Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Piękno ukryte w detalach ... na skraju zielonego świata 16:32, 03 lis 2014

Do góry
aage napisał(a)

Serdecznie witam w moich progach
Do odkrycia zostało naprawdę niewiele, prawda?
Kącik z pompą dopracowywany na przestrzeni kilku sezonów i można by powiedzieć, że dopiero teraz zaczyna mi się podobać. Abisynka to oczywiście atrapa i służy obecnie jako ciurkadełko działające na zasadzie obiegu zamkniętego wspomaganego zwykłą pompą fontannową. Małe oczko wielkości kałuży
Dla Ciebie...w jesiennej odsłonie

Bardzo mi się podoba i ślicznie dziękuję za pokazanie tego kącika i jego opis
Miłego dnia Wam życzę
Ogródek Iwony 16:26, 03 lis 2014

Do góry
Moniko, z ławeczki pewnie zobaczyłaś takie widoki dziś:

Zamiast dębu będzie ambrowiec

Blaski i cienie nowego życia 16:08, 03 lis 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
A oto róża o której pisałam, w tym roku chciała się rozrastać na potęgę ale jej na to nie pozwoliłam. Przylatuje tam dużo pszczół a ze względu na dziecko wolę być ostrożna. Więc trzymam ją w ryzach.

A nie jest to multiflora?
Prośba o pomoc w wykończeniu rabat 15:57, 03 lis 2014

Do góry
myślałam ale obecnie to goła ziemia. Nie wiem co posadzić, zanin się zadomowią chwasty. Poza tym, chciałabym, żeby to była dość sztywna konstrukcja
zdjęcie zrobione przed pracą glebogryzarką
teraz, po prawej stronie na "skarpie" jest posadzona 5 metrowa katapla

Ogródek Iwony 15:41, 03 lis 2014

Do góry
Z serii: co trawa widziała
Ogródek Iwony 15:34, 03 lis 2014

Do góry
Dąb (ulubieniec mojego M ) coraz bardziej robi się złoty
Ogródek Iwony 15:30, 03 lis 2014

Do góry
Lubię tę rabatkę, jest taka kolorowa. Mimo, że nie tylko kwiaty decydują o tym:

Patrząc na pierwszą i trzecią fotkę, cały czas się zastanawiam, czym oddzielić się od widoku sąsiadów. Te tuje tak wolno rosną, a za płotem jest droga dojazdowa na pole. Posadziłabym kilka drzew na zewnątrz, tylko co? I czy kombajn wtedy wjedzie? A jak wewnątrz, to kosztem tuj, czy trawnika? Mam wątpliwości, co zrobić, dlatego jest tak, jak jest
Ogródek Iwony 15:23, 03 lis 2014

Do góry
Widok z sadu - tam robię rewolucję wiosną. Muszę wydzielić mały warzywnik, nawieźć ziemi i wysiać nową trawę. Muszę też pomyśleć o zagospodarowaniu kompostownika, bo był jednokomorowy i się przestało w nim wszystko mieścić, czeka pryzma obok. Może zlecę komu wykonanie - szewc bez butów chodzi, a stolarz desek nie ma (czyli mój M), hi, hi. Na drugim miejscu rabata na wprost wjazdu - tu też czekają zmiany, nie są jednak sprecyzowane do końca. Na pewno wylecą z tąd maliny
Ogródek Iwony 15:15, 03 lis 2014

Do góry
zabaewa napisał(a)
Iwonko - a jakim aparatem robisz zdjęcia ? Bo wiesz - można kupić takie nakręcane soczewki z dioptriamii tanio można robić zdjęcia zbliżeniowe. Drugim ale droższym rozwiązaniem są tzw. Pierścienie do makro. Montuje się je między body a obiektyw i soełniają wtedy rolę mieszka. Niekoniecznie trzeba od razu wydawać dużych pieniędzy na obiektyw makro.

Ewo, mam aparat Sony DSC-H200,jak go M kupował, nie docenialiśmy jeszcze lustrzanek, później odkryłam, że on nawet nie ma typowego Macro (poprzedni Olympus miał, ale coś mu się popsuło i nie mam gdzie go dać naprawić). Ten sony robi takie niby fotki, nie łapie do końca ostrości, czasem mi to nie przeszkadza, czasem bardzo. Nawet nie wiem, jaki aparat by kupić, żeby jako amator być zadowolonym. Dodatkowo w szkole z dziećmi mam godzinę zajęć artystycznych, na zwykłych kompaktach uczę ich sensownego podejścia do robienia zdjęć: kadrowania, zasady pierwszego i drugiego planu, fotek w świetle zastanym - takie podstawy, aby każdy swoim aparatem nauczył się robić fotki. Czasem dzieci mają tylko aparaty w telefonach komórkowych ... WSI POLSKA
Tak robi mój sony zbliżenia:
Drzewulcowo 15:14, 03 lis 2014

Do góry
Kapibara napisał(a)
I jeszcze jedno ujęcie tej samej różyczki. M się śmiał, że zamiast najpierw zjeść śniadanie ja biegnę do ogrótka fotki robić

Matko jac cudnie Też bym leciala najpierw z aparatemBuziaki
Bonsai i niwaki 15:09, 03 lis 2014

Do góry
Dzięki za odpowiedź.
Tak sobie oglądałem filmiki oraz zdjęcia w internecie i nasunęło mi się kolejne pytanie
Czy w celu zrobienia takich chmurek

wycina się wszysto od dołu gałęzi, a resztę podwiązuje do góry na stelażu (np. z bambusa)?
Ogródek Iwony 15:03, 03 lis 2014

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Moje hortensje bardziej się przebarwiały na brązowo.
U ciebie jeszcze biel widoczna.
Róże widzę w dalszym ciągu piękne, jeszcze nie chcą kończyć sezonu.Jeszcze królowanie w ogrodzie im służy

Dzisiaj wróciłam "wcześniej" z pracy i zdążyłam zrobić kilka fotek, póki bateria nie padła. Hortensje z chwili na chwilę robią się brązowe, tylko jeszcze limlight próbuje ratować honor, wypuściła jeden młody kwiatek (ostatnia fotka). Vanilki, które nimi nie są zbrązowiały, nie mogłam się z tym pogodzić, że nie chciały się wybarwić i obcięłam im łebki, to teraz już listki są brązowe (już się przyzwyczaiłam do brązu - nawet mi się podoba :
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 15:03, 03 lis 2014

Do góry
A to jest Agava parri i Yucca glauca Baileyi z nasion

Łuki, bramki, przejścia 14:41, 03 lis 2014

Do góry
Przy bramce wejściowej do mojego ogrodu mam solidną pergolę wykonaną z metalu ocynkowaną. Jest ona obsadzona od kilku lat winobluszczem pięciolistkowym. Teraz mam zmieniony cały przedogródek i zastanawiam się czy on mi do tego nowego, eleganckiego przedogródka pasuje. Czy nie zastąpić go pnącą różą lub pięknym powojnikiem. Proszę o poradę co o tym myślicie?
A tak wygląda teraz przedogródek

Widać tam w dali bramkę porośniętą winobluszczem.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:05, 03 lis 2014

Do góry
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:05, 03 lis 2014

Do góry
Ogród nocą, światełka dla tych, co odeszli...teraz mają inne sprawy, a my nadal z doczesnymi się borykamy...
Ogródek Anity 13:58, 03 lis 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
W ogrodzie jesień, nic sie nie dzieje, wszystko powoli zasypia....
No, może z wyjątkiem kretów, bo gdy chowam kosiarkę, to one sie dekonspirują....

No nareszcie twójh wątek ożył bo juz musiałam sie za ciebie i twoja nieobecnośc przed dziewczynami tłumaczyc..

ładna jesien u ciebie i modelka widzę pozuje tyłem jak u mnie, tyle że twoja chociaz łeb odwróciła do aparatu

A to na zdjeciu to perukowiec czy grujecznik ? bo ładnie wygląda, troche bordo, troche pomarńczu i cien zieleni ma w listkach....

Twoja wyspa traw zachwyca, jeszcze troche a dorówna tym trawom nad oczkiem u Małej Mi, naprawde bujnęło ci wszystko niemozliwie

U mnie tez wczoraj jednego kwitnącego goździka na rabacie widziałam i ze 3 szt w donicy....smutne to, jesien i zima idzie nieodwołalnie, chociaż i tak dzis słoneczko piekne..
Buziam !
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:44, 03 lis 2014

Do góry
a tu kapitalne kwadraciaki bodaj z graba i buka, piękny przedogródek pewnej firmy ogrodowej po prawej wzdłóż ogrodzenia nie widać ale oczywiście szpaler wisni pod nimi trawy.... mmmmm... tylko patrzyc i sie natchniewać

Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 13:33, 03 lis 2014

Do góry
Fotki ostatnich prac. Wybaczcie jakość - robione telefonem dzisiaj rano

1. Szpalerek posadzonych tui pod betonowym płotem. W przyszłości mają zasłonić to betonowe brzydactwo i to co za nim czyli wystające samochody z autowypożyczalni. Ta duża tuaja to jedna z dwóch, które przeżyły atak choroby grzybowej. Przed tujami będą hortki, potem pasek wysypany żwirem z posadzonymi trawami i trawnik.

2. Parawan z palety obok garażu. Od wiosny tam, gdzie są szczapki brzozowe będą donice z kwiatami a u stóp nasadzenia cieniolubne np. paprocie. A po lewej - to już wiecie co

Ogrodowy spektakl trwa ... 13:26, 03 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Oczka przed spaniem pocieszyłam..... oczywiście nie ślimakami.. chociaż twoje skorupki nie są brzydkie..
I przypomniałaś mi, że pora tulipany wsadzić do donic na wiosnę będzie jak znalazł...
Oj uciekam spać..

Acha.. mój głos i trawki i hosty.... jak to bez jednego i drugiego???

Agapanty masz wypasione...

No tak sobie myślę, że są dwie konkurencje hosty i trawy i hortensje i róże, jak hosty są młode i młode listki róż z maleńkimi pączkami to aż piszczę z radości a przecież ani traw ani hortensji nie widać - wkraczają dopiero od lipca jak te pierwsze ślimaki obłupią a róże mają za sobą pierwszą mlodość - no i wtedy głupie myśli przychodzą

28 kwiecien

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies