Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jesienny ogród

Mój jesienny ogród

Klamber 04:07, 19 lis 2014

Jadąc doc domu, wysiadłem na stacji Stary Młyn i poleciałem nad rzekę Humber , zrobić pierwszy lód na wodzie a przy okazji pokaże Wam stacje, która jest w połowie w tunelu a reszta już na moście. Zrobiłem też hotel od tyłu, będąc pod stacją. Od przodu jest bardzo ładny. Ostatnie fotki są z ulicy Bloor, pod którą jeździ metro, zrobiłem je idąc z mostu do stacji.. To by było na tyle z niedzielnego wypady do Dawntown.
Gabrysiu, na dzisiejszych fotkach, śniegu jest jeszcze więcej. Kolorów będzie jeszcze dużo. Chcę pokazać Fotki z północy i z wodospadów.
Bogdziu, dziś jeszcze ładne fotki były ale to na pewno ostatki jesieni, teraz to wysyłam i mam -6ºC, już na pewno do niedzieli wszystko obleci. Mikołajowa parada była 110, dziś usłyszałem w polskim radio w Toronto. Pozdrawiam wszystkich gorąco ze zlodowaciałego Toronto, dobrze że w domu gorąco, tak jak lubię

Bogdzia 20:06, 20 lis 2014

Ślicznych zdjęc jeszcze narobiłes. To w tym roku masz zimę wczesniej niz my choc i u nas lada dzień pewnie bedzie. Rozmawiałam dzis z córką , u niej 42 stopnie , jutro ma byc 44, strach pomyślec jak to można wytrzymac. Mózg by mi się ugotował.Pozdrówka.
hanka_andrus 21:01, 20 lis 2014

Ale dzięki takim wiadomościom wiemy, u kogo pada śnieg, a gdzie praży słońce.
Prażącego nie lubię, ale takie 25C w sam raz - mogłoby być.

Robercie, wiesz, że ciepła i zdrowia Tobie stale życzę, ale na Twoje zimowe zabawy z ptaszkami tez czekam. Nide na darmo im karmniki majstrowałeś.
Ogrodowe prace się Tobie kończą, a co teraz? Masz zatrudnienie w tej samej firmie?

Powodzenia.
Klamber 02:42, 23 lis 2014

Witajcie, dzisiaj w końcu zakończę wyprawę na wodospady w Hamilton , to jedna z moich fajniejszych wycieczek. Na pewno jeszcze odwiedzę te dwa wodospady, może wczesną wiosną. Chciałbym je zobaczyć z lodem, myślę że uda mi się kogoś namówić z samochodem na wycieczkę. Na wiosnę na pewno ruszę nie jeden raz na Hamilton, jest tam jeszcze dużo wodospadów, których nie widziałem. Gdy doszedłem do parkingu od razy wpadły mi w oko piękne klony. Na parkingu zostawiłem rower i poleciałem dalej piechotą. Wiedziałem że wodospad będzie duży, po odgłosie jaki dochodził. Doszedłem do tarasu widokowego ale to co zobaczyłem mnie nie zadowoliło . Wodospadu nie było widać w całości. Popatrzyłem sobie trochę i wróciłem kilka metrów i przeskoczyłem ogrodzenie, powoli wszedłem w dół do krawędzi urwiska i zrobiłem z tego miejsca super fotki. Potem przeszedłem mostem na drugą stronę. Z tego miejsca był ładny widok taras był przy samej krawędzi wodospadu. Tam też przeskoczyłem za ogrodzenie i zszedłem starymi schodami na sam dół kanionu. Tam był dopiero pięęękny widok. Byłem tam tylko 15 min gdyż bałem się że jakiś nadgorliwiec zadzwoni na policję. Tu kabli jest tyle, że nie mieści się w głowie, tu jak by sobie kupił piwo i siadł na ławce i pił to daje wam słowo że nie zdążył bym go wypić do końca, na pewno by mnie policja zwinęła. Zresztą było już późno i trzeba było się zbierać do powrotu. Do autobusu miałem spory kawał a wsiadłem nie do tego i zamiast jechać przy torach i wysadzić mnie w Burlington na stacji to wysadził mnie za miaste4m na autostradzie. Dobrze że miałem jeszcze resztkę baterii i zdążyłem zobaczyć, choć drogę do stacji. Ja takie przygody mam prawie na każdej wycieczce, więc to normalka. Ostatnie zdjęcie zrobiłem gdy zjeżdżałem z uskoku i było widać panoramę miasta i zatokę, było już prawie ciemno ale fotka wyszła całkiem dobrze. Tak w wielkim skrócie opowiedziałem o swojej pięknej wycieczce. W Hamilton mieszka dużo polaków, więc zrobiłem kilka fotek. Pana który kandydował do wyborów i polaków którzy mieszkają naprzeciwko wodospadu i samochód na parkingu. Takich tablic widziałem już kilka.

Klamber 03:03, 23 lis 2014

W środę napadało 7 cm śniegu ale w czwartek było już pięknie i słońce go trochę przypaliło, w piątek ma być już na plusie a weekend ma być 10ºC. Może jeszcze gdzieś się wybiorę. Chcę jeszcze pokazać trochę zdjęć , bo nie wiem czy nie będę jeździł na 6, wtedy nie będę miał czasu już na pisanie, trza będzie chodzić wcześnie spać. W piątek jeszcze mroziło, pojechałem autobusem na zakupy, było -7. W autobusie, nie siadałem, 3 przystanki nie opłacało się. Więc stoję przy drzwiach a za mną skrada się jakaś starowinka i mówi do mnie wysiadas? Nie wiem jak mnie zidentyfikowała ale śmiałem się kilka minut.

Klamber 03:12, 23 lis 2014

Bogdziu, to były już ostatnie fotki z jesieni dla tego chciałem je pokazać. Po tym mrozie już nie ma liści na drzewach. Kierowca jedzie w niedzielę do Ottawy, to jak będzie mi się chciało, pojadę z nim. Tak ja mam wcześniej zimę, ale myślę że to tylko incydent i jeszcze wróci ciepło. Ja lubię ciepło ale 44 to już extrema. Tu jest świetnie że nie ma wariacji z temperaturą, takich jak w Polsce. W tym roku było wzorcowe lato, nawet upały się nie naprzykrzały, średnio 24-25ºC było i te minimalne różnice między dniem a nocą uwielbiam, tylko wilgoć się naprzykrzała. Gdyby były jeszcze zimy choć takie jak na Węgrzech, to by był idealny klimat dla mnie.

Klamber 03:28, 23 lis 2014

Haniu, zgadzam się z Tobą że dzięki forum możemy się dowiedzieć, że sadzi się zielonym do góry ale również, wieści z różnych zakątków kraju i świata. Miło mi że zawsze mi życzysz ciepełka, wiesz co dla mnie dobre i przyjemne. Nie wiem co będzie z ptakami ale szukam bliżej parku, gdyż tam nie jeżdżę i bym pozabierał karmiki, tam gdzie dawał bym radę to obsługiwać. Tam na pewno było by dużo ptaków, ale co z tego, jak nie daje rady ogarnąć tematu. Dziś sobota, byłem na 6 w pracy i siedziałem do 2 a w domu byłem 15;30. Dziś pakowałem meble do bogatego sklepu, Tiffany Na razie roboty jest dużo i cały czas pakuję a potem układam na palety lub do skrzyń. Znów mam zakaz roboty na podwórku, dobrze że jakoś cudem udało mi się ogarnąć na zimę. Będę kończył, przesyłam pozdrówka.

To ostatni najmniejszy.

janina_zawada 09:01, 23 lis 2014

Nie znoszę zimy i w tym roku cieszę się że tak długo nie przychodzi . U mnie już nie ma liści ale teraz królują w moim ogrodzie iglaki..
Piękny wodospad, ciekawie by wyglądał zamarznięty ..
Jednak rodaków można spotkać wszędzie , babcia z przyzwyczajenia mówi po polsku bo już młode pokolenie uczy się polskiego tak jak u nas angielskiego a między sobą już nie rozmawiają po polsku ..

przesyłam ci moje wrzosowisko ,które teraz najładniej wygląda w całym ogrodzie ..
hanka_andrus 09:51, 23 lis 2014

Robercie, dziękuję za cudowne zdjęcia. Ten kontrast wody i listowia bajkowy!
Wracać będę do nich kilkakrotnie.
Tym się nie stresuj,że nie będzie czasu na pisanie do nas. Znajdziesz czas- napiszesz.
Polacy wędrują za lepszym chlebem, a czy go znajdują? Różnie to chyba wygląda. Tobie życzę łagodnej zimy. U nas listopad minął bez większych opadów, a jak będzie w zimie? Loteria.
Zdrowia życzę.
Bogdzia 12:50, 24 lis 2014

Wodospady niesamowitej urody , po prostu zachwycajace, w rzeczywistości musza powalac. Tablice - fajne ciekawostki wyszukujesz, a nam miło to wszystko oglądac. Dzięki za bardzo miły wpis u mnie. Pozdrówka serdeczne.