Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:13, 24 wrz 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

Jeśli moje vanilki w przyszłym roku nie będą miały takiego koloru, to po pierwsze zrobię sadzonki z nich i nowe posadzę na słońcu (i niech nikt mi nie mówi, że one lubią słońca), po drugie wezmę wywaru z buraków i je nim poleję

Twoje są obłędne. Kupiłam je w tym roku dla twojego koloru, a tu zong.
Moja bajka 21:13, 24 wrz 2014

Do góry
i jak tu nie kochać jesieni

Ogród w Tarnowie 21:10, 24 wrz 2014

Do góry
Agnieszko dokładnie tak jest dzisiaj to na własne oczy zobaczyłam i nie mogłam się nadziwić że liści nigdzie nie widać a i też kolorów jesieni nie bardzo poza łanem kwitnących wrzosów.

[b]Ryśku ] dziękuję za dzisiejsze spotkanie, pogaduchy i świetną inspekcję szkółek.

Zrobiłam kilka zdjęć i podzielę się.
Po 2 dniach okropnej pogody, zawieruchy wszędzie fruwających liści znalazłam się dzisiaj w ogrodzie jakby z innego klimatu.
Nie ma co się dziwić bo ogród ma formalny charakter i jest jakby otulony i wiatr tak nie wariuje jak u mnie. Po tak mokrym lecie rośliny w dobrej kondycji choć i problemów nie brakuje.

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:08, 24 wrz 2014

Do góry
Napia napisał(a)
A u mnie było -1 Dobrze, że róże nie pomarzły
Piękne te jarzmianka i barbula

To jednak ze mnie szczęściara u mnie ok.8.00 było + 5 st
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 21:08, 24 wrz 2014

Do góry
W tym roku po raz pierwszy doczekałam się również owoców jagody goji Pierwszy dojrzewający, ale będzie będziej

Mam jednak dylemat, bo krzak złapał mącznika i wolałabym go nie opryskiwać chemią, Znacie jakieś ekologiczne alternatywy?

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:06, 24 wrz 2014

Do góry
dalia Lambada

bodziszki wszystkie prawie kwitną ale nie ma szału z kwiatami
Znowu na wsi 21:06, 24 wrz 2014

Do góry
To jeszcze jeden dla ciebie Haniu

Dodam jeszcze fragment warzywnika (domyślasz się skąd)

Moja "przyziemna" :) pasja 21:05, 24 wrz 2014

Do góry
Dzisiejsza relacja.

Skrzynie zniknęły. Została ziemia, wyrównam nią teren pod nową rabatę.

Zostało tylko środkowe drzewko, dwa w donicach. Były tu przesadzone wiosną i ładnie się przyjęły, trochę mi ich żal... ale jednak drażni mnie bardzo widok skrzyń i owocówek z przyszłego tarasu. Nie nadaję się na rolniczkę , na żonę rolnika też nie .

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 21:02, 24 wrz 2014

Do góry
Kwiatowo -winogronowo
kocimiętka - przywabiła dziś kota

goździk pierzasty

W tym roku wyjątkowo dużo winogron. Nawet ptaki nie nadażają wyjadać

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:59, 24 wrz 2014

Do góry
Kasiulka i ja mam dla Ciebie kwiatuszek z okazji kolejnej seteczki . Mój rozchodniczek od Ciebie też zaczął kwitnąć . Wszystkie roślinki jaki mam od Ciebie świetnie się przyjęły, krzewuszka też puściła nowe listki. Widać, że ze szczerego serducha podarowane . Czy już mówiłam, że uwielbiam Twój ogród? Ale fajne zasłonki w szałasie zrobiłaś (to chyba mata słomiana, tak? Fajnie wygląda i chyba robi robotę. No i masz tam cudną firankę z winobluszcza . Buziolki Kasieńko .
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:58, 24 wrz 2014

Do góry
W ogrodzie wszystko w porządku nic nie wymarzło bo nie było przymrozku dzisiaj do wieczora z przerwą na obiad w nim pracowałam, przesadzałam, dosadzałam i wsadzałam cebulowe różyczki pięknie kwitną a dziś zauważyłam, że Winchester Catedral ma pełno pąków, tylko czy zdąży pokazać kwiaty jak będzie tak zimno?

hibiscus dzisiaj

jarzmianka większa

świecznica następna kwitnie jakaś niska ale kwitnie

Ville de Lyon jeszcze ma trochę pączków

barbula klandońska

tu gałązka przytulona do ambrowca

Ogródek Iwony 20:52, 24 wrz 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Iwonko, to zaszalałaś z cebulkami Aż 100 sztuk Ja mam malutko i już nie będę dokupować. Zobaczę jakie będą te które kupiłam

Doniu, jak czytam u innych dziewczyn, to moje 100, to zaledwie troszkę. Zamówiłam w jednym gatunku różowo-białe,z dostawą wyszło po 40 gr za cebulkę, więc podobnie, jak w B.

Więcej zamawiać nie będę, ale ta ilość dość długo mnie męczyła
Rozpoznawanie chorób i szkodników 20:45, 24 wrz 2014

Do góry
Zrobiłem tak jak zaleciłeś
Oczyściłem do zdrowego drewna, zabezpieczyłem funabenem i potem jeszcze psiuknąłem topsinem po pniu
Poniżej zdjęcia.

Dobrze zrobiłem, czy źle?
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 20:44, 24 wrz 2014

Do góry
bql3 napisał(a)
Jazzy-

Wiesz z tym parzeniem herbaty wg tradycyjnego ceremoniału japońskiego - to jeszcze nie dotarłem na tak wysoki a zarazem wysublimowany poziom umiejętności ale gdy się zagłębiłem poznając troszkę wiedzę w tym temacie - no to jest mistrzostwo i sztuka obwarowana zbiorem różnych kanonów przygotowywania tego specyficznego napoju. Zaś ceremonia parzenia herbaty nazywa się CHANOYU i osoba - a przeważnie w Japonii prym wiodą kobiety które się tym zajmują - mają olbrzymi status oraz tytuł Sensej. Co do mnie no też to zdarza mi się pić w mym Cashitsu i degustować wysublimowane w smaki herbat ot tak dla relaxu (i może przez to że mam w okolicy gdzie mieszkam dobrze zaopatrzony sklepik w różne herbaty). Ale jak trzeba to i tradycyjną z "prądem" dla kurażu też piję. Dorzucam fotkę a na niej kadr z krzewem i owocami Goji z ogrodu, suszone wrzucam po parę ziarenek do filiżanki zwykłej herbaty, powiem Ci efekt aromatu oraz smaku herbaty wręcz powalający - spróbuj, polecam.

więcej na ten temat ceremonii japońskiej parzenia herbaty polecam tutaj:

http://www.obliczakultury.pl/publicystyka/obyczaje-swiata/1321-japonska-ceremonia-parzenia-herbaty

pozdrawiam

Witaj Janie obejrzałam Twój trojkątny ogródek i podziwiam pasję związana z Japonią,faktycznie sporo jeszcze brakuje akcentów japońskich w ogrodzie ale herbaciarnia już jest czy też tak ładnie malujesz? a czemu nie zrywasz owoców goji? są bardzo zdrowe pozdrawiam
Ogród prawie romantyczny 20:41, 24 wrz 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
A ja z gratulacjami na ,,setkę" zostawie juz wiosenny widoczek bo przez sadzenie cebul już o wiośnie trzeba myślec.

Miłego dnia.

Bożenko, dziękuję
A co to za cudeńko u mnie zostawiłaś? Bo że cebulowe, to rozumiem
Ja w sobotę planuję cebulowe nasadzenia, jeżeli wiosną wszystko zakwitnie, to będzie pięknie
Pozdrawiam cieplutko
Życie w wiejskim ogrodzie 20:37, 24 wrz 2014

Do góry
Juzia lekcje brałem u Ciebie w robieniu bajzlu

Ogród z łezką 20:37, 24 wrz 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
I jeszcze mój ślicznotek na koniec Ostatni to Tofik zazdrośnik...musi w kagańcu przy Figu biegać, już go raz ugryzł, była pierwsza krew...

Jeszcze trochę Kasiu..jak Wam Figo podrośnie to Tofik może spauzuje...bo wielkością Figo będzie dominował

Buziaki

napisałam u mnie...ale tutaj powtórzę za rabatę pod świerkiem i Tobie dziękuję...od Twojego pomysłu się zaczęło
W kamiennym kręgu od początku 20:37, 24 wrz 2014

Do góry
GorAna napisał(a)
Nareszcie dzisiaj spadł deszcz, ale zimno jak licho, nie lubię takiej pogody

Nareszcie u mnie przestało padać...baaa lać jak z cebra ... a z resztą sie zgadzam .. jest mi zimno, bardzo zimno.

Domek urusł jak burza, albo grzybek po burzy.

Mój trawnik zaatakowały komarnice.. i zaczyna wyglądać podobnie

Za to rzeczka z dzbana jak zawsze piekna.

Za dużo nie cofnęłam, ale wiesz jak to jest... doba ma 24 godziny.
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:35, 24 wrz 2014

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Jesiennie

Pięknie.
Powinnaś być florystką.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:34, 24 wrz 2014

Do góry
rano było +1 nic nie ucierpiało, jest szansa na żółtego marikena i inne roślinki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies