A owszem. Zabrinusy za budlejami. Poszukam zdjęć zaraz po posadzeniu. Budleje po tygodniu przekwitły, a miskanty zrobiły się bordowe, przebarwiły się. Podejrzewam, że były trzymane w szklarni.
Tutaj widać je w tle.
Muszę dokupić berberysy Orange Dream przed budleje.
a u mnie jesień, jak wszędzie, wiem.... ale ona na początku jest taka klimatyczna, troszkę nostalgiczna, z poranną mgłą, liśćmi na trawniku, wieczornym chłodem... Lubię. Jak nie trwa za długo oczywiście i nie dobija deszczem ciągłym ....
Danusiu, mi się podoba twoja propozycja i to bardzo. I masz dobre oko, co do doboru roślin.
Chodzi tylko o tą perspektywę: Czy zrobić przerwę w obwódce bukszpanowej, czy połączyć z obwódką (maleńką jeszcze, bo z sadzonek) bukszpanów przy różach. Myślałam o bukszpanach, tylko czy na razie nie zostawić przymiotna wkoło jodły, z tyłu posadziłam na dokończenie kwadratu szpaler trzmieliny (też z sadzonek, więc efekt za rok)
Tutaj lepsza perspektywa, zanim pojawiła się trawa i pierwsze nasadzenia.
I dzisiejsza fotka, specjalnie pobiegłam złapać perspektywę (tam, gdzie kończy się nowa trawa, będzie wjazd na podwórko - pol-bruk):
Czegoś mi brakuje na tej rabacienie wiem co jeszcze dosadzić? Tak jak widać jest tutaj berberys, tawuła, trzmielina, turzyca, stipy. Kupiłam macierzankę i chcę ją tu posadzić, żeby wypełniła te wolne miejsca i żeby zakryła ziemię. A, jest jeszcze bukszpan.
Madżen - pięknie
Jak oglądam Twoją Rubrum, skłaniam się aby zrobić dla niej wyjątek od zasady nie sadzenia jednorocznych na rabatach. Cudnie wygląda
A ta mała rozplenica przed to rozplenica little bunny? Chyba jest jednak większa. Może więc r.boy?
Serdecznie
No to mam bukszpana z odzysku.
Fajny ok 1m bardzo duze liscie.
Niestety był w totalnie zarośniętym miejscu.
Jakaś bardzo ekspansywna trawa poprzeplatała jego korzenie.
Zaczęłam wyczesywac korzenie. Praca syzyfowa.
Niestety już wiem że nie uda mi się usunąć wszystkiego.
Co proponujecie? sadzić czy nie ryzykować?
Boję się, że ta trawa mnie zarośnie.
tak to wygląda:
Dla zaglądajacych moje ulubione berberysy bagatelle z trawą rubrum. Ktoś pisał że te berberysy się rozłażą???? Moje rosną w tym miejscu od jesieni 2011 r
Żwirek nadal nie rozsypany siedzi w bigbag, M również nieczasowy.
Gracillimusy zostaly w sobotę wkopane, będą rosly za trejażami, ktore prawdodpodbnie zmienia lokalizację....Brother cadfael zakwitł sobie jednym marnym kwiatkiem...szkoda że następnego dnia nie uwieczniłam go na fotce gdy wygladał jak piwonia...powojnik urąbany przy samej ziemi (z powodu uwiądu w czerwcu ) postanowił odbić i zakwitnać.... Chyba zostanie skoro taki zawzięty jest, dosadzę do niego szałwię...
Fairy wściekle kwitnie a munstead wood w pączkach, bedzie trzecie tłoczenie tej różyczki, ktora została posadzona w marcu 2014
Zdjęcia brzydkie (i proszę sie nie oburzać, bo zrobiło sie pochmurno a na rabacie misz masz) ale pokazuję w celach edukacyjnych dlaczego ta rabata będzie rewolucjonizowana
Ta rabata idzie do totalnej przeróbki już w najbliższą sobotę. Będzie wielkie wykopywanie budleji. Nawet nie zdjaecie sobie sprawy jak abrdzo meczy mnie ten misz masz....budleje juz całe pocięte w ubiegłym tygodniu , teraz raczej straszą niz zdobia...
Przepraszam ze tak pozno witam sie u Ciebie ale podgladam juz od jakiegos czasu jak dzielnie idziesz do przodu! Zachwycily mnie te male dalie sa przesliczne!