Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:27, 25 wrz 2014

Do góry
Syla - z czystym sumieniem polecam. A masz pomysł co bialego i zwiewnego na tej rabacie posadzić aby latem ja rozjasnić? No może nie kosmosy..... Ale mysle o takich podobnych kwiatkach. Coś na wzór rabaty Danusi...a tam byly białe kosmosy....

Madadzia masz rację to ok 7 godz drogi dla Ciebie... Wybaczam

Wilcza - świetnie wyczuwasz moje nastroje Oby do Bożego. Arodzenia i sezonu narciarskiego Już M planuje wyjazd

Aniu Monteverde - tak myślalam, że mam też Honorine Jobert... Kogo Ci orzypominam?

Tusiala mam evergolda dwie zimy i nie przemarza, faktem jest, że zimy były wyjątkowo łagodne. Zawsze w ostrą zimę można go orzysypać torfem i nakryć igliwiem. Wg mnie warto bo zrobił się naprawdę piękny. Trochę brzydną liście po zimie ale chyba w tym roku je porządnie wyskubię (przy łagodnej zimie) lub obetnę (jeśli bedzie ostra)
Zawsze mozesz posadzić inne carexy. Dla. Ciebie na zdjęciach
Comans bronze form

Crex mrorrovi variegata (to nie jest ice dance)
Tu ma być ogród :) 11:26, 25 wrz 2014

Do góry
Witam wszystkich forumowiczów, niedawno dołączyłam do tej społeczności.
Do tej pory chłonęłam informacje z różnych interesujących mnie wątków aż w końcu postanowiłam założyć swój.
Od kilku miesięcy mieszkam w nowym domu i szykuję się do zakładania ogrodu, ale jako, że jestem w tym temacie laikiem kompletnie mnie to przeraża.
Poniżej wklejam kilka zdjęć z prośbą o porady.
Pierwsze zdjęcie to rabata od frontu, znajduje się w centralnym miejscu pomiędzy bramką a bramą. Rabata ma wymiary 4,5 x 3m, chciałam tam zrobić obwódkę z berberysów Admiration i Goldalita, a w środku szczepiony jałowiec i może trzmielina, dwie plamy z wrzosów i wrzośców (czerwone i białe), pod trzmieliną funkie nawiązujące kolorystyką np. Mediovariegata.
Na wypełnienie reszty wolnego miejsca nie mam pomysłu, może jakieś niskie kuliste formy thui w obcieniach żółci i świerka np Picea Abies Nidiformis.

Może ktoś doradzi?
Drugim problemem jest obsadzenie 2 symetrycznych rabat przed samym domem. Mają wymiary 4 x 2,5 m. Rabaty są od wschodu, czyli jasno jest tam przez kilka godzin, a na tej po prawej stronie właściwie panuje przez większość dnia półcień bo słońce chowa się potem za gankiem. Planowałam, że na obu będą takie same rośliny, w miejscu centralnym klony palmowe Atropurpureum a dookoła żurawki w różnych kolorach (Heuchera, Berry Smuthie, Citronella, Caramell, Coral Forest) - co sądzicie, po ile sztuk jednej odmiany powinno się tam znaleźć? i może jeszcze trzeba przewidzieć tam inne rośliny, bo miejsca jest sporo.

Będę wdzięczna za pomoc.
Na razie piszę tylko o tych wymienionych rabatach, ale do zagospodarowania jest kilka innych miejsc.
Pozdrawiam,
lindsay80
To tu... 11:25, 25 wrz 2014

Do góry
Nasionka Ostnicy Pony Tails zamówione i domówionych "kilka" odmian tulipanów i krokusów. Paleta różowo-biało-fioletowa. Teraz sadzenie. Zimą sianie i czekam na wiosnę!

A tymczasem delektuję się 100% ekologicznym jabuszkiem własnego chowu. Pycha!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:24, 25 wrz 2014

Do góry
Sto lat w zdrowiu i szczęściu, Karola!

"Niezdecydowana ogrodniczka" 11:23, 25 wrz 2014

Do góry

MAm trzy do przymiarki
Taka..kurcze zapomniałam nazwę

Zebrinus

i ML

Którą wybrać?
Podoba mi sie Zebrinus. Che żeby urosła na wysokość siatki
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:22, 25 wrz 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:13, 25 wrz 2014

Do góry
duzo miejsca na nowe roslinki zycze i rózyczka dla ciebie
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 11:09, 25 wrz 2014

Do góry
Dorota123,

Dorotko kiedyś gdy serfowałem incognito po ogrodach w Ogrodowisku, to trafiłem na Twój intrygujący ogród a zwłaszcza piękną altanę, która jest chyba oczkiem w Twojej głowie - no i już wiem co Cię "korci". Ale ok, powiem Ci że ten sam model altany był "bazą" wyjściową dla mnie do stworzenia herbaciarni a inspiracją były japońskie Chashitsu. Poniżej w fotkach przedstawię ewolucję wykonanego przeze mnie mojego Chashitsu i tak pierwsza fotka ( mam wrażenie że to chyba prehistoryczna) to najstarsza jaką odnalazłem.

ps
..jak patrzę na tę fotkę to jedno mi się ciśnie na myśl o matko jaka MASAKRA! ( tego zdjęcia nie miało tu wcale być)
..potem wykonałem trzy spadowy dach, i zabudowałem naroża z papieru oraz zacząłem eksperymenty z lampami naftowymi.

..było romantycznie ale dużo pracy i zachodu z tymi lampkami.

..potem to już instalacja elektryczna w narożnikach na którą się składają takie listwy drewniane z trzema zamontowanymi oprawkami i żarówkami - wszystko to połączone jest kablem szeregowo w całość. Co daje nam że przy zepsuciu się jednej żarówki pozostałe nadal świecą.

..jak widzisz proste rozwiązania tu zastosowałem.
No i lampa wisząca

..i wyszło tak:

po zmontowaniu i jedna z pierwszych fotek po uruchomieniu oświetlania.
A poniżej fotka w szacie zimowej:

..a na chwilę obecną wygląda tak:

Dorotko -myślę że uzyskałaś ode mnie wyczerpującą odpowiedż z mej strony na Twoje pytanie to na tyle. No i wiesz - musisz mieć na uwadze jedno,że elektrykiem to ja nie jestem a z fizyki to miałem naciąganą tróję, zaś jakieś schematy instalacji do dziś czytać nie umiem i dla mnie to wielka magia. Do dziś mam że jak próbuję coś naprawić z elektryki w domu - to potem pół dzielnicy światła nie ma ( hi,hi) - taki ze mnie elektryk.

pozdrawiam
Jan
Ogrodowa symfonia 11:08, 25 wrz 2014

Do góry
Sabina76 napisał(a)
Aniu, wrzucam moje pierwsze rozchodniki
Rozchodnik nr 1 - Kobieta z ogrodniczego mnie zachęciła do kupna, ale nadal jestem na nie.

Rozchodnik nr 2 - mój typ. Będą takie jeszcze dwa.

Sabinko, mi bardzo podoba się ten pierwszy. Dlaczego Ty jesteś na nie?
Ten drugi mam. A ten co mam na froncie, ten duzy, to jeszcze inny.
Pozdrawiam
Dogonić marzenia... 11:07, 25 wrz 2014

Do góry
Z lawendą:

z carexami:

Oj chyba z lawendą nie...

Sama sobie odpowiadam Oj niedobrze...
"Niezdecydowana ogrodniczka" 11:04, 25 wrz 2014

Do góry
Kulki sa według mnie duże i ładne

1 wersja z limką przy furtce, stożkiem z bukszpanu i z cisa. Na końcu rabatki jest berberys MARIA, który będzie przesadzony

A tu wersja bez stożka cisowego ale wtedy myślę, że przydałoby sie coś wyższego, może jakieś drzewko szczepione takie do wysokości siatki?
W spadku po dziadku... 10:50, 25 wrz 2014

Do góry
Bywało i tak w nawiązaniu do murków

"Niezdecydowana ogrodniczka" 10:47, 25 wrz 2014

Do góry
Drzewka są wysokie , trochę bławe pewnie dlatego, że młode, Jeden ma czubek trochę pęknięty bo był zgiety przy pakowani. Chyba go skrócę?

KRYS - Zamówienie z linka od Popcarool na tej stronie:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/871-owocowowarzywnoozdobny-balagan-czyli-o-tym-jak-wcisnac-kolejna-roslinke-do-mojego-ogrodka?page=1655

Ogrodowe przygody 10:40, 25 wrz 2014

Do góry
W spadku po dziadku... 10:36, 25 wrz 2014

Do góry
Bywało jednak gorzej...

albo ciężko powiedzieć...

Ale ciągle bez szaleństw

W spadku po dziadku... 10:23, 25 wrz 2014

Do góry
Kasztanwiec też poszedł do nieba. zdominował wszystko co tam posadzone

Temu tylko coś lata brakło na rozwinięcie skrzydeł

Mój wymarzony ogród 10:15, 25 wrz 2014

Do góry

Czytam sobie Magdo twój wątek i trafiłam na post Małgosi. Małgosia zwizualizowała to, czego ja dotychczas nie potrafiłam określić. Chciałam geometrycznie, a jednocześnie klasycznie. Małgosiu, jesteś wielka!!!!
Przepraszam Madziu, że zwracam się do Małgosi w Twoim wątku
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 10:14, 25 wrz 2014

Do góry
Synek, smaragdy i borówki

Ogród prawie romantyczny 10:14, 25 wrz 2014

Do góry
na setunię

Agnieszko kolejnych seteczek romantycznego wątku
W spadku po dziadku... 10:10, 25 wrz 2014

Do góry
Gatunków roślin nie mam za wiele, jest ich dużo tyle że w ilościach hurtowych, choćby tak jak w przypadku tych rozchodników

Podwórko jest spore a po rozebraniu starego domu w tamtym roku zrobiło się jeszcze większe...
Dom był stary i drewniany ale pod spodem było tyle kamienia, że zamiast przewozić go z miejsca na miejsce, zaczełam po prostu obkładać rabaty i tak powstawały rabaty na lekkim podwyższeniu.
To trochę taka prowizorka bo murki są bez zaprawy, układane po prostu warstwami, głównie dlatego, że sam kamień jest takim najzwyklejszym piaskowcem. No i nie czarujmy się, po prostu najładniejszy nie jest krótko mówiąc

I wygląda to tak wszystko jak koszmarny plac budowy...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies