Sebek piknie dziękuję Joanno miło,oj bardzo mi miło monteverde dziękuję skarbnico wiedzy wszechstronnej-i to jest TO-skrobnę z grubsza co się łuszczy i potraktuję tym lakierem-dzięki za dobre rady Martek do usług
Hortensje dorastają do 2,5 m wys. i szer. czy nie będą za wysokie w tym miejscu (vide czy nie zagłuszą wiśni całkowicie)?
Co do tojeści to w słońcu ma się dobrze gdy ma wilgotne podłoże poza tym ile sztuk musiało by byc na tej rabacie, aby to dobrze wyglądało (pomijąc fakt, że rh to gleba kwaśna a tojeść obojętna, bukszpan zresztą też woli obojętne i zasadowe).
Piszesz: "A może porozrzucam kulki bukszpanu z przodu (żółte pole na szkicu w poprzednim poscie) i wypełnię przestrzenie irgą lub trzmieliną albo berberysem?" To mi sie najbardziej podoba (z tym, że berberys nie jest zimozielony).
Sebek ma rację co do kształtu placu przed wejściem. U Ciebie, aby wszystko ładnie grało wystarczy połaczyć ze sobą dwa półkola o promieniu ca 5.5 m.
Jak niżej (choć linia dojazdu i jego szerokość wymagałaby pewnie korekty)
JOLANTA KUCHTA - 100 % ODPOWIEDZI 5/5 na godz. 18:44 13-08-2011
2.miejsce Hanka Andrus 5/5 na godz. 8:12 14-08-2011
3. miejsce Bogda 5/5 na godz. 10:42 15-08-2011
4.miejsce Alinak 5/5 na godz. 15:36 15-08-2011
5.miejsce Anna Ścigaj 5/5 na godz. 22:54 15-08-2011
11.miejsce SEBEK
12.miejsce Ewa.G
13.miejsce Anna Żochowska
14.miejsce Kaśka Kadyszewska
WSZYSTKIM GRATULUJĘ !!!
Niektóre osoby bardzo mocno się zaangażowały i szukały poprawnych odpowiedzi. Były też takie, które od razu odpowiadały poprawnie.
w konkursie brało udział 14 osób, dlatego postanowiłam, że pozostałe osoby dostaną nagrody pocieszenia.
Czekam na dane pod jaki adres mam wysłać nagrody !!!!
Pamiętajcie, że jest jeszcze nagroda "roślinna". Przypominam, że mogę ją przekazać TYLKO osobiście !!!
1 sposób: w "Zielonym Punkcie" w Strąkowej (u mnie)
2 sposób: w piątek 26 sierpnia w Warszawie na wystawie "Zieleń to Życie"
Czekam na zgłoszenie pierwszej osoby, która brała udział w konkursie i która będzie mogła tą nagrodę osobiście odebrać !!!
Tylko nie wiem czemu aż tak się trzymasz tej linii podjazdu - jak dla mnie jest za szeroki. Nie wiem czy chcecie parkować autami po prawej przed rabatą - bo zmieszczą się tam na pewno ze trzy jakbyście nie stali w garażu - według mnie zrobiło się zbyt prostokątnie, ale może w realu będzie to wyglądać inaczej
bo myslalam je tez okryc jakas kora czy agrowłuknina na zime,moze by miały wieksze szanse na przezimowanie tylko maja one bardzo wysokie te pędy, dlatego nie wiem czy je obciac do ziemi czy nie:/
Ja ciachnąłem swoje do ziemi i przykryłem igliwiem - lecz nie odbiły.
Kasia miała takie jak ja w koszyku na furtce, więc moje były jednoroczne, ale Twoje mają inne liście....