Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Rabata przed domem -raczkująca w ogrodzie 08:16, 22 mar 2020

Do góry
Żeby nie było tak samo jak u Andy, to proponuję geometrycznie.

1. Cis 'Elegantissima' formowany w żywopłocik
2. może berberysy pienne cięte w kulkę, takie fioletowe "bańki" albo iglaki na pniu
3. Pienny miłorząb albo małe drzewko kuliste (ambrowiec Gumball?)
4. Turzyce zielone ( w nich tulipany burgundowe)
5. różowe żurawki (będą zimozielone)
6. Szałwia omszona
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:10, 22 mar 2020

Do góry
Jamroczek napisał(a)
Witajcie, mam prośbę o poradę. Mam posadzone hortensje Limelight, przed nimi Ice Dance. Chciałabym posadzić coś pomiędzy, coś co dałoby kolor zanim zakwitną hortensje. Nie mam za bardzo pomysłu. Może jarzmianka? Co byście zaproponowali? Kolor purpurowy, ciemnoróżowy ewentualnie pomarańczowy
Pozdrawiam Asia

Purpurowy - jeżówka
ciemnoróżowy - jarzmianka
pomarańczowy - kuklik
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:09, 22 mar 2020

Do góry
Link do wątku Asi, tam jest kontynuacja dyskusji https://www.ogrodowisko.pl/watek/10245-rabata-przed-domem-raczkujaca-w-ogrodzie?page=1#post_6

Także jej wątek przeniosłam w działu Nasze ogrody do działu "Projektowanie". Pozdrawiam
Rabata przed domem -raczkująca w ogrodzie 08:05, 22 mar 2020

Do góry
Przenoszę także zdjęcia i posty z innego wątku. Bedziemy pomagać tutaj

Asia_88 napisał(a)
Witam. Posiadam taka rabatka na tarasie jej wymiar to 4×2m. Może ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak ja urządzić. Strona słoneczna. Dziękuję z góry za każdą podpowiedź

.
Fasola w domu 07:55, 22 mar 2020

Do góry
FoosPlantation napisał(a)
Hoduję w pokoju fasolę i akurat kupiłem kilka czujników. Jaki procent wilgotności podłoża, wilgotność powietrza i temperatura jest odpowiednia we wczesnym okresie wzrostu? Liczę na szybką pomoc naszej społeczności

Pierwsza sprawa: termin "Hoduję" oznacza że tworzysz nową odmianę fasoli? Czy tak? Bo "hodowanie" (hodowla) to zupełnie co innego niż termin "uprawa".

A więc hodujesz, czy uprawiasz?

Pytanie 1 : w jakim celu masz fasolę w domu, zamierzasz ją potem wsadzić do warzywnika, czy zamierzasz mieć ją cały czas w domu?

Wnioski: fasola potrzebuje gruntu (podłoża) i słońca, a nie trzymania w domu. Kiedyś robiło się takie doświadczenia w szkole na biologii, że na gazie w wodzie kładło się nasiono fasoli i trzymało aż zakwitnie, często woda aż zaśmiardła. Masakra to była.

I teraz obwarowanie się czujnikami zakupionymi w w dodatku i mierzenie wilgotności powietrza i temperatury jakby to były storczyki czy co innego... moim zdaniem to nierozsądne. Słońca jej potrzeba, ciepła i wody. Posadź w gruncie w maju i daj spokój z czujnikami, chyba że mieszkasz na którymś tam piętrze z balkonem to wtedy uprawiaj na balkonie. W domu na żadne plony nie licz, bo musiałbyś oświetlenie dla roślin zakładać.

Nie rozumiem tego rodzaju działań. Przybliż mi powody, abym mogła zrozumieć dlaczego tak robisz?
Cięcie hortensji 07:45, 22 mar 2020

Do góry
adinka84 napisał(a)

witam,
Mam pytanie w zeszłym roku posadziłam kilka hortensji Anablle i teraz zastanawiam się czy skoro w zeszłym roku jeszcze nie kwitły to również powinnam je przyciąć krótko na wiosnę?

Powinnaś je przyciąć na wiosnę, nie dlatego że nie kwitły, tylko dlatego że mają kwitnąć, a kwitną na pędach tegorocznych, więc jeśli je wypuszczą po cięciu - powinny kwitnąć.

Pytanie? dlaczego nie kwitły w zeszłym roku? MOże ziemia była bardzo uboga, a może miały zbyt dużo cienia? Mimo wszystko potrzebują jednak trochę słońca nie głęboki cień na pewno.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:32, 21 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przy szklarni, jak w zeszłym roku - bukszpanowo. W zielonych donicach tulipany czarne, burgundowe i nie wiem jakie, zapomniałam, ale etykietki są, to przeczytam

Nie mogę się powstrzymać, cudnie, bosko, bajkowo Danusia jesteś jedyna, a co to będzie za parę lat.
Jak będziemy określać twoje dzieła?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:19, 21 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Aleś mnie sprowokowała, toż to książkę trzeba by napisać, ale poszperam w zdjęciach.

Maj 2004 rok. Polska w Unii, zniesienie wiz. Pierwszy lot do Anglii na Chelsea Flower Show

Niestety, ja zawsze mowilam, ze jak dzieci podrosna, to sobie tam pojade a tu kicha. Pewnie juz z tego nic nie bedzie.

Te ostatnia rabate widzialam gdzies w gazecie Wiesz moze co to za rosliny tam rosna oprocz irisow? Jakies orliki? A co pomiedzy irisami?
Mata przeciw chwastom 08:48, 21 mar 2020

Do góry
Nie, bo to będzie wyglądało okropnie, porośnie na tym mech a szmata się powyrywa i będzie tak sterczało. Nie kładź tego w ogóle. Zamiast tego kup korę i wyściółkuj jak należy.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:44, 21 mar 2020

Do góry
Uruchomiłam fontannę, dałam rybom jeść, zjadły ze smakiem

Boki przy szklarni są kolorowe jeszcze, ale zmienię aranżację. Muszę przetargać rzaczy na tyły. Na razie są poustawiane różności doniczkowe.

Przy domku zmienia się, jest jeszcze pustawo, wywiozłam świerki.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:42, 21 mar 2020

Do góry
Przy szklarni, jak w zeszłym roku - bukszpanowo. W zielonych donicach tulipany czarne, burgundowe i nie wiem jakie, zapomniałam, ale etykietki są, to przeczytam

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:39, 21 mar 2020

Do góry
W marcu kupiłam trzykolorowe prymulki, dostały szarej pleśni. PO przycięciu chorych liści i kwiatów nieco odżyły. Wczoraj była poprawka czyszczenia i podzieliłam je kolorami. ŻÓłte i białe wsadziłam na rabatę wczesnowiosenną a różowe do doniczek

A to wspomniana Primula denticulata i jej 3 sezon w doniczce. Na dole pełne białe ciemierniki

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:37, 21 mar 2020

Do góry
Wsadzam do donic i przycinam

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:36, 21 mar 2020

Do góry
Uruchomiłam dekoracje na froncie szklarni i to mi zajęło pół dnia. Jestem tam sama, samiusieńka, dobrze że mam wózek dwukółek, inaczej ta praca byłaby niemożliwa

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:35, 21 mar 2020

Do góry
Stoły na "herbatkę"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:23, 21 mar 2020

Do góry
darkowa napisał(a)
Danusiu,właśnie z wielką przyjemnością obejrzałam odcinek Mai z bukszpanowego.
Cudo,cudo psze pani
Jak pięknie powiedziałaś,że ogród daje wytchnienie i pozwala sie wyciszyć,i dodam
że w tym czasie mieć ogród to zbawienie....

Ale niespodzianka Był rano?

A tak, ogród daje wytchnienie, ja się wyciszam jak najbardziej, tam się zupełnie inaczej żyje. Marzę o tym, żeby już nic innego nie robić tylko tam siedzieć.

I ryć w ziemi. Wczoraj natargałam się donic z bukszpanami pod szklarnię, ustawiłam jak ma być i jestem po prostu... szczęśliwa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:21, 21 mar 2020

Do góry
Milka napisał(a)
Fajne wspominki, zapowiedź pięknej wiosny i ogrom prac, podziwiam

Wiosna bucha pełną parą i co jakiś czas przymrozi kwiaty,obcinam, odbijają i znowu to samo. Chcę ciepła.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:18, 21 mar 2020

Do góry
Jeszcze Graham Thomas (zmarzła)

Taka tabliczka, mam ją do dziś, ma 13 lat

Potem było egzotycznie, etap na czerwono

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies