Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogród 17:33, 27 paź 2014

Do góry
Bozenkoooo . 4 stówy strzeliły .. Ale mi się udało

Wszystkiego naj - ogrodowego z tej okazji życzę ... I zycia bez opuchlaków

Kffiatucha jeszcze

Między pasjami 17:28, 27 paź 2014

Do góry
Dzisiaj listonosz przyniósł mi taką paczkę od Hani z Koszalina

Roślinki dotarły zdroweigwowce, bukszpany, kocimiętka,orliki,trawki, cebulki krokusów botanicznych, szałwia i nasionka werbeny.

Wszystkie roślinki znalazły już swoje miejsce i bardzo się ucieszyłam z tych skarbów, ponieważ w swoim ogrodzie takich roślin nie miałam.
Dziękuję Haniu,sprawiłaś mi ogromną radość,będą o nie dbać i zawsze pamiętać, że są od Ciebie.Pozdrawiam serdecznie

Jurajski Ogród 17:12, 27 paź 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Aniu, nie ma zmrożonych fotek, bo jakaś nostalgia jesienna mnie ogarnęła i nic mi się nie chce... Tylko kota sfotografowałam...też w jakiejś nostalgii...

Kociak pewnie zastanawia się dlaczego marzec tak daleko....
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:00, 27 paź 2014

Do góry
Dbelek więc wrzucę jakąś fotkę
Wspomnienie lata.
Miskant - Miscanthus 16:54, 27 paź 2014

Do góry
waldek727 napisał(a)

Piękny ogród masz Waldus
Zebrinusy kwitnące miodzio
Usta milczą, dusza śpiewa
Miskant - Miscanthus 16:18, 27 paź 2014

Do góry
A jednak mój Zebrinus postanowił zakwitnąć w tym roku, po raz drugi w swym trawiastym żywocie:

Pszczelarnia 16:13, 27 paź 2014

Do góry
to ja tez pokażę moje

Rośliny okrywowe 16:11, 27 paź 2014

Do góry
Tak wygląda teraz moja cymbalaria:

Niestety już nie kwitnie, ale jak są kwiaty, to jest ich sporo i są bardzo ładne (poszukajcie fotek w necie). Moja cymbalaria pomiędzy kamieniami nie jest zbyt bujna, ale gdy trafiła na żwirkową ściezkę, to zaczęła tworzyć zwarty dywan. Jestem pewien, że w gołej ziemi byłaby super rośliną okrywową.
Oliwnik wąskolistny 16:03, 27 paź 2014

Do góry
Zgodnie z obietnicą wklejam aktualną fotkę mojego oliwnika:

Jak widać...nic nie widać. O ile w sezonie zdobi, to jesienią niestety nie należy do elity zmieniającej kolory, mającej efektowne owoce itp. Mój oliwnik niedawno został pozbawiony największej gałęzi, bo postanowiła zostać formą "płaczącą" i właziła w inne rośliny. Szału nie ma, ale chcę się za niego wziąć - myślę nad formowaniem w kulę/lizak, tylko nie wiem jak mocne cięcie wpłynie na kwitnienie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:59, 27 paź 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Aniu, piękne zmrożone foty zrobiłaś. Róże jak w obwódce cukrowej - śliczności Dobrze, że Pastella jeszcze się nie poddała. U mnie dzisiaj Bonica się poddała, a James Galway nie - dziwne, prawda? Coraz bardziej podobają mi się róże inne niż Bonica, ale co ja mam z nią zrobić...?

Twoje bonice są piękne.. i nic z nimi nie rób. Nie daj sie ogłupieć modzie .. masz sprawdzony zestaw.. a inne to możesz kupować i sadzić w innym miejscu. Ja u siebie też stwierdziłam, że bonica w szpalerze wygląda najlepiej.. i dokupiłam dwie.

Pastella do przeniesienia, liatra już przesadzona i tam gdzie 2 czerwone kółka będą dodatkowe bonice.

Kolorowe owoce jesieni 15:55, 27 paź 2014

Do góry
Kilka ode mnie:

Pięknotka:

Jabłoń rajska "Red Sentinel"

Jabłon rajska 'Cheal's Weeping"

Z rajskich mam jeszcze "Royalty" i "Golden Hornet", ale ta pierwsza ma mikre owocki i mocno już pomarszczone (choć świetne na nalewki !), a druga w tym roku jest bez owoców, bo jest jeszcze mikra i pewnie inwestuje w korzenie, a nie w kwiaty.

Jurajski Ogród 15:51, 27 paź 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Dziś przymroziło.... wiec czekam na nową porcję fotek Mróz nic dobrego, ale obrazy ładne maluje .

Aniu, nie ma zmrożonych fotek, bo jakaś nostalgia jesienna mnie ogarnęła i nic mi się nie chce... Tylko kota sfotografowałam...też w jakiejś nostalgii...

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:38, 27 paź 2014

Do góry

i w swoim nowym domu

na koncu widac jaki tam jest spadek. musze dosypac ziemi a na wiosne brunery
Pszczelarnia 15:36, 27 paź 2014

Do góry
Ewa.. dla przypomnienia morwa u Danusi Jak ją widzę, to mnie żal że moja padła

A to moja z 2009 roku.. jak pomyśle jaka wielka już by była Moja była biała.

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:25, 27 paź 2014

Do góry
Kasial napisał(a)
Aniu masz piękny przymrozek

Raczej powinnam sie cieszyć, bo niewiele regionów mogło w tym roku się cieszyć jego brakiem do tej pory. Podlasie ma ujemne temperatury i w dzień.. a nocy -10... przerąbane maja.. mama wczoraj nie byłą wstanie wbić łopaty w ziemię, by wykopać dalie i werbene na przezimowanie.
Dzwonki poszarskiego.. w biżuterii... nie sprawdziłam, ale one zwykle przymrozki też maja głeboko w poważaniu

Kosmosy.. nawet nasionek nie zawiązały a były takie dorodne..

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:21, 27 paź 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
O! Już takie zdjęcia? A ja jeszcze mgłami się nie nacieszyłam. I kolorami.
Ech...

Na kolory w tym roku już nie liczę...
Świecznica też ma w nosie przymrozek Albo robi mi na złość bo też idzie do przesadzenia

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:19, 27 paź 2014

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Piękne zdjęcia ładnie powiedziane: "Pastella walczyła z trzecim tłoczeniem i przegrała z pogodą, ale w pięknym stylu"

Melduję, że Pastella jeszcze się nie poddała Może jeszcze tę różyczkę polubię... za wolę walki Co prawda zrobiłą mi na złość, bo poszłam ja przesadzić, by posadzić boniki, co sie moczą 6 dni..a tu się nie da Jedną bonikę posadziłam, a drugą na razie zadołowałam w warzywniku I uciekłam, bo łapki zgrabiały...
Elmshorny też nic nie zrobiły sobie z przymrozku...

Dalie, jednoroczne i hosty poległy Jedna dalię wykopałam (przesadziłam obielę).. reszta poczeka na cieplejszy dzień.

Serdeczne przywitanie :) 15:12, 27 paź 2014

Do góry

Tutaj pragnę na wiosnę wprowadzić zmiany. Przesadzić jodłę Silberlock i podsadzić krzewuszkę jakimiś zółtymi kulkami:

żeby wyglądało tak:

I tu pytanie co o tym sądzicie? Chciałabym jakoś rozświetlić to miejsce...

Pozbyłam się 2 dereni z rabaty i proszę o radę jak mogę uzupełnić rabatę?
(w miejsce jodełki - za klonem palmowym)

Mam również problem z poniższą rabatą.

Chcę posadzić Hortensję Vanilla Fraise pomiędzy tują Sunkist a bukiem purpurea pendula. Jest tam ok. 2 m szerokości. Czy zmieści się tam jeszcze coś? Może wysoką trawę albo sosnę szczepioną na pniu wsadzić za azalię a hortensję dać po lewej stronie?
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 15:03, 27 paź 2014

Do góry
Jasne Ewa, że się podzielę efektami

tu są przykładowe pomysły z tej książki:

Serdeczne przywitanie :) 14:46, 27 paź 2014

Do góry
Jak już pisałam wcześniej, zakłądaliśmy ogród sami z mężem.
Na początku zakłądaliśmy, że dużo do szczęścia nie potrzebujemy - trawa i tuje, żeby się odgrodzić od sąsiadów - to był szczyt naszych marzeń. Ale jak wiadomo - w miarę jedzenia apetyt rośnie.
Niestety jestem laikiem w dziedzinie architektury krajobrazu, a na roślinach też się za bardzo nie znam. Ale jakimś cudem udało nam się stworzyć coś, co w dużej mierze nas zadowoliło.
Z czasem jednak okazało się, że na rabatach w niektórych miejscach zrobiło się ciasno, w niektórych jest za ciemno i smutno, niektóre rośliny jednak nie spełniają naszych oczekiwań... Stąd moja prośba o pomoc.
Aktualnie ogród prezentuje się tak (zdjęcia tegoroczne):

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies