dziękuję że zajrzeliście
co do sosny tej naturalnej, to strasznie o nią walczyłam, to zostało jedyne drzewo po budowie domu którą i tak przejechała koparka oraz miała połamany czubek więc jej nie usunę, trudno najwyżej trawnik będzie cierpiał

też mi nie pasuje że rośnie w tym miejscu ale raczej jej nie przesadzę bo już próbowałam z innymi takimi sosnami i wszystkie popadały
Ana też tak myślę że te łuki są do niczego i wgłębienia takiego nie powinnam robić bo przecież i tak będę tam potem rabaty robić, a jak myślisz czy Danice tam mogę posadzić gdzie stoją?
Danusiu oczywiście jeśli tak trzeba to będę wstawiać zdjęcia z automatu i rada będę jeśli mi coś podpowiesz

próba zdjęcia z automatu
aktualnie pod tarasem
Sebek Już się tłumaczę z maty, czytałam o niej i wiem jaka jest szkodliwa roślinom, mata jest tym czasowo i jest tylko przy fundamencie pod świerki nie wchodzi (tam gdzie zaczyna się kora, mata się kończy) przy płocie myślę że poleży do wiosny jak kory dokupię, ale myśl z trawą jest przednia

tylko poczekam jak urośnie i zastosuję Twoją radę. Na tą chwilę pod korą mam gazety i jest to świetna sprawa
Chciałabym ogród swobodny i tak jak piszesz taki naturalistyczny ale z tej swobody myślę że nic nie wyjdzie bo jestem zodiakalną Panną i wszystko i tak uporządkuję

a może by tak to połączyć?
Bardzo podobają mi się żurawki i trzmielina którą już mam ale nie wiem czy to właśnie pasuje do takiego swobodnego ogrodu
Mala Mi myślę że dla sosny czarnej tam gdzie zjeżdżalnia będzie sporo miejsca tylko ile ją odsunąć od świerków 1,5 -2 metry?
a przed Anabellkami zrobić żywopłocik z bukszpanu, może jak podrośnie za parę lat

to trochę podtrzyma ją?