Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:08, 04 lis 2014

Do góry
mam

tu chwilę przed kwitnieniem

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:56, 04 lis 2014

Do góry
anka_ napisał(a)
To ja podpytam o szczegóły techniczne. Czy pryskasz Agato czymś iglaki od ochojnika? Chodzi mi o łączenie modrzewi i świerków. Bo jakoś nie bardzo sobie wyobrażam pryskanie takich dużych świerków i do tego w takiej ilości. A z drugiej strony czy przy tych modrzewiach nie masz problemu z galasami?
Ja modrzewia miałam rok (później zjadł go zając) i ten rocznik był dla świerków masakryczny. Były tak pooblepiane mszycą że aż żal było patrzeć. Modrzewie to cudowne drzewa, zwłaszcza ich jesienny czar, ale powiem szczerze, że obawiam się ich ponownego wprowadzenia do ogrodu.

Łączenie świerków i modrzewi nie jest dobre i nikomu nie polecam, ani nie życzę bliskiego sąsiedztwa starych modrzewi np w szpalerach, jak się ich boisz to nie sadź.

Mam posadzone 3 szczepione modrzewie japońskie, to jest ilość i wielkość mikro, nie wyrządzająca szkód świerkom i ja takiego problemu nie mam jak opisujesz, współczuję, ale poradzisz sobie, tylko zacznij walkę wiosną, art. poniżej
http://www.obi.pl/pl/Sekcja_Swiat_ogrodu/Pielegnacja-ogrodu/Ochrona-roslin/Precz-z-ochojnikiem/index.html

Trzeba obserwować ogród i świerki wczesną wiosną, ja tak robię, zbieram galasy jak zauważę i niszczę, jest ich niewiele, najbardziej narażone są świerki pospolite, to są drzewa naturalnie występujące w Polsce, tak jak i modrzewie i są niestety pożywką dla tych mszyc i ich corocznej populacji.
W zwalczaniu tej mszycy pomogą Ci Promanal wiosną, a potem preparat na mszyce...powodzenia
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:55, 04 lis 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

gosiu przepraszam że u Ciebie ale magnoli nie można schwytac nigdzie

magnolia - to łan lawendy ? masz zdjecia latem?

Gosia- pokój swietny, mojemu 7latkowi przypadłby do gustu
Ogrodowy spektakl trwa ... 09:54, 04 lis 2014

Do góry
Richie napisał(a)
Mira za Twoją radą mocno ciachałem swoje agapanty po raz pierwszy a soki lały się mocno. Mam nadzieję że będą miały więcej kwiatów...
Pozdrawiam i życzę szybkiej naprawy kolanka

Zaczynam się denerwować bo jak nie będą kwitły lepiej to przynajmniej będziecie mieć winnego ale mi wychodzi na to że one muszą wypocząć trochę pospać podsuszyć się i wtedy chce się im kwitnąć.
To całkiem jak z nami jak przez zimę nie porobimy w ogrodzie to na wiosnę ze zdwojoną siłą ruszamy do ogrodu i mam nadzieję że i ja też wylecę z siłą i mocą największego sumo .

winowajca

wspomnienie lata i 1 sierpnia

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:51, 04 lis 2014

Do góry
Ogródek Anity 09:51, 04 lis 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
I jeszcze kilka na dobry początek dnia

A co to za pięknotka?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:48, 04 lis 2014

Do góry
Madziarzeszow napisał(a)
Agatko jestem pod wrażeniem jak zawsze Twojego ogrodu
plany cebulowe robią już wrażenie , a co dopiero na wiosnę . Zasypiesz nas kolorami Futerko cudne do zamiziania
Pozdrawiam

Jak nornice nie wyjedzą cebul, to wiosną będą kolory

Wiczomlecze mnie nie zawiodą, młode się przyjęły, żółtego kolorku nie zabraknie

Ściskam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:46, 04 lis 2014

Do góry
ale męski pokój!
Super- mocny, zdecydowany, ale bez przesady- w sam raz dla małego człowieka.
wyprawy w ciepłe zazdroszczę Wam bardzo

Wrzucam kilka zdjęć:

od sąsiadów- podjazd musicie sobie dowyobrazić- tylko ładny proszę!

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:39, 04 lis 2014

Do góry
Napia napisał(a)
Agatko, liczba Twoich drzew jest imponująca podziwiam

Zapomniałam jeszcze wymienić Metasekwoje 2 i catalpy 3, surmie juz są bez ulistnienia
Jurajski Ogród 09:38, 04 lis 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
listopadowy Jurajski

jak się patrzy na to zdjęcie, to aż trudno uwierzyć, że to listopad-tak kolorowo, słonecznie!

i jeszcze gratulacje przesyłam za 700 stron wątku
buziaczki :*
Moja bajka 09:36, 04 lis 2014

Do góry
Moja bajka 09:27, 04 lis 2014

Do góry
modrzew cały w złocie
Jurajski Ogród 09:21, 04 lis 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
listopadowy Jurajski

o

Agnieszko Ty chyba codziennie zbierasz liścieie
mam pytanie na tej ostatniej fotce u góry tak ładnie coś spływa w dół - to chyba nie żagwin, jesli nie to jak wygląda teraz?

pozdrawiam
Moja bajka 09:19, 04 lis 2014

Do góry
Z porannego sprintu po ogrodzie
A jednak klon zdążył się pięknie przebarwić
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:53, 04 lis 2014

Do góry
07_Rene napisał(a)

OOOO!!! Ale lista Jestem pod wrażeniem...
Możesz doradzić jakieś 2-3 dość szybko rosnące iglaki, bezproblemowe oczywiście

Renatko moje iglaki wszystkie zdrowo rosną......Jakie mogłabym ci polecić, jeszcze szybko rosnące byś chciała.........tylko te nie szczepione szybko rosną siewki i thuje, ja sadziłam bardziej szlachetne i odmianowe egzemplarze, ale każdemu podoba się coś innego...moje typy
1)świerk serbski Pendula
2)cyprysik nutkański
3)jodła kaukaska
4)metasekwoja Gold Rush
5)sosna drobnokwiatowa
Każdy typ ma swoje wady i zalety,
świerki serbskie

i każde inne lubię za ich pokrój i młode przyrosty, Białobok nie ma w sobie równych

trzeba jednak uważać na ochojniki
Cyprysik nutkański jest piękny sam w sobie, ale trzeba mu przeznaczyć dużo miejsca w ogrodzie

Jodły ogólnie zauroczyły mnie igłami, szyszkami i ciemnozielonym wybarwieniem, jednak są delikatne i często chorują.

Metasekwoję lubię za miękkość ich igiełek, ale gubi igiełki na zimę

Sosny podobają mi się najbardziej w szczególności jak wiosną kwitną

ale co dwa lata gubią igły.
Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 08:10, 04 lis 2014

Do góry
Zauważyłam ,że zakwitła mi kobea pnąca. Zgodnie z opisem na opakowaniu z nasionami powinna wydać pierwsze swoje kwiaty w lipcu. Mamy listopad, ciut się ociągała, no ale ... w końcu lepiej późno niż wcale

Ogródek Anity 08:07, 04 lis 2014

Do góry
I jeszcze kilka na dobry początek dnia
Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 08:06, 04 lis 2014

Do góry
... i po drugiej stronie schodów

Było

Jest

W planach mam jeszcze dołożyć do tego żywopłocik bukszpanowy( taki niski, pudełkowy) oraz jakąś róże ( marzy mi się Old Port) oraz trawę.
Ogródek Anity 08:02, 04 lis 2014

Do góry
iwonadm napisał(a)
Anitko piękną masz jesień
z drzew to polecą sztandarowe ogrodowiskowe miłorzęby szczepione Marilen
Grujecznik
mi się bardzo podoba tulipanowiec ale odmiana edward grusztyn

Hej Iwonko,
Zapiszę sobie nazwy , przez zimę przestudiuje i pomyślę
Trochę wspomnień już niestety.....

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 08:02, 04 lis 2014

Do góry
Mam jeszcze takie pamiątki z ostatnich prac

Było

Jest
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies