitek81 napisał(a)
Proszę obiecane zdjęcia za dnia tej samej rabatki

Kasiu teraz to ja widzę czy ja dobrze rozumuję że idziesz w proste rabaty?Zapowiada sie ciekawie i podoba mi się ta rabatka co oprócz róż i lawendy tam masz?
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:09, 17 lis 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:08, 17 lis 2014

Do góry

Przęstka pospolita – Hippuris vulgaris 09:36, 17 lis 2014

Do góry
Jesienią nie traci na wyglądzie, zachowuje żywo-zielony kolor, w sporadycznych przypadkach dochodzi do porażenia pędów grzybem, wówczas obumierają i zasychają.

Grzyby kapeluszowe na trawniku 09:08, 17 lis 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Jak pozbyć się tych grzybków z trawnika?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:45, 17 lis 2014

Do góry
babka napisał(a)
Witam Tyle rad i podpowiedzi tu czytam od fachowców, może i mnie ktoś pomoże ? Przeklejam wpis z mojego wątku :

W przyszłym sezonie muszę poprawić to miejsce, dosypać ziemi, zdjąć włókninę i poprawić to i tamto. Przy okazji moze jakoś ożywić ? macie jakiś pomysł ? Zdjęcie jeszcze sprzed rewolucji więc wybaczcie ten sajgon w tle
Wystawa pn-zachodnia ale słońce latem dość wcześnie i mocno tam świeci.

Ziemia jest między zielonymi liniami, po bokach beton

witaj, na mój gust fajnie to wygląda Jeśli między zielonymi jest ziemia, to zdjęłabym kamienie, posadziła mnóstwo runianki japońskiej i cebulowych między nią - jedna odmiana najlepiej, z 200-300 sztuk drobnocebulowych na pewno wejdzie - cebulica syberyjska jest cienioznośna? Lub coś o większych cebulach, żeby się miało siłę przebić przez żwir... I z powrotem rozłożyła żwir, może cieńszą warstwą, ale już bez szmaty pod nią. Ewentualnie, zamiast runianki, carex evergold, dużo sadzonek, na całej powierzchni prostokąta ograniczonego zielonymi liniami, i pomiędzy niego cebulowe cienioznośne.
pozdrawiam!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:41, 17 lis 2014

Do góry
Fama napisał(a)
Witam,
Przed domem mam taki oto klombik posadzony przez dewelopera.
Bardzo liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam ciepło

Witaj,
ja bym tu pod płotem posadziła żółtolistne kolumnowe drzewo, np buka odm. Dawyck Gold. Ewentualnie wiąza Wredei (ale tego trzebaby ciąć, bo on w taki odwrócony stożek rośnie). pozdrawiam!
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 08:36, 17 lis 2014

Do góry
Czyli wilgoć wszędzie?
Czas więc wymyślićajęcie na dzisiaj. Wybory za nami, nasi kandydaci zadowoleni albo nie, a nam pozostaje wierzyć, że bedą zarządzaćpublicznym groszem mądrze.

Miłego dnia!

U BusyBee w ogródku... 08:26, 17 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)

Kasiu a jakie zmiany po głowie Ci chodzą?

Pozdrawiam i dziękuję za porady u mnie

Danusiu obawiam się, że niewiele Ci poradziłam. Każdy ma jakąś swoja wizję i prawie tyle pomysłów ile osób

Tak naprawdę, to trudno jest doradzić komuś jeśli nie było się w ogrodzie. Rzut z góry bardzo pomaga i właśnie myśląc nad rabatą u mnie, powinnam jakiś rzut z góry opracować tak, jak Ty go zrobiłaś....

Wstępnie pokażę tylko- chodzi o ten rząd tuj. Chcę zrobić wzdłuż niego rabatę, bo tak jest nudno.... i ciężko jakoś z tymi bryłami szmaragdów...Poza tym chcę połączyć rabaty po lewej i prawej stronie rzędu. Ewentualnie przesadzając małego buczka, który rośnie na środku trawnika.
T będzie dość spora rabata- długość około 10 metrów.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:15, 17 lis 2014

Do góry
Polastern
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:07, 17 lis 2014

Do góry
A ta piękność --nie wiem jeszcze jaka
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:06, 17 lis 2014

Do góry
Chopin
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies