Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:37, 20 paź 2014

Do góry
Do siebie też szukam inspiracji .

Kółka pod lasem maja być zakryte żywopłotem z porzeczki,
ostatnio wymyśliłam że żywopłot damy dookoła i być może jeszcze w środku podzielimy je w jakiś sposób.......ale nie wiem jeszcze jak , bo są nierówne .

Tutaj mocno poglądowe rysunki

Przykładowy podział

W środek wyższe byliny, które będzie widać z daleka i oczywiście z rodzin mocno błotno-lubnych hahahahaha
Kamienny ogród 06:25, 20 paź 2014

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Ale świetnie!

leon60 napisał(a)
U la la

Dzięki

A w słoneczku wyglądało tak:

Poszukuję inspiracji na prostą ławkę na końcu ścieżki.
Gdyby Wam się coś rzuciło na oczy...
Mój jesienny ogród 04:02, 20 paź 2014

Do góry
Haniu, niestety dnia brakuje i to mnie b. martwi, dobrze że tu czas dopiero w listopadzie przesuwają. Właśnie z tego powodu w soboty teraz nie pracuję żebym miał więcej czasu na wycieczki. Już nie długo sezon się skończy i będę polował tylko na ptaki. Liści coraz mniej to nie będą miały się gdzie chować . Trzymaj się zdrowo Hamuś.

Mój jesienny ogród 03:53, 20 paź 2014

Do góry
Bogdziu, dzięki za odwiedziny. Przyroda jest tu naprawdę cudowna, nie mógłbym wysiedzieć w domu. Nawet jadąc samochodem do Ottawy czy do Fanalan Falls, przy drodze roślinność całkiem inna i w ogóle całkiem inaczej rośnie. Ziemia tu jest bardzo dobra, nawet na północy, 200 km od Toronto farmy się kończą gdyż pod warstwą ziemi są już skały. Na nich ziemia jak nad Wisłą. Na północy zrobiłem sporo zdjęć to pokaże później. Nie wspomnę o powietrzu, które ma zapach cedru. Foty z botanika ładnie wyszły, zobacz że tam jeszcze wszystko kwitnie, kwiatu tyle jak by to był lipiec. Tu nie ma przymrozków i to dla tego tak jeszcze wszystko buja. Przymrozki przychodzą w listopadzie a nie we wrześniu jak u nas. Kardynałową zrobiłem małym obiektywem, sama się prosiła, byłem od niej 2 m i się nie bała to ją zrobiłem. Moje ręce może trochę lepiej, przynajmniej nie gorzej i to cholerne swędzenie trochę ustało, to już jakiś sukces i bąble pękają, dobrze że tam jest chyba olej i gaza się nie przykleja. Na razie żadna rana mi się nie zrobiła, to też dobrze. Pozdrawiam i również zdrówka życzę.

Mój jesienny ogród 03:43, 20 paź 2014

Do góry
Witajcie
Dziś znów będzie bardziej ogrodowiskowo i dalej będę pokazywał foty z botanika. Było tam ładnie więc nie widzę przeciwwskazań aby to pokazać. Przy wejściu dostałem mapkę okolicy i plan ogrodu oraz pieczątkę przybitą na rękę, tu wszędzie stemplują zamiast biletów. To mi się nawet spodobało, gdyż nie trzeba pilnować biletu. Ogród graniczy z moczarami nawet było wejście ale takie wąskie i w kształcie litery S że trzeba było bokiem przechodzić, jest to po to zrobione żeby jeleniowate nie przechodziły i nie robiły szkód w ogrodzie. Więc pojechałem na około a przy okazji mogłem obejrzeć mokradła z góry, widok świetny. Nie mogę znaleźć folderu z botanika, bo może jeszcze coś ciekawego bym tam wyczytał i napisał. Przed wejściem nie robiłem fotek, gdyż Hindusi mieli tam jakieś spotkanie a razem ze mną przyjechała jakaś szycha białym rolsem i kierowca otworzył jej drzwi i rozwinął czerwony dywan a gdy wyszła wszyscy jej się kłaniali w pas, więc nie chciałem narobić sobie kłopotów, choć swędziało mnie aby choć telefonem coś pstryknąć. Jest tu tego ze nieraz to już nie wiem gdzie jestem, czy w kanadzie czi Indiach. Zapraszam na foty i pozdrawiam.

Miskant - Miscanthus 02:41, 20 paź 2014

Do góry
1) Miscanthus sinensis ,,Ballerina"
2) Miscanthus sinensis ,,Zebrinus"

Miscanthus sinensis ,,Zebrinus"

Szmaragdowy Zakątek 02:23, 20 paź 2014

Do góry
Dzisiaj w „szmaragdowym”, mimo cudnej pogody, ogłosiłam zakończenie sezonu działkowego. Obrzeże nowej rabatki hortensjowej dokończone, liście zgrabione w 90%, huśtawka schowana do garażu, pawilon ogrodowy złożony, „pogromca trawnika” (czytaj kosiarka) przygotowany do zimy.
Uff… koniec na ten rok. Na zakończenie sezonu jeszcze poziomeczka dla każdego….

A po południu pojechałam do znajomych i okazało się, że u nich na działce jest właśnie „wysyp” opieńków miodowych. To ulubione grzyby mojego taty, więc postanowiłam zrobić mu niespodziankę i zebrać co nieco. Ale nie dało zebrać się troszeczkę… podjechałam więc tyłem samochodu i wrzucaliśmy bezpośrednio do bagażnika. Po 15 minutach (zbierały 4 osoby: 2 dorosłych i 2 dzieci) bagażnik był pełny… coś koło 15-20 kg. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia…
Godzinę temu wróciłam dopiero do domu… obieraliśmy z tatą grzyby przez 5 godzin, potem jeszcze marynowanie, pożyczałam słoiki od sąsiadów bo zabrakło…padam ze zmęczenia, rąk nie mogę domyć, jutro policzę ile wyszło słoiczków, bo dziś już nie miałam siły.
Szmaragdowy Zakątek 02:17, 20 paź 2014

Do góry
paniprzyroda – Mariolko, faktycznie dziwna ta mini hosta… nigdy takiej nie widziałam

Madziarzeszów – GEORGIA PEACH jest prześliczna, ale jeszcze bardziej zaskoczyła mnie żurawka RIO … co tydzień inny kolor

popcarol – maleńki agreścik do ciachnięcia na wiosnę.
Carola, w sprawie moich żurawek już kiedyś przeprowadzałam śledztwo… podobno obydwie to MARMALADE … jakieś cudaczne są. Muszę naprawdę zapytać Łukasza, może on rozwieje moje wątpliwości. Rosną tuż obok siebie, więc to nie kwestia nasłonecznienia lub kwasowości ziemi… zaraz poszukam zdjęcia, bo gdzieś były razem….o już mam. Jedna pomarańczowo-różowa-bordowa, a druga zielona z bordowym spodem liścia

Kasik – a gdzie ty się w październiku na wagary wybrałaś?

Marzena2007 – Marzenko, dzisiaj (a właściwie już wczoraj) było ślicznie… cieplutko, słonecznie, piękny ogródkowy dzień… szkoda, że zapowiadają ochłodzenie i deszcze…buuu
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 01:51, 20 paź 2014

Do góry
kinga napisała:
Kochani dzięki Waszej pomocy udało mi się założyć fajny trawnik ( jak na pierwszy raz jest chyba nieźle
Obiecałam zdjęcie i wrzucam ( robione pod koniec września) Trawnik siany 21.08.

Życzyłbym sobie czytania coraz większej ilości postów o takiej właśnie treści i podziwiania takich trawników.

Plamy w kliku miejsach na trawniku takiej białej pleśni czy to pleśń pośniegowa? No ale z definicji nie bardzo pasuje na tę porę roku. Ziemia przed sianiem nie była nawożona, 3 tygodnie temu posypałam trawę florovitem jesiennym do trawnika i tyle.
Kochani pomóżcie, co to może być i jak się tego pozbyć, nie chce stracić mojego trawnika

Kinga.
Ja na tej fotce nie widzę śladów choroby grzybowej. Prędzej to jakiś gołębi puch lub ,,dmuchawce" z kwitnących nieopodal traw ozdobnych pośród soczyście zielonych źdźbeł trawy. Jedynie przypatrz się czy te niteczki nie mają na sobie różowej poświaty bo ja na zdjęciu tego nie widzę.
Mój 4 arowy azyl... 00:37, 20 paź 2014

Do góry
Ażurowe kwiatostany Anabelki Strong

Mój 4 arowy azyl... 00:33, 20 paź 2014

Do góry
Cynie będą kwitnąć dopóki przymrozki ich nie zwarzą

Pączków jest jeszcze trochę

a kwiatów sporo

Ogródek Agam 23:44, 19 paź 2014

Do góry
agam napisał(a)

Piękną masz jesień w ogrodzie , ambrowiec maleństwo ale jakich pieknych kolorków dostał... Dasz wiarę,że mój jeszcze zielony? Normalnie zaczynam sie już wściekać bo gdzie nie zajrzę to wszędzie widzę jesienne przebarwienia a u mie wszystko zielone!!
Co wykopaliśmy w ogrodzie 23:33, 19 paź 2014

Do góry
Ja wykopałem kilka porcelanek, bo tak się fachowo nazywają te kapselki do butelek

Mam też w domu 2 filiżanki, moja ciocia ma dzbanek, a babcia kilka kieliszków które były zakopane przez niemców u nas na ogrodzie w starej wanie. Wanna była wypełniona szkłem, ale niestety większość została pobita przez konia albo krowę mojego pradziadka, które to zwierzęta odkryły ten skarb. Deski którymi była przykryta wanna zarwały się pod ciężarem zwierzęcia ziemia się pod nim dosłownie zarwała
Wrzucę kilka zdjęć filiżanek jak będę w domu
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 23:29, 19 paź 2014

Do góry
admete napisał(a)

Jakie słoneczko.... Ja tracę nadzieję, czy się doczekam takiego marikena.... W ogóle coś moje drzewa i krzewy kiepsko się wybarwiają... ani mariken, ani grujecznik, ani berberysy.... wszystko nadal zielone...
Aguś pozdrowionka
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 23:22, 19 paź 2014

Do góry
eda napisał(a)

Możliwe ha ha
róże mamy podobne zobacz moja zmokła kura twoja ślicznie powywijane płatki

A znasz jej nazwę? Może przestanie być nn no deszczu nadal nie widać to jeszcze się trzyma
Mój mały zakątek :D 23:05, 19 paź 2014

Do góry
Pawlus napisał(a)
Skąd ja to znam Mam kilka miejsc w ogrodzie gdzie jest po prostu gruzowisko. Czasami mam wrażenie że pod spodem są ruiny zamku czy czegoś podobnego

To prawda, akurat ten kamień jest bardzo ładny, druga jego strona jest całkowicie płaska, myślę że zostawili go niemcy jak budowali sobie dom
Przyznam, że często napotykam się na wiele gruzów, ale podczas takich wykopalisk znalazłem coś fajnego porcelanki( korki do butelek )

Kosolkowa Pasja 22:56, 19 paź 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Dzień dobry! Po dłuższej nieobecności -trochę dzisiejszych obrazków.
Zacznę od tego co najważniejsze:

OTO ON

Po prawej - pierwsza warstwa do kompostu- liście czereśni. Po lewej - wysypany jeden z worków z przekompostowanym obornikiem końskim. Nie myślałam że będzie aż tak piękny! :

tylko ogrodnik ogrodnika zrozumie w jego zachwycie nad obornikiem
Piękny, że aż palce lizać
Mój mały zakątek :D 22:49, 19 paź 2014

Do góry
ułożyłem kamienie, dosadziłem 2 krzaki bergenii, 2 krzaczki jałowca i kilka czyśćców wełnistych oto efekt

obok czyśćców w wolnym miejscu chcę na wiosnę posadzić hortensje, a pomiędzy kamieniami chcę nasypać trochę ziemi i też pomyślę nad wsadzeniem czegoś.
W sumie to myślałem, żeby wsadzić tam krzak bukszpanu, tylko że się boję, że się nie przyjmie, bo jest już dosyć duży i stary, ale jeszcze mam czas do namysłu
Mój mały zakątek :D 22:43, 19 paź 2014

Do góry
Po wykopaniu kamyczka zabrałem się za sadzenie cebulek. Zrobiłem sobie koszyczki na cebulki do wkopywania, pomysł oczywiście podpatrzony na ogrodowisku
Mój mały zakątek :D 22:40, 19 paź 2014

Do góry
W końcu pogoda w weekend dopisała, więc zabrałem się za robotę przy malej (prostokątnej) rabacie. I o to co wygrzebałem z ziemi taki malutki kamyczek

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies